Sianlihasoossi

Vanha kokki

Heräteostoksena tuli hankittua pala mainiota viljasian suolattua sivua.
Mielessäni oli kunnon läskisoosi, mutta päätinkin tehdä sen hieman toisin, eli savolaisittain, jota he nimittävät "hauvutussossiksi" tai jossain päin myös "kastevelliksi".

Koska minulla on leivinuunin vieressä vanhanaikainen puuliesikin, laitoin pyöreäpohjaisen vanhan mustan rautapatani hellalle, poistettuani muutaman renkaan jotta pata istuu tukevasti.
Leikkelin lihan läskeineen pienehköiksi siivuiksi ja pudottelin ne kuumaan pataan, silppusin sipulin pieneksi ja lisäsin silpun kun läskit alkoivat sulamaan.
Sipulien ja lihojen ruskistuessa kullan keltaisiksilisäsin hiljakseen sihtiruisjauhoja, sitä mukaa kun rasva niitä imi sekoitettaessa kaiken aikaa.

Sitten lisäsin sekaan vettä ja muutaman maustepippurin, nostin pataa hieman ylemmäksi renkaita lisäten ja häämmenettyäni kastiketta jätin sen hautumaan reiluksi tunniksi.
Lopuksi lirautin kermaa tujauksen, pehmentämään ja pyöristämään soossin makua. (suolaa ei tarvittu juuri nimeksikään, sillä lihassa oli suolaa melkein sopivasti)
Erinomaista keitettyjen perunoiden ja aitojen itsetehtyjen suolakurkkujen kera.

Tarvitset:
Puolikiloa hyvää rasvaista sianlihaa
sihtiruisjauhoja
1 keskikokoinen sipuli
maustepippuria
tilkka kuohukermaa
vettä
(suolaa)

3

903

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • alottelijapossu

      Hyvälle kuulostaa. Missä suhteessa jauhoja ja vettä ennen haudutusta. Haudutuksen jälkeen tuskin kannattaa enää seosta notkistaa vettä lisäämällä ja kerma lienee sen verran jäykkää, ettei sillä kannata taikinaksi muuttunutta "kastiketta" blandata?

      • Vanha kokki

        Kuin ne pystyvät rasvaa imemään itseensä. Vettä lisätään sen mukaan, kuinka paksua halutaan kastikkeesta tehtävän. Haudutuksen aikana ja jälkeenkin on mahdollista lisäillä nestettä, kunhan muistaa kiehauttaa lisäämisen jälkeen. Kerman lisäämisen jälkeen ei tarvitse enää kiehuttaa, kastike on valmista.

        En tullut mitanneeksi veden määrää, joten se on itse kunkin kokeiltava valmistaessaan tuota todella erinomaista ja tuhtia soosia. Kannattaa muistaa,että ruisjauhotkypsyvät huomattavasti hitaammin kuin vehnäset. Siitä kai tuo ruuan nimikin tulee, "Hauvutussoossi".
        Yhtäkaikki, todella maittavaa syötävää!


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Kuin ne pystyvät rasvaa imemään itseensä. Vettä lisätään sen mukaan, kuinka paksua halutaan kastikkeesta tehtävän. Haudutuksen aikana ja jälkeenkin on mahdollista lisäillä nestettä, kunhan muistaa kiehauttaa lisäämisen jälkeen. Kerman lisäämisen jälkeen ei tarvitse enää kiehuttaa, kastike on valmista.

        En tullut mitanneeksi veden määrää, joten se on itse kunkin kokeiltava valmistaessaan tuota todella erinomaista ja tuhtia soosia. Kannattaa muistaa,että ruisjauhotkypsyvät huomattavasti hitaammin kuin vehnäset. Siitä kai tuo ruuan nimikin tulee, "Hauvutussoossi".
        Yhtäkaikki, todella maittavaa syötävää!

        Aika tuhdilta tuntuu tuo "hauvutussoossi" vaan kyllähän ruisleipä ja sianläski ovat aina olleet suomalaisen eväitä. Ehkä ei ihan Sydäntautiliiton suosittelema resepti, tuo...

        Kotikaupasta on alkanut saamaan sianlihaa nimikkeellä "suolattu sianlapa". Olen ostanut tätä siansivuviipaleitten sijasta ja saanut monia, normaalia maukkaampia ruokia - ihan kiitos paremman raaka-aineen.

        Perheen suosioon on noussut tuo opettamasi folioon kääritty paisti, mutta seuraavalla reseptillä:

        sianlavan pintaan Dijon-sinappia kosolti, suolaa, pippuria sekä turkkilaista baharati-mausteseosta (itse jauhettua ja sekoitettua, ohjeita löytyy netistä), salvianlehtiä kotipuutarhasta ja joskus, jos kaapista löytyy, niin muutama nokare Café de Paris-maustevoita.

        Tiukkaan folioon ja uuniin matalaan lömpöön ja kauan - 4 tuntia.

        Voi kun on hyvää - nestettä tulee juuri sen verran, että jatkamalla saa aikaan soossin: siivilöin ja lisään muutaman lusikan luumuchutneytä, jota juuri tein.

        Hyvä on ottaa syksy vastaan näillä eväillä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa kansainvälinen etsintäkuulutus Poliis

      Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa – kansainvälinen etsintäkuulutus Poliisi pyytää yleisön apu
      Maailman menoa
      401
      3328
    2. Tässä totuus jälleensyntymisestä - voit yllättyä

      Jumalasta syntyminen Raamatussa ei tässä Joh. 3:3. ole alkukielen mukaan ollenkaan sanaa uudestisyntyminen, vaan pelkä
      Jälleensyntyminen
      315
      1546
    3. En kadu sitä, että kohtasin hänet

      mutta kadun sitä, että aloin kirjoittamaan tänne palstalle. Jollain tasolla se saa vain asiat enemmän solmuun ja tekee n
      Ikävä
      84
      1342
    4. Mitään järkeä?

      Että ollaan erillään? Kummankin pää on kovilla.
      Ikävä
      109
      1341
    5. Noniin rakas

      Annetaanko pikkuhiljaa jo olla, niin ehkä säilyy vienot hymyt kohdatessa. En edelleenkään halua sulle tai kenellekään mi
      Ikävä
      99
      1315
    6. Oisko mitenkään mahdollisesti ihan pikkuisen ikävä..

      ...edes ihan pikkuisen pikkuisen ikävä sulla mua??.. Että miettisit vaikka vähän missähän se nyt on ja oiskohan hauska n
      Ikävä
      59
      1265
    7. Lapuan sanomissa käy rytinä

      Pistivät sitten päätoimittajan pihalle
      Lapua
      48
      1175
    8. Helena Koivu : Ja kohta mennään taas

      Kohta kohtalon päivä lähestyy kuinka käy Helena Koivulle ? Kenen puolella olet? Jos vastauksesi on Helenan niin voisi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      80
      1082
    9. Au pair -työ Thaimaassa herättää kiivasta keskustelua somessa: "4cm torakoita, huumeita, tauteja..."

      Au pairit -sarjan uusi kausi herättää keskustelua Suomi24 Keskustelupalvelussa. Mielipiteitä ladataan puolesta ja vastaa
      Tv-sarjat
      26
      985
    10. Oot ihana

      Toivottavasti nähdään sattumalta jonain kesäpäivänä♥️🥺🫂
      Ikävä
      33
      867
    Aihe