Mysi Lahtisen sipulikeitto

hävinnyt resepti

Hei!

Onko kellään sattumalta tietoa tosta Mysi Lahtisen sipulikeitosta. Sen muistan, että leivän palat laitettiin alle, toisin kuin muiden sipulikeitto-ohjeissa.

Yritin googlata, mutta en sitä löytänyt. Jos jollain sattuu olemaan se kirja, missä resepti on, olisin ikionnellinen:)

8

5014

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ranskalainen

      Ranskalainen sipulikeitto
      700 g sipulia
      3 rkl voita
      1 rkl öljyä
      1 tl suolaa
      ¼ tl sokeria
      3 rkl vehnäjauhoja
      2 l lihalientä
      1 dl kuivaa valkoviiniä
      ½ tl suolaa
      ½ tl pippuria
      3 rkl konjakkia
      12-16 viipaletta maalaisleipää
      2 dl gruyerejuustoa

      Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulit öljy-voiseoksessa isossa kattilassa kannen alla. Ota kansi pois ja mausta sipulit suolalla ja sokerilla. Kypsennä 30-40 minuutin ajan miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat lämpimän ruskeita. Laita sillä aikaa lihaliemi kiehumaan. Ripottele sipulien päälle vehnäjauhoja ja lämmittele muutaman minuutin ajan. Lisää lihaliemi ja viini sipulien joukkoon. Hauduta 30-40 minuutin ajan sekoittaen silloin tällöin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää konjakki juuri ennen tarjoilua.

      Jos haluat, voit kuorruttaa keiton uunissa. Laita uuni lämpenemään grillivastuksilla. Raasta juusto. Laita leipäviipaleet keiton päälle ja levitä niiden päälle juustoraastetta. Ripottele päälle öljyä tai voita. Paahda 175 asteisessa uunissa 20 minuutin ajan.

      Resepti: Smitten Kitchen 12.12.2006 ja Julia Childin
      voithan laittaa tarjolle nuo kuorrutetut leivät paloina /krutonkeina tarjoilukulhon pohjalle , keitto päälle ja pulpahtavat ihanasti pintaan.

    • Poro.Tallinnasta

      1 kg kauniita sipuleita
      2 l liha- tai kasvislientä
      100 g voita
      tuoreita ranskanleivän viipaleita
      300 g vahvaa emmentaljuustoraastetta

      Sipuleiden pitää olla kauniita ja keltakuorisia. Muovipussissa maanneet laiskat nahikkaat eivät kelpaa ollenkaan näin ihanaan soppaan.

      Kuumenna kattilassa kaksi litraa lihalientä kiehuvaksi.

      Kuori sipulit, halkaise ja viipaloi ne. Älä siis silppua. Paista kolmannes viipaleista voissa kullankeltaisiksi ja raukeiksi. Sipuli ei saa ruskistua. Viipaleita on hyvä käännellä koko ajan paistaessa. Kumoa viipaleet kuuman lihaliemen joukkoon j kaada pannuun tilkka kuumaa vettä. Anna sen kiehahtaa ja kaada neste lihaliemikattilaan. Paista toinen ja kolmaskin satsi sipuleita voissa. Huuhtele pannu välillä.

      Anna keitonalun kiehua melko reippaasti puolisen tuntia. Pane kansi välillä kattilan päälle, jottei neste pääse liiaksi haihtumaan. Jos niin kuitenkin pääsee tapahtumaan, lisää kiehuvaa vettä.

      Voitele rautapadan tai paksupohjaisen keittokattilan pohja. Voitele myös ranskanleipäviipaleet voilla ja lado vieri viereen padan pohjalle. Ripottele päälle kaksi kolmannesta juustoraasteesta. Kaada kiehuvan kuuma sipulilihaliemi pataan. Leipäviipaleet nousevat nyt pinnalle ja peittävät keiton kauniisti.

      Pane pata 150-asteiseksi lämmitettyyn uuniin ilman kantta puoleksi tunniksi. Lisää loput juustoraasteesta ja alenna uunin lämpö 80 asteeseen.

      Kypsyttele taas puoli tuntia. Lisää keiton pinnalle voinokareita. Nyt keitto saa oleilla uunissa vielä kaksi tuntia. Varmuuden vuosi on hyvä kurkistaa silloin tällöin uuniin ja varmistaa, ettei pinta ruskistu liikaa. Kannen voi välillä panna padan päälle, mutta jos sen voi välttää, tulee keitosta maukkaampaa.

      Tämä on ihana keitto. Pitkä kypsytysaika ja herkulliset tuoksut saattavat koetella odottelijaa. Parasta on kuitenkin olla pitkämielinen, sillä vähemmällä hauduttamisella jää keitto ja syömisen nautinto puolitiehen.

      Resepti on Mysi Lahtisen kirjasta Intohimot hellallani (Tammi 2002). Mysiä lukiessa tulee nälkä!:)

      • Vanha kokki

        Aikoinani minulta toivottiin sipulikeittoa, jota sitten valmistinkin useita vuosia, koska sillä oli omat kannattajansa.
        Keittoon tarvitset:

        500-600 gr hyviä kiinteitä keltasipuleita
        pari kasvisliemikuutiota tai fondia
        puoli tl hienoa merisuolaa
        1 tl hienoa sokeria
        50 gr voita
        rouhittua mustaa pippuria
        ripaus paprikajauhetta
        rakunaa (tuoretta jos mahdollista)
        rosmariinia -"-
        1 litra vettä
        Jotain vahvaa juustoraastetta
        Vaaleaa leipää krutonkeina


        Valmistus:

        Kuori ja viipaloi sipulit, laita paistinpannulle voita, kuullota sipulirenkaita ja mausta sokerilla ja paprikalla. Anna sokerin hieman karamellisoitua sipuleihin.

        Kuumenna vesi lisää liemikuutiot, siirrä kuullotetut sipulit liemeen, anna keiton poreilla hiljaa ainakin puolituntia, mieluimmin tunnin. Lisää yrtit ja suola (jos on tarpeen) sekä mp rouhe. Tarkista maku!

        Annostele keitto savikippoihin tai lautaselle, nosta leipäkrutongit pinnalle ja ripottele reiluhkosti juustoraastetta keiton ja krutonkien päälle.
        Laita astiat uuniin ylälämpö päälle tai kuumenna grillivastus. Anna juuston sulaa keiton pinnalla kuplivaksi. Tarjoa keitto tulikuumana, pakkaskelillä erinomaista syötävää.
        Ps. keittoa voi terästää pikkutilkalla jotain brandya tai jos malttaa niin konjakkikin käy!


    • Malla-mummo

      Poron ohje Tallinnasta on todella Mysin alkuperäinen ohje sipulikeittoon, ja se on paras kaikista. Olen moneen kertaan valmistanut juuri sillä ohjeella, ja mm. henkilö, joka ei voinut kuvitella pitävänsä sipulikeitosta, sanoi sitä ihanaksi. Aion taas tänä syksynä tarjota sitä vierailleni.

      • lohtu_ruoka

    • soppakauha-Seija

      Martin Markkinoilta taas 5 kg (15 e) Peipsiveere Sipul, tuskin silkkinen kuori eli helppo käsitellä ja niin maukas ! Kannattaa Viron matkoillaa haalia

    • Anonyymi

      Minulta löytyy

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kalajoen hukkuneet pojat olivat tummaihoisia

      Jälleen kerran, hukkuneet tai heikon uimataidon vuoksi vaaraan joutuneet olivat muita kuin suomalaisia. Turha viisastell
      Maailman menoa
      223
      5052
    2. Sinä eräs, pyydän......

      AUTA mua ole kiltti. Ei mun takia vaan.... Miten saan sut kiinni?
      Ikävä
      191
      2715
    3. Nimikirjaimet

      Kuka kaipaa ketä 🥰
      Ikävä
      67
      1582
    4. Kysymys muille miehille

      Onko teille varattu nainen ongelma? Mikään muu naisessa ei töki kun se että hän on varattu. Kamppailen houkutuksen kanss
      Ikävä
      52
      1500
    5. Kohta katson sun kuvaasi

      ja päästän ajatukseni liitämään. Jo kuvasi näkeminen rauhoittaa, ja pistää hyrräämään vähän muutakin. Ihanan kaunista sa
      Ikävä
      9
      1302
    6. Minkä asian haluaisit muuttaa kaivatussasi?

      Mikä kaivattusi luonteessa tai ulkonäössä ärsyttää sua?
      Ikävä
      104
      1291
    7. VOI TÄTÄ ILON

      JA ONNEN PÄIVÄÄ 😂
      Tuusniemi
      132
      1247
    8. Ahneus iski Fazeriin, suklaalevy kutistuu 180 grammaan

      Kun mikään ei riitä. Shrinkflaatio. Mitä isot (Marabou) edellä, sitä pienet (Fazer) perässä. Pienikin voi siis olla a
      Maailman menoa
      159
      1202
    9. Jos kaivattusi on perääntynyt lähestyessäsi

      jossain tilanteessa, ymmärrätkö miksi hän saattoi tehdä sen?
      Ikävä
      109
      1184
    10. Mies, ajattelemmekohan toisiamme juuri nyt?

      Olet mielessäni, vanhempi mies
      Ikävä
      83
      1170
    Aihe