AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

Lattialämmitys rikkikö???

10 Vastausta 11 478 Lukukertaa
Talo on 30-luvulla rakennettu, sauna ja kylpyhuone 90-luvulla. Kylpyhuoneessa on lattialämmitys. Parin päivän ajan oon ihmetellyt, kun siellä on niin kylmä, mutta oon ajatellut, että vain kuvittelen. Nyt kun hipsin sukattomana kylpyhuoneeseen, havaitsin, että lattia oli ihan jäinen. Termostaatistakin just sammui valo, vaikka se on säädetty täysille...

Mitä tehdä? Minkälaisia vikoja lattialämmityksessä voi olla? Voipiko niitä korjata, vai pitääkö koko lattia rikkoa?

Voi eiiiii, auttakaa neitoa hädässä...

Kolem mahdollisuutta

Termostaatti rikki.

Lattian lämpöanturi hajalla.

Kaapeli poikki tai oikosulussa (sinun tapauksessasi todennäköisimmin poikki, koska oikosullu polttaisi sulakkeen ja sitä se eile tehnyt, koska termostaatille tulee sähkö).

Kaksi ensimmäistä on helppo korjata. Sähkärin käynti kotona. Maksaa: osat + tunti töitä (ei siihen niin kauaa mene, mutta tunti on usein pienin veloitus) + matkakulut.

Kaapelivika on pahempi ja kallis. Joskus onnistuu korjaus, joskus menee lattia uusiksi. Kannataa tsekata vakuutukset.

Lisävaivaa

Tänään huomasin, että kellarissa loisteputkivalaisin ei pala ollenkaan ja kaksi lamppua palaa ainoastaan himmeästi, ei auta vaikka vaihtaisi lampun uuteen. Rikkinäistä sulaketta en ole löytänyt.

Missä ihmeessä on vika??

Asiantutija kehiin

Vaikea arvailla, mistä on kyse. Yleensä valot ja lattailämmöt ovat omien sulakkeittensa takana. Mutta vanhoista taloista löytyy vaikka minkä moisia virityksiä.

Todennäköisesti valoilla ja lattailämmityksillä ei ole mitään yhteyttä. Olisko kellarissa esim viimmesiään vetelevä karstoittunut valokytkin, joka tiputtaa jännitteet niin alas, että hehkulamput plaa himmeästi ja loisteputki ei jaksa syttyä lainkaan.

Parasta kutsua joku asiantuntija tutkimaan vikoja. Tuollainen karstapiste tai sähkövuoto on potentionaalinen tulipaloriski. Käänny jonkun paikallisen sähköliikkeen puoleen jos ei tuttavapiiristä löydy ketään sähkäriä tai muuta, joka osaa nää hommat.

liitosvika

Vakava vika kyseessä. Nimittäin nolla poikki jossain ja vehkeitten kuorissa voi olla tuon seurauksena jännite.

Pitää ottaa mittarimies paikalle heti.

asia

nolla poikki tai löysällä

kutsu sähkäri paikkale nopeasti kysessä todelinen vara jos nolla irti!!!!!!!

Lisäkysymys aiheesta

Huomaako sen jostain jos nolla on irti ja järjestelmässä on erillinen suojamaajohdin esimerkiksi sähköpatterissa?

Huomaa sen

Kyllä huomaa...Patteri ei lämpiä. Toisaalta mitään vaaraa ei ole, jos suojamaa on kunnossa.

Jos suojamaa olisi yhditetty nollajohtoon kojeella ja tämä yhteinen nolla/maajohto irtoaa mittaritaulun päässä tai johto menee poikki kojeen ulkopuolella, tulee laitteen runko jännitteiseksi ja laitteeseen kosketettaessa saa sähköiskun. Se voi olla tappava, jos samaan aikaan joku muu kehon osa koskee toiseen maadoitettuun tai maahan johtavassa yhteydessä olevaan laitteeseen (esim. patteriin tai metallisiin vesijohtoputkistoihin.

Sopivasti kytketty kolmivaihesysteemi voi toimia, mutta se voi rikkoutua tai kuumentua vaiheitten ylikuormittumisen vuoksi.

vieläköhän hengissä?

Heikko kyty hehkulampussa voi olla merkki siitä, että nollauksen kautta "maadoittettujen" laitteitten rungosta johtautuu kiinnittimien kautta maihin sähköä. Kuivankin betonin kautta kulkee merkittävä virta helposti.

Yhdessä taloyhtiössä oli jännite kruunulampun kettingissä. Ihmiset saivat sähköä suihkussa epämääräisiin aikoihin, kun valaisimessa oli valo. Kettingin kannatuskoukku johti betoniin sopivan potentiaalin, jotta ympäröivät asukkaat saivat tällejä suihkutellessa. Arvaako raati miten satunnaisvika löydettiin? Se kyllä löydettiin aivan systemaattisella tavalla, mutta miten? Asuntoja oli satakunta ja liiketiloja kymmenen. Ja sitä ei tiedetty missä päin ja mikä sähköä talon runkoon toimitti.

Vieläkö lienee

Kirchhoffin lait voimassa. Jos ovat niin eikös summavirtamittaus olisi aika helppo tapa paikantaa muualla kuin johtimissa kulkeva virta.
Siis pihtivirtamittari monimittarikeskuksella vuoron perään huoneiston syöttökaapeliin ja missä kaapelissa mittari näyttää virtaa lähetetään lasku ko. osoitteeseen ja kerrotaan että huoneistossanne on viallinen sähkölaite.

Kerro kerro

Oi kaikki tietävä "vanhempi suunnittelija" miten ohjasit tyhmiä asentajia ratkaisemaan vuotovirta mysteeriön satoja huoneistoja käsittävässä kiinteistössä. Vai ohjasitko systemaattisesti tavalla joka ei sittenkään kestä päivänvaloa.

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta