Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Syöpäkö paras kuolemisen tapa?

Millainenkuolema

Ajattelun lähtökohtana on, että meidän jokaisen on kuoltava. Kuolemisen tapoja on erään lääkärin mukaan vain viisi erilaista: äkkikuolema, jonkin elimen toiminnan vähittäinen pettäminen, dementiakuolema, syöpä ja itsemurha.

-äkkikuolema voi olla hyvä itselle, mutta ei läheisille
-vanhuuskuolemat ovat lähinnä jonkin elimen vähittäistä pettämistä ja joutumista lääkärien hoivaan
-dementia on ehkä kamalin läheisille, itse siitä ei ehkä lopulta tiedä mitään
-syöpä on yleensä niin hidas, että loppuun ehtii valmistautua perusteellisen hyvin
-lääkäri ei ota itsemurhaa edes käsittelyyn

Arvovaltainen lääketieteen vaikuttaja, the British Medical Journalin
entinen päätoimittaja ja lääkäri Richard Smith, 62, julkaisi uudenvuoden aattona
kaikkia koskettavan blogikirjoituksen, jonka aiheena on kuolema.
http://blogs.bmj.com/bmj/category/richard-smith/
http://blogs.bmj.com/bmj/2014/12/31/richard-smith-dying-of-cancer-is-the-best-death/
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1420251810643.html

17

213

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuolemantapauksia

      Onhan noita kuolemia ollut suvussa monenlaisia:
      -sodissa meni miesväkeä, mutta se on kai odotettavissaolevaakin, vaikka äkkinäisesti tapahtuukin. Ja jäljellejääneet jatkavat elämäänsä, miten vain pystyvät.
      -muutama alkoholin seurauksiin kuoleminen, mikä oli jotakuinkin odotettavissa, vaikka väkivallan kautta tapahtuikin, mutta niin hitaasti, että sairaala ehti väliin ja poliisin murha- tai tappotutkimukset jäivät tekemättä.
      -pari aivoinfarktia, joiden kanssa olisi ehkä voinut elää pidempäänkin, mutta sairaala teki toisesta lopun vajaassa päivässä,
      -vanhuusiän sydänkohtausten sarjan viimeinen oli "luonnollinen" loppu.
      -elimistön hidas alasajo. Meni näkö ja kuulo hitaasti ja kaatuilun ja murtumien vuoksi liikuntakyky vähitellen ja pikkuhiljainen jumittuminen sairaalasänkyyn vuosikausiksi.
      - oli yksi keuhkosyöpätapaus koko aikuisikänsä tupakoineella. Oli vain sen verran kaukainen sukulainen, etten tiedä kuinka kauan siihen kuolemiseen meni.
      - vähän läheisempi sukulainen meni maksasyöpään varsin nopeasti.
      - yksi alzhaimerikko, joka sijoitettiin aika pian laitoshoitoon, mikä teki hänestä nopeasti lopun. Sotavamman jälkiseurauksia muuten.
      - yksi miltei satavuotiaaksi elänyt ja toinen vähän ylikin.

      Mitä noista sanoisi: elää voi pidempään, jos ei polta eikä juopottele, eikä valitse sodassa väärää puolta.

      Vanhimmiksi eläneet kärsivät loppuaikansa yksinäisyydestä tai joutuivat elämään outojen ihmisten keskellä hoitolaitoksissa.

    • aikanäytää

      Niin kaikki jonkun kuoleen ovat tunteneet ;)
      Hoitamattomuuteen laitoksessa äitini ja mummuni. Haimasyöpä, leukenemia, verisuoni katkesi päässä, paksunsuolensyöpä, onnettomuuksia, sodassa kaatui. Nuoria olivat sodassa kaatuneet ja syöpäkuolemat, kaikki alle keski-iän. Perytyviin suorassa sukusuhteessa ei ole kuollut kukaan.

    • Arvioidaan

      Vierelläkulkijan havaintoja syöpäsairaan elämästä.

      Viisi vuotta sitten, alkuvuodesta 2010, huomattiin outo myhkyrä ihon alla. Alusta alkaen päätettiin olla menemättä lääkäriin tutkituttamaan sitä lähinnä aikaisempien huonojen lääkärikokemusten vuoksi.

      Myhkyrä kasvoi kivuttomasti ja enimmäkseen häiritsemättömästi kokoa kolme vuotta. Sinä aikana saattoi tosiaan "elää kuiin viimeistä päivää", eli tehdä ja mennä ja osallistua kaikkeen kiinnostavaan, mikä aikaisemmin oli jäänyt tekemättä viitsimättömyydestä tai muista syistä.

      Kahden viimeisen vuoden aikana kasvain on kasvanut jo häiritsevän suureksi ja meneminen ja touhuaminen vähenivät vähittäin pikkuhiljaa ja vetäytyminen oman kodin suojaan ja perheen pariin alkoi voittaa alaa.

      Syöpähän saa kasvuvoimansa villiintyneistä verisuonista, joita kasvaimessa on hyvin runsaasti ja jotka saavat kasvaimen näyttämään voimakkaan punaiselta tai jopa sinipunaiselta.Verisuonten kasvutekijä saa myös syöpäsolut ja verisuonet "falskaamaan", eli soluneste ja veri tulee läpi kasvaimesta.
      Hoitomuotoa kehitellään.
      http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo91437.pdf

      Mutta tässä tapauksessa ainoana hoitona ja kivunlievityksenä on ollut vierelläkulkijan rukous.

      Tätä kertomustahan on jatkunut jo yli vuoden
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/207744#comment-65139983

      • Kuulumisia

        Kuulumisia tähän jatkokertomukseen. Edellinen kirjoitus oli tällä osastolla joulukuun lopussa.

        Potilas on edelleen hyvin hengissä. Kivut eivät tapa, vaikka olisivat koviakin. Kasvain levittäytyy pikkuhiljaa laajemmalle. Kasvaimen keskellä kasvainmöykyt tuhoutuvat itsestään ja keskialueella on kuoppa. Reunat ovat koholla. Kohollaolevan rengasvallin läpimitta on parisenkymmentä senttiä. Kasvain kiskoo ympäröiviä kudoskerroksia kokoon. Verenvuodot kasvaimen alueella ovat yleensä jo niin runsaita, että peitämme koko kasvaimen puuvillakankaalla, mikä muodostaa vähän kuin keinoihon ja tyrehdyttää verenvuodon enimmäkseen. Kangas kovettuu kuin pelliksi ja pistelee varsinkin reunoistaan. Kudosnesteet tihkuvat kankaasta läpi ja bakteerikasvustot saavat kankaan muutamassa päivässä haisemaan ja muuttumaan mustanpunaisen kaikenkirjavaksi. Kangas on liotettava muutaman kerran viikossa irti ja vaihdettava uuteen.

        Kasvain kiertää jo osittain kaulan reunaa ja ärsyttää joko siinä tai etäpesäkkeenä keuhkoissa yhä paheneviin yskänkohtauksiin varsinkin keskiöisin.

        Voimat hiipuvat ja lähinnä liikunnan puutteesta johtuva lihasmassan väheneminen pudottaa painoa noin kilon kuukaudessa.

        Oudot "kuljeksivat kivut" ovat kasvainkipuja voimakkaampia.


    • Jatkokertomus

      Yskä tuntu olevan tällä erää häiritsevin oire. Nimenomaan makuullekäydessä yskä villiintyy mahdottomaksi ja valvottaa varsinkin alkuöisin tuntikausia sekä potilasta että "hoitohenkilökuntaa". Samoin puhuminen laukaisee usein yskänpuuskan.

      • Uusia-etäpesäkkeitä

        Keskelle päälakea on kasvanut vaaleanpunainen pompula. Toivottavasti se ei pysty kasvamaan kallon saumojen läpi aivojen puolelle. Toistaiseksi vielä kipeänä tuntumaton. Toinen kymyrä päässä on niskassa, mutta niin hiusten alla, ettei kovin selvästi näy.

        Näön heikentyminen on pysähtynyt, joten ehkä silmien etäpesäkkeiden kasvukin on pysähtynyt.


    • Arveluita-voinnista

      Lopullinen kuolemisen tapa syövän kohdalla pysyttelee edelleen arvailujen tasolla. Vuosi sitten suurimpien verenvuotojen aikaan arveluna oli että runsaan verenvuodon seurauksena kuolisi verenpaineen laskuun. Vaeltelevien kovien kipujen kohdalla on arveltu aina kulloisenkin kivun kohdalla olevan elimen pettämistä, milloin munuaiset, perna tai sydän. Yskänkohtausten kohdalla, että keuhkot repeävät siihen yskimiseen tai keuhojen etäpesäke alkaa vuotaa verta. Pahenevan ummetuksen kohdalla suolten ratkeamisen aiheuttamaan myrkytykseen. Peräruiskeet aiheuttavat hermoston häiriötiloja, holtitonta vapinaa ja tajunnan tason heilahteluja. Välillä tuntuu, ettei sydän jaksa toimia, vaan jumpsuttaa hyvin harvakseltaan ja ääreisverenkierto heikkenee ja jalat kylmenevät. Painon lasku kiihtyy, nyt jo pari kiloa kuukaudessa ja sen huomaa jo selvästi. Ruokahalua olisi, mutta ummikkovatsa ei vedä.

    • Jatkokertomus

      Viidessä vuodessa rintasyövän havaitsemisesta hoitoihin, hoitovirheisiin ja hoidon aiheuttamiin komplikaatioihin ehtii kuolla yli kymmenen prosenttia potilaista.

      (Joku lääketieteen edustaja varmaan sanoisi hienostuneen sievistelevästi, että se määrä sairastuneista kuolee valitettavasti vielä "hoidoista huolimatta".)

      Tässä tapauksessa viisi vuotta ilman mitään lääketieteellistä hoitoa ja lääkkeittä potilas porskuttaa vielä elinvoimaisena.

      Eräs arvelu syövän syystä voisi olla tässä monikemikaaliyliherkkyystapauksessa rintaliivien tukijäykistemetallien ja erinäisien keinokuitujen pitkäaikainen vaikutusärsytys. Kasvain alkoi kehittyä liivien yläreunojen koristeiden kohdalle ja nyt on havaittu liivien alareunankin kohdalla rinnan alapuolella ihon alla noin kymmenen sentin laajuiseksi huomaamatta kasvanut "kova juttu", mikä alkaa tunkea ihon läpi. Liekö itsenäinen syöpä vaiko etäpesäke.

      Keuhkojen etäpesäkkeiden aiheuttamat repivät yskänpuuskaukset ovat harventuneet, mutta ne häiritsevät rakon sulkijalihasten toimintaa ja siitä seuraa lirahtelua. Ärsyttävien kertakäyttövaippojen sijaan käytössä on puuvillariepuja, joten "riepusulkeisten" materiaalimäärä vain kasvaa.

      Silmien näkökentässä esiintyy edelleen salamointia ja näkökenttävääristymiä, mikä viittaa silmissä oleviin etäpesäkkeisiin.

      Päälaen etäpesäke kasvaa hissukseen kokoa ja on kipuherkkä ja kosketusaltis.

    • Tonikuusela

      Paras tapa kuolla syöpään olisi teknisesti kuolla kipulääkkeiden liika-annosteluun. Niitä ei kuitenkaan jaella ihan niinkuin ennen vanhaan. Tämä on aiheuttanut kirjaimellisesti kriisin saattohoidossa!

      http://www.hs.fi/kotimaa/a1305596128938


      Onneksi vaihtoehtoisia metodeja on nyt vireillä. Jos olette kiinnostuneita voitte meilata minulle osoitteeseen [email protected] Minulla on aiheesta olemassa internet palsta, jossa käsitellään eutanasian sekä teknisiä että moraalisia puolia. Jakelen linkkejä sinne käytännössä oman harkintani mukaan!

      • Vaihtoehtois-kuvitelmia

        Tuon "Jatkokertomuksen" historiassa on ajoittain ollut tilanteita, lähinnä joskus öisin, kun kivut ovat tuntuneet puoliunenomaisesti sietämättömimmiltä, että potilaalla on ollut lähtöhaluja pois tästä kipujen maailmasta. Sellaisessa tilanteessa esimerkiksi suojariepujen repiminen pois kasvaimen päältä on tehnyt tilanteesta pelottavan veristä.

        Sitten taas sellaisina päivinä, kun kivut ovat olleet vähäisiä tai kokonaan pois, elämä on ihan elettävän arvoista.

        On hän joskus vihjannut siihen suuntaan, että hähellä on jossakin piilossa jonkun sukulaisen jäämistöstä vahvoja sydänlääkkeitä, joilla arvelee voivansa tehdä itse pikaisen lopun kestämättömän kivuliaassa tapauksessa.

        Asia pitäisi vain ilmetä jonkinlaisesta hoitamattomuustestamentista, mutta ei hänellä ole testamentillista pätevyyttä allekirjoituksien osalta omassa eristäytyneisyydessään.

        Nykylakien puitteissa sellaisen tapauksen jatkosta saattaisi tulla tiukka poliisikuulustelu murhatutkimuksena, onko hoivahenkilökuntaan kuuluva järjestänyt hänet harkitusti pois, kun tilanteessa on tällaisiakin elementtejä:
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13301661#comment-77353530


    • Jatkokertomus

      Etäpesäkkeitä löytyy lisää. Lähikainalossa on sunnilleen golfpallon kokoiseksi huomaamatta kasvanyt möykky. Toisenkin rinnan alla on ihon alla kova alue, mikä ei vielä ole tunkemassa läpi ihon. Keskipään pompula laajenee ja saa väriä, vihertävänharmaan vivahteita ja todennäköisesti puhkeaa kohtapuoliin ja on sattuvan kipeä. Pään ohuen ihon alueella patit näkyvät herkemmin, ja niitä on useampia kasvamassa. Silmien kääntäminen sivulle sattuu.

      Voimat vähenevät.

    • OdotanTulevaa

      En katsoisi syövän olevan paras tapa kuolla, vaikka tilanteessa, jossa syöpää ei enää voida parantaa, niin syöpä voi edetä hyvinkin nopeasti loppuvaiheessa ja aiheuttaa kuoleman.
      Syöpä ei ole lempeä aiheuttamillaan oireillaan.

      Sain seurata läheiseni kamppailua syöpää vastaan kuolemaan saakka ja se ei ollut mitenkään mukavaa, vaan surullista, epätoivoista ja tuskallista, saatikka millaisia tunteita se syöpäpotilaalle aiheuttaa.
      Jokainen voi omakohtaisesti miettiä tilannetta syöpäpotilaan kannalta, kun on sairaus, josta ei ole mitään toiveita parantua ja elinaikaa on vain muutama kuukausi jäljellä.
      Lisäksi ruokahalu katoaa, lääkkeiden ottaminen vaikeutuu, tajuttomuuskohtaukset lisääntyvät, voimat katoavat, liikkuminen vaikeutuu, paino laskee, väsymys lisääntyy, kivut lisääntyvät.
      Seuraavana aamuna voi olla pahempia oireita, kuin edellisenä iltana olisi osannut aavistaa.
      Siinä omaiselle tulee itku, kun sairaan lähimmäisen tilanne menee huonompaan suuntaan.
      Lisäksi syöpään liittyvä pahoinvointi lisääntyy sairauden loppuvaiheessa.
      Pahimmillaan pahoinvointia ei saada edes millään lääkkeillä kuriin.
      Syöpä ei ole todellakaan inhimillinen, vaan epäinhimillisin tapa kuolla.

      Syöpäsairaan omaisena sairauden loppuvaihe oli todella raskas ja surullinen, vaikka kipulääkitystä annettiin, niin ei vastaavaa elämän loppua en soisi kellekään, mitä isäni joutui kokemaan.
      Sitä on mahdoton tietää ja kuvitella, miltä syöpäsairaasta isästäni tuntui elämän viimeisillä minuuteilla, kun hän tiesi lähtöhetken lähevän hetki hetkeltä.
      Isäni sai sentään nukkua pois omassa kodissa, omassa vuoteessa läheisten seurassa.
      Silti lähdön hetki on jokaisella yksinäinen, ketään läheistä ei saa mukaansa saattamaan tuonpuoleiseen, vaikka olisin halunut saattaa isäni elämän ja kuoleman rajan yli.
      Sellaiset hautajaiset olisivat olleet parhaat, kun läheiset pääsisivät saattamaan rakkaan läheisensä kuoleman rajan yli ja saisivat nähdä minne rakas läheinen menee kuoleman jälkeen.

      Takaisin palattuaan saisivat olla iloisin mielin siitä, että rakas pääsi perille lepoon ja hekin pääsevät samaan paikkaan kun heidän aikansa koittaa ja silloin ero kuolleesta rakkaasta ei tunnu niin pitkältä ja raskaalta, kun tietää mikä odottaa elämän jälkeen.

      • Tuonpuoleista-On

        Kyllähän siitä tuonpuoleisesta paikasta ja olotilasta löytyy kertomuksia. Sellaisten kertomuksia, jotka ovat hetkeksi aikaa kuolleet ja palanneet sieltä jostakin kertomaan, mitä olivat kokeneet kuoleman tuolla puolen.

        Olin koonnut aika ison luettelon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja nettilinkkejä yhteen tämän S24:n keskusteluketjuun, mutta kirkko teki todella katalan tempun sulkemalla keskustelun ja hävittämällä kaikki kirjoitukset totaalisesti löytymättömiin.

        Olen tehnyt sitä samaa säilömällä kaikkea tietoa tänne keskusteluihin kohta viidentoista vuoden ajan. Yleensä tieto on pysynyt tallessa paremmin kuin nopeammin sökähtelevien tietokoneiden muistoissa.


    • Jatkokertomus

      Reilu kuukausi mennyt edellisistä kirjoituksista. En ole vain hoivakiireiden vuoksi ehtinyt istahtaa tietokoneen ääreen. Kirjoitelen pikkuhiljaa pätkittäin kokemuksia, kunhan ehdin.

      Pari sairaalakeikkaa on heitetty lähinnä ummetuksen "räjäyttämän" suolen takia. Verta valui enimmilläänehkä 2/3 koko kehon verimäärästä, eli 4-5 litraa.
      ,

      • Jatkokertomus

        Rintasyöpä ei yleensä tee etäpesäkkeitä suolistoon, vaan etäpesäkkeet ovat useinmiten luustossa ja haurastutavat sitä.

        Ummetus on siis omintakeista ja syöpä vain lisää sitä suoranaisesti ja liikunnan vähenemisen myötä ja microlaxit jumittivat tilanteen täysin. Monen viikon täsjumin jälkeen puhelinkonsultaatiossa lääkäri varoitti, että tila on hengenvaarallinen. Muutama päivä sen jälkeen potilas tunsi, että jotakin ratkesi ja muutaman tunnin päästä alkoi tulla verta ja hyytymiä. Sitä jatkui koko päivän ja siistiytymissuihkumatkalla katosi taju ja jalat alta. Kaatumisessa murtui yksi etäpesäkkeen heikentämä luu.


      • Jatkokertomus

        Kiirettä on pitänyt, ei paljon tietokonetta ole ehtinyt näpelöidä.

        Siis jatkoa: Murtunut luu kipsattiin lyhyellä kipsinpätkällä ja se oli aluksi hyvin, mutta sairaalan hoitsut kääntelivät potilasta niin rajusti kipuhuutamisesta välittämättä, että kipsaus ja luu eivät kestäneet, vaan murtuma uusiutui ja raaja oli löperön toimimaton ja luunpalasten ratina vaan tuntui ja kuului.

        Sairaalassa oli virolainen sekopääpsykiatri, joka ei kuunnellut mitään, vaan kuvitteli tilanteen ihan metsään. Lääkäri kirjoitti lähetteen saattohoitosairaalaan, mutta me otimme hatkat ja lähdimme kotiin. Lääkäri ei pyynnöstä huolimatta suostunut antamaan tai kirjoittamaan reseptiä kipulääkkeeseen.

        Joitakin päiviä kotona ja peräpään verenvuoto alkoi uudestaan ja ummetuskipu kävi sietämättömäksi. Sairaankuljetusporukalla ei tunnu olevan oikeutta tai mahdollisuutta antaa kipulääkettä, joten uusi kuljetus poliklinikalle, jossa löytyi morfiinia kivun häivytykseen.

        Ne järjestivät osastolle saattohoitohuoneen, jossa olin vierellä viikon verran tarkkailemassa hoitovirheitä. Ei siellä kuunnella potilasta eikä saattajaa, vaan tökitään vaan lääkkeitä liikaa ja aivan vääriä. Verenvuoto kuitenkin loppui ja suoli alkoi toimia. Pieni veritäydennys oli sentään paikallaan. Vahvat morfiini- ja fentanyylijohdannaislääkkeet vievät selkeän tajunnan ja puhekyvyn. Piti opettaa potilaalle harvoina selkeinä hetkinä uusi kommunikaatiotapa, jossa ei saa mainita mitään kipuun vivahtavaa sanaa, etteivät lääkärit ja hoitajat antaisi liikaa lääkkeitä. Syöttäjänä saatoin kipata osan lääkkeistä lavuaariin.

        Kun ei viikossa henki lähtenyt, lähdimme jälleen kotiin ja taas omalla vastuulla ja vastoin lääkärin määräystä, niin pääsimme eroon kaikista lääkkeistä, kun ei niitä enää tarvittu.

        Kotona oli hyvä olla ja ehdimme viettää hyvän perhejuhlan.


    • JonesHenry

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      88
      1305
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe