Mitä on "sahaaminen"?

Rodina

Olen nyt pari kertaa törmännyt tuohon termiin ratsastusta puhuttaessa. Paheksutaan niitä ratsastajia, jotka sahaa. Niin mitä se sahaaminen on. Mitä ratsastaja tekee kun se sahaa?

14

5553

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Apologice

      Se on sitä, kun kiskotaan molemmista ohjista vuorotellen sillee aika nopeeseen tahtiin. Eka vasemmasta vaikka, sitte heti perään oikeesta. Eli käsillä sahataan hevosen suuta kuolaimilla. Ratsastajat eivät turhaan tätä kidutustapaa käytä, vaan jos oikeesti maastossa hevonen on turvallisuussyistä PAKKO saada pysähtymään, niin sitten ei auta ku sahata voimakkaasti. Itse sahaan joskus ja hevonen kyl kuuntelee sitte ja pysähtyy.

      • heppatyttö:)

        Sahaaminen ei koskaan ole hyvä tapa hevosten kanssa. tosin jos tulee äskeisen tapainen tilanne esim maastossa, silloin on ehkä pakko. mutta koskaan ei pitäisi sahata hevosta, koska silloin hevonen turtuu.
        Jos hevonen pillastuu maastossa eikä saa sitä kunnolla hallintaan, pitäisi ennen kuin lähtee hevosen kanssa maastoon, opetella tuntemaan hevonen ja kasvattaa luottamus hevoseen. pitäisi myös harjoitella kentällä tai maneesissa hallitsemaan hevonen ja oppia tuntemaan ne tavat joilla saada heppa hallintaan. :)


    • Nimetön

      sahaamista käytetä myös kouluratsastuksessa että saadaan hevonen paremmin muotoon... ?

      • just..-.-

        ei! sahaaminen ei auta siihen että hevonen kulkisi muodossa. hevosen saa kulkemaan muodossa vain sillä että ratsastaa tarpeeksi hyvin niin että molemmilla on hyvä olla ja hevonen ikäänkuin "antautuu" eli alkaa kulkemaan oikeassa muodossa=peräänannossa. ja sahaamisesta sen verran että jollain ratsastuskouluilla syyllistetään että sahaa vaikka myötäisi hevosen pään liikkeita käynnissä ja laukassa. pitäisikö käsien siis olla koko ajan paikalla niin että aiheutetaan hevosen suuhuun jatkuvaa painetta?


    • julf

      Sahaaminen on hevoselle hyvin ilkeää,se että haluat ponin REHELLISEEN peräänantoon on aivan eri juttu. Eikä maastossakaan sahata saa,tehköön yhdenohjan pysähdyksen!!Ensinnäkin sahaaminen on kamalan näköistä,tuskin hyvät pointsit kouluradalla sitten tulee! muutenkin miettikää,omaan suuhunne metallipötkylä,josta siten kiskottaisiin. Me olemme hevosten ystäviä! Hakkiksilla voitte sahata vaikka mielin määrin,ne ei ole suussa ponilla.... tehkää vaikka jtn muuta kun rääkkäätte hevosia. Jatkuva hevosen suussa sahaaminen voi aiheuttaa suuhun jtn ja hepalle luonneongelmia josta seuraa ärhäkkyys ja syy miksi poni lähtee ja pelkää jopa kuolainta,miettikää ihmiset tekojenne seurauksia....

      • Einäin2

        Tätä mä tarkotan...Sanotaan, että hakkikset on niin pehmeitä, että voisi repiä mielin määrin. Niin se ei ole. Ei se paine katoa, vaihtaa vain paikkaa. Kaikenlisäksi hevosella on paljon hermoja sillä alueella, sen takia sinne turpiksen ja hepan väliin täytyy aina mahduttaa ne 2 sormea, eikä sekään välillä riitä.


    • Lirkkaaja

      Sahaaminen on ohjien lirkuttelua melko pienillä liikkeillä. Se pakottaa hevosen muotoon, mutta lirkkaaminen on eri asia, vaikka se perustuu samaan periaatteeseen, eli kuolaimen liikutteluun, mutta lirkkaamisessa liike tapahtuu vain pikkurillillä ja se on reilu tapa saada hevonen muotoon. Näin hevonen kokee kuolaimen mukavaksi, kun siinä on pientä eloa ja hakeutuu muotoon ja rupeaa käyttämään takaosaansa aivan eri tavalla. Eli sahaamisen ja lirkaamisen saattaa sekoittaa, mutta sahaaminen on todella epähyväksyttävää.

    • _katherine_

      Lirkkaaja //

      Se, että hevosen saa ohjia liikuttelemalla kaula kaarelle, ei ole mikään hyvä juttu.

      Peräänanto lähtee hevosen takajaloista, eli siitä että hevonen liikkuu tarpeeksi eteenpäin ja käyttää jalkoja (ei kuitenkaan kaahaa).
      Muoto tulee kuin itsestään, kun ohjastuntuma on tasainen ja hevonen liikkuu eteen.

    • Viola.

      Itse en yhdenohjanpysähdystä maastossa koskaan tekisi jos hevonen ryöstäisi niinkuin julf sanoi. Siinä on todella hyvät mahdollisuudet saada hevonen kaatumaan kun kovassa vauhdissa niin tekee. Ja hackamoreilla en todellakaan suosittele sahaamista.. eihän ne kyllä ole kuolaimet mutta aiheuttavat painetta hevosen nenäpiihin ja voivat saada hevosen huonommaksi kun kuolaimilla sahaamalla.

      Itse ratsastan peräänantoon tekemällä ensin erillaisia taivutuksia, kuolaimella teen pieniä pidätteitä (sellaisia mitä ei edes huomaa) niin että hevonen hakeutuu kuolaimelle ja työstän takaosaa erillaisilla temmonvaihteluilla (toivottavasti joku tajusi : D )

    • _katherine_

      Yhdenohjanpysäytystä tulee harjoitella etukäteen paljon. Kun hevonen osaa sen, se osaa säilyttää tasapainonsa. Jos yhdenohjanpysäytyksen osaa (tai siis hevonen osaa) se on nopea ja turvallinen tapa pysäyttää hevonen jos hevonen lähtee liian kovaa.

    • ...

      Julf //
      Tiedoksi vaan, että hackamore aiheuttaa samanlaista painetta kuin kuolainkin. Kovilla otteilla saattaa aiheuttaa murtuman hevosen nenäpiihin! Kokeile vaikka: laita käsi hackamoren väliin ja käske kaverin vetää. Hevonen reagoi aia paineeseen, tuli se suuhun, päähän tai minne vain

    • Rosoner

      Nyt kyllä lähti taas aihe vähän haahuilemaan, keskittykää olennaiseen.

      Sahaaminen:

      Ratsastaja kiskoo molemmista ohjista voimakkasti nopeaan tahtiin aiheuttaen hevosen suuhun todella paljon painetta, joka saattaa aiheuttaa vakaviakin suun seudun vammoja. Sahaaminen myös sattuu hevoseen. HUOMATKAA! Myötääminen/joustaminen ja sahaaminen ovat täysin eri asioita!

      Sahaamista ei käytetä koulukisoissa hevosen "muotoon" saamiseksi, se on taas ihan asia erikseen. (Nimellä rollkur)

    • blondirides

      Sahaaminen on rumaa ja erittäin väärin. Tiedän monia tapauksia missä hevosen suupielet ovat rikkoutuneet sahaamisen myötä. Kyllä, siinä usein saadaan hevosen kaula kaarelle, mutta peräänannon kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Tätä kyllä näkee valitettavan usein varsinkin ratsastuskouluissa ja koulukisoissa :(

    • kattinakki

      Sahaaminen on inhottavaa jo katellakkin ja voin vaan kuvitella miltä se tuntuu siitä hevosesta kun kuolain liikkuu edestakasin suussa. Toisaalta voin ymmärtää miks joku tekis niin: näyttäähän se kivalta kun hevonen on kaula kaarella, vaikka se ei oliskaan sillon rehellisesti avuilla ja peräänannossa. Myös jos vaikka ratsastuskoulussa on saanu vähän sellasen "maineen", että sais jonkun tai jotkut hevoset kulkemaan muodossa ilman sahausta niin sit voi alkaa tulla paineita, että pitäis saada kaikki hevoset menemään kyseisellä tavalla. Väärinhän se on kumminkin sitä hevosta kohtaan ja parempi olis vaan työstää se rehellisesti peräänantoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5750
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3637
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      221
      1836
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1752
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1202
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1155
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      278
      929
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      867
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe