AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Muskottipähkinä

Muskottipähkinä

17 Vastausta 19 797 Lukukertaa
Olen jonkin verran lukenut tuosta aiheesta. Muskottipähkinä sisältää myristiini-nimistä huumausaineita, ja se aiheuttaa samanlaisia, tosin vahvempia vieroitusoireita, kuin kannabis.
Miten paljon vaaditaan kyseistä ainetta huumautuakseen? Minkälainen aine myristiini on?

myristiini

Jauhettua pähkinää käytettäessä 10-40 g aiheuttaa hallusinaatioita, yliannos (yli 15-60 g)- riippuu siis siitä kuinka suuri myristiinipitoisuus pähkinöissä sattuu olemaan - voimakasta pahoinvointia, kuoristuksia, kuivumista (oksentelun takia) ja kipua.

Kemialtaan muistuttaa ekstaasia enemmän kuin kannabista. On eräänlainen MAO-estäjä, eli potentiaalisia yhteisvaikutuksia monien lääkeaineiden, erityisesti serotoniinin takaisinoton estäjien kanssa.

Muskottipähkinää ei käytetä juuri lainkaan huumausaineena, koska "trippi" on epämiellyttävä: hallusinaatioiden lisäksi se aiheuttaa pelkotiloja ja suoranaista paniikkia, sydämen hakkaamista, ummetusta ja virtsaumpea. Lisäksi vaikutus kestää pitkään, pahimmillaan sivuoireet jatkuvat päiviä.

http://www.answers.com/topic/nutmeg?cat=technology

Eräs tapausselostus

Olen nähnyt Ruotsin puolella yhden artikkelin muskottipähkinämyrkytyksetä.
Suomennan sitä tähän.

Ruotsin Lääkärilehti vuonna 1997 kirjoitti artikkelin erästä tapauksesta, jossa oli tahallinen itseaiheutettu muskottipähkinämyrkytys kyseessä( 27.2.1997).
SJÖHOLM Å, LINDBERG A, PERSONNE M. Förgiftad av muskotnöt. Fallbeskrivning. S. 731-2.

”Tämä mauste on englanniksi nutmeg nimeltään. Muskottipähkinä on tavallinen talousmauste, mutta narkotikankäyttöpiirit ovat käyttäneet sitä hallusinogeenin tapaan. Siinä oleva vaikuttava aine on nimeltään myristicin, myristisiini. Se on amfetamiinin kaltainen aine, joka omaa antikolinergisiä ja psykotrooppisia vaikutuksia. Eräs henkilö tarkoituksella myrkytti itseään tällä mausteella ja sai neurologisia oireita, josta lääkärikunta sitten häntä vieroitti.

Muskottipähkinä tuotetaan Ruotsiin Grenadasta ja Trinidadista, jotka ovat Karibian aluetta. Siellä tätä pähkinää poimitaan puusta, jonka nimi on MYRISTICA FRAGRANS. Arabit lievät tuoneet sen Europpaan 1100-luvulla. Keskiajoilta asti sitä on käytetty kansanlääketieteessä piristeenä ja menstruation ja abortin aiheuttajana. Viime vuosina sille on keksitty lääketieteellinenkin indikaatio: ripulin hoidossa kilpirauhasen medullaarisessa syövässä. Kuitenkin isommilla annoksilla tulee toksisia oireita ja ensimmäinen myrkytys on kuvattu jo vuonna 1576. Ainakin yksi kuolemantapauskin on kirjattu sen tiliin. Huumeen käyttäjät etsivät siitä humaltumista, jonka myristisiini epäspesifisesti vaikuttaa antikolinergisesti, amfetamiinin kaltaisesti ja psykotrooppisesti.

Tapauksessa , josta Lääkärilehti kertoo, heräsi mies aamulla yleisessä lihasheikkoustilassa, koordinaatiohäiriöissä, ei saanut edes kengännauhojaan solmittua,tunsi huimausta, tasapainohäiriöitä; äärimmäistä voimattomuutta ja tuntohäiriöitä oli raajoissa. Siis mies oli täysin vetämätön. Toinen vei hänet poliklinikalle.

Aluksi lääkärit epäilivät jopa vakavaa etenevää Guillain- Barre´-oireyhtymää, koska miehellä oli ollut flunssa vähän aiemmin. Lumbaalipunktiokin ehdittiin tehdä ja iso määrä kokeita ja hänet vietiin tarkkailuun hengityksen takia. Differentiaalidiagnoosina epäiltiin myös multippelia skleroosia. Mutta sitten mies tunnusti ottaneensa edellisiltana 7 grammaisen muskottipähkinän humaltuakseen. Siihen hän olikin humaltunut ja pyörtyi heti aamusta, koki hengenahdistusta ja paniikkitunteita., mutta ei hallusinoinut. Kaikki oireet menivät tarkkailuaikana yhdessä vuorokaudessa ohi.

Ensimmäinen myrkytystapaus kuvattiin 430 v sitten. Ruotsin Myrkytyskeskus saa vuosittain noin 10 kyselyä tästä muskottipähkinästä. Hippikulttuurissa sen käyttöä esiintyi 30-35 v sitten.

Myristiciini kehossa metaboloituu amfetamiinin kaltaisiksi välituotteiksi. Mutta pikemminkin sen vaikutukset ovat belladonnan kaltaisia, siis suun kuivuutta, verenkohahtamista, hikoiluja, pahoinvointia, takykardiaa, painontunnetta rinnassa, keskushermoston kiihtymistilaa, levottomuutta, paniikkitunteita, kuolemanahdistusta, hallusinaatioita, epätodellisuuden tunnetta, persoonallisuuden muutoksia. Mutta belladonna-valmisteet laajentavat silmäterän ( mydriaasi) , ja muskottipähkinä taas supistaa silmäterän ( mioosi) . Oireisto on lievähköä ja kestää 3-6 tuntia ja menee ohi 1-2 vuorokaudessa.

Kuolemantapaukset joita muskottipähkinä aiheuttaa:

Muskottipähkinästä on seurannut syanoosia, asidoosia, shokkia, koomaa ja jopa kuolemantapauksia on havaittu,jos sitä käytetään suuria määriä.

Farmakologisesti myristisiini muistuttaa indolin kaltaisia rakenteita kuten reserpiiniä. Katsotaan, että tämä huume vaikuttaa serotoniiniantagonistin tavoin, mikä selittänee osan keskushermostovaikutuksista. Myristisiini vaikuttaa myös ehkäisten hieman monoamino-oksidaaseja (MAO), mistä tullee kardiovaskulaarisia vaikutuksia.

Yllämainitun henkilön oireet olivat melkoisen vahvat ottaen huomioon, että- hänen tunnustuksensa mukaan- ne tulivat yhdestä 7 gramman pähkinästä.

Ilmeisesti myristisiinin pitoisuudet eri pähkinöissä ovat vaihtelevia ja sen takia tulokset ovat ennalta arvaamattomia. Vaikka tällaista myrkytystä pidetäänkin lääketieteellisenä kuriositeettina, se kannattanee pitää mielessä kun tavallisimmat diagnoosit on poissuljettu ja on kyse antikolinergisistä atropiininkaltaista (epäspesifisistä) oireista.

Mitään spesifistä vasta-ainetta antidoottia, ei ole tälle myrkytykselle. Oireet kuitenkin häviävät parissa vuorokaudessa. Jos on indisoitua lääkitä alkuvaiheen oireistoa, on käytetty diatsepaamia, ja klorpromatsiinia levottomuuden lieventäjänä ja klorperatsiinia pahoinvoinnin vähentäjänä. ”

TÄTÄ ARTIKKELIA en kyllä itse saanut tietokoneelta netistä esiin, mutta minulla oli vanhassa kellastuneessa mapissa nämä sivut talletettu, joten "browsasin" kotona kirjahyllyä.

Mitään erityistä ”hallusinogeenista MÄÄRÄÄ” ei lääkärilehti kerro muuta kuin myrkytyksen tulleen yhdestä kokopähkinästä yhdessä tapauksessa. Henkilöllä hallitsi kaikenlaiset neurologiset ja neuropsykiatriset oireet ja hän oli vetämätön yhden päivän.

3.7.2008 11:48
leamarketta
Kokeilin niit pähkinöit tuli sama olo ku budist ei tullu trippii illal 2h darrat söin 23g
Muskotin kanssa kannattaa olla varovainen, tosiaan jo yli yhden pahkinan annokset voi olla vaarallisia. Joillekin se sopii ja sopivilla annoksilla siita voi jopa nauttia, ainakin jotkut. Mutta se on aine, jossa maaran kanssa kannattaa olla tarkkana, ja ennen kuin vaikuttaa voi menna tunteja, joten ei pida olla karsimaton. Lisaksi vaikutus kestaa helposti sen vuorokauden, etta paras varata ainakin viikonloppu.
Se on pahan makuista paljaaltaan syötynä. En suosittele. Eikä siitä tulee mikään hyvä olo.
MISTÄ SITÄ SAA !!? myydäänkös sitä shittarissa ?????
Ruokakaupasta voi etsiä maustehyllystä, mutta se on oikeasti niin pahaa, että eka kokeilu jää viimeiseksi.
Eikö muskottipähkinää voisi käyttää luontaisena masennuslääkkeenä ssri-lääkkeen korvikkeena? Tietenkin siis siten, että tietyn annoksen pitoisuus olisi varmasti tiedossa eli vaatisi tietenkin tasalaatuisuutta.
Ei voi. Se, että aine muistuttaa kemiallisesti jotain ( tässä tapauksessa MAO-estäjiä) ei tarkoita, että se voisi korvata ne. Tässä tapauksessa samankaltaisuus liittyy lähinnä metaboliareittiin, eli aineet kun sitovat hajotessaan maksassa tiettyjä entsyymejä. ne voivat estää tai nopeuttaa toisien aineiden hajoamista.

Useissa lääkeaineissa se, mitä suuhun pistetään ei ole varsinainen vaikuttava aine, vaan vasta metaboloiduttuaan maksassa lääke on aktiivinen. Siksi lääkkeen tehoon voi suuresti vaikuttaa se, mitä muita aineita kehossa on samanaikaisesti.

muskotti ei ole mielialalääke.
No en kyllä taidakkaan laittaa muskottipähkinää lasagneeni! :D haha
Muskottikokeilun jälkeen en viitsinyt enää käyttää sitä edes mausteena niin hirvittävä maku siinä oli. Maha velloo pelkästä tuoksusta.
Herkkua se on kaikkien perunaruokien kanssa.Makuun tottuu.Sama se vaikka tulisi oireita kun on laillinen mauste.
Ruokakäyttöön tarkoitettu määrä ei aiheuta mitään oireita tai tuntemuksia tai jälkitiloja.
Oma kokeilu. Pussi muskottipähkinää olueen sekoitettuna. Epämääräinen olo, koordinaatio vaikeuksia, ääretöntä suun kuivumista. Oireet kestivät n. 2 vuorokautta. Ei hallusinaatioita, pelkotiloja tai sydämen tykytystä. En suosittele.
ei hitto.Ihmekkös että mummo meni pitkin seiniä kun laittoi sitä aina ruokiinsa.Terkut Terolle!
 /   /  /  / Muskottipähkinä

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta