AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!
 /   /  / mykykeitto

mykykeitto

22 Vastausta 4 067 Lukukertaa
olisiko kellään mykykeiton teko-ohjetta?

tässä,

Joka on klimppisopan ohje ja länsisuomalainen ohje.Oman tietoni mukaan myky-ja klimppi ovat samaa soppaa. Korjatkoon joku jos olen väärässä.

SOPPA
N: 500g naudan lapaa
1-2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
1-2 sipulia
6 perunaa
2 porkkanaa
persiljaa , suolaa
Keitä lapa hiljalleen vedessä kuori vaahto pois . Lisää pippurit, laakerinlehdet ja sipuli.
Poista liha n: 30min jälkeen ja jäähdytä, paloittele.
Keitä lientä kokoon, mausta suolalla, lisää perunat porkkanat ja lopussa lihat ja klimpit.
KLIMPIT 0,5 dl vettä
2,5dl vehnäjauhoja
2 munankeltuaista
suolaa
Sekoita aineet tasaiseksi ja tee pieniä klimppejä. Pudota klimpit kiehuvaan liemeen ja kypsennä muutama minuutti.

mykykeitto

keittoon tulee veri "klimppejä" ,maksaa,perunaa ym.muuta.sellaista ohjetta etsin...
Kyllähän on näin,että klimppisoppa on klimppisoppaa ja myky-eli tappaiskeitto on munuaisista,maksasta,sian,myös naudan lihasta ,sydämestä ja VERESTÄ tehdyistä mykyistä/myvyistä. ja sopat on ihan eri sopat!

Itä-suomessa

Itä-Suomessa, tai ainakin meillä (heh) mykykeittoon tulee, niinkuin mainitsitkin, myös maksaa ja perunaa, porkkanaa ei tule. Tarkempaa ohjetta en valitettavasti osaa antaa...mutta mykykeitto perunoilla ja maksalla on ehdoton :)

sorry

vastaus väärään "väliin" :)

Karjalainen mykkykeitto tehdään

otetaan aamulla taikinanjuurta talteen, kun ruisleipätahdas on alustettu, otetaan sitä ja muotoillaan pinehköjä pallosia - mykkyjä - ja keitetään taikinanjuuressa. Syödään esim. voin, siemenvoin tai maidon kera. Näinikän meillä täällä vanhassa Viipurin läänissä.

On kyllä maultaan kovin erilaista kuin savolainen mykykeitto.

Herätit mielenkiintoni

Miten taikinan juuressa keitetään taikinan juuresta otettuja mykyjä, ei ne Viipuriskaa olt mykkyi!
Taiat ollakii niit nuorempii Viipurilaisii ja vain kuulopuhheel peril mykysopast, heheh!

Juures keitetää valmiist tahtaast

kyl se onnistuu ja oikei hyvästkii. Juurha o oamusiil viel hyvi vetelää vellii. Tahas ko alustettoa ni siint viimiseks otetoa mykyt. Ne siit keiteteä ja a vot ko o hapanta.

Tirolilainen mykykeitto

Arvaan, että tästä mykykeitosta ja sen "ainoasta oikeasta olomuodosta" syntyy pitkä keskustelu. Siksi monta paikallista käsitystä siitä on.

Minulle itselleni se on ollut aina klimmpisoppa ja satakuntalaiseen tapaan tehty: klimppeihin käytettiin kananmunaa, ohrajauhoja, keiton keitinlientä ja rusinoita, joita inhosin - ja inhoan edelleenkin. Muuten kyseessä oli savustetuista luista tehty lihakeitto, johon oli yleensä lisätty myös ohraryynejä.

Mutta Eurooppa on täynnä erilaisia mykyruokia - knödelit ovat saksankielisen kansanosan perinneruokaa puhtaimmillaan ja sieltä kai meidänkin klimppimme ovat kotoisin.

Käykö esimerkiksi Tirolilainen mykykeitto:

sämpylän sisusta
2 dl maitoa
2 munaa
150 kylmäsavupekonia - jos löytyy - jos ei, niin mahdollisimman savunmakuista pekonia muuten; speckiähän Tirolissa käytetään!
1 sipuli pieneksi pilkottuna
1 valkosipulinkynsi pienittynä
2 - 3 rkl vehnäjauhoa
2 pieni kourallinen hienonnettua persiljaa
suolaa, pippuria, muskottia

Hienonna sämpylän sisus veitsellä hyvin, samoin pekoni. Sekoita yhteen jauhon kanssa hyvin.

Paista hienonnettua sipulia voissa tovi ja lisää massaan.

Maito, munat, persilja, ja valkosipuli sekoitetaan yhteen, kuullotettu sipuli lisätään ja kaikki sekoitetaan hyvin muun massan kanssa. Maustetaan suolalla, pippurilla ja muskotilla varovasti.

Knödelitaikinaa vaivataan hyvin tovi ja annetaan asettua vadissa jääkaapissa vartin verran. Vaivataan vielä kerran. Jos taikina on liian löysän oloista voidaan sitä jäykistää lisäämällä vähän sämpylän sisusta lisää.

Taikinasta tehdään vähän pingispalloa suurempia jötiköitä ja keitetään suolavedessä noin kymmenen minuuttia tai kunnes nousevat keitinveden pinnalle.

Keittoa varten tehdään naudanrinnasta helmeilevässä vedessä keittojuuresten kanssa hitaasti keittämällä lihakeitto tai vielä parempi - tumma lihabuljonki - jossa knödeli(t) tarjotaan. Keittoon ei välttämättä edes enää lisätä lihaa - makuhan on jo liemessä vaan ehkä ainoastaan vain ruohosipulia ja tuoreita, keitettyjä herneitä tms.

Vähän toisenlainen mykykeitto - mutta samaa juurta.

googleta,googleta

MYKYROKKA NIIN SAUT IHKA AIJON SAVOLAISEN RUKA OHJEEN.HYVIÄ MAKU NAATINTOJA JA HAASKOO SYKSYVÄ.

Mahdoitko tarkoittaa

mykyrokkaa?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mykyrokka

Tässä ohje: hyvvää tulloo :)

http://paakari.net/printable.php?dab=reseptit&id=3263&ni=

mykykeitto

jep!kiitokset,nyt löyty ohje mitä etsin..yläsavolainen mykyrokka..pitää lomalla kokeilla sen tekoa...

Mummo

Tappauskeitoksi.
Nimi kertoo kaiken olellisen :D

Näin siis Pohjois-Karjalassa.

Tappaus-/tappaiskeitto

Eiköhän tämäkaltainen keitto ole sesonkikeitto, jota tehdään lähinnä syksyllä karjan lahtiaikaan, jolloin saadaan verta ja sisäelimiä ja näistä keitettiin keittoa. Jos matkaan lisättiin mykyjä kutsuttiin sitä juuri mykyrokaksi.

Keski-Suomessa tiedän sitä sanotun tappaiskeitoksi. Siihen lisättiin harvemmin mykyjä, mutta joskus kyllä - anoppi keitteli aikoinaan.
Mikä v...n mykyrokka, oikea nimitys tälle herkkuruualle on tappaiskeitto/mykykeitto. On muuten vissi ero kuin saunavasta tai saunavihta. Ei piotäisi olla tietäjä kun ei tiiä mikä ruoka on kyseessä.
Limppisoppa: kyllä mykykeitosta käytetään etenkin yläsavossa varsin pienellä alueella nimitystä mykyrokka. Rakkaalla lapsella monta nimeä. Pari kertaa olen sitä saanut syödä...jotkut kuulemma oikein paastoaa edellisen päivän et mahtuu sitten enempi masuun.
Sesonkikeitto hyvinkin on ollut, sika kun teurastettiin ennen niin ei saatu sisäelimiä säilymään joten nopea käyttö oli paras.
Mykykeitto se meidän kylällä Kartulassa sillä nimellä sitä kutsuttiin
Mykykeitto eli tappaiskeitto. Se on oikein. Lihaa maksaa munuaista sydäntä porkkanaa ja perunaa. Mykytaikinaan verta sipulia suolaa hieman maitoo ja ohrajauhoja. Kun perunat+muut on melko kypsiä laitetaan lusikalla liemeen mykytaikinaa ja melko ohueksi muotoillaan et kypsyvät nopeemmin. Noin puol tuntia ja eikun syömään!
Mykykeitto on savossa päin käytössä ja tappaiskeitto taas ilman mykyjä keskisuomessa. Raja on tietysti häilyvä.
Ylä-Savossa tätä voimakasta, kotieläimen teurastuksen jälkeen valmistettua ja mykyjä sisältävää keittoa kutsutaan yleisnimellä rokka, ja pitemmän kaavan mukaan mykyrokka.

Kyseessä on lihakeitto, johon on laitettu lihan lisäksi sisäelimiä. Kiehuttamisen aikana tähän keittoon sitten lisätään näitä eläimen teurasverestä, talista ja ohrajauhosta tehdystä taikinasta leivottuja ja esikypsennettyjä kämmenen kokoisia kakkuja eli mykyjä.

Taitaapa olla niitä vahvimpia liharuokia, mitä maassamme valmistetaan. Jotka pitävät voimakkaista liharuuista, syövät Ylä-Savossa mykyrokkaa ihan haljetakseen.

Ja sen aterian jälkeisenä yönseutuna tahtovat seksitouhut juolahtaa mieleen...
Jopahan jotakin,reseptiä on paljon,kuin syöjiäkin.Niinkuin Karjalan paistikin on.
 /   /  / mykykeitto

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta