Lampaan maksamato

max-life

Elämä on ihmeellistä. Yksi kiehtovimmista esimerkeistä on lampaan maksamato, englanniksi the lancet liver fluke. Sen elämänkaari on totisesti erikoisimpia, mitä kuvitella saattaa.

Aikuinen maksamato porautuu isäntäeläimen, yleensä lampaan tai vuohen, maksaan. Siellä se kehittyy ja kasvaa, kunnes munii ja munat kulkeutuvat ulosteiden mukana maahan. Maassa munat odottelevat ulosteen seassa, kunnes etanat syövät ne, sillä uloste on niille maittavaa muonaa.

Etanan ruoansulatuselimistössä munat kehittyvät edelleen pienen pieniksi eliöiksi, jotka kykenevät uimaan tai ainakin kellumaan. Etanassa eliöt kokevat muodonmuutoksen ja niille kehittyy ruumis ja häntä. Etana tuottaa limaa, jota se kulkiessaan pitkin maastoa levittää taakseen. Tässä kehitysvaiheessa maksamato saa etanan tuottamaan paljon limaa. Etana ulostaa loiset sisältään ympäröiden ne limalla, jota se nyt tuottaa loisen käskystä runsaasti.

Maassa jälleen. Maksamato on kehittynyt munasta pieneliöksi. Se odottelee limapallossa seuraavaa isäntää. Lima sisältää feromoneja, joka houkuttaa suuresti muurahaisia ja lisäksi lima on muurahaisten herkkua. Seuraa kenties uskomattomin vaihe maksamadon elämässä. Pienen pienet hännälliset eliöt kulkeutuvat muurahaiseen ja asettuvat sen ruumiiseen. Vain yksi(!) siirtyy muurahaisen aivoihin. Tämä yksi saa aikaan dramaattisen muutoksen muurahaisen käyttäytymisessä.

Muurahainen jatkaa päivällä askareitaan kuten ennenkin, mutta kun lämpötila laskee, aiheuttaa loinen sen aivoissa jotain todella erikoista. Sen sijaan, että muurahainen palaisi kekoonsa, se nouseekin ruohon latvaan ja jää siihen odottamaan. Tarkoitus on, että lammas tai vuohi sen söisi. Mikäli näin ei tapahdu, palaa se normaaliin toimintaansa taas aamulla, kun lämpötila alkaa kohota. Muurahaisesta on tullut zombie, joka ilta illan perään nousee kasvin latvaan, kunnes lammas tai vuohi ilta- tai aamusyönnillään nielee sen. Lampaassa tai vuohessa maksamato kulkeutuu sitten maksaan, kehittyy, munii ja kierros alkaa alusta.

Miten eliö pakottaa etanan tuottamaan limaa? Kuinka pieni loinen saa muurahaisen käytöksen muuttumaan noin dramaattisesti? Kuinka vain yksi loinen osaa mennä aivoihin muiden tyytyessä odottamaan? Kommunikoivatko ne keskenään? Miten tällainen elämänkaari on kehittynyt?

Herää kysymys, onko ihmisen aivoissa vastaavanlainen pieneliö, joka saa isäntänsä perjantai perjantain jälkeen hankkimaan pullon? Pakottaako tuo samainen ilkiö uhrinsa istumaan päivittäin tunnista toiseen näytön ääressä näppäimistöä naputellen? Onko sinulla selittämättömiä ja pakonomaisia toimintoja joita et yksinkertaisesti kykene jättämään tekemättä, vaikka haluaisitkin? Ehkä aivoihisi on pesiytynyt lampaan maksamato...

6

2405

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pallukka

      epäillyt, että jotain on vialla! Mulla on varmaan sättimato...

    • taisit juksata

      Lampaan maksamato on suhteellisen suuri, lehdenmuotoinen, 2 - 3 cm pitkä ja 1-1,2 cm leveä.

      • max-life

        Totta. Silloin kun se maksassa aikuisena elää. Munimisen jälkeen, kun se elää etanassa ja muurahaisessa, koko jotain aivan muuta.

        Munat (ei siis sukupuolielimet =)) noin 30 mikronia. Tässä mm yksi linkki. Muitakin löytyy kosolti.
        http://bio.winona.msus.edu/bates/Parasitology/dicrocod.htm


    • Yksi pikkuinen matonen

      Mikäkän on se loinen, joka pakottaa minut päivä toisensa jälkeen katsomaan sähköpostia, josko se tuntematon elämäni prinssi olisi kirjoittanut, useimmiten kyllä, mutta mitkähän eliöt ne vatsassani hyörivät ja tosiaan saavat tämän myllerryksen aikaan??? Ja mitä loisia minä tuotankaan jälleen....???

    • Pekky

      ,,,Että pienikin pääsee pitkälle ja mullistaa maailmoja :-D

    • vapailija

      Jos syö huonosti kypsennettyä tai raakaa lampaan/vuohen/sian/naudanlihaa/maksaa, se voi tarttua... Mutta entäs jos syö ruohonkorren päässä roikkuvan muurahaisen?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6689
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4330
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2760
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2080
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1633
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1071
    Aihe