AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Ositus/kauppa?

Ositus/kauppa?

9 Vastausta 4 105 Lukukertaa
Olen myymässä/ottamassa osuuttani perinnöstä. Lisäkseni on kaksi muuta rintaperillistä, jotka haluavat ostaa osuuteni sekä leski. Kuolinpesä on jakamaton.

Eli miten tämä homma tapahtuu?

1. Onko tässä kyseessä kauppa, jolloin kaksi muuta rintaperillistä ostaa osuuteni tietyllä hinnalla?

2. Vai kannattaako tässä tehdä osittainen ositus, jolloin minut maksetaan vaan pois kuolinpesästä?


Oikeusavustajani selittää tuosta ensimmäisestä vaihtoehdosta, että niin se tulisi tehdä? Miksi? Onko jotain etuja?

Muut rintaperilliset ehdottavat jälkimmäistä vaihtoehtoa? Miksi?


Tarkoitus on, että nämä perilliset maksavat sen osuuteni kuolinpesärahoista.

Ositus/perinnönjako

Ositus olisi lähinnä paperi, jossa lesken ja perillisten omistus kirjataan, että selvitetään mistä sinun osuutesi jaettaisiin osajakona.
Antamiesi tietojen perusteella en nyt hoksaa kaupasta sinulle varsinaista etua, mutta en haittaakaan, koska pesässä on rahavaroja, ettet maksa kauppahinnasta varainsiirtoveroa.
Avustajasi ehdottaman kaupan etuna voisi olla aikalisä, että mahdollisten myöhempien myyntien luovutusvoittoveroa voi suunnitella osituksen avulla, eli pesänne omaisuuserien laatu ja osakkaiden tulevat tilanteet ovat käytännössä ratkaisevia parhaan tavan valinnassa.

kauppa

Pesäosuuden myynti tapahtuu myymällä pesäosuus. Toinen vaihtoehto on osuuden lahjoitus. Muita vaihtoehtoja ei ole. Sinut siis maksetaan ulos kuolinpesästä.
Kaupassa ei tarvita kaupanvahvistajaa. Teette vain kauppakirjan ja siihen kaksi todistajaa.
Ositusta ei mielestäni tarvitse lesken ja kuolinpesän välillä tämän takia toimittaa. Kuolinpesähän jatkaa olemassaoloaan kaupan jälkeenkin.

Vaihtoehdoista

Ositus/perinnönjako, jossa käytetään pesän ulkopuolisia varoja vastikkeena on paras. Kuolinpesä lakkaa kerralla, jos paperi koskee koko pesän omaisuutta.

En tajua, mitä järkeä tuossa pesäosuuden luovuttamisessa oikein on, kun sitä yleensä ei edes ostata tehdä kunnolla. Pesäosuuden luovutus on ikävän monimutkainen oikeustoimi, jonka myös keskiverto lakimies onnistuu valitettavan usein ryssimään, koska ei muista kauppakirjassa mainita siitä, että myös hallintovaltuus pesään siirtyy luovuttajalta luovutuksensaajille.

Lainhuutoasioita työkseen ratkaiseva

hallintovaltuus?

Mielenkiintoinen näkökohta tuo hallintovaltuus. Eikö pesäosuuden luovutus käsitä myös hallinnosta luopumisen ilman eri mainintaakin. Entä jos pesä halutaan myöhemminkin pitää jakamattomana kuolinpesänä. Silloinhan pesäosuuden luovutus on ainoa vaihtoehto.

Ei käsitä

Alan kirjallisuuden mukaan ei pesäosuuden luovuttaja pääsääntöisesti luovuta hallintovaltuuttaan pesään, ellei tästä erikseen mainita. Luovutuksen kohteena on pääsääntöisesti vain perinnönjaossa realisoituva varallisuusetuus, ei oikeus osallistua pesän hallintoon.

kiinteää omaisuutta

Jos kuolinpesään kuuluu kiinteää
omaisuutta niin silloin on noudatettava kiinteistönkaupan muotovaatimuksia.

pesäosuus irtainta

Pesäosuuden kauppa on irtaimen kauppaa vaikka pesään kuuluisikin kiinteää omaisuutta. Kiinteistökaupan muotovaatimuksia ei siis tarvita.

sekavat omistussuhteet

kauppa on sopiva silloin, jos jakamattomuuden takia omistussuhteet ovat sekavat tai muusta syytä pesän jakaminen on hankalaa.

verotus

Jos kuolinpesän osakas myy pesäosuutensa sellaiselle, joka luovutuksen tapahtuessa ei ole laillisen perimysjärjestyksen mukaan kuolinpesän osakas, muuttuu kuolinpesä verotuksellisesti verotusyhtymäksi. Pesän ulkopuolisen mukaantulo johtaa siis verotusyhtymänä verottamiseen.
 /   /  /  / Ositus/kauppa?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta