AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Hoonaus??

56 Vastausta 51 857 Lukukertaa
Elikä mitä tuo hoonaus on???

onhan

sylinteriputken hionta, sitten vaan uusi mäntä sisään ja oisko hiukan suuremmat renkaat ja katso, puristukset nousevat että kohisee.Samalla lautasten hionta ja niin edelleen ja moottori käy kuin uusi.

Hoonauksen

jälkeen ei ole tarvetta laittaa uutta mäntää ellei se ole vaurioitunut, männänrenkaat riittää. Kun suoritetaan poraus seuraavaan ylikokoon tarvitaan uusi mäntä.

hoo-

Hoonaus on "hiomaprosessi", jonka tarkoituksena on parantaa reiän sylinterimäistä tarkkuutta sekä aikaansaada erittäin hyvä pinnanlaatu.

Sitä tehdään esim. tällasella vehkeellä http://www.tapiopakkioy.fi/hoonaus.htm

Ei kai

tuollaisilla leluilla pelaava viitsi kutsua itseään hoonaajaksi?Pidän itseäni hoonaajana mutta työskentelemme aivan eri koko luokan reikien kanssa,alkaen n.60 mm ja aina 500 mm:iin saakka.Tarkoitus tosin on sama eli reiän pinnan hionta mahdollisimman sileäksi eli tavoitteena ra 0,1-0,2.Yleisin taso mitä käytetään on juuri tuo ra 0,2 mikä tarkoittaa pinnan tason keskiarvoa määrätyllä matkalla.Samalla pyritään määrättyyn halkaisija toleranssiin jotka vaihtelevat H7-H11 välillä eli n. 0,03-0,27 mm väillä.
Eli tässä hieman faktaa oikeiden sylinteriputkien sisähionnansta eli hoonauksesta.

Kuule ei se

ole ratkaisevaa. Tietysti iukka pitää olla, oli koko mikä tahansa.

hanki elämä......

kannattais joskus tulla pois sylinteriputkesta ja katso. maailmassa on muutama muukin juttu kuin sylinteriputkien hoonaaminen ja pilkkkujen nussiminen.....

Väärin.

"aikaansaada erittäin hyvä pinnanlaatu."

Erittäin hyvänä pinnanlaatuna ymmärretään sen sileyttä. Hoonauksella ei tavoitellakaan mitään peilipintaa, koska sylintereissä liian hieno pinta tietää öljynkulutuksen lisääntymistä.
Hoonauskivet jättävät pintaan epäsymmetrisen karheuden, jotta voiteluöljyn tartuntaominaisuudet pintoihin toimivat paremmin.

Hoonauksista

Kun kerran kysyt asiaa täällä, niin ilmeisesti sinulla on mielessäsi prätkän sylinterien mahdollinen hoonaus.

Tuossa jo edellä kerrottiinkin, että terässylintereiden ylikokoon porauksen viimeistelyvaiheena on hoonaus. Kromipyttyjähän ei normaalisti porailla ollenkaan.

Mutta voi terässylintereitä hoonata ilman poraustakin kun tehdään remppaa. Akkuporakoneella pärjää ihan hyvin kotioloissa.

Tästä aiheesta on kyllä joskus väitelty enemmänkin, mutta jos kerran tehtaan antamissa mitoissa pysytään, niin on ihan turhaa alkaa saivartelemaan sen enempää. Kilpakoneet ovat sitten ihan eri juttu, niistä en sano mitään.

Jos vanhat männät ovat vielä älyissään ja valmistajan toleransseissa mittojen osalta. Ja jos sylinteritkin ovat vielä toleranssimittojen sisällä. Kuluneisuuden, pyöreyden ja kartiokkuuden osalta, niin toleranssien puitteissa voi silloinkin parannella sylintereitä kevyellä hoonauksella. Tarvitaan tietysti hyvät mittavälineet millä asian voi luotettavasti todeta.

Niin kuin

kra tossa totesi, niin juuri sitä. Eli rikotaan kiillottunut pinta johon öljyn on hyvä tarttua, etenkin, jos vaihdat pelkät männänrenkaat. Mikään koneistus se ei ole, ja edellyttää yleensä että pysytään mitta-arvoissa ja osat ovat myös toleransseissaan.

hoo-

Ei ihan niinkään.. Kun sylinteri porataan, niin sen jälkeen se viimeistellään aina hoonaamalla. Se, millainen pinta halutaan ja saadaan aikaan, riippuu taas hoonauskivien karkeudesta (vrt. hiekkapaperi)

Hoonaus = koneistus. Esim. kiertokangen yläpään (siis männäntapin) helat koneistetaan yleensä hoonaamalla oikeisiin mittoihin. Niin kuin kaikennäköiset muutkin holkit ja puslat.

Mopon tms. sylinteristäkin voidaan koneistaa hoonaamalla helposti jokunen kymmenysosamilli. Puoli milliä helposti ja enemmänkin, mutta sitten alkaa mennä liikaa aikaa..

Aikoinaan porailin hoonaamalla useita mopon ja mp:n sylinterejä. Pikku pytyn koneistus on hoonaamalla tehden usein helpoin ja nopein konsti.

Että hoonaamallako ylikokoon?

Kun kulunut sylinteri on käytännössä aina kartio sekä soikea, niin jos se "hierotaan" hoonaamalla ylikokoon, niin soikeus ja kartikkuus ei välttämättä poistu sylinteristä mihinkään. Sensijaan koneistus poistaa nämä muotovirheet kokonaan.

Mittasitko hillittömän hoonauksen jälkeen sylinterin muodot vähintän kolmesta kohtaa, oliko soikeus ja kartiokkuus poistunut?

vai porailit

sylintereitä? Minä taas olen ollut 20 vuotta koneistamolla töissä, eikä meillä kyllä ikinä käytetä hoonauslaitetta sylinterien tai minkään muunkaan poraamiseen. Tai jos joku sellasta tekee, niin tervemenoa muihin hommiin.

jo vain

Mopon, siis 2-t MOPON sylinteriä ei saanut edes kiinni sillä pajalla olleseen porakoneeseen ja vaikka olis saanut kiinnikin, niin pora ei olis mahtunut. Jos mopon pyttyjä porattiin, niin ne porattiin sorvissa.

Hoonaamalla tuli tosiaan joskus otettua puolikin milliä mopon pytystä. Se oli sellanen (jo silloin) ikivanha Sunnenin penkkihoonauskone ja sylinteriä tms. hoonattavaa pidettiin käsissä. Kyllä sillä vaan jälkeä syntyi ja jopa ihan ykköstä.

Joihinkin autoihin sai ainakin silloin aikoinaan 0,25 mm ylikokoja ja sellasen poraaminen niillä vehkeillä ei oikein onnistunut, eli kyllä niitäkin joskus vaan hoonaamalla koneistettiin (normaalitapauksessa tietysti porattiin)
Eikä käsissä pidellen, vaan ihan normaalilla sylinteriputkien hoonaustyökalulla. Ensin karkeammilla kivillä ja sitte hienommilla. Ehkä nykykoneet keskittyy tarkemmin, onhan tuosta aikaa..
Vaikka ei kai nykyään kukaan enää edes teetä autoonsa täydellistä koneremppaa. Menneen talven lumia, vaan >parikymmentä vuotta sitten vielä arkipäivää..

Aamuun asti

Fiilaus, höyläys ja hoonaus - kaikki tuottaa samaa mielihyvää ;)

Noooh....

Isketään jostakin jonkinmoinen "Äppö " eli naispuolinen immeinen ja otetaan hänet kainaloon talutetaan se kotio ja mennähän makukammarriin laitetaan "Äppö" pötkölleen siihen sängylle ja riisutaa hänet. otetaan iteltä myös kuteet pois ja käydään "Äpön" päälle makaamaan ja laitetaan se oma soiro "Äpön" koloon.
Aletaan sitten sitä soiroa hinkkaamaan siellä "Äpön" kolossa.
Sitä sanootaan hoonamiseksi. :))

...

" Mitä hoonaat tänään?" on meillä päin yhtä kuin "mitä teet tänään?"... =)

tässä ero

eli äipölle tulee hoonausneste lopuksi reikään kun se oikeaoppisesti pitää laittaa enne hoonauksen aloittamista

Att håna=hoonata

Hoonata(håna) tulee ruotsin kielestä ja tarkoittaa että joku on ilkeä tai loukkaava puheissaan toista ihmistä kohden!

haha

täs ei ollu siitä kyse vaan sylinterin hoonauksesta!!hahahaha

Tammpereeks

...honata eli hoksata ,että sylinterit hoonataan ja pääsee halvemmalla kun poraus (ei itku,siis porata) =)

hoonausta ei tartte tänä päivänä

hoonausta ei tartte enää tänään koska aikoinaan hoonasin jarrusylinterit koska jarrut puoltivat. ajan kanssa ne hapettuvat,ja jumittuvat. hoonaus eli hieno hionta oli tärkeää kun joutui ostamaan kalliita jarrusylintereitä ja varaosakumeja. se oli halvempaa. mutta nykyisin ei tartte koska uusi auto on halvempi ostaa kuin ruveta tekemään moista!

Ei tartte vai...

Käys katsomassa jossakin sylintereitä valmistavassa yrityksessä eikö hoonausta enää tarvita.Nyt tarkoitan nimenomaan oikeaa hoonausta eli esim. laivasylintereiden valmistamista jolloin sylinterin reiän pinta hoonataan oikeaan pintakarkeuteen ja toleransssialueeseen nimenomaan hoonaamalla eli reikähionnalla.Tämä tapahtuu eri karkeusasteisilla kivillä hiomista erityisen hoonauspään avulla.Lisää tietoa saat sylintereitä valmistavien yirtysten kotisivuilta yms..

hum.hikkamies

olenhan minäkin käyny auton asentajan linjan mutta yhtään päivää en ole tehnyt ammatikseni. koska elot heitteli mua autonasentajasta hitsariksi, sen jälkeen konepajaa ja nyt sähkäri. en halua huomautella sen kummemmpaa kuin ei kannata enää hoonata jarrusylintereitä koska uudet on niin halpöja.

Minä kerron mitä se on!

Mitä hoonaus nykypäivänä tarkoittaa kun siitä puhutaan?

Noh!

1. jos joku hoonaa jotain, se voi hoonata ihan mitä vaan!

2.hoonaus tosiaan tarkoitti hienoa hiontaa, mutta tänä päivänä se yleisimmin tarkoittaa sitä, että joku jeppe hieroo jotain asiaa liian kauan...ikään kuin työkseen alkaa hoonata eikä ymmärrä lopetta! Esim. kaikki noi teiniautojen tuunaajat ovat sellasia hoonaajia! Eli tekevät normaaliautosta vielä näyttävämmän Romun! Hierovat ja hierovat...jotain turhaa siis!

Sitä se tän päivän hoonaus on....

MITÄS NE

...kun ne TUUNAA niitä autoja ?

Lue se edel.viesti!

Eli niin kuin jo edellisessä viestissä sanottiin: se TUUNAUS =juuri sitä HOONAUSTA!

Hieromista...

TUUNAUS vai

Kumpi on raskaampaa hieromista?
Liittyykö ne thai-hierontaan ?

Selvennän asiaa jotta

Eli se tuunaus on sitä hoonausta mitä suuremmissa määrin! Siinähän juuri yritetään hieroa siitä autosta jotakin "suurempaa"!

Eli kysymys on sellaisesta ylenpalttisesta ASIAN hieromisesta (hoonaamisesta)....sen tietyn rajan yli..jolloin toiminta olisi pitänyt jo lopettaa!

Asia pitää nähdä objektiivisesti eikä subjektiivisesti....vasta sit ymmärrät mitä yritän kertoa!

Siitä itse asiasta (esim. autosta) ikäänkuin tulee kaiken tekemisen ja kiinnostuksen kohde...

Sama kun välillä näkee sellasia kärryjä joissa on madallettu alusta, tum.lasit, spoilerit, rallipenkit ja ratti... yms. vastaavaa! niin on kyl alettu keskittyy aika lailla siihen autonsa hoonaamiseen! Se rupee naurattaa kun niitä näkee!

MUTTA mun mielestä VIELÄ hirveempi ilmiö on kun näkee 100 000e citymaastureita joihin aikuinen hyvin toimeentuleva ukko, on ostanut kromivanteet ja esim. rek.kilven jossa on sen nimikirjaimet! Silloin mennään jo hulluuden rajoilla...koska se tuunaus ja hoonaus on saavuttanut jo korkeimman asteen! Ihan hirveetä...kyllä moni naapuri katselee tuollaista aikuista lasta ihmeissään...

Lattais nyt rahansa johki muuhun... Mutta...jokainen tekee kuin tykkää! Mut kyllä se ylenpalttinen hoonaus aika hirveetä on!

Mää ainakin

"entisessä" elämässäni esimerkiksi jarru- tai muita sylintereitä semmosella vehkeellä, missä on joko kaksi tai kolme hiomakiveä pystysuorassa akselissa joustavilla kiinnityskappaleilla kiinni, tai sit oli semmottii hioma-aineesta tehtyjä pallukoita joustavien varsien päässä, semmotteella hoonasin mm. kaverin Ritmon sylinterit, tuli v*tun hyvät, vaikka ne pitäis kuulemma hoonata 60 asteen kulmassa - eihän ne mitään tiettyä astemäärää pitänyt ne pallukat, sama ku olis vappuviuhkaa heiluttanu sylinterien sisällä, mut kyllä öljynkulutus lakkasi. Kato Pilteeman sivuilta jarruhoonityökalu, vähä ymmärät mitä hoonaus on, ja sit ku saat tarpeex ikää ja naisen alles, ymmärrät loput!
Hyvää jatkoo hoonaamisen jalolla alalla!

Eiköös

putkien sisäpintojen hionta/oikaisu oo hoonausta esim.imu ja pakosarjat ym.ym.

eikai kaikki

ole hoonausta.. vaan pyöreet reijät voi hoonata

hoonaus

sitä kun nussii toista perseeseen
suusex on kun imettää munaansa

varsinainen

Taitaa sullakin olla haaveilu asteella nuo hoonaukset.Ja kommenttisi saa väistämättä ajattelemaan,että olet samaan sukupuoleen päin kallellaan..samapa tuo mulle,mutta kasva aikuiseksi.

mee

voit notkistua niin paljon, että saatat pystyy "suusex" yksinäs

isi paljastaa

silleen se aamusin tuntuu oudolta niin, ei työnnetäkkään sitä käteen vaan......

no sehän

että hoonaat roskapönttöjä

NO hoonataan

Lasittunut esm.sylintterin seinämän pinta hiotaan karheaksi. uusi männän rencas puree sylinterin seinämään paremmin näin saadaan parempi puristus sylinterissä.laite on kuin uusi!?? J T pori

Muijaa hoonataan.

On sillä niin hoonattu vehje, että kulkee lujaa...:-)

sä oot

muijas väljäksi

kiva kun kerroit

on nyt tiedossa. Terveisin Mankelix.

moottori

Esim.sylinteri ryhmän sylinterit hiotaan karheaksi pinnaltaan.JOS kysymys SEKSISTÄ,sitä pitää kysyä ISOILTA pojilta.!!??

ei yhtään

Ei sitten yhtään täysin oikeeta vastausta tohonkaan...kannattaa lukea alan kirjoja vielä että tulee asia täysin ymmärretyksi!!!

Ei tarvi lukea

Suurin syy on poistaa sylinteristä lasimainen pinta jolloin männän ja sylinterin väliset voiteluominaisuudet paranevat.
Samalla syytä rengastaa mäntä.

Turha viisastella enempiä.

Ulkona kuin pipo

Toi alkuosa hoon on oikeastaan vain lyhennys ja yhdistelmä sanoista hoi oon ja jokainen saksaa lukenut tietää, mitä prepositio aus tas tarkoittaa, eli se on jostakin tai ulos.

no hoonaus tarkoittaa yhteensä, että olen jostakin aivan pihalla eli ulkona. Jos et ymmärrä jotain, sulla on silloin hoonaus -tila, eli kaikki menee yli hilseen.

hoonaus

putsausta rassaamista!!!!!!

Vaikea sanoa

mutta muijas ainakin tykkää hoonauksesta.

hoona soomi

on verbi hoonata eli puhua hoonosti soomee ja siitä tämä hoonaus -muoto tarkoittaa huonosti puhumista. En ole varma, onko se sama muissakin kielissä, mutta suomenkielessä se on just näin.

Hoooonaus

Hoonaus on lieriön sisäpinnan hiontaa.

nooooo

naimista

...

voi vittu mitä textiä.saatana!!

hoonaus

merillä ollessani laivan koneen mäntiä hoonattiin.

Varovaisuutta tuon hoonaamisen kanssa

Sylinterin seinämistähän tuolla hoonaamisella poistetaan kiiltävä pinta, siis siksi että uudet männänrenkaat ottaisivat tilansa nopeammin.
Ei hoonamalla ole tarkoitus sylinteriä seuraavaan kokoon, eli ylikokoon hioa.
Jos kumminkin on kova poika hoonaamaan, on vaara että sylinteri on yhä vain väljempi.
Eli sillon vaarana on se, että mäntä kolajaa sylinterissä, rikkoen helmat sekä renkaansa,
jolloin ollaan porausta vailla sekä uutta mäntää.
Eli rääpy kaikessa, kuin käärmeen tapossakin :)

tämmönen tuli

Kun oikein pahat peräpukamat vaivaavat,ne jotka roikkuvat kuin kalkkunan heltat poistetaan porakonetta ja käpyterää hyväksi käyttäen.Sitä kutsutaan hoonaukseksi.

Mitä on hoonaus?

Hoonaus on sylinteriputken viimeistelyhionta sellaiseksi, että siihen on mahdollista syntyä öljykalvo männän voitelemiseksi. Sylinterit hoonataan yleensä "ristikolle", jolloin saadaan paras tartuntapinta öljykalvolle. Eli eräänlaista pinnan "naarmuttamista".

jos

joku meinaa pelkällä hoonaamisella tehdä hyvän sylinterin niin VITUX menee, siitä tulee soikea!! ensin poraus ja sitten hoonaus (pinnan karhennus)

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Viikon keskustelluimmat

Tietoa mainosten kohdentamisesta