Yksityisen puolen koulutuksista

Sämpylä-

Siltä varalta, että tätä joskuis eksyisi lukemaan muutkin, kuin provot. Niin hieman faktaa yksityisen turvallisuusalan koulutuksista. Koitan kertoa asiat niin kansankielellä, kuin mahdollista.

Pohjustuksena:
Vartijan (sis. JLJV:n) ammatti on perinteinen käsityöammatti. Mikään koulutus ei lopullisesti voi valmistaa siihen, mitä tulee töissä kohtaamaan. Ainut oikea tapa lopulta oppia alan ammattilaiseksi, on tehdä alan töitä.

Siltikin, väite siitä että "Vartijaksi pääsee muutaman päivän kurssilla" on aikansa elänyt. Seuraavassa lyhyesti alan koulutuksista.

Käytännössä lyhin koulutus, mitä alalle voi suorittaa, on Vartijan ammattitutkinto. Ammattitutkintoa järjestävät alan ammattioppilaitokset.
Tämä on aikuiskoulutuksena suoritettu ammattitutkinto, joka on kestoltaan käytännössä minimissään yhden vuoden työharjoittelu päälle.
Vartijan ammattitutkinnon ensimmäinen moduuli kuitenkin on: Vartijan työn perusteet vartijan peruskurssi, jolla saa vartijakortin itselleen. Vartijakortilla taas saa tehdä töitä, joten laiskimmathan jättävät ensimmäisen moduulin suoritettuaan loppuopinnot kesken. Käytännössä tämä 40 60 tuntisen -työnperusteet ja -peruskurssin suoritettua voi hyvinkin oppia myös ammattilaiseksi, se vaatii sitten vain enemmän itse työtä ja harjoittelua.
Vartijan ammattitutkinnon suorittaneen vartijan tunnistaa arvopoletissa olevasta "A"- kirjaimesta. Kuitenkaan kaikki yritykset eivät arvopoletteja käytä, joten niitä poletteja on siltä osin turha tihrustaa.

Ei aikuiskoulutuksiin hakeutuville on sitten tarjolla Turvallisuusalan perustutkinto. Tätäkin järjestävät alan oppilaitokset.
Kyseessä on 2-3.5- vuotinen koulutus, joka sisältää käytännössä kaiken mitä Ammattitutkinto, mutta sen lisäksi myös muita perusaineopintoja. Myös tähän koulutukseen kuuluu pakollisena työssä oppiminen. (Julkisen- ja yksityisen sektorin harjoittelu).
Perustutkintoa voi suorittaa joko heti peruskoulun päätteeksi (tietenkään vartijakorttia ei voi saada ennen 18- vuotta täytettyään ja koulutus sisältää tällöin enemmän perusopintoja). Tai sitten vanhemmille suunnitellussa ns. lukioryhmässä (jossa koulutus kestää siis minimissään sen 2- vuotta).

Seuraava koulutus on sitten Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto. Kyseessä on lähinnä esimies- tasolle pyrkiville räätälöity koulutus. Kuitenkin yhä useampi kenttäsikakin on tämän koulutuksen suorittanut. Koulutusta järjestetään jälleen valikoiduissa ammattioppilaitoksissa ja kyseessä on aikuiskoulutuksena järjestetty erikoisammattitutkinto. Sisältää lähinnä tarkemmin lakiopintoja, johtamisen koulutusta yms.
Erikoisammattitutkinto on haastava ja paljon omaa aikaa ja opiskelua vaativa tutkinto. Kestoltaan se on tyypillisesti 1,5-3 vuotta.

AIkaisemmat olivat tyypillisiä "Kenttämies"- koulutuksia. Eniten varmasti kadun tallaaja törmää näitä koulutuksia suorittaneisiin vartijoihin.

Ammattitutkintojen jälkeen tarjolla on Turvallisuusalan koulutusohjelma, jota järjestää Ammattikorkeakoulu Laurea, Leppävaarassa Espoossa.
Kyseessä on siis turvallisuusalan tradenomiksi tähtäävä koulutus. Kouluun on paljon enemmän hakijoita, mitä voidaan ottaa ja kestoltaan se on käytännössä vähintään 3.5 vuotta. Tämän koulutuksen käyneet sijoittuvat (pitäisi sijoittua) yleensä sitten alan esimiestehtäviin. Myös tradenomipuolen voi suorittaa aikuisopintoina.

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on mahdollista järjestää samassa laitoksessa ja on nimeltään Turvallisuusosaamisen koulutusohjelma. Kyseessä on jatkumo tradenomiopinnoille ja itseään vielä pidemmälle sivistäville.

On puhuttu olevan myös maisteritasoisia opintoja, jotka olisi tarkoitettu lähinnä isojen yritysten turvallisuusjohdolle yms. Valitettavasti näistä en itse mitään faktaa tiedä.

Opintoja siis on valita asti. Toivonkin jokaisen jota kadulla kävelee vastaan vartija ensi kerralla vähän miettivän, että onkohan se nyt tarpeen mennä heittämään sitä "Muutaman tunnin kurssi"- herjaa. Joskus se saattaakin olla, ettei se vartija tee siinä itsestään sitä pelleä.

2

324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bbbbbb-.,,

      Asiaa, jospa tämä painuis vielä noitten provojen aivoihin asti, mutta tuskimpa. Onhan he sentään miljonäärejä ja nokian toimitusjohtajia.

    • hahaHa-

      Hahahahaha ei helvetti, luitko oman tekstisi?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5670
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3597
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      210
      1732
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1712
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      92
      1176
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1135
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      849
    9. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      838
    Aihe