AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Borsch-keitto

Borsch-keitto

12 Vastausta 12 736 Lukukertaa
Etsiskelen helppoa ja oikein perinteistä borsch-keiton reseptiä. Netissä tuntuu jokainen resepti olevan erilainen, enkä oikein tiedä mikä niistä olisi juuri se oikea.

Olen syönyt borsch-keittoa Venäjällä ja nyt kaipaisinkin reseptiä oikein perinteiselle venäläiselle borsch-keitolle. Plussaa olisi jos resepti ei olisi kovin monimutkainen.

Tässä

http://www.datsha.com/ruokanurkka/index.shtml#22

On hyvin venäläisen kaltainen. Yhtä ainoaa oikeata ei olekaan, sillä JOKAISELLA keiton keittäjällä on omat variaationsa.

Neuvotaan, neuvotaan

Tuo keiton venäjän- ja ukrainankielinen nimi борщ ei ole suomalaisittain kirjoitettuna borsch vaan borštš (tai hattu-s:n puutteessa borshtsh).

Venäläisiä nimiä ja lainasanoja kirjoitetaan latinalaisin kirjaimin eri kielissä eri tavoin.

Nykyisin keitolla on ihan reilu suomalainenkin nimi: borssi.

Tässä yksi venäläinen resepti, lienee tarpeeksi ”alkuperäinen” (jos sellaista onkaan):
http://www.gotovim.ru/recepts/sbs/borsh.shtml

kiitos ohjeista

Kiitos ukrainalainen, porkkanapää ja teppo.moi ohjeistanne! Pitääpi alkaa tästä kokeilemaan/soveltelemaan antamianne ohjeita :)

Vielä yksi

Borssi on yksi bravuureistani, vaikkei oma ohje olekaan, vaan ruokaohjekerho Mestarikokin ohjeesta muunneltu. Minä en esimerkiksi koskaan käytä nakkeja, koska lihaa on melko paljon ja se on paljon maukkaampaa.

Borssi ei ole vaikea ruokalaji, hiukan työläs ja aikaa vievä kylläkin. Kannattaakin tehdä iso annos ja pakastaa se, mitä ei heti syödä, koska tämä on yksi niitä ruokalajeja, jotka vain paranevat lämmitettäessä eikä kärsi pakastamisestakaan, koska siinä ei ole perunaa.

Tarvitaan:

5 isoa TUORETTA punajuurta (siis ei etikka-)
lohko valkokaalia
2-3 porkkanaa
lohko selleriä
yksi sipuli
500 g naudan keittolihaa, lapaa tai kylkeä luineen
250 g porsaan lapaa tms.
puolisen purkillista tomaattimurskaa tai 2-3 rkl tomaattipyreetä
laakerinlehti
kokonaisia mauste- tai mustapippureita
suolaa
tilkka viinietikkaa

Laita kattilaan lihat, kuorittu kokonainen sipuli, pippurit ja vähän suolaa. Lisää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Keittele hiljaisella tulella (voit kuoria liemen päälle nousevan vaahdon pois, jos haluat, mutta se ei ole välttämätöntä) reilu tunti (riippuu lihapalojen koosta), kunnes liha on kypsää.

Lihojen kiehuessa kuori ja pilko juurekset ohuiksi tikuiksi ja viipaloi kaali.

Kun liha on kypsää, siivilöi liemi, ota lihat pois. Laita liha takaisin kattilaan ja kaada kaikki kasvikset sinne. Lisää tomaattimurska tai -pyree. Anna kiehua hiljaisella tulella, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Pilko tällä välin liha suupaloiksi.

Lisää lihapalat ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria ja viimeiseksi pikku tilkka viinietikkaa (korkeintaan korkillinen viiteen litraan keittoa). Nauti smetanan kanssa.

Korjaus!

Eiliseen ohjeeseen oli livahtanut näppäilyvirhe, joka saattaa kokemattomassa kokkailijassa aiheuttaa hämmennystä.

"Kun liha on kypsää, siivilöi liemi, ota lihat pois. Laita liha takaisin kattilaan ja kaada kaikki kasvikset sinne."

Piti tietysti olla: Laita LIEMI takaisin kattilaan.

Toivottavasti kukaan ei tämän ohjeen perusteella ehtinyt heittämään huolellisesti keitettyä keitonpohjaa viemäriin!

Helppoa borssia ei ole

Aito venäläinen borssi tehdään ilman lihaliemikuutioita valmistamalla lihasta ja luista ensin liemipohja keitolle.

Koskaan ei käytetä etikkasäilykepunajuuria vaan tuoretta raastettua punajuurta joka kuullotetaan voissa pannulla niinkuin kaalitkin.

Nakkeja ei tarvita kun lihasta tulee maukkaampi keitto.

Valitettavasti kaikki oikomiset valmistuksessa vain huonontavat lopputulosta. Borssi ei ole monimutkainen valmistaa mutta aikaa se vie.

Totta!

Esim. monista noista "resepteistä" puuttuu kunnon naudanliha (keittoliha) kokonaan. Ei sitä pekonilla tai savukyljellä voi korvata. Ne voivat olla korkeintaan lisäytyä antamassa.

Kylmä borsch

Ihan oikea huomautus - borsch on helppo tehdä, mutta vaatii aikaa valmistua. Yksinkertaiset reseptit tuottavat pettymyksen. Borschin tärkein asia on hyvä liemi ja hyvät punajuuret.

Borsch on monimuotoinen asia, josta on paljon kiistelyä: mikä on oikea ja ainoa resepti, mistä maasta soppa on itse asiassa kotoisin, tuleeko siihen lihaa vai ei, miten borschin liemi tehdään, mikä keiton oikea nimen kirjoitusasu onkaan?

Ukraina ja Puola kai lähinnä kiistelevät alkuperästä.

Puuttumatta borschin eri resepteihin – joista jokaisella kokilla on versionsa – lisään vielä ensi kesää ajatellen mukaan oman versioni liettualaiseen tapaan. Kyseessä on kylmä punajuurikeitto: Saltibarsciai

5 keitettyä punajuurta, raastittuna. Keitä punajuuret hyvin pestyinä, jotta soppaan ei joutuisi yhtään roskia, multaa tms.

1 isohko kurkku, kuorittuna ja paloiteltuna kuutioiksi
2 dl vettä – sitä samaa, missä keitit punajuuret tai tee erillinen liemi punajuurista
3 rl hakattua tilliä
1 sipuli, silputtuna, keväämmällä kevätsipulia
1 rl sitruunanmehua
2-3 dl kokomaitoa, kermamaito myös hyvää
suolaa, pippuria
2 kovaksi keitettyä kanamunaa

Punajuuriraaste, kuutioitu kurkku, silputtu tilli, silputtu sipuli ja vesi sekoitetaan hyvin yhteen kulhossa.

Sekoita keskenään sitruunanmehu ja maito. Voit käyttää enemmänkin maitoa riippuen siitä kuinka ”vetistä” keitosta haluat. Lisää keittoon.

Lisää suola ja pippuri.

Silppua kananmunat ja sekoita silppu soppaan..

Jäähdytä hyvin jääkaapissa – voit jopa lisätä joukkoon yhden jääkuution tarjolle tuotaessa kuten gazpacho-soppaankin tavataan lisätä. Sopan kanssa tarjotaan Liettuassa myös yleensä keitetty peruna kulhon kaveriksi.

Keiton pinnalle voit ripotella tilliä ja smetanaa.

Tästä on lukemattomia versioita – kuten kaikesta klassisesta, hyvästä ruoasta. Monesti keittoon tehdään ihan oma punajuuriliemensä – kuten muuten borsch-keittoonkin kuuluisi aina tehdä. Yksinkertaisesti - raastittua punajuurta keitetään melkoisen tovin hiljakseen pippurilla, suolalla ja laakerinlehdellä maustetussa vedessä. Liemi siilataan ja käytetään keittoon.

Jos haluat juhlavan borsch-keiton tee se punajuuriliemeen, jonka olet puristanut mehulingolla. Keitä lientä vähän aikaa lisättynä sipulilla, valkosipulilla, laakerinlehdellä sekä suolalla ja pippurilla. Siivilöi kun kiehunut vähän kokoon.

Purjoa

Lisäyksenä tuohon kylmään borsch-soppaan:

Siinä oli ilmeisesti myös purjoa matkassa - ainakin joissakin resepteissä näyttäisi olevan.

Voi että sinä grudo

Sitten osaat ja tiedät, aivan ihanaa, meidän ibanatkin ovat ihan lääpällään minun laillani sinuun. Kunpa voisimme joskus istahtaa saman pirtinpöydän ääreen ja kertoilla toisillemme ihania ruokareseptejä illan hämyssä.
Minäkin paljon matkustelleena olen tavannut yhden jos toisenkinlaista sopan sepittäjää, mutta sinä olet aivan omaa luokkaasi, sanovat myös lapsenlapset ja naapurin kakarat!
Mutta mihin unohdit ripauksen sokeria sopastasi, se niin somasti pyöristää makua, kysyvät meidän ibanat!

Tepon borssikeitto!

Teppo antaa tässä teille venäläisen kansallisruoan, borssikeiton, ohjeen et sillei hei! Teppo valmisti tätä herkkua tänään ensimmäistä kertaa itse. Stadin kundi valmisti keiton hieman soveltaen perinteisestä kaavasta. Toisaalta varmasti itse veli venäläinen olisi otettu, jos saisi tätä edes pienen kupposen Tepin desing-kulhosta et sillei hei!

Teppo osti tänään viiden litran kattilan, joka tuli melko täyteen tätä elämän eliksiiriä. Siis Tepolla riittää tästä ensi viikolle asti et sillei hei! Ohje on siis noin viisi litraa.

Tepon borssikeittoon tulee:

- 1,4 kg kokonaisia etikkasäilykepunajuuria, jotka pilkotaan/siivutetaan mukaviksi syödä

- pari sipulia

- kolme lihaliemikuutiota

- kaksi litraa vettä + punajuurien liemi

- paketti HK:n Aitonakkeja

- pakettia HK:n Amerikan pekonia

- tomaattipyreetä tuubista

- suolaa maun mukaan lopuksi

- hieman mustapippuria

- hieman punaviinietikkaa

- lehtiselleriä (jota Teppo laittoi vain hieman)

1. Ensin kipataan vedet ja punajuuriliemi kattilaan ja laitetaan se kiehumaan et sillei hei! Kun neste kiehuu, nakataan lihaliemikuutiot nesteen sekaan ja sekoitetaan.

2. Heitetään punajuuret, sipulit ja jokunen hassu sellerinpala tulevaan borch-keittoon et sillei hei! Myös tomaattipyree sekaan ja sekoitetaan. Annetaan kiehua jokunen minuutti, mutta ei liian suurella et sillei hei!

3. Pilkotaan nakit ja pekoni, joka on ensin ruskistettu pannulla et sillei hei! Ripaus mustapippuria joukkoon punaiseen, vaikka ei olla sorron yössä.

4. Annetaan kiehua hiljaksiin 10-15 min ja vedetään lonkkaa esimerkiksi jonkin itä-eurooppalaisen oluen parissa et sillei hei!

5. Lisätään mukaan suolaa, sekoitetaan ja laitetaan paahtoleipää paahtumaan.

6. Nautitaan Tepon borssikeitto smetanan eli vuolukerman kera et sillei hei! Teppokaan ei kursaile smetanan kanssa eli sitä kannattaa varata runsaasti. Oheen ehdottomasti paahtoleipää, jonka päällä on voita ja kermajuustoa. Ruokajuomana käy lager-olut erinomaisesti et sillei hei!

7. Kiitetään Teppoa hyvästä ruoasta et sillei hei!

Säilykepunajuuria ?!

E-ei, ei borstsh-keittoon.
 /   /  / Borsch-keitto

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku



Lisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta