ruisleipä ei paistu

keskeltä !

Olen löytänyt hyvän reseptin (kiitos Suomi24'n,) mutta aina paistaessa ruisleipäni jäävät keskelta raaoiksi.

Jos paistan pitempään, niin kuori alkaa tummua ja "irrota" sisuksesta.

Epäilen paisto-ohjeissani olevan jotain epäselvää.

Vinkkejä ?

15

9231

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kertoa ne

      paisto-ohjeet mitkä sinulla on?

      Itse paistan limput ja vuokaleivät 200 C, n. tunti 15 min., riippuen leipien koosta. Reikäleivät paistan hieman kuumemmassa uunissa, n. 25 min.

      • tunti,

        toisessa ohjeessa sanotaan: kuumassa uunissa ( 300°c ) 15 min, jatka sen jälkeen 225° asteessa noin 45 min.

        Jälkimmäisen ohjeen mukaan pinta tummui mielestäni liikaa jo ihan alku vaiheessa.

        Sisältä jää joka tapauksessa "taikinamaiseksi," paistaa sitä kumman tahansa ohjeen mukaan. En oikein ymmärrä missä on vika.

        Nimessähän puhutaan "jälkiuuni" leivästä. Pitäisiköhän leivät paistaa alhaisessa ns. "jälkilämmössä."


      • siis niitä leipiä
        tunti, kirjoitti:

        toisessa ohjeessa sanotaan: kuumassa uunissa ( 300°c ) 15 min, jatka sen jälkeen 225° asteessa noin 45 min.

        Jälkimmäisen ohjeen mukaan pinta tummui mielestäni liikaa jo ihan alku vaiheessa.

        Sisältä jää joka tapauksessa "taikinamaiseksi," paistaa sitä kumman tahansa ohjeen mukaan. En oikein ymmärrä missä on vika.

        Nimessähän puhutaan "jälkiuuni" leivästä. Pitäisiköhän leivät paistaa alhaisessa ns. "jälkilämmössä."

        matalammassa lämpötilassa ja pitempään, eiköhän asia sillä korjaannu, ei ole mitään tarvetta polttaa sitä leipää pinnalta. Tiedäthän sen, että ihan uunituore ruisleipä on erilainen kuin vaaleat leivät. Kun sitä tuoreena leikkaa, niin saattaa näyttää raa'alta, mutta ei se ole, on vain tarttuvaista uunituoreena.


      • pidempää
        siis niitä leipiä kirjoitti:

        matalammassa lämpötilassa ja pitempään, eiköhän asia sillä korjaannu, ei ole mitään tarvetta polttaa sitä leipää pinnalta. Tiedäthän sen, että ihan uunituore ruisleipä on erilainen kuin vaaleat leivät. Kun sitä tuoreena leikkaa, niin saattaa näyttää raa'alta, mutta ei se ole, on vain tarttuvaista uunituoreena.

        paistoaikaa.

        Olet oikeassa, kun muistutit minua tuoreen leivän olevan raa'an tuntuinen sisältä. En ajatellut sitä, mutta kun leipäni ovat sulatuksen jälkeenkin sellaisia (siis pakastimesta otettuna.)

        Olen ulkosuomalainen ja ainoa keinoni saada ruisleipää on tehdä se itse, harmittaa vaan, kun en oikein vielä hallitse asiaa.


      • vielä kertoa
        pidempää kirjoitti:

        paistoaikaa.

        Olet oikeassa, kun muistutit minua tuoreen leivän olevan raa'an tuntuinen sisältä. En ajatellut sitä, mutta kun leipäni ovat sulatuksen jälkeenkin sellaisia (siis pakastimesta otettuna.)

        Olen ulkosuomalainen ja ainoa keinoni saada ruisleipää on tehdä se itse, harmittaa vaan, kun en oikein vielä hallitse asiaa.

        reseptisi. Ulkosuomalainen minäkin olen ja ruisleipää olen leiponut jo kymmenisen vuotta.


      • suomi24'n
        vielä kertoa kirjoitti:

        reseptisi. Ulkosuomalainen minäkin olen ja ruisleipää olen leiponut jo kymmenisen vuotta.

        palstalta ja se menee lyhennettynä jotenkin näin:

        - juureen lisätään 1 l vettä
        - anna seistä huoneenlämmössä yön yli
        - lisää 1 l vettä ja 1 l ruisjauhoja suola
        - kohota muutama tunti

        - leivo taikinasta kaksi limppua
        - anna leipien nousta noin tunti

        - paista 200-220°c noin tunnin ajan.


        Kiitos, kun olet vastannut kyselyyni.

        Seuraavalla leivontakerralla yritän olla erityisen huolellinen sen paistamisen suhteen. On vaan niin vaikeaa tietää milloin leipä on valmis, kun sitä ei oikein päältä näe (vaikka koputtaessa tuleekin ontto ääni.)


      • vielä tarkentaa
        suomi24'n kirjoitti:

        palstalta ja se menee lyhennettynä jotenkin näin:

        - juureen lisätään 1 l vettä
        - anna seistä huoneenlämmössä yön yli
        - lisää 1 l vettä ja 1 l ruisjauhoja suola
        - kohota muutama tunti

        - leivo taikinasta kaksi limppua
        - anna leipien nousta noin tunti

        - paista 200-220°c noin tunnin ajan.


        Kiitos, kun olet vastannut kyselyyni.

        Seuraavalla leivontakerralla yritän olla erityisen huolellinen sen paistamisen suhteen. On vaan niin vaikeaa tietää milloin leipä on valmis, kun sitä ei oikein päältä näe (vaikka koputtaessa tuleekin ontto ääni.)

        kun tuntuu että reseptissäsi on aika vähän jauhoja suhteessa nestemäärään? Vain litra jauhoja?

        Minä teen niin, että otan juuren (jota on n. 1 dl) pakastimesta, sulatan sen. Lämmitän litran lähdevettä, lisään juuren siihen sekä n. 1-2 dl ruisrouhetta ja 7 dl ruisjauhoja. Annan hapantua seuraavaan päivään. Hapantumisen aikana lisään jauhoja desin tai pari kerrallaan silloin tällöin. Seuraavana päivänä kun taikina on jo kunnolla hapantunut otan juurta pakastimeen satsin seuraavaa leipomiskertaakertaa varten. Sitten lisään taikinaan suolan ja hieman hiivaa ja jauhoja niin paljon, että tulee aika kiinteä taikina. Kohotetaan ja leivotaan leiviksi, jotka kohotetaan, pistellään ja paistetaan.


      • josta sitten
        vielä tarkentaa kirjoitti:

        kun tuntuu että reseptissäsi on aika vähän jauhoja suhteessa nestemäärään? Vain litra jauhoja?

        Minä teen niin, että otan juuren (jota on n. 1 dl) pakastimesta, sulatan sen. Lämmitän litran lähdevettä, lisään juuren siihen sekä n. 1-2 dl ruisrouhetta ja 7 dl ruisjauhoja. Annan hapantua seuraavaan päivään. Hapantumisen aikana lisään jauhoja desin tai pari kerrallaan silloin tällöin. Seuraavana päivänä kun taikina on jo kunnolla hapantunut otan juurta pakastimeen satsin seuraavaa leipomiskertaakertaa varten. Sitten lisään taikinaan suolan ja hieman hiivaa ja jauhoja niin paljon, että tulee aika kiinteä taikina. Kohotetaan ja leivotaan leiviksi, jotka kohotetaan, pistellään ja paistetaan.

        itse olen tiivistänyt aiemmin kirjoittamani viestin mukaan. Paljon laitat jauhoja kokonaisuudessaan? Entä hiivaa, sitä kun en laita itse ollenkaan.

        ________________________________________________

        Ruisleipä (3–4 kpl)
        (Lähde: Ulla Rauramon kirja ”Ruis – suomalaisten salainen ase”)
        Juuritaikina:
        1 l vettä
        1 l ruisjauhoja tai 3 viipaletta hapanta ruisleipää ilman kuoria

        Leipätaikina:
        1 l vettä
        noin 1 l ruisjauhoja
        suolaa

        1. Sekoita ruisjauhot haalean (noin 25 astetta) veden joukkoon ja sekoita löysää puuroa oikein hyvin.
        2. Anna juuritaikinan seistä huoneen lämmössä liinalla peitettynä 12 tuntia.
        3. Lisää juuritaikinan joukkoon vesi suola ja jauhot.
        4. Alusta taikina melko löysäksi.
        5. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Huom! Kohoaminen on hidasta ja kestää 1–3 tuntia. Hyvin noussut taikina on kuohkeaa ja ilmavaa.
        6. Leivo taikinasta tanko ja käännä rullalle. Tee sama uudelleen. Näin saat taikinasta ilman pois.
        7. Jaa tanko 3–4 palaksi ja pyöritä teräväpäisiksi lieriöiksi. Taikina on niin löysää, että se tarttuu heti pöytään, jos joutuu olemaan paikoillaan.
        8. Anna leipien nousta 1 tunti. Samalla ne laskeutuvat ja suippo häviää.
        9. Paista ensin kuumassa uunissa (300 astetta) 15 minuuttia. Säädä sen jälkeen uunin lämpötila 225–250 asteeseen ja paista siinä lämpötilassa noin 45 minuuttia. Uunin keskiosa on paras paikka paistamiseen.
        10. Kypsän leivän tunnistaa siitä, että se kumisee, kun pohjaan koputetaan.

        Jos käytettävissäsi on vanhaa juurta, voit aloittaa leivänteon kohdasta 3.

        Hapan ruisleipä
        (Lähde: www.luomukeskus.net)
        Raski
        8 dl noin 37-asteista vettä
        6 dl luomutäysjyväruisjauhoja
        2 rkl hapanjuurta

        Sekoita ainekset kulhossa ilmavaksi velliksi. Peitä liinalla ja anna seistä lämpimässä paikassa 12–14 tuntia. Muista ottaa 1 dl raskia talteen seuraavaa leivontakertaa varten. Pidempiaikaista säilytystä varten juuren voi pakastaa.
        Leipätaikina
        Nostatus ilman hiivaa vaatii opettelua ja kärsivällisyyttä. Jos taikina ei yrityksistä huolimatta nouse, lisää taikinan sekoittamisvaiheessa hiivaa 20 g litraa kohden.

        Sekoita raskiin
        3 dl noin 37-asteista vettä
        15-16 dl luomuruisjauhoja
        1 rkl suolaa
        (20 g hiivaa)

        Vaivaa taikinaa kunnes se on kiiltävää ja pehmeää. Anna seistä muovilla peitettynä lämpimässä paikassa kunnes taikina on lähes kaksinkertaistunut. Leivo kaksi limppua ja peitä liinalla. Jauhota limpun pinnat ja nostata joko nostatuskaapissa tai lämpimässä paikassa muovin alla. Paista leipiä 200-220 asteessa noin tunti.

        _______________________________________________


      • antamassasi reseptissä
        josta sitten kirjoitti:

        itse olen tiivistänyt aiemmin kirjoittamani viestin mukaan. Paljon laitat jauhoja kokonaisuudessaan? Entä hiivaa, sitä kun en laita itse ollenkaan.

        ________________________________________________

        Ruisleipä (3–4 kpl)
        (Lähde: Ulla Rauramon kirja ”Ruis – suomalaisten salainen ase”)
        Juuritaikina:
        1 l vettä
        1 l ruisjauhoja tai 3 viipaletta hapanta ruisleipää ilman kuoria

        Leipätaikina:
        1 l vettä
        noin 1 l ruisjauhoja
        suolaa

        1. Sekoita ruisjauhot haalean (noin 25 astetta) veden joukkoon ja sekoita löysää puuroa oikein hyvin.
        2. Anna juuritaikinan seistä huoneen lämmössä liinalla peitettynä 12 tuntia.
        3. Lisää juuritaikinan joukkoon vesi suola ja jauhot.
        4. Alusta taikina melko löysäksi.
        5. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Huom! Kohoaminen on hidasta ja kestää 1–3 tuntia. Hyvin noussut taikina on kuohkeaa ja ilmavaa.
        6. Leivo taikinasta tanko ja käännä rullalle. Tee sama uudelleen. Näin saat taikinasta ilman pois.
        7. Jaa tanko 3–4 palaksi ja pyöritä teräväpäisiksi lieriöiksi. Taikina on niin löysää, että se tarttuu heti pöytään, jos joutuu olemaan paikoillaan.
        8. Anna leipien nousta 1 tunti. Samalla ne laskeutuvat ja suippo häviää.
        9. Paista ensin kuumassa uunissa (300 astetta) 15 minuuttia. Säädä sen jälkeen uunin lämpötila 225–250 asteeseen ja paista siinä lämpötilassa noin 45 minuuttia. Uunin keskiosa on paras paikka paistamiseen.
        10. Kypsän leivän tunnistaa siitä, että se kumisee, kun pohjaan koputetaan.

        Jos käytettävissäsi on vanhaa juurta, voit aloittaa leivänteon kohdasta 3.

        Hapan ruisleipä
        (Lähde: www.luomukeskus.net)
        Raski
        8 dl noin 37-asteista vettä
        6 dl luomutäysjyväruisjauhoja
        2 rkl hapanjuurta

        Sekoita ainekset kulhossa ilmavaksi velliksi. Peitä liinalla ja anna seistä lämpimässä paikassa 12–14 tuntia. Muista ottaa 1 dl raskia talteen seuraavaa leivontakertaa varten. Pidempiaikaista säilytystä varten juuren voi pakastaa.
        Leipätaikina
        Nostatus ilman hiivaa vaatii opettelua ja kärsivällisyyttä. Jos taikina ei yrityksistä huolimatta nouse, lisää taikinan sekoittamisvaiheessa hiivaa 20 g litraa kohden.

        Sekoita raskiin
        3 dl noin 37-asteista vettä
        15-16 dl luomuruisjauhoja
        1 rkl suolaa
        (20 g hiivaa)

        Vaivaa taikinaa kunnes se on kiiltävää ja pehmeää. Anna seistä muovilla peitettynä lämpimässä paikassa kunnes taikina on lähes kaksinkertaistunut. Leivo kaksi limppua ja peitä liinalla. Jauhota limpun pinnat ja nostata joko nostatuskaapissa tai lämpimässä paikassa muovin alla. Paista leipiä 200-220 asteessa noin tunti.

        _______________________________________________

        käytetään liian vähän jauhoja nestemäärään nähden. Itse en mittaa jauhoja enää tuon hapattamisen jälkeen, teen taikinan ihan käsituntumalla. Arvioisin kuitenkin käyttäväni jauhoja tähän omaan litra nestettä -taikinaani yhteensä n. 20 - 23 dl. Omaa taikinaani on suhteellisen helppo muokata ja leipoa eikä leivontavaiheessa tarvitse käyttää enää kauheasti jauhoja leivinpöydällä. Ruistaikina on vaan tarttuvaisempaa kuin vehnätaikinat.

        Taikinani kaipaa myös vähän hiivaa, ilman sitä leivästäni tuskin tulisi niin hyvää kuin nyt tulee.


      • tuohon ohjeeseen
        antamassasi reseptissä kirjoitti:

        käytetään liian vähän jauhoja nestemäärään nähden. Itse en mittaa jauhoja enää tuon hapattamisen jälkeen, teen taikinan ihan käsituntumalla. Arvioisin kuitenkin käyttäväni jauhoja tähän omaan litra nestettä -taikinaani yhteensä n. 20 - 23 dl. Omaa taikinaani on suhteellisen helppo muokata ja leipoa eikä leivontavaiheessa tarvitse käyttää enää kauheasti jauhoja leivinpöydällä. Ruistaikina on vaan tarttuvaisempaa kuin vehnätaikinat.

        Taikinani kaipaa myös vähän hiivaa, ilman sitä leivästäni tuskin tulisi niin hyvää kuin nyt tulee.

        ja otan ne seuraavalla kerralla huomioon leipoessani.

        Palaan sitten palstalle kertomaan miten kävi.


      • onnistui! ap
        tuohon ohjeeseen kirjoitti:

        ja otan ne seuraavalla kerralla huomioon leipoessani.

        Palaan sitten palstalle kertomaan miten kävi.

        Kiitos oikein paljon neuvoistasi.

        Tein reseptin mukaan ja paistoinkin ihan samalla tavalla kuin ennen eli 280° 15 min 220° 45 min ja hyvin onnistui. Nyt tiedän missä oli vika, taikinassa yksinkertaisesti oli liian vähän jauhoja, aivan kuten arvelitkin. Lisäsin myös 20g hiivaa.

        Kiitos kaikille vastaajille ohjeista ja neuvoista.


      • Anonyymi
        antamassasi reseptissä kirjoitti:

        käytetään liian vähän jauhoja nestemäärään nähden. Itse en mittaa jauhoja enää tuon hapattamisen jälkeen, teen taikinan ihan käsituntumalla. Arvioisin kuitenkin käyttäväni jauhoja tähän omaan litra nestettä -taikinaani yhteensä n. 20 - 23 dl. Omaa taikinaani on suhteellisen helppo muokata ja leipoa eikä leivontavaiheessa tarvitse käyttää enää kauheasti jauhoja leivinpöydällä. Ruistaikina on vaan tarttuvaisempaa kuin vehnätaikinat.

        Taikinani kaipaa myös vähän hiivaa, ilman sitä leivästäni tuskin tulisi niin hyvää kuin nyt tulee.

        Ruistaikinaan ei tarvitse hiivaa jos on hyvä juuri


    • kkkkkkkkkkkk

      näistä voi löytyä vinkkejä:

      ruisleipä ja JUURENKIN ohje:

      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/1919/Ruisleip%C 3%A4
      -------------


      Juureen tehty ruisleipä:

      Ainekset

      Juuri:

      5 dl
      vettä

      4-5 dl
      ruisjauhoja


      Leipä:

      n. 750 g
      hapatettua juurta

      2,5 dl
      vettä

      1 rkl
      suolaa

      20 g
      hiivaa

      7,5 dl
      ruisjauhoja

      1,5 dl
      hiivaleipäjauhoja

      Juuri:
      Kiehauta vesi ja jäähdytä n. 30 asteiseksi. Sekoita siihen jauhot. Laita kulho huoneenlämpöiseen vedottomaan paikkaan (sauna sopii hyvin) 1-2 vuorokaudeksi liinalla peitettynä.

      Leipä:
      Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja yhdistä neste juureen. Lisää suola ja jauhot kokoajan taikinaa vaivaten. Taikina saa jäädä hieman tarttuvaksi. Ripottele taikinan pinnalla jauhoja ja anna sen levätä 40 minuuttia liinan alla. Leivo ruislimpuiksi ja paista 200 asteessa noin yksi tunti.. Kun rystysellä kopauttaa valmiin limpun pohjaa, kuuluu kumea kopsahdus.

    • Epäilisin, että taikinasi ei ole noussut tarpeeksi,
      silloin leivän sisälle jää raaka möhkäle.

      Täältä kunnon juuri,
      www.sourdo.com

    • Anonyymi

      Samat sanat. Oli lämpötila korkea tai matala, oli taikina ala- tai keskitasolla, avasi uuninluukun paistamisen aikana tai ei, tulos on juuri sama , mistä valitit. Kuori paistuu, sisus jää raa´aksi.
      Eva

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      146
      7841
    2. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      100
      7310
    3. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      31
      7202
    4. Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta

      Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t
      Maailman menoa
      21
      6828
    5. Se oli Orpo joka rynni Eagle S -alukselle

      Vastoin kaikkia kansainvälisen merenkäynnin sääntöjä. Kunpa olisi ollut purjehtija Harkimo Suomen johdossa silloin. ht
      Maailman menoa
      2
      6376
    6. Marinin tuhojen korjaaminen kestää kahdeksan vuotta

      Nyt on vasta neljännes mennyt ja ensimmäiset korjausliikkeet saatu liikkeelle. Innokkaimmat olivat odottaneet että jo t
      Maailman menoa
      75
      6374
    7. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      23
      6084
    8. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      112
      6002
    9. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      47
      5478
    10. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      84
      5380
    Aihe