LIDL MAKKARA: lihapit. 90% + rasva 24% = 114% ? ? !

Rasvainen Huijaus !

Kävin lidlin kauppassa ja tartuin kiinni paketin makkara, Dulano Rostbratwursti 540gr ja huomaisin makkaran lihapitoisuus oli korkeat 90% joten ostin, sitten kotona kun tarkemmin katselin sisällön etikettillä niin huomasin että rasva oli myös muhkeat 24%, siis yks neljäs osa, miten voi olla mahdollista?
Kuinka samankalttainen suomalainen HK Kabanossi makkara vertaa tähän, onko valmistajat eri tapa ja luokita mikä on liha ja mikä on rasva, ja onko edes sallittu?

17

3413

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kamaraa rilliin

      Liha ja lihaan verrattavat... suomalaisissa tuotteissa yleensä kerrottu kumpikin.

    • Lopputuote

      Metwustin tyylisissä makkaroissa tehdään sellainen maitohappotyyppinen kypsennys ja siitä lihasta mitä makkaraan on laitettu, haihtuu vesi pois tyyliin 1,5kg lihaa kevenee 1kg lihaa.
      Helppo johtaa harhaan tyyliin valmistusaineet ja lihapitoisuus ja lopputuotteesta ei ole mainintaa. Samanlaista on ktsupinkin markkinoinnissa "yli 2kg tomaattia keitetään 750g ketsuppia."

      • Raholatietää

        Meetvursti

        Katso myös makkarasanaston hakusanaa Mettwurst.

        Sanat ovat joskus kummallisia. Meetvursti on niitä sanoja, joita jo pikkupoikana ihmettelin, toistelin mielessäni ja tulin siihen tulokseen, että sanan keksijä ei ole ollut ihan viisas.

        Sana on lainattu suoraan saksasta. Mettwurst tarkoittaa alunperin sianlihamakkaraa, nykyisin sellaista maksamakkaran näköistä, joskus tomaatilla maustettua tahnaa, jota meillä kutsutaan aamiaismakkaraksi. Sekin nimi on ilmeisesti saksalaista alkuperää, koskapa ainakin hotelliaamiaiseen Saksassa usein kuuluu pieniä, sitkeää ja happamankirpeähköä tahnaa sisältäviä muovipötköjä. En koskaan ole ollut aivan varma siitä, pidänkö aamiaismakkarasta vai en. Mutta sen sijaan pidän useimmista niistä "pilkullisista" makkaroista, joiden nimeksi meillä on vääntynyt meetvursti. Olenpa muutamana vuonna tehnyt sellaisia itsekin, vaikka se olikin työläs puuha. Ensimmäisellä kerralla menin silloin vielä Helsingin Sörnäisissä, nykyisen Kalasataman metroaseman lähellä toimineen Suomen Suoliliikkeen tehtaalle ja ostin kymmenen metriä suoraa 50 millin suolta. Puhdistus oli sellainen puuha, että tunsin suolien hajun vielä viikkoja jälkeenpäin vain ajatellessani makkaroita. Seuraavana vuonna etsin keinosuolia myyvän firman, jolta jouduin ostamaan pienimmän mahdollisen pakkauksen, sata lihavaa makkarankuorta. Kuusi niistä täytin makkaransyömällä eli makkaramassalla ja loput piti heittää pois.

        Savustus oli toinen ongelma. Ennen muinoin voi makkaransa viedä melkeinpä mihin tahansa savustamoon, joita Helsingissäkin oli useita. Mutta yksi kerrallaan ne lopettivat vieraille savustamisen. Viimeisten lopettajien joukossa oli Marschanin makkaratehdas, jossa lopetuspäätös tehtiin sen jälkeen kun joku vihainen nainen oli haukkunut henkilökunnan pystyyn hänen makkaransa pilaamisesta. Makkaroihin oli ilmeisesti joutunut väärä bakteerikanta. Viimeinen vieraille savustaja oli Seeckin makkaratehdas, jossa minäkin sain vakuutella, että makkaroissani ei taatusti ole hirven lihaa. Siitä kun kuulemma juuri tulee se väärä bakteerikanta, joka voi pilata tehtaan omatkin makkarat jos oikein huonosti käy. No, nyt ei ole niitä ongelmia enää, sekä Marschan että Seeck ovat lakanneet olemasta ajat sitten. Täytynee kai itse rakentaa se tarvittava kylmäsavustusuuni, kunhan tältä kirjoittamiselta aikaa jää.

        Muuten, tuosta villien eläimien erilaisesta bakteerikannasta on vähän lisäpohdiskelua hakusanan fasaani kohdalla.

        Saksan sana Mett on sama kuin englannin meat ja ruotsin mat. Englannissa se on aikaisemmin tarkoittanut ruokaa yleensä, kuten ruotsissa vieläkin. Tästä on enemmän juttua hakusanan mincemeat kohdalla.


    • Suomenmieli

      Sianlihassa rasvaa yli 20% ja makkarassa lisättyä kamaraa niin päästään helposti tuohon 24%:iin. Kotimaisissa makkaroissa liikutaan aivan samoissa lukemissa. Kokonaan toinen juttu onkin, että onko tuoteseloste totuudenmukainen.

      • etsilleen

        Kummankin "lopputuotteen" ja "suomenmielen" kirjoituksissa vastaus alkuperäiseen kirjoituksen ihmettelyyn - valmistuksessa lihasta poistuu (haihtuu) nesteitä ja lihakin sisältää rasvaa (riippuu lihan laadusta, elikosta jne...).

        Pelkkä tuoteselosteen ainesten prosenttilukujen yhteenlaskeminen ei siis ole 100% vaan jotain huomattavasti enemmän.

        Sama kuin kotioloissa teet kastiketta ja alkuvaiheessa lisäät 1% suolaa liemeen niin redusoinnin (kokoonkeittäminen) suolapitoisuus onkin noin 2% (mikä onkin jo liikaa).


      • rotan rosentit
        etsilleen kirjoitti:

        Kummankin "lopputuotteen" ja "suomenmielen" kirjoituksissa vastaus alkuperäiseen kirjoituksen ihmettelyyn - valmistuksessa lihasta poistuu (haihtuu) nesteitä ja lihakin sisältää rasvaa (riippuu lihan laadusta, elikosta jne...).

        Pelkkä tuoteselosteen ainesten prosenttilukujen yhteenlaskeminen ei siis ole 100% vaan jotain huomattavasti enemmän.

        Sama kuin kotioloissa teet kastiketta ja alkuvaiheessa lisäät 1% suolaa liemeen niin redusoinnin (kokoonkeittäminen) suolapitoisuus onkin noin 2% (mikä onkin jo liikaa).

        sekä lidlin ratwursti että suomikabanossi on suunnillen saman verran rasva, 24% ja 22%, mutta imoitettu lihan pitoisuus on 90% ja 77%, siis onko kabanossissa sitten niin paljon vettä sitten?


    • prosentit hallussa

      Eli kirjoituksellasi lähinnä todistit vain sen, että et ole aiemmin tuoteselosteita lukenut. Osta vähärasvaista niin lihapitoisuus laskee samassa suhteessa. Otsikosta täytyy päätellä oman rasvaprosenttisi olevan tasan olematon 0 (nolla).

    • 20+10

      Lihassa on rasvaa, ei kai tämä ole uutinen kenellekään?

      • rasva % 0

        Niinhän sitä voisi täysipäinen kuvitella, mutta nykyään ei näytä mikään olevan selvää.


      • mieihte

        Ilmaistaanpa miten vain, niin siinä paketissa, minkä ostat on maximissaan 100% tuotetta. Mikäli lasketaan jotain valmistusaikaisia lukuja, yhtä lailla 100 grammassa makkaraa voidaan väittää olevan yli 100 kiloa sikaa :)


      • flesubiitti
        mieihte kirjoitti:

        Ilmaistaanpa miten vain, niin siinä paketissa, minkä ostat on maximissaan 100% tuotetta. Mikäli lasketaan jotain valmistusaikaisia lukuja, yhtä lailla 100 grammassa makkaraa voidaan väittää olevan yli 100 kiloa sikaa :)

        Ei sitten vain mene jakeluun - lihassakin on rasvaa http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/tietoa_lihasta/koostumus/index.php ja makkara on yleensä tehty halvemmista/rasvaisimmista osista valmistuksen yhteydessä haihtuessa vettä tuotteesta, joten ilmoitettu lihapitoisuus ja rasvan määrä ovat oikein.

        Ei voi vain laskea yhteen tuoteselosteen prosentteja saadakseen lopputulemaksi 100% vaan tulee ymmärtää raaka-aineiden koostumus eli lihassakin on rasvaa, vettä ja muita aineita kuten vähäisiä määriä hiilihydraatteja ja sideaineita.

        Mikä sitten on "lihaa" niin siitä kaikilla taitaa olla käsityksensä.


    • paistomakkara

      Prosenteista viis,mutta kyseiset makkarat ovat hyviä paistettuina.

    • natsisiwaaaaa

      natsisiwan kusetusta..idiootit menee tähänkin kusetukseen

    • makkaratieto
    • liiteriliinu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 169
      4809
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      125
      4383
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2851
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1921
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1699
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1690
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      104
      1665
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1593
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1541
    Aihe