Yrittäjän lapsen työttömyysturva

Ninni_Na____

Isäni on yrittäjä, tulee jotakuinkin itse toimeen ja saa vuokrat ja laskut maksuun. Äiti on työtön, eikä häntä laskettu yrittäjäpuolisoksi, koska hän ei millään tavalla osallistu isän yrityksen toimintaan, eiikä hänellä ole minkäänlaista ammattiosaamistakaan alalle. Äiti osallistuu työmarkkinatuellaan perheen ylläpitoon.

Itse olen lukiossa, ja 18 v. Kesätyöt alkaisivat olla tarpeen itselleni ja jonkin verran nuoremmille sisaruksilleni, koska ilman työkokemusta ei isän mukaan saa jatkossakaan minkäänlaisia töitä, jonka johdosta ei sitten taas jatkossakaaan saa töitä jne..., kunnes joskus valmistuttuamme ei työkokemusta ole vieläkään yhtään.

Olen hakenut kaikkiin mahdollisiin, ja suurimmasta osasta on jo tullut ei -vastaus. Kaverini pääsevät lähes kaikki vanhempiensa työpaikoille, mutta meillä ei suhteita ole. Kunnan kesätyöarpajaisissa ei onnistanut.

Nyt isäni voisi ottaa meidät esim. kuukaudeksi kerrallaan yritykseensä kesätöihin lähinnä saamaan työkokemusta, joka olisikin tosi hyvää sellaista, harvoin meidän ikäisemme saisivat vastaavista tehtävistä kokemusta ja työtodistuksen. Palkkaa hän ei pysty paljoakaan maksamaan, mutta jotakin sentään.

Isä kuitenkin sanoi, että seurauksena voisi olla, että sitten kun olisimme vanhempana työttömyyskorvauksia vailla, niitä ei kuulemma tuilisi, kun olemme olleet hänen yrityksessään töissä. Siksi äitikään ei saa tehdä mitään yrityksessä, edes siivota (isällä on työhuone talossamme).

Kysynkin siis, kannattaako tehdä isän yritykselle töitä? Menetämmekö tulevat työttömyyskorvaukset? Onko isän antamalla työtodistuksella merkitystä?

7

455

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • --------------------

      ''''Isä kuitenkin sanoi, että seurauksena voisi olla, että sitten kun olisimme vanhempana työttömyyskorvauksia vailla, niitä ei kuulemma tuilisi, kun olemme olleet hänen yrityksessään töissä. Siksi äitikään ei saa tehdä mitään yrityksessä, edes siivota (isällä on työhuone talossamme).'''

      Isäsi on erittäin oikeassa edellyttäen, että asut samassa taloudessa isäsi kanssa, niin kuin kirjoituksesi ymmärrän. Työhuoneen sijainnilla ei ole merkitystä, vaan sillä, että asut isäsi kanssa samassa taloudessa.

      Samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen ei kannata olla missään tekemisissä perheenjäsenen yrityksen kanssa. Jopa pölyjen pyyhkiminen voi olla riskaabelia, siitä on tiedossa ihan käytännön esimerkki.

      Työkkäreissä suhtaudutaan erittäin yksioikoisesti ja suorastaan vainoharhaisesti siihen, että työskentelee samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä. Jo päivän työskentelystä se on kerrasta poikki. Ja työttömyysturvan piiriin ei pääse kuin muuttamalla pois samasta taloudesta tai yrityksen lopettamisen kautta.

      Lainkohta:

      Yrittäjäksi katsotaan myös yrityksen osaomistaja. Osaomistajana pidetään tätä lakia sovellettaessa henkilöä,

      3) joka edellä 1 tai 2 kohdassa säädetyllä tavalla työskentelee muussa yrityksessä tai yhteisössä, jossa hänellä tai hänen perheenjäsenillään tai hänellä yhdessä perheenjäsentensä kanssa katsotaan olevan mainituissa kohdissa sanottua vastaava määräämisvalta.

    • Ninni_Na____

      Sain toisaalta tietoa, että jos isä ottaisi meidät työharjoitteluun, se tarkoittaisi todennäköisesti myös sitä, että äiti menettäisi korvauksensa.

      Työkkäri tulkitsee sen todennäköisimmin niin, että isähän voisi sitten työllistää myös äidin? Todellisuudessa yrityksen tulot eivät siihen kuitenkaan riittäisi.

      Onko tämä tehty tosiaankin näin vaikeaksi? Kaikesta mahdollisesta, mitä yrittää tehdä oman elämänsä eteen, työkkärissä vain odotetaan mahdollisuutta päästä jollakin keinolla rankaisemaan? Tätäkö se on? Näinkö tämä toimiikin? Miksi?

      Tässäkin tuo työkokemus olisi tosi hyvä tulevaisuuden kannalta, mutta sen saamiseksi perhe menisi siis konkurssiin?

      • popkj

        '''Sain toisaalta tietoa, että jos isä ottaisi meidät työharjoitteluun, se tarkoittaisi todennäköisesti myös sitä, että äiti menettäisi korvauksensa. '''

        Jos tarkoitat sitä, että isäsi ottaisi sekä sinut että äitisi työharjoitteluun, niin myös äitisi menettäisi korvauksensa. Olet siinä oikeassa, paitsi sillä korjauksella, että sekä sinä että äitisi menettäisivät korvauksensa pysyvästi niin kauaksi aikaa kun firma on pystyssä tai sitten perhe hajoaa.

        Työharjoittelun osalta ihan oikea tapaus elävästä elämästä:

        Yrittäjän lapsi tiedusteli työkkäristä, että olisiko mahdollista, että hän menisi isänsä yritykseen työharjoittelijaksi ennen kuin lähtisi opiskelemaan, mihin hänet oli jo hyväksytty. Työkkäri innostui tästä ja ilmoitti, ettei mitään esteitä, myönsi harjoitteluajaksi työmarkkinatuen. Seurauksista työkkärissä vaiettiin visusti.

        Yrittäjän lapsi palasi opiskelun jälkeen työttömäksi ja haki työttömyyskorvausta. Se evättiin yrittäjälausumalla. Yrittäjän lapsesta olisi siis tullut yrittäjä pelkästään sen vuoksi, että hän oli ollut työharjoittelijana isänsä yrityksessä.

        ''''Työkkäri tulkitsee sen todennäköisimmin niin, että isähän voisi sitten työllistää myös äidin? Todellisuudessa yrityksen tulot eivät siihen kuitenkaan riittäisi.''''

        Noinhan siinä saattaisi käydä. Ei työkkäri ole kiinnostunut siitä, mikä on yrityksen kannattavuus.

        Toinenkin ongelma tuossa saattaisi syntyä. Yrittäjän on hyvin vaikea saada toimeentulotukea. Yleisimmin sossu katsoo, ettei yritystoimintaa voida tukea toimeentulotuella.

        ''''Onko tämä tehty tosiaankin näin vaikeaksi? Kaikesta mahdollisesta, mitä yrittää tehdä oman elämänsä eteen, työkkärissä vain odotetaan mahdollisuutta päästä jollakin keinolla rankaisemaan? Tätäkö se on? Näinkö tämä toimiikin? ''''

        Itse asiassa noinhan tuo toimii, tai oikeastaan vielä vaikeammin.

        Kannattaisiko kirjoitella kansanedustajille ongelmasta? Vaikka eipä tuosta tietysti yleensä paljon hyötyä ole, sillä kansanedustajien aloitteet eivät taida juuri menestyä. Vaan jos joku puolue lähtisi asiaa ajamaan, niin ehkä voisi olla toinen tilanne.


    • 343

      Yrititäjien ja heidän perheensä syrjinnälle on yksi selvä syy: raha. Olisi aivan liian helppoa laittaa koko perhe tietyin väliajoin nauttimaan ansiosidonnaista. Ansiosidonnainen kun maksetaan enimmäkseen valtion varoista. Tuo on vamasti perimmäinen syy miksi yrittäjäperheiden asema työkkärissä on sitä mitä on.

    • ulukomaalainen

      Ansiosidonnaista? Miten se muka onnistuis Yksityisyrittäjälle jolla on toiminimi ja joka hädin tuskin saa itsenikin työllistetty? Ja mistä hän ottaisi rahat että voisi maksa kaikki lakisidonnaiset velvoitteet?

      Tottakai syrjynnän syyt ovat taloudelliset. Heikoimmat on kaikkeen helpoin syrjiä.
      Ei ole liito, puolue tai etujärjestö ajamassa asioita.

      Vahvassa taloudellisessa asemassa olevat yrittäjät tuskin toimi toiminimellä. Ne perustaa yhtiön ja panevat sekä itseän että sukulaisensa palkkalistoille.

      SUOMESSA ON YKSITYISYRITTÄJÄ RAIKEÄSTI SYRJYVÄ LAINSÄÄDÄNTÖ JA SE TULE VIELÄ KALLIKS TÄÄLLE MAALLE:

      EI YHTEISKUNNALLE OLE TULEVAISUUS JOS SE ON VÄÄRYDELLE RAKENNETTU

      • ulukomaalainen

        JOS VOIMIA RIITAISIVÄT VEISIN ASIAN EU_TUOMIOISTUIMELLE.
        ONHAN SYRJYINTÄ KOKONAISUUDESSA SIITÄ LUOKKA ETTÄ MUUN TYYPISET SYRJYNNÄT KALPENEVAT SEN RINNALLA:

        JOLLET USKOT, PERUSTA TOIMINIMELLÄ TOIMIVAAN YRITYKSEN JA SAAT
        HUOMATA ETTÄ OLET TÄMÄN YHTEISKUNNAN JÄSEN VAIN ANTAAVANNA
        OSANNA NUORUUDESTA HAUTAAN. MAKSAT ERITTAIN KALLISTI SIITÄ
        ETTÄ YRITIT OLLA HYÖDILLINNEN YHTEISKUNNAN JÄSEN JA OLET TYÖLLISTÄNEET ITSEÄÄN.

        Ulkomaalaiselle homma oli vieläkin raikeampi; EN SAANNUT EDES YEL-VAKUUTUKSET VÄHENTÄÄ VEROTUKSESTA KOSKA T:MI JOUDUIN VAIMONI PANNA VOIMONI NIMEN (ei siihen aikaan ulkomaalaiselle saannut olla omistuksia suomessa). Oma panos, työkalut, rahani, autoni, kaikki henkilökohtainen omaisuus jonka pistin yrityksen kelpasi verottaajalle kyllä tulo-puolella, mutta menopuolella ei. Jouduin myös tukeman omilla rahoillani
        vaimoni kun hän sairastui ja tuli käytönnellisesti työkyvytömäksi nuorella iälle.
        Ei hän saannut kuntoutus eikä sairaseläkeläke.
        Hänen vanha äitinsä joka sai yli 20v myöhemmin myös aivohalvauksen kyllä sai kaikki apua taksilippuja myöten.

        MUTTA:

        HÄN OLIKIN PALKANSAAJA !


    • Tarkasta aina huolel

      Hei,

      Sinun kannattaisi kysyä työkkäristä, katsoisivatko he työllistymisesi yrityksessä olevan satunnaista työttömyysturvalain 2 luvun 5 pykälän mukaisesti ja jos näin olisi, voisitko saada päivärahaa työsuhteen päätyttyä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      281
      4672
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2508
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2181
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2176
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      129
      1817
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1462
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1442
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      343
      1418
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1357
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1247
    Aihe