AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Ensimmäinen muutto

Ensimmäinen muutto

2 Vastausta 2 011 Lukukertaa
Olen muuttamassa ensimmäistä kertaa ja pyytäisin vinkkejänne. Muutan siis vanhempien luota opiskelemaan toiselle paikkakunnalle vuodeksi, jonka jälkeen palaan kotikuntaani.

Tämän hetkinen kotikunta tarjoaa rahallisen avustuksen niille, jotka pitävät kirjansa kotikunnassa muualla opiskeluista huolimatta. Olen siis miettinyt, että jättäisin kirjani kotikuntaan. Mitä kaikkea tähän kirjoilla oloon kuuluu muuta kuin lääkäripalvelut, verot ym.?

Mitä toisin sanoen menetän opiskelupaikkakunnallani kun en ole siellä kirjoilla? Olenko oikeutettu esim. opiskelijaterveydenhuoltoon ja opiskelijaruokailuun sekä kirjastopalveluihin?Onko teillä kokemuksia tällaisesta, kannattaako pysyä kirjoilla kotikunnassa?

Sitten se tärkein, eli posti. Eli voinko saada postia opiskelupaikkakunnalleni vaikka olisinkin kirjoilla kotipaikkakunnalla? Voiko kenties postiosoitteen pitää kahdessa osoitteessa niin, että posti löytäisi perille niin vanhempieni luo kuin opiskelupaikkakunnalle?

Pitääkö muutosta ilmoittaa maistraattiin, vaikka pysysin kirjoilla kotikunnassa? Mihin muualle muuttajana täytyy ilmoittaa muutosta?

Tiedän, että useisiin kysymyksiini löytyy palstalta varmasti aiemmin vastaus, mutta olisin erittäin kiitollinen vastauksistanne.

moi

Kirjoilla oloon kuuluu juuri nuo mainitsemasi verot, lääkärit, äänestyspaikat yms...

Et menetä oikeastaan mitään, jos olet kirjoilla vanhassa kotikunnassa. Lääkäriin joutuu lähtemään kyllä sitten sinne jos opiskelijaterkalle ei pääse tai sairastuu äkillisesti..

Tietenkin olet oikeutettu kaikkiin opiskelijoiden saamiin oikeuksiin ja palveluihin! Saat olla asiakas vaikka Suomen kaikissa kirjastoissa. Asuinpaikalla ei ole siihen mitään merkitystä.

Kyllä, voit saada postin opiskelupaikkakunnalle ja jättää kirjat vanhaan kotikuntaasi. Käsittääkseni laki vaatii, että osoitteenmuutos on tehtävä yli kuukauden muutosta. Jotta saat opinto-/asumistukea, kelassa täytyy olla tieto siitä, että olet muuttanut.

Itse hain postista muuttoilmoitus-lomakkeen ja täytin sen. Siinä valitaan, meneekö muuttoilmoitus pelkästään postiin vai myös maistraattiin. Jonkin ajan kuluttua tulee sitten postissa vahvistus. Muuttoilmoituksen voi tehdä myös määräaikaisena.

Periaatteessa ei tarvitse ilmoittaa uutta osoitetta mihinkään, mutta itse ainakin haluan omat laskuni omaan osoitteeseeni.

netissä helpointa

Jos et ole vielä tehnyt muuttoilmoitusta, niin kannattaa tehdä netissä osoitteessa http://www.posti.fi/muuttoilmoitus/. Helppo täyttää ja on ohjeitakin.
 /   /  /  / Ensimmäinen muutto

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta