miten loimulohi

valmistetaan?

jos ostaa kaupan kala/lihatiskiltä loimulohta, niin onko se jo valmista vai pitääkö vielä jotenkin valmistaa? :)

10

10934

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • alkup...

      mikä olisi kyseisen kalan kanssa hyvää tarjottavaa?

    • veikkailen

      valmista liene. loimulohi tietääkseni tehdään niin että lohifilettä pidetään nuotion sivulla miedossa lämmössä niin että se ikäänkuin loimuttuu valmiiksi. tuon kanssa käy varmaan samat lisukkeet kuin muutenkin kalaruuan kanssa.

      • Vanha kokki

        Tavallisin kaiketi kirjolohi, jossain päin Suomea sitä kutsutaan myös ristiinnaulituksi. Levitä kala ja poista selkäruoto ja isot kylkiruodot. Voit suolata kalan etukäteen jos haluat. Ota koivuinen tai leppäpuinen lauta johon joko naulaat kalan sieltä täältä, tai kiinnität sen pienillä terävillä puutapeilla alustaansa. Tee nuotio sopivaan paikkaan ja laita lauta nojalleen poispäin vinoon, mutta kuitenkin miltei pystysuoraan, tukien sen siihen asentoon ja kala kohti valkeaa. Huolehdi etäisyydestä koko paahtamisen ajan, kala ei saa olla liian kaukana eikä liian lähellä, kokemus opettaa, aloita vaikka puolesta metristä ja katso mitä tapahtuu. Voitele kalan pintaa silloin tällöin voi-vesiliuoksella paahtamisen aikana, ettei se kuivu liikaa, etenkin jos kyseessä on vähärasvaisempi kala kuten siika. Tämä ei ole mikään pikaruoka, joten varaa aikaa, saat paremman tuloksen. Kokeilemalla opit parhaiten,mutta näillä ohjeilla pitäisi onnistua. Ole hyvä. Veikkaaampa että ensimmäinen kala ei muuta kaipaa,tulet napostelemaan sen sellaisenaan ystäviesi kanssa.


    • Vanha kokki

      Syötäväksi sellaisenaan tai lisukkeineen, joita valitset mielesi mukaan. Mutta jos sinulla on mahdollisuus tehdä se itse, niin ohessa on ohjeet.

    • kaikille...

      vastanneille :) ei muuta ku mutustelemaan :)

    • pelkkä ruoka:)

      Meillä on ollunna tapana viettää iltaa loimulohen kanssa. Kaveriporukalla mennään laavulle, tulille tai minne nyt voi pistää nuotion. Lohet lautaan nauloilla ja sopivan matkan päähän nuotiosta. Käden selkämyksellä on hyvä kokeilla lohen etäisyydeltä lämpätila. Pitäisi vähän aikaa kärsiä pitämään paikallaan. Valellaan välistä suolavedellä ja odotellaan kypsymistä. Oheistoimintana on kalojen vahtiminen oluen ja terävien nauttiminen sekä jutustelu hyvässä seurassa. Illan kohokohta on sitten kun lohet todetaan valmiiksi ja laudat pistetään kiertoon. Kalat syödään suoraan laudoista ja on varmasti parempaa, kuin jos kuskaisi ja laittaisi ne ruokapöytään.

    • .,.,.,.,.

      jos ostat loimulohta, on se jo loimutettu, eli valmista syötäväksi.

      Jos taas ostat raa'an fileen, pitää se "maustaa" ja kypsentää. Mausteeksi en suosittele muuta kuin suolaa oman maun mukaan.

      Oma tapani valmistaa on seuraavanlainen:

      Nypin ruodot pois kalapinseteillä. Sitten suolaa fileelle (itse käytän melko reilusti), mieluiten merisuolaa. Kala pakettiin (folio ja muovipussi) ja kylmään maustumaan 4-12 tunniksi. Poistan ylimääräisen suolan kalan pinnalta pyyhkäisemällä ja sitten varsinaiseen loimitukseen.

      Loimutuksessa minulla on käytössä Harvian loimusavustin, jota käytän melko paljon. Tiedän, ettei tämä kelpaa kaikkein fanaattisimmille loimulohen valmistajille, mutta minusta se on yksinkertaisesti paras! Kalaa kypsennentään ensin jonkin aikaa nahkapuolelta ja sitten käännetään varsinen kala loimuttumaan. Laitteella on helppo säädellä kalan etäisyys tulesta, eikä se näin ollen pääse palamaan.

      Hyvä loimulohi ei aina edes tarvitse mitään lisukkeita, mutta ruokaisen siitä saa usealla eri lisukkeella. Niitähän voi vaihdella, kuten muutenkin esim. grillauksen lisukkeita.

    • Grön

      Kerran unohtui jouluksi itse graavattu iso taimen file pakastearkkuun, kesälomalla sitten loimutin sen mökillä ja niin hyvää loumukalaa en ole koskaan syönnyt.

      • Vanha kokki

        Sillä sinulla on tosi hyvä pakastin.


      • lihaamies
        Vanha kokki kirjoitti:

        Sillä sinulla on tosi hyvä pakastin.

        Vanha Kokki

        Sulla on silmää....
        hyvä pakastin, säilyyhän rasvainen kala hyvin,
        kunhan nuotiolla saa riittävästi savua, ei maistu
        vanhentunut kalanrasva.

        terveisin

        lihamies


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritykset verolle ja yritystuet 10 mrd. eur/v pois

      Kiristämistapauksissa yrityksille sanotaan hei hei. Suomi ei tarvitse yhteiskunnan rahoilla "yrittämistä". Yhteiskunta v
      Maailman menoa
      110
      2321
    2. Sannalta jälleen fiksu lausunto johtamisesta

      "I used to think the best argument would win – but real leadership means listening, understanding where people come from
      Maailman menoa
      32
      1897
    3. Sanna Antikainen (ps) : Vornasen pyssy suututti demarit

      https://www.suomenuutiset.fi/sanna-antikaisen-kolumni-vornasen-pyssy-suututti-demarit-mutta-kuka-puhuu-totta/ Vornasen
      Maailman menoa
      27
      1853
    4. Riikka se runnoo työttömyyttä lisää

      Menkää töihin! "15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli lokakuussa 10,3 prosenttia. Työttömiä oli yhteensä 276
      Maailman menoa
      47
      1846
    5. Mikä on sinun ja kaivattusi ikä

      💕💕💕💕
      Ikävä
      100
      1808
    6. Hallinto-oikeus totesi Sysmän kunnanjohtajan potkut laittomiksi (YLE Lahti 24.11.2025)

      Että näin sitten: Hallinto-oikeus totesi Sysmän kunnanjohtajan potkut laittomiksi – valtuuston päätös nurin ja 50 000 la
      Sysmä
      57
      1142
    7. Onko sulla jotain

      Suunnitelmia?
      Ikävä
      110
      1036
    8. Poistettuun aloitukseen

      Ei se mulle ollut varmastikaan. En usko vaik sille tuntuukin että oisit voinut olla eräs. Mut niin mäkin pelkään. Ei
      Suhteet
      20
      913
    9. Vaikeneminen

      Tylsää kun nainen meni kuoreen 🫤
      Ikävä
      54
      860
    10. No miten meni?

      Onko voittaja olo? Tunnetko onnistumisen riemua? Vastasiko lopputulos odotuksia? Kauaksi ajettu 😘
      Ikävä
      110
      837
    Aihe