Y L I P A I N E ?

kysyjä

Asun 50-luvun kerrostalossa ja meillä on joka asunnossa kaksi omaa hormia, keittiössä ja kylpyhuoneessa. Hormit eivät ole yhteishormeja rakennusvalvontaviraston piirustusten mukaan ja lisäksi hormiin peilillä katsottaessa alas hormi jatkuu vain 30cm ja on muurattu umpeen. Alunperin talo on rakennettu painovoimaiseen ilmanvaihtoon, mutta isännöistijä ei kieltänyt poistopuhaltimien käyttöä.

Minulla on kylpyhuoneessa poistopuhallin ja olohuoneen seinässä raitisilmaventtiili jossa on suhteellisen isopinta-alainen ilmansuodatin. Nämä molemmat on lisätty viime vuonna. Liesituuletin oli kun ostin osakkeen. Silti poistopuhallin imee postiluuun ja porraskäytävän oven raoista ilmaa ja lisäksi liesituulettimen hormista(vaikka siellä onkin sulkuläppä). Ja jos liesituulettimen kytkee päälle alkaa oikein vinkua postiluukusta. Sitä postiluukkua ei saa mitenkään tukittua, koska on sellainen vanhanajan läppämallinen ja posti ei kulje jos siihen asentaa tiivistenauhoja tai muita viritelmiä. Raitisilmasuodatinta ilman en halua olla. Olen nähnyt miten se mustuu ja kerää kaikkea töhnää jota en halua hengittää.

Siis asunnossani on nyt suuri alipaine kun joka raosta puhaltaa varsinkin silloin, jos liesituuletin on samaan aikaan päällä kun joku on suihkussa.

Ei ole käytännössä mahdollista asentaa mitään LTO-konetta mihinkään seinälle ja sen putkiviritelmiä joten on turvauduttava tavallisiin Onnisen kanavapuhaltimiin. Niitä saan tutun kautta edullisesti. Lisäksi viimetalven paukkapakkasilla asunnon vesikiertoiset patterit pitivät kämpän läpimänä vaikka olikin 80mm halk. raitisilmaventtiili täysin auki vaikkakin siinä oli se suodatin. Raitisilmaventtiili on patterin kyljessä ja termostaatti 2m päässsä. Mitään rautakauppojen pax-puhaltimia en halua. Sellainen oli kokeilussa, mutta piti vain ääntä eikä puhaltanut/imenyt mitään.

Onko mahdollista siirtää siis tämä kanavapuhallin(pesun jälkeen) kylppärin poistohormista parvekkeen suojaan ulos niin, että se puhaltaa paineilmaa suodattimen kautta asuntoon??? Siihen voi kytkeä tyristorisäätimen jolla voi säädellä painetta.

Pystyn tämän toteuttamaan muitta mutkitta, mutta mitä haittoja olisi? Ja jos kylppärissä on se kostea ilma ja joka milli seinistä on VESIERISTETTY(ei vain höyrysulkuja) kai se kostea ilma menee sinne hormiin eikä minnekään rakenteisiin. Tosin hormikin on vain lekaharkkoa. Asunnossani suhteellinen kosteus on kesällä 60 ja talvella 30. Minulla on mittari.

Kylppärin ovesta olen leikannut alhaalta pyörösahalla 3 sentin kaistan pois jotta ilma kulkee reilusti.

Ottaa päähän tuo jatkuva imu ja rappukäytävän hajut. Tällöin ylipaineisena ei tulisi mitään hajua mistään muualta kuin parvekkeelta, mikä on yleensä lähes hajuton. Naapuritkaan eivät polta kuin korsteenit vaan satunnaisesti enkä siitä välitä.

Jos nykyisellä systeemillä kasvatan raitisilmaventtiilin suodatinkankaan pinta-alaa, en usko, että se silti riittäisi samanaikaisesti sekä liesituulettimelle, että kylppärin höyryjen imuun. Aina kuuluu suhinaa jostain. Alipainetta voi olla teoriassa max 1bar, käytännössä vähemmän ja ylipainetta reilusti enemmän kuin 1bar käytännössäkin näillä kanavapuhaltimilla?

Haluaisin erityisesti sen "vanhempi suunnittelija" kommentoivan ja sitten muiden jotka ovat käytäntöjä nähneet. Mitä niitä oli "jocu" ja "_oi".

Kiitos vaivannäöstänne!

11

5073

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • _oi

      nuo pikkunippelit pintamuistissa. Ilmeisesti tarkoitat LHG kanavapuhaltimia, joiden käyrästöjä ei netistä löytynyt, huolto-ohjeet ja sähkökytkennät kyllä.

      En missään tapauksessa laittaisi asuntoa ylipaineiseksi. Syynä sisäilman mahdollinen tunkeutuminen rakenteisiin, mistä seuraa aina kosteusongelman mahdollisuus.
      Toisaalta lasien huurtumisen estäminen edellyttää silloin hermeettisen tiivistä sisäikkunan tiiviyttä.

      Puhut kanvapuhaltimen siirrosta. Voisitko harkita toisen puhaltimen lisäämistä? Ajatuksena se, että painesuhteet olisivat ulos suunnilleen tasan, jolloin käytävään nähden olisi ylipaine. (Siellähän on alipaine muiden asuntojen poistoilmasta johtuen).

      Tulopuhaltimen poistopuhaltimen ja liesikuvun ilmavirtojen asettelu olisi kytkettävä niin, että tuloilmapuhaltimen ilmavirtaportaat noudattaisivat poistojen summaa pienellä vajauksella.

      Näin siis periaatteessa. Aivan muistista repäistynä puhaltimiin saa 5-6 -porrasmuuntajia, joilla kierrosluvut voidaan sovitella yhteen.

      Vielä tulopuhaltimesta. Jos asennat sen parvekkeelle, voit laittaa suodattimen sen etupuolelle, jolloin myös puhallin säilyy puhtaana ja suodatin voi olla ehkä isompi kuin mitä saat sisäänpuhalluksen yhteyteen mahtumaan.

      Tekstistäsi ei käy ilmi kuinka suuresta asunnosta on kysymys, mutta järjestely antaa kuitenkin eväät siihen, että jossain vetää, ellei sisäänpuhallusta saada lämpimäksi.

      • Jocu

        Se on niin tehokas imuri, että vetää korvausilman vaikka savupiipun kautta. Ilmapuntarin viisarikin putoaa, kun laittaa liesituulettimen imemään.

        Ongelma on kerrostaloissa yleinen. Pieni sisään puhaltava puhallin auttanee. Kyse ei ole suuresta paine-erosta.

        Rakennus taitaa olla niin vanha, että ilmalle löytyy 'luonnollisia' poistumisreittejä.


      • kysyjä

    • mikko

      Eikö kannattaisi tilata eteiseen ulkooven sisäpuolelle toinen ovi/ovipari, jonka väliin postit mahtuvat ja tiivistää se niin hyvin, ettei sieltä pääse hajuja vaikka huoneisto olisikin alipaineinen?

      • _oi

        pointti. Unohdin kirjoittaa tuon tärkeän asian, oli heti alussa mielessä itsellänikin.
        Toinen ovi on sikäli tärkeä asia, että suurin osa tapauksista, joissa hajut siirtyvät huoneistosta toiseen, on hoidettavissa sisäovella.
        Sen lisäksi, että se estää hajut, se vaimentaa käytävältä tulevaa ääntä tehokkaasti, koska se todella voidaan tiivistää hyvin.


    • Vanhempi suunnittelija

      Asunnoissa on syytä pitää pieni alipaine. Ja tuo onnistuu vain oikeasti mittaamalla. Pitää olla tunnettu venttiili tai joku iirispelti, jonka avulla kanavan ilmamäärän voi varmasti mitata, kun tiedetään paine-ero ja asteikkolukema tai avauksen määrä venttiilissä.

      Tuloon ja poistoon puhaltimet molempiin ja tunnetut virtauselimet. Ja poistoon 5% isompi ilmamaäärä. Noin on ainakin alipaineasia hallinnassa.

      Kannattaisi tutkia käytettyjen IV-koneitten markkinoita. Pikkurahalla voisi saada oikean IV-kojeen, jossa on kaikki tarpeelliset vehkeet. Myös suodattimet ja lämmön talteenotto. Jos ilmanvaihtoasia on riittävän tärkeä, niin ulkonäköasiat voivat jäädä toiseksi. Noita vehkeitähän on hankala sijoittaa ja kanavat vaativat kotelointeja. Ja kone pitää ääntä niin ettei sitä ainakaan makkariin voi asentaa.

      Jos lähtee siitä, että vain osittain ilmastoi, niin ei tuo kanavaointi niin mahdoton ole. Puhtain ilma tärkeimpään makkariin ja siirtoilmana pois mahdollisimman kaukaa tuosta.

      Porraskäytävien käryt vaativat hyvän tiivistyksen oveen. Tuplaovi ei välttämättä auta, jos molemmissa on saman verran väljyyttä. Pitää olla aivan tiivis.

      • mutta

        Ei
        kai 50-luvun kerr.talo asunnossa voi
        mitä tahansa omin päin tehdä.
        Marssijärjestys---ota isännöitsijään yhteyttä.


    • pha

      Sinuna miettisin huoneistokohtaisen lämmön talteenotolla varustetun ilmanvaihdon asentamista. Ulkoilma lto-koneelle otetaan ulkoseinästä (kanava tulee olla eristetty hermeettisellä eristeellä) ja poisto puhallettaisiin kylppärin homiin. Kone voi olla kylppärissä tai eteisessä. Keittiöön lisätään poistoventtiili ja liesituuletin jää entinen. Tarvittaessa poistoilmahormiin voi asentaa sisäpiipun. Kanavahajoitukset voi tehdä eteisen alaslasketussa katossa tai koteloimalla putket.Tuloilmat jaetaa makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen oven yläpuolelta. Määrykset antavat kyllä mahdollisuuden puhaltta poistokin seinästä suoraan ulos kunhan sen sijainti on sellainen ettei se levitä hajuja. Taloyhtiölle tulee ilmoittaa asunnon ilmanvaihdon muutoksesta ja jos seinäpuhallus tulee ajankohtaiseksi tulee siihen saada yhtiön suostumus ja asia tulee selvittää paikallisen rakennusvalvonnan kanssa. Joku iv -suunnittelija antaa varmasti suunnitteluapua.

      • Maalaisjärki 10+

        Katso ja lue www.linkkitori.net Hakemiston kohdasta Alipaine vai ylipaine huoneistoon.
        On päivänselvä asia, että eihän asunnossa saa olla alipainetta. Sehän aiheuttaa astmaatikoilla hapenpuutetta.
        Rakennusteknisesti alipaine vetää kosteuden ulkoa seinän sisään aina höyrynsulkuun saakka.


      • todella ikävää
        Maalaisjärki 10+ kirjoitti:

        Katso ja lue www.linkkitori.net Hakemiston kohdasta Alipaine vai ylipaine huoneistoon.
        On päivänselvä asia, että eihän asunnossa saa olla alipainetta. Sehän aiheuttaa astmaatikoilla hapenpuutetta.
        Rakennusteknisesti alipaine vetää kosteuden ulkoa seinän sisään aina höyrynsulkuun saakka.

        että tuollaista hevonpaskaa kirjoitetaan, asiasta täysin mitään ymmärtämättä.
        Vai vielä hapenpuutetta, voi helevetti sentään, mitä paskaa ...

        Ja linkkitori taitaa olla hometalosuunnittelijoiden kaatopaikka. Aivan virheellissiä ajatuksia.

        Huh huh


      • Anonyymi
        todella ikävää kirjoitti:

        että tuollaista hevonpaskaa kirjoitetaan, asiasta täysin mitään ymmärtämättä.
        Vai vielä hapenpuutetta, voi helevetti sentään, mitä paskaa ...

        Ja linkkitori taitaa olla hometalosuunnittelijoiden kaatopaikka. Aivan virheellissiä ajatuksia.

        Huh huh

        Jos rakennuksen höyrynsulku on ehjä kuten pitää, niin ylipaine ei voi ajaa kosteutta sisältä rakenteisiin. Tosin linkkitori.net sivulla mainitaan rakenteellisesta ratkaisusta, joka tarkoittaa ihan jotain muuta, kuin suoraan ylipaineiseksi muuttamista. Museoviraston tietyissä kohteissa on laitettu ylipaine rakennuksiin, koska ne ovat homeelta haisevia, eikä rahaa saneeraukseen ole. Kirjoittajan kannattaisi lukea mitä mainitulla sivulla kerrotaan, eikä ajattelemattomatri haistattelemalla vastata.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4689
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2279
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1804
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1526
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1024
    Aihe