Kyljet puhtaaksi ja kiiltäviksi.

20+2

Kevät tulee ja kohta on aika laittaa vene kuntoon. Mikäs nyt on se oikea prosessi laittaa veneen kyljet puhtaaksi ja kiiltämään? Kyljet kun ovat talven jäljiltä kaikenlaisen lian ja mm nokivalumien tahrimat. Itselläni on viime vuodet ollut käytössä tällainen tekojärjestys:

1. Kylkien pesu ja edellisen vahakerroksen poisto (Hempelin pesuaine, olikohan Yacht Cleaner)
2. Yleensä nokivalumat yms jäävät tästä huolimatta pintaan, siksi olen käyttänyt tässä Starbrite:n "black Streak remover":ia
3. Toisen kerran pesu Hempelin pesuaineella
4. Hempel custom marine polish
5. Hempel wax and protect

Tälle kaudella ajattelin kokeilla Autoglymin tuotteita; niitä kun kehutaan. Minkälainen setti niitä olisi, ja löytyykö sieltä tuohon väliin joku puhdistava vaha jolla saa mm nokivalumat pois ja pakoputken alueen puhtaaksi?

Voisiko autoglymin tuotteilla tehdä homman näin:

1. Vanhojen vahojen pois pesu (Autogymin tai Hempelin pesuainetta)
2. Super resin polish (Autoglym "punainen")
3. Super Resin polishin pois pesu (Autoglymin tai hempelin pesuaine)
4. Super resin polish-käsittely
5. Extra gloss protection (Autoglym "kulta"), kerran tai kaksi

Tässä tulisi siis kaksi kertaa Super resin polish-käsittely, josta ensimmäinen hioo ja puhdistaa pinnan ja sen jälkeen pestään se vaha pois, jotta mahdolliset likajäämät tulevat pois. Sitten uusi käsittely jotta Extra Gloss Protectionin alle jää ns pohjavaha.

Löytyykö palstalta jotakin hyviä neuvoja? Muitakin tuotteita saa ehdottaa, mutta ajattelin, että minun veneessäni tänä vuonna on Autoglymin vuoro ;-).

13

3431

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 6uik6uo4

      noi hommat, inc vahaus kannattaa tehdä jo syksyllä, pääsee keväällä helpommalla

    • WaxBoat

      Aikomasi menettely 1- 5 kuulostaa hyvältä ja vaikea kuvitella mitä muuta tuossa voisi enää tehdäkään. Pesun olen hoitanut en muista millä, ehkä jollain StarBriten aineella mutta punaista Autogkymiä voin suositella -> käsiteltävyys, teho ym ok. Kohdat 1-5 vaikutti alkuun luettuani todella pedanttiselta tavalta mutta noinhan olen pääpiirteissään pyrkinyt tekemään itsekin: sillä erotuksella että 1-2 olen tehnyt syksyllä, ja 3- 5 sit keväällä, niin nytkin keväällä 2012. Tosin en ajattele peseväni (3) vahoja pois mutta kuten sanoit kun veneen ympärillä ilma kiertää aina ilmassa on epäpuhtauksia keväällä talven jäljiltä vaikka miten olisi ollut puhdas / vahattu jo syksylläkin. Tosin kevätvahaus on sitten hieman helpompikin - ehkä. Vaikka vahauksella tavoitellaankin kiiltoa ja likaa hylkivyyttä on vahauksella suuremmassa roolissa vahauksen puhdistava vaikutus (vrt. lujitemuovin huokoisempi pinta esim autonpeltiin verrattuna). En sano että näin on ainoa hyvä tapa tehdä, joku voi tehdä toisinkin mutta hyvä tulee varmasti aikomallasi tavalla. Tosin jos veneen kotipaikka on esim. ison kaupungin, sataman jne. vaikutusalueella niin silti venettä saa pestä turhankin usein kesän mittaan mutta on se syyspesukin siltikin helpompi kun alla on hyvin käsitelty pinta. Toisaalta, käyttöönhän veneet on tarkoitettu, ja käytönjälki saa vähän näkyäkin.

    • M.D.

      Autoglymin "vaaleanpunainen" eli tuo hiova super resin polish on gelcoatiin loistavaa tavaraa. Jo pieni hankaus saa mattaantuneenkin pinnan kauniisti kiiltämään. Tätä voin suositella lämpimästi. Kultaista en laittaisi veneen pintaan vaikka autoon onkin hyvä ja sitä siihen tarkoitukseen käytän. Itsellä niittäin tuli tehtyä sellainen kokeilu, että kun kiireessä edellisen veneen ostettuani poistin veneen kotipaikan tarrat peräpeilistä ja suojasin vain sen kohdan puhdistuksen jälkeen pinkki kulta -yhdistelmällä, oli tuo kohta koko loppusyksyn aivan musta ja nokinen kun taas ympäröivä vahaamaton alue ei ollut likaantunut. Kulta siis ainakin tässä tapauksessa "imee" nokea itseensä. Tästä viisastuneena olen pinkin Glymin päälle levittänyt Starbriten PTFE-vahan. Tätä on kahta versiota, hiovaa ja ei-hiovaa. Olen käyttänyt molempia erinomaisin tuloksin. Kohdan 5 korvaisin siis esim. Starbritella. Itse en ole ikinä pessut vahakerrosta pois (kohta 3) vaan puhdistanut pinnan ensin sopivilla kemikaaleilla (happoa kellastumiin ja mainitsemaasi Starbriten nokipoistajaa nokeen sekä tavallista venepesua yleispesuun), ja sen jälkeen vaan nuo kaksi vahakerrosta ja normaalit kiillotukset väliin. Ja joka kevät ei varmaan ole tarvetta käyttää pinkkiä Glymiä. Kevyesti hiova ja suojaava vaha riittää pelkästään oikein hyvin (esim. Starbright PTFE).

      • 21

        Hyvä pintavaha - siis viimeiseksi kerrokseksi - on mikä tahansa kovavaha. AutoGlymin High Definition wax on näistä ehkä helpoin työstää. Purkki on toki aika kallis, mutta ERITTÄIN riittoisa. Mahdollisimman ohut kerros vahaa ja kiillotus perään. Näitä vahoja voi myös kerrostaa, jolloin kestävyys vielä parempi.

        Itse olen menestyksekkäästi käyttänyt viimeiset kolme kesää Colliniten 476S kestovahaa, jota onmyös "maailman kestävimmäksi" kehuttu autopuolella. On siis tuon Glymin HD-vahav kaltainen kovavaha, mutta aavistuksen työläämpi kiillottaa.

        Pohjat voi tehdä noihin oikeastaan millä hiovalla vahalla tahansa. Glymin Super Resin Polish (siis se puna-etiketinen) toimii hyväkuntoisella pinnalla hyvin.

        Kovavahoisin siirryttyäni varsinainen puhdistava vahaus on joka kevät tullut helpommaksi ja helpommaksi. ovavaha sulkee hyvin gelcoatin huokoista pintaa. Oma veneeni on siis 80-luvun skandi ja kyljet kiiltää, vaikkei olekaan myllytetty...


    • 36 jalkaa ja nokka

      1. Bilteman veneenpeusaine
      2. Bilteman venevaha

      Tuo on riittänyt hyvin nyt neljä vuotta vanhan veneen puhdistamiseen keväällä. Syksyllä pesu veneshampoolla ja pressu pikaisesti päälle.

    • +ööl3

      "Kyljet kun ovat talven jäljiltä kaikenlaisen lian ja mm nokivalumien tahrimat."

      Koeta ensi syksynä laittaa pressu siten, että likainen sadevesi valuu kylkien ohi. Nokivalumat ei minulla lähde muuta kuin fareclalla.

      Pesen kyljet ensin esim moottorin pesuaineella ja katson mitä likaa jää jäljelle. Auton kaasutinsprii on hyvä ongelmakohtiin ja jos ei auta, niin fareclalla viimeistään lähtee. Lopuksi vahaus kahteen kertaan, niin on toivoa puhdistuoperaation säilymisestä.

    • ert88

      Parhaaksi pesuaineeksi on havaittu savisaippua 'Univrsal Stone' taikka vastaava.
      Esim Prisma myy erimerkkistä ja edullista.

      • autoglymmi ei sovi?

        Vahasin gelcoat pinnat veneestä autoglym punaisella. Kiillotuksen jälkeen pinnassa näkyy kuitenkin samanlaisia raitoja kuin siihen olisi juuri levinnyt vahaa. PINTA on kuitenkin sileä ja kiillotettu.

        Voisiko olla niin että autoglym punainen on imeytynyt gel coattiin ja jättänyt nämä raidat?

        Onneksi jäljet eivät näy kuin tietystä kulmastatarkasti katsomalla.


      • FrankZane
        autoglymmi ei sovi? kirjoitti:

        Vahasin gelcoat pinnat veneestä autoglym punaisella. Kiillotuksen jälkeen pinnassa näkyy kuitenkin samanlaisia raitoja kuin siihen olisi juuri levinnyt vahaa. PINTA on kuitenkin sileä ja kiillotettu.

        Voisiko olla niin että autoglym punainen on imeytynyt gel coattiin ja jättänyt nämä raidat?

        Onneksi jäljet eivät näy kuin tietystä kulmastatarkasti katsomalla.

        vahasitko koneella, vai käsin ? itse olen ainakin ollut tyytyväinen Auto Glymin punainen kulta yhdistelmään. Tietysti vahauksenkin voi tehdä monella eritavalla.


    • Autoglymmi ei sovi

      Ihan normaaliin tapaan vahasin käsin eli ensin kevyin pyörivin liikkein punaisen autoglymin levitys gelcoat pinnalle, noin kymmenen minuutin odottelu jotta kuivahtaa ja sitten kiillotus mikrokuituliinalla. Kultaa en käyttänyt

      Kyljestä peilaa nyt pinnan ALTA vahan levitysjäljet. Itse pinta on tosi kiiltävät. Jäljet näkyvät vain tietyssä kulmassa ja aurinkolasien kanssa selkeämmin. Ihme juttu

      Epäilen autoglymin sopivuutta veneen gelcoat pinnalle!

      Tämähän on ns. puhdistavaa vahaa, eli voisiko imeytyä pintaa syvemmälle ja jättää kiiltopinnan alle näkyvää vahajälkeä?

      • KohtaVahataanTaas

        vaikka taas joku vittuilee vanhasta ketjusta niin.

        Kannattaa antaa kuivua kauemmin, niin tuo ilmiö poistuu...


    • -Mika-

      Aiemmin käytin vain Autoglymin punaista sekä puhdistamiseen, että varsinaiseen vahaukseen.
      Siitä pari huomiota: Pahemmat värjäytymät (erityisesti kellastumat) ei sillä lähteneet oikein kunnolla.
      Sitten siirryin tekemään peruspuhdistuksen Internationalin Gelcoat-cleanerilla. Sillä sai kellastumat todella hyvin pois, mutta valumaraitoja oli edelleenkään. No ne valumaraidat lähtee kyllä sillä autoglymin punaisella oikein hyvin. Jos ei ekalla, niin tokalla kerralla viimeistään. Kiilto on hyvä. Mutta jos "vahausjälkiä" näkyy, niin sama käsittely vielä kerran. Pohja ei vaan ole vielä puhdas tai vahaa on epätasaisesti.
      Mutta minä jätän sen autoglymin punaisen nykyään yön yli vaikuttamaan, vasta sitten "kiillotan" eli pyyhin pölyt ja raidat pois. Ja nyt ensimmäsitä kertaa kokeilen myös sitä kultaista siihen päälle. Sen pitäisi parantaa vahan pysyvyyttä. Pelkkä punainen ei pysy koko kautta, vaan loppukaudesta on kyljet jo matat ja likaa imevät.
      Ja tässä onkin se pointti: kultainen ei yksinään tee mitään, ei lisää kiiltoa eikä suojaa, mutta yhdessä alla olevan punaisen kanssa niiden *pitäisi* olla lyömätön yhdistelmä. No ensi syksynä se nähdään...

    • Autoglymmi ei sovi?

      Meinaatko että vahausjäljet pinnan alla lähtevät gelcoat cleanerilla? Tiedätkö miksi niitä syntyy? Olen aikaisemmin vahaillut paljonkin mutta tälläistä ongelmaa ei ole tullut vastaan. Vene on uudenkarhea Yamarin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe