Suomalaisittain vähän kaytetty ja ehkä jopa pakonomaisen marinoinnin tarpeen takia hyljeksitty kuivien mausteiden hierominen lihan pintaan eli rubbing on pakko nostaa esille.
Itse grillatessa en käytä marinadeja vaan ainoastaan kuivia mausteita. Tai, no ainoa marinadi, jota käytän yön yli, on ainoastaan lihan mureuttamista varten. Hapokkaita aineita, kuten sitruunamehu, viini, viinietikka tai jopa kokis sopii hyvin lihan mureuttamiseen.
Sen jälkeen kuivaus ja kuivamausteiden hierominen lihaan ja pariksi tunniksi jääkaappiin maustumaan.
Mausteet suorastaan imeytyvät syvälle lihan sisään.
Kannattaa kokeilla tai ainakin tutustua kuivamaustamiseen.
Tuolla esim. on maustereseptejä joka lähtöön:
http://bbq.about.com/od/rubrecipes/Rub_Recipes_Recipes_for_all_kinds_of_rubs_for_all_kinds_of_meats.htm
Te, vanhat grillimestarit, jotka myös hieroo... Jakakaa mielipiteenne.
Kuivamaustaminen grillattavalle
18
2667
Vastaukset
- Manselainen
On tullut kokeiltua tuota tapaa. En tosin ole vanha grillimestari, mutta pidän tästä tavasta.
Jos keskityn pelkkään makuun, niin tämä on ehkä parasta, varsinkin kun haluan tällöin grillata kovalla lämmöllä hiiligrillissä ja lähellä hiillosta. Näin nuo lihaan hierotut mausteet hieman palavat, mutta liha ei kypsy kokonaan (sopii mielestäni parhaiten naudanlihalle). Ei välttämättä kaikkein terveellisin tapa valmistaa ruokaa, mutta kuten mainitsin, niin sopii erittäin hyvin minun makuaistilleni!
Kaasugrilliä käytettäessä ei mielestäni toimi yhtä hyvin; on kyllä hyvää, mutta jotain puuttuu.- on tietysti
Aito savun aromi, jota ei saa muulla tavoin kuin hiiligrillissä.
Mureuttamiseen sopii erinomaisesti tuoreesta ananaksesta saatu mehu. Siis itse paloitellusta hedelmästä. Toimii ja todella nopeasti, ei tarvitse muita aineksia lisätä. Kokeilkaa, nyt on ananasta saatavilla kohtuuhintaan. - mekanismilla
on tietysti kirjoitti:
Aito savun aromi, jota ei saa muulla tavoin kuin hiiligrillissä.
Mureuttamiseen sopii erinomaisesti tuoreesta ananaksesta saatu mehu. Siis itse paloitellusta hedelmästä. Toimii ja todella nopeasti, ei tarvitse muita aineksia lisätä. Kokeilkaa, nyt on ananasta saatavilla kohtuuhintaan.ananas mureuttaa lihaa? Tuleeko siihen makeaa makua?
- ja viikuna
mekanismilla kirjoitti:
ananas mureuttaa lihaa? Tuleeko siihen makeaa makua?
Ovat tunnettuja mureuttajia, etenkin maissa joissa ei lihaa juuri riiputeta koska kylmätiloja on riittämättömästi. Kaikissa mainituissa hedelmissä mureuttajana toimii entsyymit, joita hedelmät sisältävät, sekä toisena vaikuttajana kunkin hedelmän omat hapot. Esimerkiksi ananasta käytettäessä pihvi tulee paistaa välittömästi käsittelyn jälkeen, sillä prosessi on todella nopea.
Mehu ei anna mainittavaa makua pihville. - tunnettuja
ja viikuna kirjoitti:
Ovat tunnettuja mureuttajia, etenkin maissa joissa ei lihaa juuri riiputeta koska kylmätiloja on riittämättömästi. Kaikissa mainituissa hedelmissä mureuttajana toimii entsyymit, joita hedelmät sisältävät, sekä toisena vaikuttajana kunkin hedelmän omat hapot. Esimerkiksi ananasta käytettäessä pihvi tulee paistaa välittömästi käsittelyn jälkeen, sillä prosessi on todella nopea.
Mehu ei anna mainittavaa makua pihville.Mutta, en käyttäisi ananasta tai papaijaa mureuttamiseen, kun on huomattavasti parempaa saatavilla. Ne on tarkoitettu juuri tuonne, missä ei ole viileää säilytysmahdollisuutta.
Ananas ei varsinaisesti mureuta koko lihaa, vaan pelkän pinnan proteiinit pehmenee. Sisältä et saa pelkän ananasmehun avulla mureaksi. Lisäksi pinnan muusaantuminen estää lihan nesteiden pysymistä sisällä, eli paistaessa saat kuivaa lihaa. - mielestäsi
tunnettuja kirjoitti:
Mutta, en käyttäisi ananasta tai papaijaa mureuttamiseen, kun on huomattavasti parempaa saatavilla. Ne on tarkoitettu juuri tuonne, missä ei ole viileää säilytysmahdollisuutta.
Ananas ei varsinaisesti mureuta koko lihaa, vaan pelkän pinnan proteiinit pehmenee. Sisältä et saa pelkän ananasmehun avulla mureaksi. Lisäksi pinnan muusaantuminen estää lihan nesteiden pysymistä sisällä, eli paistaessa saat kuivaa lihaa.Ne paremmat mureuttajat, joista mainitsit. Olisi mukavaa jos kertoisit, vastauksesi jätti lukijan epätietoisuuden valtaan.
- edellinen
mielestäsi kirjoitti:
Ne paremmat mureuttajat, joista mainitsit. Olisi mukavaa jos kertoisit, vastauksesi jätti lukijan epätietoisuuden valtaan.
Parempia ovat esim. maitotuotteet.
Marinadien koostumus riippuu ihan siitä, mihin sitä käytetään. Tottahan nuo kaikki edellämainitut ovat osittain totta, mutta kaikilla on myös heikkoutensa ja pitää vain tietää, milloin jotain tiettyä mureutustapaa ei voi käyttää.
Tapoja on kolme:
hapokkaat nesteet(olut, viini, kokis, etikat, sitrushedelmät)
entsymointi(Raaka ananas, papaija, kiiwi, hunajameloni, inkivääri)
maitotuotteet.(yogurtti, voimaito) - Utelias Ilmari
edellinen kirjoitti:
Parempia ovat esim. maitotuotteet.
Marinadien koostumus riippuu ihan siitä, mihin sitä käytetään. Tottahan nuo kaikki edellämainitut ovat osittain totta, mutta kaikilla on myös heikkoutensa ja pitää vain tietää, milloin jotain tiettyä mureutustapaa ei voi käyttää.
Tapoja on kolme:
hapokkaat nesteet(olut, viini, kokis, etikat, sitrushedelmät)
entsymointi(Raaka ananas, papaija, kiiwi, hunajameloni, inkivääri)
maitotuotteet.(yogurtti, voimaito)Joskus silmiini sattunut mainoksista tai jostain, nimittäin mureuttajasuola?
- muuan ammattilainen
edellinen kirjoitti:
Parempia ovat esim. maitotuotteet.
Marinadien koostumus riippuu ihan siitä, mihin sitä käytetään. Tottahan nuo kaikki edellämainitut ovat osittain totta, mutta kaikilla on myös heikkoutensa ja pitää vain tietää, milloin jotain tiettyä mureutustapaa ei voi käyttää.
Tapoja on kolme:
hapokkaat nesteet(olut, viini, kokis, etikat, sitrushedelmät)
entsymointi(Raaka ananas, papaija, kiiwi, hunajameloni, inkivääri)
maitotuotteet.(yogurtti, voimaito)Varsinaisesti merkitystä mureuttajina, olipa niissä mitä tahansa aineksia.
Maitotuotteet marinadeissa miedontavat esimerkiksi riistan makua, merkittävää mureutusta ne eivät aiheuta. Sama tilanne oluissa viineissä ym. hapokkaissa marinadeissa.
Jonkinasteista mureutumista tapahtuu marinadeillakin, jos niissä on mukana entsyymejä sisältäviä ainesosia, kuten ananasta papaijaa kiiwiä tai joitain muita entsyymejä sisältäviä kasveja tai hedelmiä.
Kuitenkaan marinadeissa vaikutus ei ulotu juurikaan pintaa syvemmälle. Riiputus on luonnonmukaisin ja tehokkain lihan mureuttaja.
Kotikonstein ei sitkeää lihaa mureuta muu kuin lihamylly. Kotimainen lihateollisuus käyttää nykyään ilmeisesti jotain kemiallista menetelmää, sillä nuo "takuumureat" lihat ovat valmistettuina kuivia kuin peduiinin sandaalit erämaassa, eivät ne ole mielestäni kunnon pihvilihaa. - MiksaVsa
muuan ammattilainen kirjoitti:
Varsinaisesti merkitystä mureuttajina, olipa niissä mitä tahansa aineksia.
Maitotuotteet marinadeissa miedontavat esimerkiksi riistan makua, merkittävää mureutusta ne eivät aiheuta. Sama tilanne oluissa viineissä ym. hapokkaissa marinadeissa.
Jonkinasteista mureutumista tapahtuu marinadeillakin, jos niissä on mukana entsyymejä sisältäviä ainesosia, kuten ananasta papaijaa kiiwiä tai joitain muita entsyymejä sisältäviä kasveja tai hedelmiä.
Kuitenkaan marinadeissa vaikutus ei ulotu juurikaan pintaa syvemmälle. Riiputus on luonnonmukaisin ja tehokkain lihan mureuttaja.
Kotikonstein ei sitkeää lihaa mureuta muu kuin lihamylly. Kotimainen lihateollisuus käyttää nykyään ilmeisesti jotain kemiallista menetelmää, sillä nuo "takuumureat" lihat ovat valmistettuina kuivia kuin peduiinin sandaalit erämaassa, eivät ne ole mielestäni kunnon pihvilihaa.Toi edellinen vastaaja, joka antoi noi 3 vaihtoehtoa , on aivan oikeassa! Kyse on lihanlaadusta, miten mureuttaa.
Valitettavasti suomalaiset grillaajat sekoittavat käsitteet mureutus/marinadi
Tottahan se mureutusliemi on tavallaan marinadi, mutta se pyyhitään ja kuivataan pois, ennen varsinaista grillausta! Marinadi, mikä sivellään paiston edetessä lihan pintaan on aivan eri asia.
"Muuan ammattilaiselle" tiedoksi, että ton maitotuotteen tarkoitus on nimenomaan mureuttaa koko lihan, eikä vain pintaa. Oikeassa oot tossa, että entsyymit(ananas, papaija) vaan sotkevat pinnan ja pitkällä aikavälillä kovettavat lihan.
Yogurtti sentään mureuttaa koko lihan, ei vain pintaa
Eihän mikään aine taianomaisesti mureuta lihaa täydellisesti, vaan kyse on "herättämisestä" jolloin proteiinit alkaa palaa!
Ja, lopuksi topicci oli kuivahieronta, eli antakaa kaikki marinoijat aiheen olla. Halusin alunperin jakaa kokemuksia hierojien kesken...
Maukasta grillikesää kuitenkin kaikille =) - muuan ammattilainen
MiksaVsa kirjoitti:
Toi edellinen vastaaja, joka antoi noi 3 vaihtoehtoa , on aivan oikeassa! Kyse on lihanlaadusta, miten mureuttaa.
Valitettavasti suomalaiset grillaajat sekoittavat käsitteet mureutus/marinadi
Tottahan se mureutusliemi on tavallaan marinadi, mutta se pyyhitään ja kuivataan pois, ennen varsinaista grillausta! Marinadi, mikä sivellään paiston edetessä lihan pintaan on aivan eri asia.
"Muuan ammattilaiselle" tiedoksi, että ton maitotuotteen tarkoitus on nimenomaan mureuttaa koko lihan, eikä vain pintaa. Oikeassa oot tossa, että entsyymit(ananas, papaija) vaan sotkevat pinnan ja pitkällä aikavälillä kovettavat lihan.
Yogurtti sentään mureuttaa koko lihan, ei vain pintaa
Eihän mikään aine taianomaisesti mureuta lihaa täydellisesti, vaan kyse on "herättämisestä" jolloin proteiinit alkaa palaa!
Ja, lopuksi topicci oli kuivahieronta, eli antakaa kaikki marinoijat aiheen olla. Halusin alunperin jakaa kokemuksia hierojien kesken...
Maukasta grillikesää kuitenkin kaikille =)Kaiva esiin faktatietoja maidon ja jogurtin lihaa mureuttava vaikutus. Tieteellisesti todistettua tuskin löydät. Mutu ei nyt riitä.
Maitoa ja piimää on suomessa käytetty perinteisesti riistaan, ei suinkaan mureuttajana, vaan "metsän maun" poistajana.
Joten ole hyvä ja lado pöytään todellista tietoa mistä voimme tarkistaa väitteesi. Anna-lehden tapaiset viikkojulkaisut eivät riitä todisteiksi.
Ei ole kyse suomalaisista tietämättömistä grillaajista, vaan suomalaisesta lihateollisuudesta, joka yrittää opettaa grillaajille marinadiensa mureuttavan tuotetta ja samalla maustaa sitä. - MiksaVsa
muuan ammattilainen kirjoitti:
Kaiva esiin faktatietoja maidon ja jogurtin lihaa mureuttava vaikutus. Tieteellisesti todistettua tuskin löydät. Mutu ei nyt riitä.
Maitoa ja piimää on suomessa käytetty perinteisesti riistaan, ei suinkaan mureuttajana, vaan "metsän maun" poistajana.
Joten ole hyvä ja lado pöytään todellista tietoa mistä voimme tarkistaa väitteesi. Anna-lehden tapaiset viikkojulkaisut eivät riitä todisteiksi.
Ei ole kyse suomalaisista tietämättömistä grillaajista, vaan suomalaisesta lihateollisuudesta, joka yrittää opettaa grillaajille marinadiensa mureuttavan tuotetta ja samalla maustaa sitä.Sulle vähän luettavaa, jos pikkupojalta Lontoo taittuu... ;)
http://www.taunton.com/finecooking/articles/marinades-flavor-tenderize.aspx - muuan ammattilainen
MiksaVsa kirjoitti:
Sulle vähän luettavaa, jos pikkupojalta Lontoo taittuu... ;)
http://www.taunton.com/finecooking/articles/marinades-flavor-tenderize.aspxToki intialaisten jugurtti liotuksen olen tiennyt jo ajat sitten, vaan milloin olet syönyt sitkeätä broileria. Kanaa saat liottaa loppuikäsi, ei se siitä murene ja sama on tilanne lampaanlihassa. Maitohapot aiheuttavat pientä mureutumista mutta ei merkittävää. Koeta itse naudan lihaa mureuttaa piimällä tai maidolla, huomaat miten käy. Reilut kolmekymmentä vuotta teurastamotyötä tehneenä tiedän suurin piirtein mistä puhelen.
- MiksaVsa
muuan ammattilainen kirjoitti:
Toki intialaisten jugurtti liotuksen olen tiennyt jo ajat sitten, vaan milloin olet syönyt sitkeätä broileria. Kanaa saat liottaa loppuikäsi, ei se siitä murene ja sama on tilanne lampaanlihassa. Maitohapot aiheuttavat pientä mureutumista mutta ei merkittävää. Koeta itse naudan lihaa mureuttaa piimällä tai maidolla, huomaat miten käy. Reilut kolmekymmentä vuotta teurastamotyötä tehneenä tiedän suurin piirtein mistä puhelen.
sanoin, aihe oli kuivamaustaminen =)
En ala sun kanssa riitelemään mureutuksesta! Olet samaan aikaan oikeassa ja väärässä. Kuten jo ekassa viestissä kerroin, en marinointia harrasta. Jos sulla on kokemusta kuivamaustamisesta, niin jaa toki oppisi/kokemuksesi meidän kanssa.
Muuten tämä mureutusaihe saa jäädä pois tästä topicista... - MiksaVsa
muuan ammattilainen kirjoitti:
Toki intialaisten jugurtti liotuksen olen tiennyt jo ajat sitten, vaan milloin olet syönyt sitkeätä broileria. Kanaa saat liottaa loppuikäsi, ei se siitä murene ja sama on tilanne lampaanlihassa. Maitohapot aiheuttavat pientä mureutumista mutta ei merkittävää. Koeta itse naudan lihaa mureuttaa piimällä tai maidolla, huomaat miten käy. Reilut kolmekymmentä vuotta teurastamotyötä tehneenä tiedän suurin piirtein mistä puhelen.
Että, olen monesti mureuttanut naudanlihaa jugurtissa, eikä oo ikinä epäonnistunut!
Aika on kyseinen tekijä ja tietty myös grillin lämpötila.
Mutta, ko. mureutus-marinadin oon aina pyyhkinyt pois ennen grillausta.
Sanotaanko vaikka sulle, että älä opeta isääs nussimaan... ;) - muuan ammattilainen
MiksaVsa kirjoitti:
Että, olen monesti mureuttanut naudanlihaa jugurtissa, eikä oo ikinä epäonnistunut!
Aika on kyseinen tekijä ja tietty myös grillin lämpötila.
Mutta, ko. mureutus-marinadin oon aina pyyhkinyt pois ennen grillausta.
Sanotaanko vaikka sulle, että älä opeta isääs nussimaan... ;)Että poika panee paremmin.
- Näsä Viisas
saivarrella, että ei ne maut mitenkään sinne lihan sisään imeydy (suolaa lukuunottamatta) vaikka kuinka hinkkaisit. Pinta maustuu, siinä se.
- Asia
Todellisuudessakin on.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kalajoen hukkuneet pojat olivat tummaihoisia
Jälleen kerran, hukkuneet tai heikon uimataidon vuoksi vaaraan joutuneet olivat muita kuin suomalaisia. Turha viisastell2235052- 1912715
- 671582
Kysymys muille miehille
Onko teille varattu nainen ongelma? Mikään muu naisessa ei töki kun se että hän on varattu. Kamppailen houkutuksen kanss521500Kohta katson sun kuvaasi
ja päästän ajatukseni liitämään. Jo kuvasi näkeminen rauhoittaa, ja pistää hyrräämään vähän muutakin. Ihanan kaunista sa91302Minkä asian haluaisit muuttaa kaivatussasi?
Mikä kaivattusi luonteessa tai ulkonäössä ärsyttää sua?1041291- 1321247
Ahneus iski Fazeriin, suklaalevy kutistuu 180 grammaan
Kun mikään ei riitä. Shrinkflaatio. Mitä isot (Marabou) edellä, sitä pienet (Fazer) perässä. Pienikin voi siis olla a1591202Jos kaivattusi on perääntynyt lähestyessäsi
jossain tilanteessa, ymmärrätkö miksi hän saattoi tehdä sen?1091184- 831170