AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Salaatinkastike kermaviilistä?

Salaatinkastike kermaviilistä?

7 Vastausta 4 739 Lukukertaa
Tietääköhän joku millä reseptillä tehdään se ihana kermaviilistä tehty salaatinkastike jota tarjoillaan joskus esim. kebab- paikoissa ja ainakin rossossa? Se toimii ainakin kaalin kanssa tosi hyvin ja tekis mieli kokeilla itse. Siinä taitaa olla ainakin tilliä ja valkosipulia. Olisko vielä eikkaakin ripaus? Osaan tehdä kalalle kermaviilistä ihanan kastikkeen jossa on etikkaa, sinappia, tilliä sipulia yms. mutta se ei toimi salaatin kanssa joten joku ero tuossa ihanaisessa salaatinkastikkeessa on.

Olisin kiiiiitollinen reseptistä.

Jugurttikastike

Parhaan kastikkeen saat kebapille turkkilaisesta jugurtista, jota myydään meikäläisen lähikaupassakin. Toki kermaviili on ok, mutta tällöin kastikkeesta tulee vetisempää. Eli tässä minun versioni:

2 dl turkkilaista jugurttia tai kermaviiliä
1 tl kuivattua minttua
Valkosipulia yksi iso kynsi
Sokeria
Suolaa

Sekoita minttu ja murskattu valkosipuli kastikepohjaan ja lisää varovasti suolaa ja sokeria. Kaikilla on tähän oma makunsa. Minä lähtisin liikkeelle 1/4 tl suolaa ja 1/2 tl sokeria linjalla.Tarkista maistamalla suolan ja sokerin tasapaino. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli. Valkosipulia ja minttua voi olla reilumminkin ja sokerin voi korvata hunajalla. Mikäli pitää happamammasta voi soossia terästää balsamicolla tai sitruunalla/limellä.
Kuten Tina Nordströmillä on tapana sanoa: smaka ock smaka! Maista valmista kastiketta ja mieti, mitä seuraavaan kertaan voit parantaa.

Vähän lisää

Hyvä perusresepti. Tähän vähän lisäyksenä etikkaa - vaikka tuota valkoista balsamico-etikkaa ja jos saisi tuon mintun tuoreena niin soossiin saa ihan erilaisen maun. Tuore ja kuivattu minttu on melkolailla eri makuista ja tuorehan tähän toisi oikeamman maun, vai mitä?

Tuo jugurtti tulisi antaa valua sideharson tai kahvinsuodattimen läpi mielellään ennen käyttöä, jotta saa nesteen pois. Silloin siitä tulee sellaista sametinpehmeätä massaa.

Tuoreet yrtit

Olet oikealla tiellä, kuten sanonta kuuluu. Tuoreet yrtit ovat aivan omaa luokkaansa kuivattuihin verrattuna. Yritin täällä kerrostalo-olosuhteissa kasvattaa parvekkeella säkissä tuoreita yrttejä, mutta tyttäreni ihana koira keksi samaisen säkin olevan hyvä kohde geokätköilyyn. Eli yrtit saivat kyytiä ja nyt säkissä on todennäköisesti ainakin yksi tohvelini, pari sukkaa ja herätyskello.
Olen tässä yrittänyt metsästää hyvien lampaanliha-pyöryköiden ohjetta, joiden kanssa tarjoaisin tuota mintulla maustettua jugurttikastiketta. olisikohan jollain hyvää vinkkiä?

Jos tehdään

Sitten kunnolla.
Tarvitaan Lindahlsin jogurttia, sitä turkkilaista tai kreikkalaista, siitä ei tarvitse eroitella heraa koska se on jo riittävän sakeata muutenkin.

Litran purkilliseen tarvitaan:
2 tl hienoa suolaa
puolikas tuoretta kurkkua hienoksi hakattuna.
3 kpl valkosipulin kynsiä murskattuna
Nämä hierotaan morttelissa massaksi joka sekoitetaan jogurttiin.

Lisätään: 2 ruokalusikallista oliiviöljyä
1 ruokalusikallinen omenaviinietikkaa
Sekoitetaan hyvin ja annetaan vetäytyä pari tuntia.

Tämä on meidän kebab-paikkamme kastike ja kaikki ovat pitäneet, jotka jogurtista yleensä pitävät.
Muistuttaa aika tavalla tsatsikia.

Mekin laitoimme joskus minttua tai sitten hakattua tilliä. Asiakkaiden pyynnöstä jätimme molemmat pois, ehkä sitten oli parempaa.

Keftethes

600 gr. jauhettua karitsaa tai lammasta
1 kanamuna
1,5 dl tuoretta vaaleata leipää hienonnetuna
1/2 kahvikupillista vettä
1 reilun kokoinen sipuli hienoksi silputtuna
2 rkl voita
2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria jauh.
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl hienonnettua persiljaa ja minttua sekä oreganoa hienonnettuna.
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 kahvikupillista oliivi öljyä

Sekoita jauhelihaan, kanamuna, leipä, vesi, mausteet ym. Vaivaa hyvin ja leivo luumun kokoisiksi pulliksi. Pyörittele pullat jauhoissa ja paista kuumassa oljyn ja voin seoksessa.
Halutessasi voit lisätä massaan ennen paistamista
tilkan ouzoa, se antaa hyvän aniksen säväyksen.

Ohje on aito kreikkalainen.

Kiitos!

Selkeä ja riittävän yksinkertainen ohje kaltaiselleni rähmäkäpälälle. Jostain syystä lähikaupassani on usein lampaanlihaa tarjolla. Lampaanpaistin osaan pilata monella tapaa, mutta näiden pyöryköiden suhteen toivo elää...

Köfte

Tai sitten, jos samankaltaiset lihapullat haetaan meren itäpuolelta on niiden nimi köfte. Itse asiassa Turkista löytyy kebab-variantti nimeltä köfte kebab tai sis köfte. Näitä lampaanlihapullasia tapaa kaikkialta mustanmerenseudulta ja olenpa niitä syönyt niinkin kaukana kuin Kazakhstanissa, jostapäin uskoisin niiden jopa tulleenkin.

Turkissa näihin köfte-pulliin laitetaan usein persiljan lisäksi tuoretta minttua ja tarjotaan riisin ja salaatin/bulgurin kanssa. En muista olisiko matkassa ollut tuota jugurttisoossia vai tulisempaa punaista versiota?
 /   /  / Salaatinkastike kermaviilistä?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku



Lisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta