LIDL MAKKARA: lihapit. 90% + rasva 24% = 114% ? ? !

Rasvainen Huijaus !

Kävin lidlin kauppassa ja tartuin kiinni paketin makkara, Dulano Rostbratwursti 540gr ja huomaisin makkaran lihapitoisuus oli korkeat 90% joten ostin, sitten kotona kun tarkemmin katselin sisällön etikettillä niin huomasin että rasva oli myös muhkeat 24%, siis yks neljäs osa, miten voi olla mahdollista?
Kuinka samankalttainen suomalainen HK Kabanossi makkara vertaa tähän, onko valmistajat eri tapa ja luokita mikä on liha ja mikä on rasva, ja onko edes sallittu?

17

4004

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kamaraa rilliin

      Liha ja lihaan verrattavat... suomalaisissa tuotteissa yleensä kerrottu kumpikin.

    • Lopputuote

      Metwustin tyylisissä makkaroissa tehdään sellainen maitohappotyyppinen kypsennys ja siitä lihasta mitä makkaraan on laitettu, haihtuu vesi pois tyyliin 1,5kg lihaa kevenee 1kg lihaa.
      Helppo johtaa harhaan tyyliin valmistusaineet ja lihapitoisuus ja lopputuotteesta ei ole mainintaa. Samanlaista on ktsupinkin markkinoinnissa "yli 2kg tomaattia keitetään 750g ketsuppia."

      • Raholatietää

        Meetvursti

        Katso myös makkarasanaston hakusanaa Mettwurst.

        Sanat ovat joskus kummallisia. Meetvursti on niitä sanoja, joita jo pikkupoikana ihmettelin, toistelin mielessäni ja tulin siihen tulokseen, että sanan keksijä ei ole ollut ihan viisas.

        Sana on lainattu suoraan saksasta. Mettwurst tarkoittaa alunperin sianlihamakkaraa, nykyisin sellaista maksamakkaran näköistä, joskus tomaatilla maustettua tahnaa, jota meillä kutsutaan aamiaismakkaraksi. Sekin nimi on ilmeisesti saksalaista alkuperää, koskapa ainakin hotelliaamiaiseen Saksassa usein kuuluu pieniä, sitkeää ja happamankirpeähköä tahnaa sisältäviä muovipötköjä. En koskaan ole ollut aivan varma siitä, pidänkö aamiaismakkarasta vai en. Mutta sen sijaan pidän useimmista niistä "pilkullisista" makkaroista, joiden nimeksi meillä on vääntynyt meetvursti. Olenpa muutamana vuonna tehnyt sellaisia itsekin, vaikka se olikin työläs puuha. Ensimmäisellä kerralla menin silloin vielä Helsingin Sörnäisissä, nykyisen Kalasataman metroaseman lähellä toimineen Suomen Suoliliikkeen tehtaalle ja ostin kymmenen metriä suoraa 50 millin suolta. Puhdistus oli sellainen puuha, että tunsin suolien hajun vielä viikkoja jälkeenpäin vain ajatellessani makkaroita. Seuraavana vuonna etsin keinosuolia myyvän firman, jolta jouduin ostamaan pienimmän mahdollisen pakkauksen, sata lihavaa makkarankuorta. Kuusi niistä täytin makkaransyömällä eli makkaramassalla ja loput piti heittää pois.

        Savustus oli toinen ongelma. Ennen muinoin voi makkaransa viedä melkeinpä mihin tahansa savustamoon, joita Helsingissäkin oli useita. Mutta yksi kerrallaan ne lopettivat vieraille savustamisen. Viimeisten lopettajien joukossa oli Marschanin makkaratehdas, jossa lopetuspäätös tehtiin sen jälkeen kun joku vihainen nainen oli haukkunut henkilökunnan pystyyn hänen makkaransa pilaamisesta. Makkaroihin oli ilmeisesti joutunut väärä bakteerikanta. Viimeinen vieraille savustaja oli Seeckin makkaratehdas, jossa minäkin sain vakuutella, että makkaroissani ei taatusti ole hirven lihaa. Siitä kun kuulemma juuri tulee se väärä bakteerikanta, joka voi pilata tehtaan omatkin makkarat jos oikein huonosti käy. No, nyt ei ole niitä ongelmia enää, sekä Marschan että Seeck ovat lakanneet olemasta ajat sitten. Täytynee kai itse rakentaa se tarvittava kylmäsavustusuuni, kunhan tältä kirjoittamiselta aikaa jää.

        Muuten, tuosta villien eläimien erilaisesta bakteerikannasta on vähän lisäpohdiskelua hakusanan fasaani kohdalla.

        Saksan sana Mett on sama kuin englannin meat ja ruotsin mat. Englannissa se on aikaisemmin tarkoittanut ruokaa yleensä, kuten ruotsissa vieläkin. Tästä on enemmän juttua hakusanan mincemeat kohdalla.


    • Suomenmieli

      Sianlihassa rasvaa yli 20% ja makkarassa lisättyä kamaraa niin päästään helposti tuohon 24%:iin. Kotimaisissa makkaroissa liikutaan aivan samoissa lukemissa. Kokonaan toinen juttu onkin, että onko tuoteseloste totuudenmukainen.

      • etsilleen

        Kummankin "lopputuotteen" ja "suomenmielen" kirjoituksissa vastaus alkuperäiseen kirjoituksen ihmettelyyn - valmistuksessa lihasta poistuu (haihtuu) nesteitä ja lihakin sisältää rasvaa (riippuu lihan laadusta, elikosta jne...).

        Pelkkä tuoteselosteen ainesten prosenttilukujen yhteenlaskeminen ei siis ole 100% vaan jotain huomattavasti enemmän.

        Sama kuin kotioloissa teet kastiketta ja alkuvaiheessa lisäät 1% suolaa liemeen niin redusoinnin (kokoonkeittäminen) suolapitoisuus onkin noin 2% (mikä onkin jo liikaa).


      • rotan rosentit
        etsilleen kirjoitti:

        Kummankin "lopputuotteen" ja "suomenmielen" kirjoituksissa vastaus alkuperäiseen kirjoituksen ihmettelyyn - valmistuksessa lihasta poistuu (haihtuu) nesteitä ja lihakin sisältää rasvaa (riippuu lihan laadusta, elikosta jne...).

        Pelkkä tuoteselosteen ainesten prosenttilukujen yhteenlaskeminen ei siis ole 100% vaan jotain huomattavasti enemmän.

        Sama kuin kotioloissa teet kastiketta ja alkuvaiheessa lisäät 1% suolaa liemeen niin redusoinnin (kokoonkeittäminen) suolapitoisuus onkin noin 2% (mikä onkin jo liikaa).

        sekä lidlin ratwursti että suomikabanossi on suunnillen saman verran rasva, 24% ja 22%, mutta imoitettu lihan pitoisuus on 90% ja 77%, siis onko kabanossissa sitten niin paljon vettä sitten?


    • prosentit hallussa

      Eli kirjoituksellasi lähinnä todistit vain sen, että et ole aiemmin tuoteselosteita lukenut. Osta vähärasvaista niin lihapitoisuus laskee samassa suhteessa. Otsikosta täytyy päätellä oman rasvaprosenttisi olevan tasan olematon 0 (nolla).

    • 20+10

      Lihassa on rasvaa, ei kai tämä ole uutinen kenellekään?

      • rasva % 0

        Niinhän sitä voisi täysipäinen kuvitella, mutta nykyään ei näytä mikään olevan selvää.


      • mieihte

        Ilmaistaanpa miten vain, niin siinä paketissa, minkä ostat on maximissaan 100% tuotetta. Mikäli lasketaan jotain valmistusaikaisia lukuja, yhtä lailla 100 grammassa makkaraa voidaan väittää olevan yli 100 kiloa sikaa :)


      • flesubiitti
        mieihte kirjoitti:

        Ilmaistaanpa miten vain, niin siinä paketissa, minkä ostat on maximissaan 100% tuotetta. Mikäli lasketaan jotain valmistusaikaisia lukuja, yhtä lailla 100 grammassa makkaraa voidaan väittää olevan yli 100 kiloa sikaa :)

        Ei sitten vain mene jakeluun - lihassakin on rasvaa http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/tietoa_lihasta/koostumus/index.php ja makkara on yleensä tehty halvemmista/rasvaisimmista osista valmistuksen yhteydessä haihtuessa vettä tuotteesta, joten ilmoitettu lihapitoisuus ja rasvan määrä ovat oikein.

        Ei voi vain laskea yhteen tuoteselosteen prosentteja saadakseen lopputulemaksi 100% vaan tulee ymmärtää raaka-aineiden koostumus eli lihassakin on rasvaa, vettä ja muita aineita kuten vähäisiä määriä hiilihydraatteja ja sideaineita.

        Mikä sitten on "lihaa" niin siitä kaikilla taitaa olla käsityksensä.


    • paistomakkara

      Prosenteista viis,mutta kyseiset makkarat ovat hyviä paistettuina.

    • natsisiwaaaaa

      natsisiwan kusetusta..idiootit menee tähänkin kusetukseen

    • makkaratieto
    • liiteriliinu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. MIksi suurin osa persuista on alkoholisteja?

      Tätä jäin pohdiskelemaan....
      Maailman menoa
      92
      4020
    2. 56
      3321
    3. Kehutaan vaihteeksi Perussuomalaisia

      Perussuomalaiset ovat olleet melkoisen lokakampanjoinnin kohteena, vaikka ovat saaneet paljon hyvää aikaiseksi. Nyt on
      Maailman menoa
      160
      3022
    4. Putin lähti takki auki sotaan....

      Luuli, että kolmessa päivässä hoidetaan, nyt on mennyt 3,5 vuotta eikä voitosta tietoakaan. Kaiken lisäksi putin luuli,
      Maailman menoa
      65
      2973
    5. SDP ylivoimainen ykkönen

      En ole koskaan viitsinyt käydä äänestämässä, mutta nyt SDP:n etumatka on niin kutkuttava, että pakkohan se on vaivautua.
      Maailman menoa
      77
      2474
    6. Suomalainen lähti ilman takkia sotaan

      Malli oli "kajander", johon kuului pelkästään kokardi, ja sotilaan itse metsästä katkoma puukeppi ryssien huitomiseen.
      Maailman menoa
      5
      2296
    7. Patteriauton ovia ei saatu auki - kuljettaja koki hirvittävän kuoleman!

      ”Oviongelma johti kuskin kuolemaan kolarissa – tämä ratkaisu saatetaan kieltää kokonaan Sivulliset pyrkivät tempomaan a
      Maailman menoa
      27
      1996
    8. Roiskeläpät takaisin niin alkaa lasit kestämään

      "Tuulilaseja hajottava talvi-ilmiö on ehkä ratkennut" Tämän päivän autoissa kun on esimerkiksi vanhempaa autokalustoa s
      Yleistä autoilusta
      64
      1969
    9. Polttomoottoriauto on köyhän merkki

      Kun ei ole varaa ostaa sähköautoa, niin joutuu köyhän autoa käyttämään.
      Maailman menoa
      173
      1961
    10. Kaivattusi ominaistuoksu?

      Itse vastaan juustonaksu 😅
      Ikävä
      93
      1358
    Aihe