Abloy 4190 salvan palautusjousen paikka

TLI

Minulla on seuraavanlainen ongelma:
Abloyn 4190 lukko hajosi niin että kahva jäi osoittamaan klo 2 suuntaan eikä kääntynyt ylös eikä alas.

Niinpä minä "näppäränä poikana" avasin lukon ja pitkällisen pohdiskelun jälkeen pääsin selville lukon mekaniikasta. Sainkin lukon korjattua muilta osin, mutta salpa ei palaudu ulos kun lukkoa käyttää.

Lukkorungon yläosassa on jousi, jonka tulisi ajaa tätä asiaa, mutta minulla on ongelmana etten tiedä miten päin tuon jousen sijoittaisin, jotta salpa tulisi ulos kun vapauttaa otteen oven kahvasta. Onko ketään jolla olisi vastaavaa kokemusta ja osaisi auttaa minua tämän ongelman kanssa.

En viitsisi "parin minuutin homman" takia mennä lukkosepänliikkeeseenkään.

7

12853

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lukkomaisteri

      Jousi tulee samaan holkkiin, johon kaksiosainen holkki tulee päätyreiästään rungon vasemmalla ylhäällä. Luisti on siis se osa, josta poikittainen "haarukka" menee avainpesän "vääntölimpuille" (ne pyöreät) ja pystysuuntainen osa kiinnittyy teljen tappiin. Jousi tulee "saranastaan" holkkiin siten, että lyhyt pää osoittaa oikealle ja pitkä pää osoittaan alas. lyhyen pään pitää nojata lukkorungon ylälaitaa vasten. luisti asetetaan holkkiin jousen päälle siten, että jousen pitkä pää kulkee luistin poikittaisen osan yli, mutta pystysuuntaisen osan alla ja jää nojaamaan teljen tappiin oikealle puolelle painaen telkeä ulospäin. Siis siihen samaan tappiin, johon luistikin kiinnittyy. Ja jos ehdit jo kokeilla, niin saatoit huomata, että luisti, jousi ja limput pitää asettaa paikalleen samanaikaisesti, koska ne limittyvät hankalasti.
      Uusi runko maksaa n. 50€, jota voi verrata lukkoliikkeessä kärsimäänsä häpeän määrään, jos vie rungon liikkeeseen kasattavaksi. Teeseitse-miehet ovat alallamme suosikki vitsailun kohteita. :)

      • Seppä Ilmar

        Pykälä alla vitan päällä poikki pari juontti.Alla kiihtun vitan yllä raita yllä alla.Tässä se helepompi ohoje lukolle.


      • minä itse

        Löytyisikö tästä toimenpiteestä jonkinmoista kuvaa? Puolet tuosta tekstistä oli ihan hepreaa minulle. Ajattelin fiksuna tyttönä korjata rikkimenneen lukkoni ja avata koko lukkorungon(?). Tietysti kun sen avasin, kaikki jouset yms. levisivät pitkin pöytää. Kyseessä oli jonkin mallinen Abloy.


    • TLI

      Kiitoksia todella hyvistä ja yksityiskohtaisista ohjeista. Tulipahan siinä samalla roima annos tietoutta lukon eri osien nimistä. Ohjeiden avulla sain jousen laitettua oikealle paikalleen ja lukko toimii nyt kuin uusi.

      Ainoa haaste oli saada lukkorungon "kansilevy" paikalleen, koska kun kaikki jouset ja muut osat ovat paikoillaan, niin lukossa on melkoinen jännitystila. Huolellisella osien paikoilleen laittamisella tämäkin onnistui noin 10 minuutin yrityksen jälkeen.

      Sitten pari vinkkiä muillekin "tee se itse lukonkorjaajille". Kannattaa napsia vaikka digikameralla "tilannekuvia" ennen purkamista ja eri vaiheista, jotta voi sitten tarvittaessa katsella että "miten päin ne osat sinne tulikaan". Minun mielestäni rungon kasaaminen oli helpompaa kun lukon laittaa "lukkoon"-asentoon, jolloin osien aiheuttama jännitystila on tällöin pienempi.

      Vielä kerran kiitos Lukkomestarille että säästyin nololta tilanteelta lukkosepänliikkeessä ja samalla ehkä tuli vähän rahaakin säästettyä.

      • T-I-mies

        Mulla levisi osiin koko lukkorungon sisältö, kun avasin kannen. Lukkomaisterin ohjeet olivat senverran yksityiskohtaiset, että sain kuin sainkin rungon kasattua ja jopa toimiikin vielä! Ensi kerralla otan kyllä digikameran ensimmäisenä esiin ja kuvausvalmiiksi, kun alan vastaavaan hommaan. Mutta kiitokset ohjeista!


      • Anonyymi

        Lukkomaisterille kiitos ohjeista. Oli ison jousen ongelma, mihin kuuluu,kun hyppäs avatessa pois. Toimii taas hienosti ,kun lukon kielen jumittamiseen ei irroituaineet auttaneet, niin avasin.


    • pv80cp

      Onhan tässä tovi vierähtänyt. Saatana. Ei mainoksia. ei lukkuo. t: päivystäjä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 193
      2569
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      203
      2318
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      63
      2262
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      176
      1762
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1288
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1287
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      20
      1233
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1215
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe