Laki potilaan oikeuksista ei toteudu

Tämä on koettu

Laki potilaan oikeuksista on melkoisen kattava ja antaa kansalaiselle mielikuvan, että hän on turvassa ja saa tarvittaessa oikeudenmukaisen kohtelun, jopa korvauksia, jos jotain menee pieleen. Näin ei kuitenkaaan tosiasiassa ole, sillä lääkärin oikeudet ja muu byrokratia mitätöi järjestelmällisesti potilaan oikeuksista annetun lain pykälineen.

Tässä esimerkkejä, jotka pohjautuvat tositapahtumiin OYS:ssa noin 15 vuotta sitten.

Potilaalla on oikeus itse päättää hoidostaan ja saada halutessaan toisen lääkärin mielipide, tarvittaessa vaikka kolmannen. Kuitenkin varsinaisen hoidon (esim leikkaus) voi suorittaa neljäs lääkäri, jolla on oikeus itse päättää miten hoidon toteuttaa riippumatta siitä mitä potilaan kanssa on aiemmin sovittu ja suunniteltu. Tämä ei ole virhe. Omalla kohdallani hankin vaivaani kolmen eri lääkärin erilaiset mielipiteet, kolmannen kanssa löytyi yhteinen näkemys ja suunnitelma, leikkaushoito sovittiin osastolle. Leikkauspäivänä toimenpidettä suorittavana lääkärinä oli kuitenkin neljäs lääkäri, joka päätti toimia täysin oman näkemyksensä mukaan, vaikka ei ollut ikinä aikaisemmin potilasta tavannut saatika tutkinut. Lääkäri saneli ympäripyöreät tekstit, joiden mukaan kaikki on sujunut täydellisesti. Teksteistä on jätetty pois oleellisia asioita, lisäksi teksteissä kuvattua lopputulosta on kaunisteltu jättämällä mainitsematta useita todellisuudessa olleita asioita. Potilas on kotiutettu ja hoito kirjattu päättyneeksi, eikä kontrolleja. Lopputulos oli kuitenkin totaalisesti pielessä, vaikka tätä ei teksteistä esille tullut. Potilas ei päässyt takaisin sairaalaan, vaikka kotiutumisen jälkeen oli runsaasti ongelmia alkaen vuotavasta haavasta muihin ongelmiin. Tämä ei kuitenkaan ollut väärin, koska papereiden mukaan kaikki oli täysin kunnossa, eikä kontrolleja oltu sovittu. Potilas jäi tässsä täysin oman onnensa nojaan.

Mikäli pieleen menneestä hoidosta tehdään potilasvahinkoilmoitus, se käsitellään täysin potilasasiapapereissa olevien tiettojen perusteella, potilaan antamalla näkemyksellä ei ole merkitystä potilasvahinkokäsittelyssä. Myös potilaan hoidosta vastannut yksikkö (sairaala) antaa vastineensa ja näkemyksensä potilasasiakirjojen perusteella, jos ja kun nämä asiakirjat on kaunisteltu "täydellisiksi", sairaalan antamassa lausunnossa ja vastineisssa todetaan kaiken olevan täysin kunnossa ja potilas valittaa aiheettomasti, kyse on vain potilaan ja lääkärin välisestä näkemyserosta. Tämä tuli koettua omakohtaisesti, kun vahinkoilmoituksesta tuli kielteinen päätös, vein asian potilasvahinkolautakunnan käsittelyyn ja luonnollisesti myös sieltä tuli vastaavilla perusteilla kielteinen päätös. Sillä ei ole merkitystä, ettei potilasasiakirjat ole totuuden mukaisia, koska lääkärillä on oikeus itse päättää mitä asiakirjoihin kirjaa ja mitä jättää kirjaamatta.

Potiaalla on oikeus vaatia potilasasiakirjoissa oleviin puutteellisiin tai virheellisiin merkintöihin täydennystä ja korjausta. Lääkärillä on kuitenkin oikeus päättää itse, täydentääkö ja oikaiseeko näitä merkintöjä vai ei. Mikäli lääkäri katsoo olla oikaisematta ja täydentämättä näitä merkintöjä, ei potilas voi asialle mitään. Lääkäri voi antaa perusteluksi tietojen korjaamisesta kieltäytymiselleen esimerkiksi aiemman pitilasvahinkolautakunnan päätöksen, jossa ei todeta mitää virhettä tapahtuneeksi. Sillä ei ole merkitystä, että tuo päätös perustuu virheeellisiin potilasasiakirjamerkintöihin.

Toisella lääkärillä ei myöskään ole oikeutta puuttua kollegan tekemiin merkintöihin, tämän kieltää lääkäriliiton kollegiaalisuusohje. Toinen lääkäri ei myöskään saa kyseenalaistaa, tai kritisoida kollegan hoitoratkaisuja, myös tämän kieltää lääkäriliiton kollegiaaalisuusohje. Potilaalla siis ei ole näin ollen todellista mahdollisuutta saada virheellisiä potilasasiakirjoja oikaistua, mikäli ne tehnyt lääkäri ei näin halua toimia. Potilaalla ei ole tässä tilanteessa myöskään mahdollisuutta saada toiselta lääkäriltä todellisuudenmukaista näkemystä, koska lääkäriliiton ohje kieltää toista lääkäriä sellaista tekemästä.

15

211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä on koettu

      Jatkuu:

      Ylhäällä kuvatut asiat ovat vain pintaraapaisua siitä, miten laki potilaan oikeuksista todellisuudessa toteutuu, tai pikemminkin jää toteutumatta.

      Potilaalla on toki oikeus tehdä kantelu AVIin, tietosuojavaltuutetulle, eduskunnan oikeusasiamiehelle, oikeuskanslerille, valviraan, tai ihan mihin tahansa. Oikeus kanteluun ei kuitenkaaan johda mihinkään, sillä hoidosta vastannut sairaala ja lääkäri antavat vastineensa perustuen virheellisiin potilasasiakirjoihin sekä kielteisiin potilasvahinkolautakunnan päätöksiin. Nämäkin on tullut koettua omakohtaisesti, kaikki tekemäni kantelut ja valitukset johti jokaisessa instanssissa kielteiseen päätökseen.

      Mikäli potilas yrittää myöhemmin saada korjaavaa hoitoa aiemman "mielestään pieleen menneen hoidon" seurauksiin, tämä ei tule onnistumaan, koska kaikki nuo edellä mainitut instanssit ovat antaneet kielteisen näkemyksensä ja näin ollen mitään ei silloin pielessä voi olla, eikä pelkkä potilaan näkemysero lääkärin kanssa voi olla peruste millekään korjaavalle toimenpiteelle. Toki potilas voi hankkia vaikka sadan eri lääkärin näkemyksen tilanteesta, mutta kuten ylempänä todettiin, lääkäriliiton kollegiaalisuusohjeen vuoksi eriäviä mielipiteitä on mahdotonta saada ja vaikka sellaisen onnistuisi jostain saamaankin, kuitenkin sitä korjaavaa hoitoa voi olla toteuttamassa sadasensimmäinen lääkäri, joka puolestaan katsoo taas koko hoidon aiheeettomaksi.

      Tässä on jo riittävästi taustaa perusteeksi sille, että mielestäni Suomessa lääkäreillä on täydellinen "suojatyövirka", eli tekipä lääkäri mitä tahansa, lääkärillä on aina itsellään oikeudet ja mahdollisuudet päättää siitä tuliko moka vai ei. Helpoiten se onnistuu potilasasiakirjat väärentämällä ja tämän jälkeen ei enää mikään mahti maailmassa voi asiaa muuksi muuttaa. Potilasvahinkoasiathan vanhenee kymmenessä vuodessa, mutta tuoreiden kokemusteni perusteella ei vielä 15 vuoden jälkeenkään asiaa tarkastella muuten kuin yllä kuvatulla tavalla, ei vaikka enää ei mitään vahinkokäsittelyä tai muuta pystyisi vireille laittamaankaan, vaikka tapaus on kaikilta osin jo vanhentunut.

    • Yksi taisteli ja

      Saman kokenut.

      Lisäksi jos lähdet kantelukierrokselle ,muista nauhoittaa kaikki keskustelut viranomaisten kanssa . Myös keskustelut lääkärin kanssa kannattaa nauhoittaa, vain näin pystyt todistamaan saamaasi kohtelua terveyshelverissä.

      Näin olen toiminut jo vuosia kun huomasin mitä kaikkea tässä maassa todella tapahtuu. Tulen myös julkaisemaan vielä kaiken mitä olen kokenut. Nauhoituksia löytyy kymmeniä tunteja.

    • Tukea
      • Tämä on koettu

        Tuossapa oiva linkkivinkki niille jotka vielä näiden kanssa painiskelee. Itseasiassa löysin taannoin netistä googletellessani sellasiai sivustoja, joista voi saada kotivakuutuksen piikkiin asianajajan apua & yksityisen lääkärin lääketieteellistä asiantuntemusta potilasvahinkotilanteisiin. Valitettavasti sillon aikoinaan itse näiden asioiden kanssa painiskellessa kaikki piti hoitaa itse, tuollaisia palveluita ei ollut tarjolla, eikä sen enempää muutakaan apua ja tukea. Löytämiäni sivustoja lukiessa mulle selvisi mm se, ettei potilasvahinkoasiaa pitäisi ikinä lähteä itse pistämään vireille, vaan ottaa aina ammattiapua, jonka tosiaan useimmat kotivakuutukset kattaa!


    • ammattilait
      • Jumalasta seuraavia

        Olipa nuo potilaan, asiakkaan ja kansalaisen oikeuksia määrittelevät lait mitä tahansa, lääkärin oikeudet määritellä oma työnsä menee aina niiden yli. Onko mitään muuta ammattikuntaa, jossa viranhaltija itse saa määritellä oman työnsä laadun ja virheettömyyden, sekä olla itse päättämässä siitä, oikaistaanko virallisiin potilasasiakirjoihin sisältyvät virheet, puutteet ja suoranaiset väärennökset vai ei?! Missä tahansa muussa ammatissa asiakirjaväärennöksestä joutuu syytteeseen, lääkäri sen sijaan saa sulkia hattuunsa, kun on älynnyt sanella tekstit "täydellisiksi"!


      • VALVIRA VALVOO

      • Näin se vaan menee
        VALVIRA VALVOO kirjoitti:

        Mutta VALVIRA VALVOO, vai onko tämä aihe valvonnan ulkopuolella?

        http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/terveydenhuolto/ammattihenkiloiden_valvonta

        No valvira, tai avi tsekkaa asiat potilasasiakirjoista ja toki myös sairaalan ja/tai lääkärin antama selvitys/vastine (joka sekin perustuu potilasasiakirjoihin) on oleellinen tekijä näiden käsittelyssä, polilaan näkemys taas täysin toissijainen. Jos ja kun lääkäri on "kaunistellut" ne potilasasiakirjat, ei valviralla tai avilla ole mitään syytä asiaan millään tavalla puuttua, toteavat vain kyseessä olevan pelkästään potilaan ja lääkärin välisestä näkemyserosta.


    • Kidutettu

      Veli suojelee veljeä.
      "En usko työkaverini käyttäyryvän näin" koska tunnen hänet. Näin kaveri puolustelee toista minun kantelussani. Pikkulasten leikkikenttä juttuja, missä muussa ammattiryhmässä puolustellaan virheentekijää. Tässä tapauksessa potilaan henki oli kyseessä ja makasin osastolla kidutettuna. Lääkärit haukkuivat hulluksi.

      Mikä ero on jumalalla ja lääkärillä, jumala ei luule olevansa lääkäri,.....

    • Tietääkö kukaan?

      Onkohan kukaan muuten ikinä kannelut millekään instanssille tuosta lääkäriliiton kollegiaalisuusohjeesta? Se jos mikä on tässä yksi oleellinen tekijä potilaaan oikeuksien mitätöitymisen suhteen. Miten yksi liitto voi ohjeistuksineen marssia Suomen lain yläpuolelle ja miksi viranhaltijan on noudatettava ennemmin liiton ohjetta, kuin Suomen lakia? Miksi valvovat viranomaiset hyväksyy tällaisen lainvastaisen menettelyn?

    • Tärkeä asia

      on tämä. Pyydä juttua johonkin aikakausilehteen. Niillä on pulaa hyvistä jutunaiheista.

    • Korvaus
      • Itsevaltiaita

        Teoriassa kyllä, käytännössä ei, mikäli lekuri on päättänyt toisin. Lääkärillä on oikeus päättää mitä papereihin kirjaa, jos papereissa kaikki on täydellisesti, tuo ei ikinä tule muuksi muuttumaan, vastasipa ne paperit todellisuutta taikka ei. Potilasvahinkolautakunnat ja muut käsittelee asiat täysin papereiden perusteella.


    • Näin on!
      • V*ttu mit' p*skaa

        "Lääkäriliiton Kollegiaalisuusohjeiden mukainen ajatus ”Kollegiaalisuus on yhteistyötä potilaan parhaaksi” on hyvin lähellä lääkäriprofession määritelmää."

        No totta tosiaan, ainakin paperilla ja sehän se sitten riittää, kas kun millään muulla ei ole mitään väliä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1915
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      50
      1836
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1363
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1121
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1099
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1098
    Aihe