Syksy on jo päällä, kokemuksia KIITOS!

Me MAMMAT!

Heippa lämmittäjät! Asumme pientalossa (OK-talo) n. 100 neliöä ja suora sähkölämmitys ja varaava takka. Nyt kun taas alkaa tämä lämmityskausi niin kaipaisin lähinnä takan lämmitysohjeita.

Olen siis jo aloittanut, eli nytkin menossa. Aloitin wc-paperi/sanomalehtikääröillä ja muutamalla pikku laudalla sytytyksen. Tämän jälkeen laitoin mäntyä 1 1 koivuhalko. Jatkan koivuhalko- ja mänty/kuusihaloilla. Seuraa hiilllos johon lisään yhden priketin (ns. pellettihalko) ja tarvittaessa pikku koivuklapi tai pari lautaa, jotta palaa kauniisti loppuun. Onko tämä oikein? Olemme suht uusi ok-talo asujia ja lähinnä totuttelemme vasta takan käyttöön. Siis olemme asuneet vasta pari vuotta ensi vuoden puolella. No, ekan talven puolkkaan talven jälkeen sano sutari, että poltettu liian kuumalla ja toisen jälkeen, et ollut vähän märkää. No nyt sitten aloin polttamaan pikkuhiljaa. Puut olleet jo koko kesän sisällä jne. Mikä on kaksi sylillistä? Haluaisin oppia sen oikean tavan.

Enää en käytä pelkkää koivuhalkoa enkä liikaa pellettejä. Siis olenko oikeilla jäljillä? Olen "kotihengetär" ja hoidan siis lämmityksen jne. Lämmitän jos ehdin aamuisin. Sutari sanoi myös että jos kerkeän, niin lämmitä aamulla ja joka aamu sylillinen? Kertokaa kokemuksia.

ISO KIITOS JO ETUKÄTEEN!

27

3009

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Takka puu 0,35cm

      Aika iso on sulla tulisia kun halkoja poltat (halko on 1m). Minullakin on aika pitkät polttopuut 0,5m.

    • puupallaa

      Voe jessus sentään...

      Pesä täyteen puita, tehokasta polttoa hiillokseen asti, hiilloksella pelti pienelle ja veto minimiin kun hiillos sammuu pelti kokonaan kiinni.

      Ihan sama koska poltat ja mitä puuta poltat, oli aamu tai ilta tai vaikka keskipäivä. Kun hoidat vaan pellin ajoissa kiinni ettei jää koko päiväksi/yöksi auki. Jos jätät auki niin lämmitys oli turhaa työtä ja lämmöt menee niille harakoille.

    • palaa se

      Pieni neuvo aloittelijoille, älä laita sitä savupeltiä koskaan aivan ihan kiinni, vaan kun sitä teet, tee niin, että vedät tai työnnät kiin, ja sitten pari senttiä auki.

      ja samalla pesäluukut kiinni ja samoiin se alavetoluukku.

      miksi näin ?

      Siksi, että et koskaan kuole häkään jos näin teet, mutta jos teet niin, että vetaset illalla peltin kiinni, ja alhaalta jää jokin vetoreikä auki, niin on olemassa aina mahdollsiuus, että hiillos ei ole kokonaan palanut loppuun, vaan siellä kytee jonkinlainen kitupiikki ja häkää valuu huoneeseen.

      Märkää polttopuuta ei ole olemassakaan kosteaa on eri asteista, ja sen näet siitä tuleeko klapin päihin vaahtoa ja kuuluuko sihinää ja samalla höyryä puitten päät.
      Sylillinen on semmonen kauppapussillinen, iso mies ottaa ison saavillisen puita ja vieläö emännän siihen päälle, pikkuinen vaimoihminen ottaa syliinsä kymmenkunta klapia ja se on siinä.

      Kuiva sekapuu on ihan hyvä polttopuu, ei se koivu nyt ninihmeellistä ole.

    • puupallaa

      Älä nyt vaan sitä peltiä auki jätä. Ennen vanhaan laitettiin jo hiiloksella pelti kiinni. Vanhakansa sanoo että kun ei pala enää sinistä liekkiä niin pelti kiinni. Kun hiillosta hämmentää niin kyllä sen huomaa koska on sammunut ja eihän tuota hiillosta paljon edes jää pääasiassa tuhkaa, ainakin minulle. Rohkeasti pelti vaan kiinni niin lämpiää takkakin. Mihin se vetoreikä jää kun on pelti kiinni ja mikä palaa kun pesä on tyhjä??

      Ja koivu on huomattavasti parempaa lämmön antajaa kun havupuu, sen huomaa selvästi saunankiukaassa.

      Turhaa peloittelua vaan tuo häkämyrkytys.

      • 20+17

        Jos suhkoht uusi talo nii eikhän siellä pellissä ole häkäreikä...


      • harakat vain kiittää
        20+17 kirjoitti:

        Jos suhkoht uusi talo nii eikhän siellä pellissä ole häkäreikä...

        Kuka hullu häreikiä pelteihin tekee, tai sellaisia asentaa. Ei sellaisella takalla taloa lämmitetä.


    • Oman kodin talkkari

      Kiitos asiallisista opastuksista. Sanoivat vaan nuo sutarit, että ei koskaan pelkkää koivua, koska ajanmyöten rikkovat takan nopeammin, kuin jos polttaa sekaisin. Joku tais sanoa, että mänty olis parasta. No, laitanpa sekaisin ja sen pellettihalon välillä. Pelletti lämmittää tosi hyvin. Puu meillä on ilmaista, joten sekaisin laitamme. Lähinnä yritän nyt tehdä oikein ja saada katsottua, miten paljon lämpiää ja kuinka kauan menee ennenkuin alan laittaa muuta lämmitystä päälle. Meillä on tuulikaapissa ja kodinhh. sekä wc- että pesuhuoneessa lattialämmitys, jotka on vielä olleet kiinni, siis olen katkaisimesta katkaissut eikä ole termarien varassa. Erikseen ollut pesuhuoneen välillä päällä, jotta lattia kuivaa nopeammin. Kun nyt olen meidän talkkari, niin ajattelin saada kunnon vertailua edelliseen vuoteen sähkönkulutuksen suhteen. Sitähän saa excelillä tehtyä vaikka minkälaista vertailukäppyrää ja mielenkiintoistakin se on. Hyvää syksyä ja lämmityskautta kakille.

    • varovaisuus paikalla

      Peltin auki jättäminen ja pienen pienen varaventtiilin jättäminen pihalle päin on kaks eri asiaa.

      JA kun alata suljetaan, kyse on silloin siitä että pieni alipaine ulospäin säilyy palotilassa, mutta mitään varsinaista vetoa eio synny kun alta on luukut kiinni.

      Ja takka kyllä takuulla lämpiää, ja samalla on varmistettu turvallisuus.

      eli jos peltissä on muutaman millin raki, se on silloin tilanne varmistettu mahdollisen häkävaaran osalta.

      Ja kys eoli neuvoa kyselevälle puunpolton alkajalle, jolle ei ole hyvä sanoa, että " rohkeesti vaan peltit kiinni..jne" !

      Se on samaa kuin eiliselle autokortin saajalle sanoa, etä sitten vaan rojhkeesti kaasu pohjaan joka paikassa.

      Isävainaani kertoi että oli hiuskarvan varassa ettei heille tullut kolmoishautajaiset ihan samasta aiheesta siihen aikaan, kun puuta poltettiin ainoana lämmönlähteenä ja kovasti oli sitä kokemusta tietty olevinaan.

      • Talkkari oppilas

        Kiitoksia ohjeistuksesta, mutta olen hyvin tarkka näitten tulihommien kanssa. Avaan aina makkarin ikkunaa vähän ja suljen tietty ilmanvaihdon. Luukut auki ja tuli pesään. En koskaan laita peltejä kiinni ennenkuin hiilloskin on hiipunut. Kantapään kautta opin, kun laitoin ilmanvaihdon liian aikaisin ja sain savut sisälle ja pillit huutamaan. Olen hankkinut myös häkävaroittimet palovaroittimien lisäksi. Kyllä on mukavaa, että on näitä palstoja ja myös asiallisia vastauksia saa. Joku voi ajatella, että onpa osaamaton kun tommosii kyselee, mutta eihän kukaan ole seppä syntyessään, mutta ehkä jonakin päivänä muotovalio ja neuvon vaikkapa uutta naapuria. SIIS KIITTI KAIKILLE!


      • Hyvä lämmittäjä
        Talkkari oppilas kirjoitti:

        Kiitoksia ohjeistuksesta, mutta olen hyvin tarkka näitten tulihommien kanssa. Avaan aina makkarin ikkunaa vähän ja suljen tietty ilmanvaihdon. Luukut auki ja tuli pesään. En koskaan laita peltejä kiinni ennenkuin hiilloskin on hiipunut. Kantapään kautta opin, kun laitoin ilmanvaihdon liian aikaisin ja sain savut sisälle ja pillit huutamaan. Olen hankkinut myös häkävaroittimet palovaroittimien lisäksi. Kyllä on mukavaa, että on näitä palstoja ja myös asiallisia vastauksia saa. Joku voi ajatella, että onpa osaamaton kun tommosii kyselee, mutta eihän kukaan ole seppä syntyessään, mutta ehkä jonakin päivänä muotovalio ja neuvon vaikkapa uutta naapuria. SIIS KIITTI KAIKILLE!

        Olet selvästi järjkevämpi kuin jotkut neuvoja antavat !


    • 23+22

      Puiden lämpöarvoja, tammi on paras:

      http://tammipolttopuuta.fi/tammipolttopuu.html

      Tammi on vähän vaikea sytyttää, mutta jos lataa tammiklpapit lämpimään leivinuunin etukäteen, niin kuiva tammikin syttyy paperilla. Jos tammi on vähänkin kosteaa, pitää saada kunnon tuli pahvilla ja parilla koivuhalolla.

      Meillä ovat ukrainaista tuodut kuivat tammiklapit olleet sisällä keväästä asti ja ilmankosteus on sitten ollut niin suuri,että sihinä vaan käy kun niitä nyt polttaa.

    • peltikiinni43vhengis

      "Pieni neuvo aloittelijoille, älä laita sitä savupeltiä koskaan aivan ihan kiinni, vaan kun sitä teet, tee niin, että vedät tai työnnät kiin, ja sitten pari senttiä auki."

      Parin sentin rako pellissä on sama kun pelti kokonaan auki. Kokoajan sisäilma katoaa takan kautta ulos, eli suomeksi lämpö menee harakoille. Takka ei koskaan anna lämpöä tai antaa vaan osan siitä minkä voisi antaa. Hyötysuhde putoaa jonnekin 30-50% välille. Siis turha lämmitellä jos antaa viileän ilman huuhtoa lämmön kavavista ulos. Vai vielä häkä myrkytys, opetelkaan katsomaan koska tuli on sammunut. Näkee kyllä että suurin osa vastaajista on niin sanottuja kaupunki lämmittäjiä jotka eivät edes tiedä mistä kirjoittavat.

      ps. Käykääpä piruuttaan testaamassa piipun päässä kuinka lämmintä ilmaa virtaa ulos jos on pelti 2cm raollaa. Talvella varmaan huuru nousee piipusta.

    • koko ikä puulämmintä

      Idea on muodostaa pieni alipaine takkaan, joka tulee siitä kun pelti on muutaman millin auki, ja alahaalta kaikki kiinni.

      Kyse ei oel mistään vedosta pihalle vaan järjen käytöstä, jota ei kylläkään kaikilla essonbaarin hevosmiehillä ole.

      jos vedetään peltiä auki vaikkapa se ohjeellinen pari senttiä, se EI tarkoita että hormi olis auki kaks senttiä, vaan muutama milli ehkä koska pelti liikkuu ohjureissaan kolmelta sivulta.

      • hgfghjkjhgfghjkl

        Jos pelti on raollaan, hormi vetää lämmintä kokoajan ulos, ei ne uunin suuluukut ja tuhkaluukut ole ilmatiiviitä. Jos et osaa sammunutta hiilosta hangolla pöyhäistä ja varmistaa, ettei palaavaa enään ole, älä lämmitä uunia ollenkaan ja älä varsinkaan neuvo muita.


    • peltikiinni43vhengis

      Laittakaapa googleen hakusanaksi "takan lämmitysohje". Tulee eri valmistajien ohjeita takkojensa lämmitykseen. Kenenkään ohjeessa ei kehoiteta peltiä jättämään auki takan sammumisen jälkeen. Järkeä ei näy olevan tänne ohjeita antavilla, taitavat itse olla niin hevosmiesten uutistoimiston jäseniä. Onko liian vaikea päätellä koska tuli on sammunut, jos tuota ei osaa tehdä niin taitaa olla turha edes sitä sytyttää. Varaavan takan perusidea katoaa jos pelti jätetään auki ja takassa käy veto ulospäin koko ajan. Varaava tulisijahan alkaa käytännössä lämpenemään vasta kun veto loppuu. Mutta saahan sen lämmön päästää uloskin jos haluaa. Otetaan vaikka lainaus tulikiven lämmitysohjeesta.

      "Kun viimeinen panos on palanut hiillosvaiheeseen, säädä tuhkaluukun ilmansäädin auki-asentoon ja takkaluukun ilmansäädin kiinni. Vedä sen jälkeen sopivalla työkalulla tulipesän reunoilla oleva hiillos arinan päälle. Näin hiillos palaa tehokkaasti. Kohenna hiiliä pari kertaa kunnes ne ovat palaneet loppuun. Tämän jälkeen säädä myös tuhkaluukun ilmansäädin kiinni-asentoon ja lopuksi sulje hormipelti.

      Muista! Häkä on hajuton, mauton ja väritön kaasu, joten ole huolellinen!"

      Itse olen toiminut juuri näin vaikka en ohjetta ole koskaan aikaisemmin lukenut. Vielä lisäksi kuristan peltiä tuossa hiillos vaiheessa että veto hidastuu, eli minulla on pelti raollaan jo hiillos vaiheessa ja täysin kiinni kun hiillos on palanut tuhkaksi ja sammunut. Ei luulisi olevan liian vaikea tajuista insinöörillekkään.

    • iiha haa

      Oletkohan vähän hevosmies kun moneen kertaan on sanottu, että vetoreijät alhaalta on KIINNI !!

      Mahdatko ymmärtää mitä se tarkoittaa tuskin !

      Taidat tuuleettaa tupaasikin laittamalla kaikki ensin kiinni ja sitten viltillä huidot olohuoneessa ja väität että kyllä se ilma vauhtuu.

      • peltikiinni43vhengis

        Niin ja takkojenhan "vetoreiät" on 100% tiiviitä. Sellaisia metallisia/valurautasia lonksuvia sivulle siirrettäviä ritilöitä. "Vetoreiät" ei ole tarkoitettu vedon sulkemiseen vaan se pelti on sitä varten. Ilmaritilöillä säädellään takan ilman saantia ei suljeta vetoa, eihän niiden nimi ole edes mikään "VETOREIKÄ". Vai kerrotko miksi se pelti sitten siellä hormissa on?? Löytyihän se INSINÖÖRI joka ei taas ymmärrä käytännöstä mitään kun ei osaa käsillään mitään tehdä. Ja tiedoksi vaan että ilma tuvassa vaihdetaan ihan muita reittejä kun lämmitetyn takan läpi hormista ulos. Onhan se niin vaikea tunnustaa jauhavansa paskaa täällä. Opetelkaa oikea tapa lämmittää takkaa. Teidän tapanne on takan tuuletusta ei energian hyötykäyttöä. Miksihän takkojen valmistajat ovat asiasta samaa mieltä minun kanssani. Pysykää insinööripoijaat vaan teoria puolella kun käytännön hommat on niin kaukana todesta.

        Näköjään tässä keskustelussa on taas löytynyt joku neuvoja essobaarista joka on lukenut itsensä insinööriksi ja sittemmin saneerattu ja nyt jakaa hevosmiesten uutistoimiston neuvoja täällä.


    • puupallaa

      MItenkäs täällä neuvotaan jättämään pelti raolleen lämmityksen jälkeen. Tuohan on suurin virhe minkä voi takan lämmityksessä tehdä. Turha pelotella millään häkämyrkytyksellä. Kun takka on palanut loppuun niin pellin voi huoletta sulkea.

      • puu päät

        Mistä sellaisia takkoja saa ostaa jotka poltetaan loppuun..

        Onko se savolaismallinen ilman takuuta myytävä kertakäyttötakka vai mikä?


      • puupallaa
        puu päät kirjoitti:

        Mistä sellaisia takkoja saa ostaa jotka poltetaan loppuun..

        Onko se savolaismallinen ilman takuuta myytävä kertakäyttötakka vai mikä?

        Sulle on turha edes yrittää selittää, pilkun nussija. Ei sitten löytynyt yhtään lauserakenne tai kirjoitusvirhettä johon olisi voinut tarttua.


    • pullaa kiitos

      Juu pallaa- sana ei ole suomen kieltä ja yks väliviiva puuttuu, en sano mistä!

    • Aloittaja talkkari

      No voih, aina nää menee kinasteluksi. Olenpanhan kumminkin kotona, joten jos olen lähdössä jonnekin, niin en todellakaan lämmitä ennen lähtöä ellei aikaa ole runsaasti. Ja, minä liatan ne kaikki luukut kiinni kun hiillosta ei enää näy. Kun olen laittanut ilmanvaihdon takaisin päälle, niin silloinkin odotan n. 15 min ennenkuin lähden mihinkään. Tällä ainakin pyrin varmistamaan sen, ettei mene talo alta. Alkuperäinen kysymys oli lähinnä siitä, että saan mahdollisimman ison hyödyn varaavasta takasta. Joten nyt olen lämmittänyt reilun viikon sen sylillisen aamuisin ja suht tasaisena on pysynyt huoneiston lämpö. Tietty pientä vaihtelua, mutta yleisesti ottaen vuorokauden pitää n. 20 - 23. Alkuun jopa ns. olohuoneessa 25 eli takka on ko. tilassa. Vielä en ole tarvinnut pattereita laittaa päälle. Eniten kiinnostaa ensikuussa tämä syyskuun sähkönkulutus ja onnistunko kuinka paljon pudottamaan viimevuoteen verrattuna. Katsotaan miten käy.

    • klonk s

      Olisko tuossa vasemmalla tuo pujoliivimies kuva siit joka on jo 43 vuotta laittanut aina peltin kiinni.

      on mennyt lopulta itseltäkin.

      Mutta joo nää luolamiehet innostuu aina kun joku MAMMA kyselee jotain netissä !

      Pääsee vihdoin pätemään ilman että omalta kuulee kunniansa..heeh.

      • peltikiinni43vhengis

        Ja sinä halusit päteä vaikka et tiedä asiasta yhtään mitään. Soita äidille ja kysy onko ruoka valmista.


    • pilkkeellä

      Minun takkaan ei mahdu pilkettä isompaa polttopuuta. Ja joillakin on pilkettä jopa silmäkulmassa?

    • savut ulos

      Niinpä ja on varaa antaa MAMMALLE pieni alkuvaroitus pelkästä pitkän iän toivomisesta, koska oli kyse ALOITTELEVASTA puunpolttajasta!

      Toisin kuin muutamilla p..kantärkeillä peltimiehillä jotka kuvittelee oman naulanreikäkatsantonsa olevan mailman ainut tärkeä asia.

      Itse olen lämmittänyt puulla yli 400 neliötä jo vuodesta -80 ilman jumittumista savupeltiin ja sen millimetriasentoon !

      jaahas pitääkin mennä iskemään tulta tuoheen taas.

    • Anonyymi

      Huh huh. Onpa täällä muutamalla kirjoittajalla kehnoja tulipesiä, kun pellin raolleen jättäminen pariksi kymmeneksi minuutiksi vie sen koko lämmön ulos. Ei meillä, joskus on tullut unohdettua pelti kuudeksi tunniksi auki ja kyllä niissä takan poskissa lämpö säilyi, ei toki hehkuvana, mutta kuitenkin.

      Sellainen ikävä tosiasia on, että aika usein kun ambulanssi kutsutaan puulämmitteiseen taloon sydänkohtauksen vuoksi, ensimmäisenä todetaan että huoneilmassa on häkää.

      Täällä puhutaan "vanhan kansan" neuvoista. Pikemminkin Essin baarin neuvoja. Ja onko se vaikea myöntää, että ajat ovat muuttuneet? Silloin pitää mukautua eikä työntää päätä pensaaseen oman muuttumattomuutensa kanssa.

      Nuo käsitykset, että pelti lyödään välittömästi kokonaan kiinni, kun silmämääräisesti sininen liekki on poissa, ovat siltä ajalta kun ei ollut mitään sytytyspaloja saati kunnon tulitikkuja. Silloin tulet piti saada aamulla aikaan haudatulle hiilloksella, muutoin eivät sopat lämmenneet.

      Ja se nuukailu. Kuinka moni nykyihminen rankoja sahatessaan tietää, ettei se soppa lämpene jos nämä eivät syksyyn mennessä kuiva? Ei varmaan kukaan, jokaisella on puhelin ja yhdellä puhelinsoitolla saa pihaansa haluamansa määrän kuivaa puuta. Samoin kannattaa huolehtia, että vanhassakin talossa on kunnon eristeet ja vetävät ikkunat ja ovet kannattaa vaihtaa uusiin tai kunnostaa.

      Jos käytettäisiin pikkasen järkeä näissä touhuissa, sattuisi vähemmän vahinkojakin, eikä niin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe