Hirsien homepilkut!

Hirsinööri

Mökki pystytettiin jokunen vuos sitten kevättalvella ja kesällä pintaan Valtti-pohjuste sekä väriksi Valtti Color Satin. Nyt on sinne sun tänne ilmaantunut mustia täpliä, jotka ovat niin syvällä puussa, ettei niitä homepesuaineilla saa puhtaiksi.

Olen kuullut, että olisi melko yleinen vaiva muuallakin, mutta mitä ihmettä voisi tehdä?

Jos mökin kaapii puhtaaksi, niin siihenhän tarvitaan komppanian verran porukkaa, koska niitä on lähes kaikkialla. Sitten pahat myrkyt ja uusi väri?

Haluaisimme kuitenkin säilyttää entisenlaisen kuultavan pinnan ja värin, eikä esim. peittomaalata mökkiä.

Mahtaakohan kukaan olla joutunut kokemaan saman ja oletteko mitä tehneet asian eteen?

23

20788

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sitä joo

      se ompi sitä.Ei taida olla muuta keinoa kun maalata yli tai niellä vahingot.
      Jos vaan jostakin saat selville jonkun keinon jolla saisi homeet pois vähällä vaivalla niin älä vaan suotta pihtaa tietoa.Moni on kiinnostunut.

      • Hirsinööri

        En varman pihtaa tietoa, jos konsti löytyy, mutta mahdottomalta vaikuttaa. Yli ei haluttas maalata, että puun syyt näkyis!


    • varsinkin

      pohjoisseinälle ja ainut järkevä keino on antaa harmaantua kauniisti kuten seurasaaren museomökit.

      Vanha keino olisi punamulta se joko estää homeet tai ne ei näy. Valtit on homeiden ruokaa.

      • Tuohon

        ei voi lisätä, kuin että hio ne Valtit yms. siitä puun pinnasta pois puhtaalle puupinnalle asti ja annat harmaantua. Puun hengittävyyttä Ei saa katkaista!!! Ja JOS siihen välttämättä väriä haluat, niin kyseeseen tulee punamulta.
        Ps. punamulta ei "estä" homeita, ainoastaan peittää hengittävästi.


      • Hirsinööri

        tulee eniten eteläseinälle! Eikähän sitä enää harmaanuttakaan voi, kun värit on pinnassa!

        Taitaa olla tosi, että nykyset "valtit" on ihmisten pettämistä!

        Punamulta on nyt jo poissuljettu, kun muuta on jo pinnassa, kai?


      • Hirsinööri
        Tuohon kirjoitti:

        ei voi lisätä, kuin että hio ne Valtit yms. siitä puun pinnasta pois puhtaalle puupinnalle asti ja annat harmaantua. Puun hengittävyyttä Ei saa katkaista!!! Ja JOS siihen välttämättä väriä haluat, niin kyseeseen tulee punamulta.
        Ps. punamulta ei "estä" homeita, ainoastaan peittää hengittävästi.

        mutta mistä saa kasaan sen porukan kaapimaan sen kaiken entisen pinnan pois. Sitähän on aivan hervottoman paljon. Seiniä n. 8x8 metriä, räystäänaluset, parveke, terassi, ja kaikki muut lokoset


    • radix

      Ns. homepilkkujen ilmaantuminen osoittaa vain sen, että puutavara on kaadettu kesäaikaan. Muinoin tyhmät maalaiset osasivat kaataa rakennuspuunsa talvella puiden lepoaikana eikä silloin tule ulos homeen näköista sinisyyttä. Aine lienee jotain sokeria, joka luikertelee puissa niiden kasvukaudella ja nousee hirsien pintaan sinisyytenä.

      • luuloja

        kyllä sitä sinistymää tulee koska vaan jos on tullakseen.Viiden asteen alapuolella sinistymisen pitäisi loppua mutta kyllä sitä voi tulla muutenkin kuin kesällä.
        Aina parempi toki olisi os puu kaadetaan talvella ja ilmastoidaan ja annetaan kuivua kunnolla mutta aina se ei ole mahdollista kerran nyt eletään teollisuus yhteiskunnassa ja kaikkien pitää töistä palkka saada ja hommat pitää mennä eteenpäin.


      • puut

        Vaikka juhannusviikolla,sahaa, pikakuivaa ja höylää ne hirreksi 2 viikossa, jolloin ne on jo asiakkaan tontilla.
        Kireen kilpailun aikana ei ole varaa makoottaa hirsiä taapelissa kuukausikaupalla luonnollisella tavalla kuivumassa niinkun perinteisellä tavalla veistäen pitäisi tehä..
        Raha pitää saada kiertämään nopeasti, muuten ei homma kannata näillä liksoilla.
        Nykyään koneet suoltaa hirttä vauhdilla maailman nopeimmilla koneilla suomessa.


      • Hirsinööri

        Lähekkäin on kuitenkin kolmen eri valmistajan mökit ja kaikki homehtuu. Tosin jokainen on olevinaan nimekäs sellainen, joten saattaahan heillä olla kiire vain saada puutavaraa mihinaikaan tahansa kaadettua!

        Tuota ei tuullut tiedusteltua tilausta tehdessä!

        Kyseessä ei muuten ole sinisyys, vaan aivan maalin pintaan lisääntyvä mustatäpläisyys, joka myös lävistää maalin ja imeytyy hirteen!


      • tietoa on

        meillä on kaadettu talvella puut ja silti on homepilkkuja. viime kesänä harjattii juuriharjalla ihan puupinnalle hirret.ja silti jäi sinisyyttä hirsiin.


    • sama täällä

      Mekäläisen mökin puut on kaadettu ja kuivattu "oikeaoppisesti" jos sillä nyt on väliä.
      Kaikesta huolimatta noita samoja pilkkuja on jopa kattolaudoituksen alapinnassakin siellä räystään alla. Ei niille todellakaan voi muuta kuin maalata yli, turhaan niitä pesee.
      Luonto ja metsä on täynnä kaikenlaisia homeitiöitä, ne tartuu vaikka muoviseen puutarhapöytään. Jos jätää senkin metsämökin pihaan, niin jo syksyllä pinta on pilkkuja täynnä, samoin on lasikuituveneenkin kanssa.

      • Hirsinööri

        täpliä löytyy kaikkialta, myös alapohja homehtuu, siis kovalevyt, jotka ovat ulommaisina näkyvillä. Niitten erilainen täplittyminen hiukan ihmetyttää, kun kukin levy on eritavalla laikkuuntunut, jotkut ei lainkaan!


    • Hirsinööri

      kaikille vastanneille, lisäkään ei silti ole pahasta, koska muutkin kärsivät samasta vaivasta!

      • Kemisti

        Hometta syntyy aina kun:
        - on itiöitä (niitä on aina ilmassa)
        - on riittävän kosteata
        - on riittävästi ravintoa homesienten kasvaa

        Ainoa keino estää hometta puun pinnalta on käyttää heti alkuunsa riittävän tehokasta myrkkyä homeen kasvun estämiseksi. Kutsutaan myös homesuojaksi.
        Ennenvanhaan olivat Valtti ja muut puunsuoja-aineet todella tehokkaita, kun sisälsivät PCB:tä eikä hometta ilmennyt.
        Nykyään käytössä olevat "myrkyt" ovat luontoystävälisiä, mutta nekin tehokkaita oikein käytettynä.
        Tämä vihreä "aalto" ja hömppäys on luonut väärän käsitteen että myrkkyjä ei tarvita käytetään öljyä.
        Unohdetaan se tosiasia että useimmat öljyt ovat mitä paras kasvualusta homesienille.
        Tuo tässä yllämainitussa ongelmatapauksessa hirsimökkiä pilaava ilmeisesti Nokisieni, on estettävissä sekin.
        Jo puuhun iskytynyt nokisieni on mahdollisesti osittain poistettavissa joko hypoklorilla tai vetyperoxidilla.
        Kun olet yrittänyt puhdistaa pintaa sienestä, käsittele se jollakin esto-aineella joita löytyy maalikaupasta.


    • tee mitään.

      Mitä jos antaisit seinän olla rauhassa ja nauttisit mökkeilystä ilman turhaa huolta?

      Itse rakensin rantasaunan kesällä, enkä meinaa käsitellä sitä millään aineella - en sisältä enkä ulkoa.

      Kun hirsiseinä jätetään harmaantumaan tulee sen pintaa hometta ihan varmasti riippumatta koska puut on kaadettu. Muutamat ensimmäiset vuodet seinä on hieman laikukas, eikä välttämättä niin kovin kauniin näköinen. Tämä vaihe menee kuitenkin ohi 10-20 vuodessa, jonka jälkeen seinä on saanu tasaisen harmaan pinnan, joka on kuin silkkiä. Tämän pinnan alla puu tulee kestämään satoja vuosia ilman mitään toimenpiteitä.

      Uskoisin näin käyvän myös sinun mökillesi ajan saatossa, kun kaikki Valtti vähitellen katoaa puun pintaa pilaamasta.

      Jos nyt menet raapimaan seinäsi ja vedät uuden Valttauksen pintaan, niin olet ihan samassa tilanteessa muutaman vuoden kuluttua. Miksi siis kehittää itselleen tuollainen loputon työmaa?

      • Jorman

        Muutamaan hirteen ilmestyi mustia pilkkuja (käsittelemätön hirsi) ajelin epäkeskohiomakoneella (kress) ne puhtaaks ja vedin puunsuojan päälle. Aluks hiottu puu toki vaaleampi mutta muutamassa kuukaudessa tummui sen verta ettei paista silmään. Epäkeskohiomakoneella saa tasasesti hiotun pinnan jolloin se ei näytä "raavitulta"
        Aika näytää poistiko toimenpide mustat pilkut lopullisesti..


      • rakennettiin

        hirsimökki 4 vuotta sitten ja jätettiin käsittelemättä ulkoa ja sisältä. Ainuttakaan hometippaa ei näy missään.
        Puut kaadettiin talviaikaan ja saivat kuivua seuraavaan syksyyn pinossa.
        Siitä sitten työstettiin mökki tuollaisella yhden miehen firmalla ja sisäseinät piilutettiin ja ulkoseinät ovat karheaa höyläämätöntä puuta, toisin kuin tehdastekoisissa joissa hirsi on höylätty ja homehtuu siis helposti.
        4 vuotta siis kulunut ja alaosistaan mökki harmaantunut jo mukavasti. Harmaantumistahan voisi nopeuttaa kastelemalla seiniä ihan järvivedelä hellepäivinä. mutta meillä ei ole kiirettä.
        Hometta on ainoastaan tehdastekoisessa ovessa ja valmiina ostetuissa ikkunanpielilaudoissa. Seinieä ei ole tarkoistus koskaan käsitellä millään suojalla. Suojaamattomuss on paras suoja.


    • pehtori

      Joo, tuttu juttu. Mökki rakennettiin keväällä 2006 ja käsiteltiin Valtti Colorilla kesällä 2007. Pilkkuja ilmestyi viime vuosina. Tänä keväänä todella pelästyin. Olen saanut monenlaisia neuvoja, lähinnä maalikauppiailta. Asiaan tutustuttuani päätin, että käsittelen pinnan uudelleen, mutta tällä kertaa Teknoksen Woodexìlla; kun muka on hyytelömäisyytensä ansiosta helpompi levittää. En pilaa kesääni tuhertamalla hirsiseinän kanssa. Onhan hirsiseinät kestäneet kymmeniä ja kymmeniä vuosia ilman minkäänlaista käsittelyä. Ja mistäpä tiedän omanikaan elinaikani. Nautin kesästä, hirsiseinä kyllä pärjää vielä minun jälkeenikin.

    • mattimeikämanne

      Ellei homepesu riitä, kannattaa tutkia vastaavissakin tapauksissa ettei sisäpintaa umpihirressä ole lakattu, koska 2kpl vesihöyryäläpäisemätöntä pintaa aiheuttaa kosteutta ulkokerroksen alle. varsinkin jos taloa pidetään kylmänä talvet. hirret ns. jäätyy. ulkopinta voidaan puhdistaa soodapuhalluksella ja uudella pesulla sekä homepohjusteella kuivumisaika kesällä tämän jälkeen lienee 1-1,5kk pintakosteusmittauksen jälkkeen päätös voiko maalata jo syksyllä...

    • Anonyymi

      Meillä on myös pilkut luin,että on harmittomia jos vain pinnalla jos syvemmällä on sieni. Pitäisi just tehdä pesu ja harjata siinä sitä hommaa onkin . Kuulin myös,että mänty hirteen tulee näitä ns. Harmittomia pilkkuja

    • Anonyymi

      Meillä on maalattu puupinnat winhalla.
      Harmaassa winhassa on melkein home mukana.

      Sisällä kuivatut, pohjamaalattuna ostetut ja sitten pintamaalatut rimat autokatoksen seinissä veti homeeseen vuodessa asennuksen jälkeen.

      Homeet jynssättiin tikkurilan aineilla pois ja rimat maalattiin uudestaan.
      Uusi home tuli vuosi uudelleen maalaamisen jälkeen.

      Talomme avoräystäissä on wisa katelevyt jotka on pohjusteella käsitelty ja sitten maalattu samalla winhalla. Kaikki räystäsaluset on homeessa. 60m2 vaikeasti pestävää ja vaikeasti maalattavaa!!!!

      Tuotiin pohjoisesta (vanhan talon vintiltä) jääkiekkomaila autokatoksemme vintille.
      Maila oli ollut ullakolla 30v homehtumatta. Toisella paikkakunnalla se homehtui yhdessä vuodessa.

      ihmehommia

      -raksaaja(sh)

      • Anonyymi

        Taloni vuorattiin joku vuosi sitten tehtaalla Nordica Ekolla tehtaalla maalatulla laudoituksella. Ei yhtään homepilkkua.
        Tynnyrisauna maalattiin valmiilla punamaalilla, merkkiä en muista. Ei homepilkkua. Sauna tosin on kalliimmasta päästä, Tynnyrimökit Oyn tekemä.

        Mökkini tuossa lähellä on kauttaaltaan pilkullinen. Ruskeahkoa puunsuojaa siihen vedin pintaan. Selvästi näkyy se, että johonkin kohtaan kun on tullut vedettyä litkua enemmän kuin kaksi kertaa, pilkkuja on vähemmän.

        Konkurssiin mennyt Alajärven Hirsitalot Oy tosin kusetti mökkitoimituksessa niin paljon kuin pystyi, joten en ihmettele hirsien pilkullisuutta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4823
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      96
      4603
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      620
      4204
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3177
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2711
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2213
    7. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      222
      2182
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      348
      2168
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      31
      1797
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1512
    Aihe