AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / Hirsien homepilkut!

Hirsien homepilkut!

20 Vastausta 10 949 Lukukertaa
Mökki pystytettiin jokunen vuos sitten kevättalvella ja kesällä pintaan Valtti-pohjuste sekä väriksi Valtti Color Satin. Nyt on sinne sun tänne ilmaantunut mustia täpliä, jotka ovat niin syvällä puussa, ettei niitä homepesuaineilla saa puhtaiksi.

Olen kuullut, että olisi melko yleinen vaiva muuallakin, mutta mitä ihmettä voisi tehdä?

Jos mökin kaapii puhtaaksi, niin siihenhän tarvitaan komppanian verran porukkaa, koska niitä on lähes kaikkialla. Sitten pahat myrkyt ja uusi väri?

Haluaisimme kuitenkin säilyttää entisenlaisen kuultavan pinnan ja värin, eikä esim. peittomaalata mökkiä.

Mahtaakohan kukaan olla joutunut kokemaan saman ja oletteko mitä tehneet asian eteen?

se ompi

se ompi sitä.Ei taida olla muuta keinoa kun maalata yli tai niellä vahingot.
Jos vaan jostakin saat selville jonkun keinon jolla saisi homeet pois vähällä vaivalla niin älä vaan suotta pihtaa tietoa.Moni on kiinnostunut.

Ei saa!

En varman pihtaa tietoa, jos konsti löytyy, mutta mahdottomalta vaikuttaa. Yli ei haluttas maalata, että puun syyt näkyis!

niitä tulee

pohjoisseinälle ja ainut järkevä keino on antaa harmaantua kauniisti kuten seurasaaren museomökit.

Vanha keino olisi punamulta se joko estää homeet tai ne ei näy. Valtit on homeiden ruokaa.

Harvinaisen hyvä neuvo edellä.

ei voi lisätä, kuin että hio ne Valtit yms. siitä puun pinnasta pois puhtaalle puupinnalle asti ja annat harmaantua. Puun hengittävyyttä Ei saa katkaista!!! Ja JOS siihen välttämättä väriä haluat, niin kyseeseen tulee punamulta.
Ps. punamulta ei "estä" homeita, ainoastaan peittää hengittävästi.

Hyvä neuvo vois olla,

mutta mistä saa kasaan sen porukan kaapimaan sen kaiken entisen pinnan pois. Sitähän on aivan hervottoman paljon. Seiniä n. 8x8 metriä, räystäänaluset, parveke, terassi, ja kaikki muut lokoset

Niitä päinvastoin

tulee eniten eteläseinälle! Eikähän sitä enää harmaanuttakaan voi, kun värit on pinnassa!

Taitaa olla tosi, että nykyset "valtit" on ihmisten pettämistä!

Punamulta on nyt jo poissuljettu, kun muuta on jo pinnassa, kai?

Puut kaadettu väärin

Ns. homepilkkujen ilmaantuminen osoittaa vain sen, että puutavara on kaadettu kesäaikaan. Muinoin tyhmät maalaiset osasivat kaataa rakennuspuunsa talvella puiden lepoaikana eikä silloin tule ulos homeen näköista sinisyyttä. Aine lienee jotain sokeria, joka luikertelee puissa niiden kasvukaudella ja nousee hirsien pintaan sinisyytenä.

vanhoja

kyllä sitä sinistymää tulee koska vaan jos on tullakseen.Viiden asteen alapuolella sinistymisen pitäisi loppua mutta kyllä sitä voi tulla muutenkin kuin kesällä.
Aina parempi toki olisi os puu kaadetaan talvella ja ilmastoidaan ja annetaan kuivua kunnolla mutta aina se ei ole mahdollista kerran nyt eletään teollisuus yhteiskunnassa ja kaikkien pitää töistä palkka saada ja hommat pitää mennä eteenpäin.

Suurtehoteollisuus kaadattaa

Vaikka juhannusviikolla,sahaa, pikakuivaa ja höylää ne hirreksi 2 viikossa, jolloin ne on jo asiakkaan tontilla.
Kireen kilpailun aikana ei ole varaa makoottaa hirsiä taapelissa kuukausikaupalla luonnollisella tavalla kuivumassa niinkun perinteisellä tavalla veistäen pitäisi tehä..
Raha pitää saada kiertämään nopeasti, muuten ei homma kannata näillä liksoilla.
Nykyään koneet suoltaa hirttä vauhdilla maailman nopeimmilla koneilla suomessa.

Ehkä näin!

Lähekkäin on kuitenkin kolmen eri valmistajan mökit ja kaikki homehtuu. Tosin jokainen on olevinaan nimekäs sellainen, joten saattaahan heillä olla kiire vain saada puutavaraa mihinaikaan tahansa kaadettua!

Tuota ei tuullut tiedusteltua tilausta tehdessä!

Kyseessä ei muuten ole sinisyys, vaan aivan maalin pintaan lisääntyvä mustatäpläisyys, joka myös lävistää maalin ja imeytyy hirteen!

ei pidä paikkaansa

meillä on kaadettu talvella puut ja silti on homepilkkuja. viime kesänä harjattii juuriharjalla ihan puupinnalle hirret.ja silti jäi sinisyyttä hirsiin.

Homeitiöt kuuluu luotoon

Mekäläisen mökin puut on kaadettu ja kuivattu "oikeaoppisesti" jos sillä nyt on väliä.
Kaikesta huolimatta noita samoja pilkkuja on jopa kattolaudoituksen alapinnassakin siellä räystään alla. Ei niille todellakaan voi muuta kuin maalata yli, turhaan niitä pesee.
Luonto ja metsä on täynnä kaikenlaisia homeitiöitä, ne tartuu vaikka muoviseen puutarhapöytään. Jos jätää senkin metsämökin pihaan, niin jo syksyllä pinta on pilkkuja täynnä, samoin on lasikuituveneenkin kanssa.

Samoin on meillä,

täpliä löytyy kaikkialta, myös alapohja homehtuu, siis kovalevyt, jotka ovat ulommaisina näkyvillä. Niitten erilainen täplittyminen hiukan ihmetyttää, kun kukin levy on eritavalla laikkuuntunut, jotkut ei lainkaan!

Suuret kiitokset

kaikille vastanneille, lisäkään ei silti ole pahasta, koska muutkin kärsivät samasta vaivasta!

Homeen syntyyn

Hometta syntyy aina kun:
- on itiöitä (niitä on aina ilmassa)
- on riittävän kosteata
- on riittävästi ravintoa homesienten kasvaa

Ainoa keino estää hometta puun pinnalta on käyttää heti alkuunsa riittävän tehokasta myrkkyä homeen kasvun estämiseksi. Kutsutaan myös homesuojaksi.
Ennenvanhaan olivat Valtti ja muut puunsuoja-aineet todella tehokkaita, kun sisälsivät PCB:tä eikä hometta ilmennyt.
Nykyään käytössä olevat "myrkyt" ovat luontoystävälisiä, mutta nekin tehokkaita oikein käytettynä.
Tämä vihreä "aalto" ja hömppäys on luonut väärän käsitteen että myrkkyjä ei tarvita käytetään öljyä.
Unohdetaan se tosiasia että useimmat öljyt ovat mitä paras kasvualusta homesienille.
Tuo tässä yllämainitussa ongelmatapauksessa hirsimökkiä pilaava ilmeisesti Nokisieni, on estettävissä sekin.
Jo puuhun iskytynyt nokisieni on mahdollisesti osittain poistettavissa joko hypoklorilla tai vetyperoxidilla.
Kun olet yrittänyt puhdistaa pintaa sienestä, käsittele se jollakin esto-aineella joita löytyy maalikaupasta.

Älä

Mitä jos antaisit seinän olla rauhassa ja nauttisit mökkeilystä ilman turhaa huolta?

Itse rakensin rantasaunan kesällä, enkä meinaa käsitellä sitä millään aineella - en sisältä enkä ulkoa.

Kun hirsiseinä jätetään harmaantumaan tulee sen pintaa hometta ihan varmasti riippumatta koska puut on kaadettu. Muutamat ensimmäiset vuodet seinä on hieman laikukas, eikä välttämättä niin kovin kauniin näköinen. Tämä vaihe menee kuitenkin ohi 10-20 vuodessa, jonka jälkeen seinä on saanu tasaisen harmaan pinnan, joka on kuin silkkiä. Tämän pinnan alla puu tulee kestämään satoja vuosia ilman mitään toimenpiteitä.

Uskoisin näin käyvän myös sinun mökillesi ajan saatossa, kun kaikki Valtti vähitellen katoaa puun pintaa pilaamasta.

Jos nyt menet raapimaan seinäsi ja vedät uuden Valttauksen pintaan, niin olet ihan samassa tilanteessa muutaman vuoden kuluttua. Miksi siis kehittää itselleen tuollainen loputon työmaa?

Mustat pilkut

Muutamaan hirteen ilmestyi mustia pilkkuja (käsittelemätön hirsi) ajelin epäkeskohiomakoneella (kress) ne puhtaaks ja vedin puunsuojan päälle. Aluks hiottu puu toki vaaleampi mutta muutamassa kuukaudessa tummui sen verta ettei paista silmään. Epäkeskohiomakoneella saa tasasesti hiotun pinnan jolloin se ei näytä "raavitulta"
Aika näytää poistiko toimenpide mustat pilkut lopullisesti..

meillä

hirsimökki 4 vuotta sitten ja jätettiin käsittelemättä ulkoa ja sisältä. Ainuttakaan hometippaa ei näy missään.
Puut kaadettiin talviaikaan ja saivat kuivua seuraavaan syksyyn pinossa.
Siitä sitten työstettiin mökki tuollaisella yhden miehen firmalla ja sisäseinät piilutettiin ja ulkoseinät ovat karheaa höyläämätöntä puuta, toisin kuin tehdastekoisissa joissa hirsi on höylätty ja homehtuu siis helposti.
4 vuotta siis kulunut ja alaosistaan mökki harmaantunut jo mukavasti. Harmaantumistahan voisi nopeuttaa kastelemalla seiniä ihan järvivedelä hellepäivinä. mutta meillä ei ole kiirettä.
Hometta on ainoastaan tehdastekoisessa ovessa ja valmiina ostetuissa ikkunanpielilaudoissa. Seinieä ei ole tarkoistus koskaan käsitellä millään suojalla. Suojaamattomuss on paras suoja.
Joo, tuttu juttu. Mökki rakennettiin keväällä 2006 ja käsiteltiin Valtti Colorilla kesällä 2007. Pilkkuja ilmestyi viime vuosina. Tänä keväänä todella pelästyin. Olen saanut monenlaisia neuvoja, lähinnä maalikauppiailta. Asiaan tutustuttuani päätin, että käsittelen pinnan uudelleen, mutta tällä kertaa Teknoksen Woodexìlla; kun muka on hyytelömäisyytensä ansiosta helpompi levittää. En pilaa kesääni tuhertamalla hirsiseinän kanssa. Onhan hirsiseinät kestäneet kymmeniä ja kymmeniä vuosia ilman minkäänlaista käsittelyä. Ja mistäpä tiedän omanikaan elinaikani. Nautin kesästä, hirsiseinä kyllä pärjää vielä minun jälkeenikin.
Ellei homepesu riitä, kannattaa tutkia vastaavissakin tapauksissa ettei sisäpintaa umpihirressä ole lakattu, koska 2kpl vesihöyryäläpäisemätöntä pintaa aiheuttaa kosteutta ulkokerroksen alle. varsinkin jos taloa pidetään kylmänä talvet. hirret ns. jäätyy. ulkopinta voidaan puhdistaa soodapuhalluksella ja uudella pesulla sekä homepohjusteella kuivumisaika kesällä tämän jälkeen lienee 1-1,5kk pintakosteusmittauksen jälkkeen päätös voiko maalata jo syksyllä...
 /   /  /  / Hirsien homepilkut!

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta