Pari kysymystä laulamisesta

Haaveileva

1. Voiko lauluääni kehittyä paremmaksi? En tarkoita siis että se kehittyisi muutamassa päivässä mutta voiko se kehittyä esim. parissa vuodessa jos laulan päivittäin noin tunnin tai pari?

2. Minulla ei ole kauhean hyvä lauluääni mutta ei kovin huonokaan. Voiko laulaminen kuulostaa paremmalta jos harjoittelen esim. rappia tai rockia? Pointtini on se että esimerkiksi pop-musiikissa pyritään usein laulamaan "sulokkaammin" kun taas rockissa vähän "karkeammin", olenko tässä ihan väärässä?

Kaikki tieto on tervetullutta ^^

11

4846

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • spinto

      Kyllä, lauluääni kehittyy harjoittelemalla. Jo muutamassa kuukaudessa tai ainakin yhdessä vuodessa huomaa paljon edistystä. Klassisessa laulussa valmis laulaja syntyy noin 7 vuodessa.

      Pari tuntia päivässä on liikaa. Aloittelijalle sopiva annos on neljänä päivänä viikossa puoli tuntia kerrallaan, tai korkeintaa 45 minuuttia kerralla.

      Ammattimaiset oopperalaulajat, jotka joutuvat harjoittelemaan enemmän, käyttävät harjoitellessaan markkeeraamista; - ei lauleta täysillä ja korkeimmat kohdat oktaavia alempaa. Mutta silloin ei ole kysymyksessä äänen kehittäminen vaan ohjelmiston opettelu. Tavallinen oopperaesitys kestää noin 3 tuntia, mutta yksi laulaja joutuu olemaan äänessä yleensä vain 45 min - 1 tunti.

      Kevyen musiikin puolella ei tarvitse rasittaa ääntä niin paljoa kun voi turvautua mikrofonin apuun. Tämä apu kuitenkin helposti tuhlataan epäedullisella äänenkäytöllä, tulkintaa kun sellaisella haetaan.

      Harjoittelu voi myös huonontaa lauluääntä. Jos harjoittelee väärin voi kehittää jopa kyhmyjä äänihuuliinsa. Kannattaa siis hankkiutua opetukseen. Klassisesta lauluopetuksesta on hyötyä myös kevyen musiikin laulamiseen. Ja tarjolla on myös pop jazz-tyyppistä opetusta.

      Hyvä lauluääni on vähän makuasia. Tietyllä tavalla se saadaan syntymälahjana, jolloin sitä ei voi harjoitellen parantaa. Mutta koulutuksen avulla sitä voi parantaan siten, että ylimääräiset kireydet, kähinät, ähkimiset ym saadaan pois. Ja tekniikkaa parantamalla siihen saadaan myös kantavuutta ja voimaa. Ja laajempi ääniala.

      Kaiken maailman tangokuninkaallisille ja idolseille käy toistuvasti niin, että voittojen myötä avautuva keikkaputki on liikaa puutteelliselle tekniikalle. Seuraa äänen menetys ja keikkojen perumista.

      Mikä sitten on hyvän äänen merkitys. Sellaiset artistit kuin Juice tai J Karjalainen saavuttivat suosion vaikka lauluääntä ei voi kovin klassiseksi sanoa (melkein pistäisin lainausmerkkeihin tuon lauluäänen tässä yhteydessä) Myös Katri-Helena tai Vesku Loiri ovat menestyneet vaikka tekniikassa on puutteita.

      Kirkan äänestä pidän vaikka väärinhän hänkin oikeastaan ääntään muodostaa. Jopa Saara Suvanto tai Hanna Ekola käyvät säästeliäästi annosteltuina.

      Pop- ja rock-laulamisesta saa vastailla joku muu enemmän, minä en niihin ole perehtynyt

      • K. Irkuja

        "Kirkan äänestä pidän vaikka väärinhän hänkin oikeastaan ääntään muodostaa."

        Ja sen kyllä tänä päivänä kuulee. Vääränlaisen laulutavan ansiosta Kirkan laulu kuulostaa siltä kuin lihaa revittäisiin. Hänen iässään (56 v.) taidelaulajan ääni on useimmiten vielä erinomaisessa kunnossa.


    • laulu sydämessä

      1. Laulamisessa on pitkälti kyse lihastoiminnasta, joka kehittyy vain lihaksia käyttämällä eli laulamalla. Lauluäänesi kehittyy ilman muuta jos harjoittelet. Parin tunnin laulaminen rasittaa liikaa varsinkin jos esim. pään ja hartioiden alueella on jännityksiä.
      Laulamisen ohella tärkeitä ovat hengitysharjoitukset. Esim. hengität ensin rauhallisesti sisään nenän kautta niin etteivät hartiat nouse ja sitten uloshengitys niin että sihistät piiiitkän sss- äänteen.
      Sitten voit harjoitella kielen ja leuan rentouttamista esimerkiksi pitkällä rennolla rrrrrrrr- äänteellä eri korkeuksilta.

      2. Ei kannata aloittelevana laulajana kovin 'kikkailla' äänellä. Ensin pitää löytää oma luonnollinen äänensä ja miten se toimii. Jos kovin kokeilet eri laulutyylejä voit kadottaa kokonaan äänesi. Silloin et enää oikein tiedä miten kuuluisi laulaa kun vaihtoehtoja tuntuu olevan miljoona.

      Tärkeintä on että LAULAMISEN PITÄÄ TUNTUA HYVÄLTÄ. Sillä hetkellä kun kurkkua alkaa kutittaa tai jostain sattuu, on laulaminen lopetettava. Vaarana ovat äänikyhmyt, jotka ovat sellaisia pieniä veripurkautumia äänihuulissa. Niitä on vaikea hoitaa.

      Itse olen kokenut tärkeäksi että lauluani tarkkailee ja ohjaa opettaja.

      Ja vielä mikkilaulusta: siinäkin tarvitaan hyvä laulutekniikka. Äänentoistolaitteet eivät pysty ihmeisiin. Äänessä pitää olla hallittua voimaa ja sen pitää ns. soida jotta se kuuluu esim. säestävän orkesterin alta.

      • ei oo verenpurkaumia

        Verenpurkaumat ovat eri asia ja ne tulee äkillisessä rasituksessa, kamalassa kirkaisussa tai muuta. Äänikyhmyt on limakalvon paksuuntumia, jotka johtuu väärästä jatkuvasta rasituksesta.
        Molemmat tuntuu kyllä samalta.- Ääni samenee ja menettää tarkkuuden.


    • solo

      äänenmuodostus on fysiikan lakeihin perustuvaa mekaniikkaa. Vaikeaksi sen tekee oikeiden lihasten hallinta. Siksi opettelu ja laulaminen eivät ole mekaanista toimintaa.

      Mutta on hyvä pitää mielessä, että mitään lahjoja tai kaunista ääntä ei tarvita, vaan hyvä opettaja. Se on sitten makuasia, kuka mistäkin äänestä pitää. Sen sijaan makuasia ei ole se, että väärällä tekniikalla äänihuulet rasittuvat, ääni ei kanna ja voi menettää koko laulutaitonsa.

      Olen kuullut tapauksista, joissa hyvä perusääni (perustekniikka kunnossa) on pilattu harjoittelulla ja jopa lauluopettajan valvonnassa.

      Mikrofoni ei poista väärän tekniikan aiheuttamia ongelmia, mutta tietenkin mikillä voi kauemmin laulaa väärällä tekniikalla (jos vain yleisö viitsii kuunnella huutamista).

    • Syysruusu

      En kehottaisi opettelemaan laulamista itse - oma korva valehtelee helposti, ja jos oikeaa tekniikkaa ei hallitse, äänensä pilaa varmasti. Kannattaa hakeutua opettajalle :)!

      Lauluääni voi kehittyä "paremmaksi" tekniikan ansiosta, mutta itse äänen väriä ei pysty muuttamaan, se on syntymälahja. Lahjakkuuttakin tarvitaan - pelkällä lahjakkuudella ei pärjää, töitä on tehtävä, mutta jos ei ole saanut lahjana ääntä ja sävelkorvaa, opettajalla on tuskainen työ saada oppilasta eteenpäin. Tuntuisi melko abstraktilta, että tekniikan voisi oppia, jos ei pysty laulamaan sävelten mukaisesti! Kuten joku muukin tässä jo sanoi, niin tekniikan avulla äänestä saadaan pois ylimääräinen rähinä ja muut vikajutut.

      Mitä tulee popin ja rockin eroihin... oikea tekniikka on sama kaikessa musiikissa. Pop/jazz-linjalla on aivan samat perusteet kuin klassisella linjalla, mutta klassinen laulaja tarvitsee eri tavalla kroppansa apua. Omaa laulantatyyliä ei voi "vaihtaa" laulaessaan poppia tai rokkia - ei siinä tarvitse laulaa rouheammin tai sulokkaammin kuin muissakaan :). Oma ääni on oma ääni. Äänen värit ovat niin erilaisia.

      Sitten kun on vielä se, että syntymälahjana tulee sopivuus tietynlaiseen laulantaan. Omakin laulunopettajani on opettanut laulajia, joilla on vain rintaääni - mutta hyvä sellainen. Klassisella laulajattarella on aina erikseen "pää-ääni", ja puheääni on erikseen, ja hyvin harvoin sopraanokaan pääsee rintaäänellä korkealle! Hyvä esimerkki laulajasta, joka laulaa rintaäänellään, on Katri Ylander (välillä hänkin joutuu ns. vaihtamaan rekisteriä siihen ylempään ääneen. Ylemmässä äänessä sijoitus olisi itse asiassa oikea! Sillä naislaulajat laulavat klassisella puolella.).

    • Miley cyrus

      Hello! you're quite right, I went to Miley Cyrus with my father always sang when I was little with her, and taught myself to sing, it will take some time, but the result is awfully good.

      Sincerely: Miley Cyrus

      • WantToBeaSinger

        Omg, are you really miley? How you learn to sing? You have a fantastic voice! I want to be a singer too, but i´m so shy so i think that i can´t be a singer.... :( Do you understand what i mean? I´m only 12. I think that i have ok voice. My granma has really good voice, so maybe that voice be inherided to me? Now i´m practice every day singing. I´m sorry if you don´t understand, because english is not my mother tongue.


      • WhoWantToBeaSinger

        And you´re dad has fantastic voice, too. Do you think that my granma can teach me to sing? I´m so happy if you reply to me! =D


    • bhkl

      videoilla yms mä kuulostan ihan hyvält mut muuten en :D:D:D:D:D

      • sisäkorva

        Kuulemme oman äänemme hieman toisin kuin muut sen kuulevat. Tallenteita kuuntelemalla voimme kuulla, miltä äänemme "oikeasti" kuulostaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe