Poronkäristys

Stadilainen

Vuole aina käristysliha osaksi jäisenä, niinkuin Lapissa. Kärvennä kunnolla, älä keitä. Laitapa sipulia sopivasti. Nestettä sen verran, että riittää muusin kostukkeeksi. Puolukkasurvoksen täytyy olla sokeroitua.

7

2645

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heh heh

      eipä laiteta poronkäristykseen sipulia.

      • heheehh

        ---------------------------------------------


      • Helsinkiläiset tietävät kaiken kaikesta, mutta sitä ei tiedetty, että käristykseen ei ikinä laiteta sipulia. Sipuli kuuluu pottuvoihin. Se on sama kalakeiton kanssa, pohjoisen kalasoppaan ei tule porkkanaa. Täällä etelässä myydään valmiiksi pilputtua karjalanpaistia, vaan missä on lampaanliha siitä paistista. Trendikokit eivät halua tehdä perinneruokia kuten ne kuuluu, vaan oman käden jälki pitää näkyä. Kehitelkää ihan omia eineksiä, katsotaan mitkä muodostuvat klassikoiksi. Poro ei ole riistaa!


      • Goya
        veka kirjoitti:

        Helsinkiläiset tietävät kaiken kaikesta, mutta sitä ei tiedetty, että käristykseen ei ikinä laiteta sipulia. Sipuli kuuluu pottuvoihin. Se on sama kalakeiton kanssa, pohjoisen kalasoppaan ei tule porkkanaa. Täällä etelässä myydään valmiiksi pilputtua karjalanpaistia, vaan missä on lampaanliha siitä paistista. Trendikokit eivät halua tehdä perinneruokia kuten ne kuuluu, vaan oman käden jälki pitää näkyä. Kehitelkää ihan omia eineksiä, katsotaan mitkä muodostuvat klassikoiksi. Poro ei ole riistaa!

        Mitäpä meitä etelän miehiä kiinnostaisi, laittaako Oula löökiä käristykseensä vain ei? Tai saattaa sinänsä kiinnostaa, mutta se ei tarkoita, että meidän silti on pakko matkia häntä.
        Oleellista on, mikä maistuu hyvälle. Ja omaan makuuni käristys sipulin kera maistuu selvästi paremmalta kuin ilman. Lorautan siihen jopa vähän oluttakin, vaikka tiedän, että myös se lienee "kiellettyä".
        Käytän poronkäristyksessä muheuttajana voin lisäksi myös hiukan mahdollisimman rasvapitoista silavaa.
        Ja vain osoituksena, kuinka monimuotoisia asiat voivat olla: toisin kuin yhdeksän ihmistä kymmenestä (olen kai juuri se kymmenes...) minä EN pidä sipulista sienimuhennoksessa, esim. kantarelli-, korvasieni- tai herkkusienisoosissa, koska minusta sienen vieno ja hieno oma maku peittyy ja vääristyy sipulista.


      • Rovitsumän
        veka kirjoitti:

        Helsinkiläiset tietävät kaiken kaikesta, mutta sitä ei tiedetty, että käristykseen ei ikinä laiteta sipulia. Sipuli kuuluu pottuvoihin. Se on sama kalakeiton kanssa, pohjoisen kalasoppaan ei tule porkkanaa. Täällä etelässä myydään valmiiksi pilputtua karjalanpaistia, vaan missä on lampaanliha siitä paistista. Trendikokit eivät halua tehdä perinneruokia kuten ne kuuluu, vaan oman käden jälki pitää näkyä. Kehitelkää ihan omia eineksiä, katsotaan mitkä muodostuvat klassikoiksi. Poro ei ole riistaa!

        Taas ollaan elämää suurempien kysymysten äärellä. Poronkäristykseenkin on niin monta reseptiä kuin on tekijääkin. Olen taatusti syönyt oikeaa käristystä, jossa on sipulia ja hyvää oli.

        Ei tietenkään tunturissa ole sipulia ollut. Käristys on tehty poron rasvaan ja veikkaan, ettei moni sitä söisi. Tuskin ovat tunturissa syöneet pottuvoita tai puolukoitakaan.

        Oikea käristys:
        -Sulatetaan padassa poron kuuta tai suolaläskiä tai voita
        -Käristetään poronlihasiivut (valmiiksi siivutettukin käy, harvalla on mahdollista vuolla leukulla siivuja kohmeisesta poronpaistista)
        -lisätään vettä tai olutta
        -maustetaan suolalla tai/ja sipulikuutioilla ja/tai pippurilla maun mukaan
        -annetaan hautua

        Syödään puikulaperunoiden, perunamuusin tai pottuvoin kanssa (pottuvoi ei ole perunamuusia)

        Lisukkeena puolukoita tai karpaloita makeutettuna sokerilla maun mukaan.

        Voiko joku väittää vastaan, ettei ole oikeaa käristystä. Ketsuppia ei tarvita.


      • Goya kirjoitti:

        Mitäpä meitä etelän miehiä kiinnostaisi, laittaako Oula löökiä käristykseensä vain ei? Tai saattaa sinänsä kiinnostaa, mutta se ei tarkoita, että meidän silti on pakko matkia häntä.
        Oleellista on, mikä maistuu hyvälle. Ja omaan makuuni käristys sipulin kera maistuu selvästi paremmalta kuin ilman. Lorautan siihen jopa vähän oluttakin, vaikka tiedän, että myös se lienee "kiellettyä".
        Käytän poronkäristyksessä muheuttajana voin lisäksi myös hiukan mahdollisimman rasvapitoista silavaa.
        Ja vain osoituksena, kuinka monimuotoisia asiat voivat olla: toisin kuin yhdeksän ihmistä kymmenestä (olen kai juuri se kymmenes...) minä EN pidä sipulista sienimuhennoksessa, esim. kantarelli-, korvasieni- tai herkkusienisoosissa, koska minusta sienen vieno ja hieno oma maku peittyy ja vääristyy sipulista.

        Kerroppa minulle ja muillekin pottuvoin koostumus lappalaisittain ei toki saameksi, vaan suomeksi. Toki kaikkea voi kokeilla ja makuhan sen todellakin ratkaisee, mutta jos puhutaan perinteisestä käristyksestä niin siinä ei taatusti ollut sipulia. Poron rasva eli kuu, on perinteinen paistorasva poromiehillä. Onpa eräs pohjoisen matkailuyrittäjistä lisännyt käristykseensä valkosipuliakin,ei mikään estä sitä. Paistin sijasta käristykseen käytettiin koipilihoja ei suinkaan paistia. Perinneruoat kannattaisi säilyttää alkuperäisinä, muutoin meillä on sekasotkuja joista ei tiedä ovatko Italiasta vai amerikasta. Kannattaa kokeilla sienikastikkeessa hiven valkosipulia, se korostaa sienten hienoa aromia, etenkin keltavahveron ja herkkusienen.


      • Rovitsumän
        veka kirjoitti:

        Kerroppa minulle ja muillekin pottuvoin koostumus lappalaisittain ei toki saameksi, vaan suomeksi. Toki kaikkea voi kokeilla ja makuhan sen todellakin ratkaisee, mutta jos puhutaan perinteisestä käristyksestä niin siinä ei taatusti ollut sipulia. Poron rasva eli kuu, on perinteinen paistorasva poromiehillä. Onpa eräs pohjoisen matkailuyrittäjistä lisännyt käristykseensä valkosipuliakin,ei mikään estä sitä. Paistin sijasta käristykseen käytettiin koipilihoja ei suinkaan paistia. Perinneruoat kannattaisi säilyttää alkuperäisinä, muutoin meillä on sekasotkuja joista ei tiedä ovatko Italiasta vai amerikasta. Kannattaa kokeilla sienikastikkeessa hiven valkosipulia, se korostaa sienten hienoa aromia, etenkin keltavahveron ja herkkusienen.

        Pottuvoi tehdään seuraavasti: tehdään ns. perunalunta eli muusataan perunat ja lisätään voita ja haudutettua sipulia maun mukaan. Oula ei varmasti ole perunoita vienyt tunturiin, nehän olisivat paletuneet. Milloin perunat lienevät Lapissa yleistyneetkään? Joskus 1800-luvulla varmaan.

        Käristys on syöty alunperin paljailtaan tai leivän kanssa. Leivälle kauhottiin poron lihaa ja leipää uitettiin rasvassa. Poron kuuhun tehty käristys jäisi monelta syömättä. Siinä rasva hyytyy pian ja suussa hyytynyt poron kuu tuntuu todella epämiellyttävältä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?

      Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      342
      3614
    2. Martinan aussikulta, missä?

      Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      475
      3167
    3. Haluaisin sun kanssa yhteisen

      Elämän. Haluun sut.
      Ikävä
      71
      2160
    4. Pikkunaiselle terkkuja

      Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi
      Ikävä
      340
      1630
    5. Arto Satonen ja kokoomus 2020: Poliittiset virkanimitykset ovat koruptiota

      2025: Kokoomus on junttaamassa Arto Satosta Kelan johtoon ohi pätevämpien hakijoiden. https://www.hs.fi/politiikka/art-
      Maailman menoa
      196
      1505
    6. Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen

      KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      1240
    7. Pystyisitkö ottamaan kaivattuasi

      Elämääsi miten pian
      Ikävä
      105
      1233
    8. Voisiko olla jopa niin

      Että kumpikin vähän pelkää totaalista heittäytymistä, koska tiedetään että se olisi menoa sen jälkeen. Samaan aikaan hal
      Ikävä
      75
      1222
    9. Saara Aalto ja Teemu Roivainen paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaus kietoi meidän kohtalomme..."

      Oho! Ex-pari on palannut yhteen musiikin merkeissä. He tekevät Rakkaustarina-nimeä kantavan 20-vuotisjuhlakiertueen syks
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1137
    10. K&T: Harvinainen haastattelu: Susanna Laine avaa suhdetta Petri Nygårdiin: "Olin sinkku vuosia..."

      Susanna Laine ei ole kertonut suhteestaan Petri Nygårdiin (Petri Laurila) julkisuudessa juurikaan. Aktiivisesti sosiaali
      Suomalaiset julkkikset
      8
      1085
    Aihe