Kiinteä laituri

Dock

Onko kukaan rakentanut laituria niin että pääty lepää järvessä olemassa olevien isojen rinnakkain olevien kivien päällä? Kiville on rannasta matkaa arviolta seitsemän metriä ja ovat aina näkyvissä. Olisiko järkevää laittaa kaivonrengas tai esim kivikoreja tukemaan kulkusiltaa, vai rakentaa kulkusilta esim rautatiekiskosta jota sattuu jo olemaan. Entä kivilaituri, mitenkähän nuo kivikorit toimisivat alustana? Mahdollismman edullisesti pitäisi saada laituri jota ei tarvitse talveksi repiä pois järvestä.

13

4784

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puck

      Siis järvessä olevat kivet ovat aina näkyvissä? Jos jäät eivät niitä liikuttele, niin sopivat hyvin kannattamaan laiturin toista päätä. Tuo 7 metriä on aika pitkä jänneväliksi, muttei aivan mahdoton. Rautatiekiskosta laiturin kannattimena ei ainakaan minulla ole kokemusta. Jos kuitenkin välikannatin tarvitaan, niin sitäkään eivät jäät saisi liikuttaa. Kivillä täytettyjä kaivonrenkaita on tuossa käytetty.

    • Masa1123

      050 3445564

    • laituria

      Sehän on vain hyvä, että on luonnostaan sopiva tuki laiturilla. Veden nousu ja lasku tietyillä vesistöillä aiheuttaa sen, että laituri voi jäädä veden alle tai olla liian korkealla ja silloin ovat nämä säädettävät laiturit paikallaan. Mutta sekään ei ole mikään ainoa vaihtoehto. Veljelläni on ns. ponttoonit, tynnyrit laiturin päässä, joka myös hyväksi osoittautunut, eipä tarvitse säädellä..

    • tekisinitsekin

      Kiviporalla poraat sopivankokoisia reikiä. Niihin betoniraudat. Sitten hitsausta sopivasti, tai hieman betonikakkua kiven päälle. Hyvä tulee.

    • ratamökinäijä

      Jos järvessä on kaksi kiveä, joita jäät eivät siirtele, niin tilanne on ihanteellinen. Setisemän metrin jänneväli on aika pitkä. Toivottavasti kivet ovat niin kookkaita, että niihin voi kiinnittää laiturin pulttaamalla. Ratakiskoista en tiedä. Suosittelisin kahta puhelintolppaa, joiden toiset päät pultataan kiviin ja toiset päät rannallla samassa tasossa olevan tuen päälle. Sen jälkeen voi ryhtyä rakentamaan laiturin päällysrakenteita lujalle ja varmalle pohjalle.

    • Ned

      Ajankohtainen aihe minullekin.

      7 metriä rannasta kiville on aika pitkä tosiaan. Toisaalta perinterisen T-laiturin sijaan voisit harkita terassi muotoa. Puhelinpylväät kivien päältä rantaan ja sitten normi terassirakennus päälle.

      Minulla tilanne on että on yksi noin 1m (leveys) x 0,8m (syvyys) x 2m kivi joka on aina pinnalla. Kivi noin 4 metriä rannasta. Suunnitelmana perustaa sen päällä neliön muotoinen laituri. Kiven päälle ajattelin porata neljä reikää 20cm välein, kierretangot sisään ja 3-4 metrin 100x100mm parru kiinni rannanmyötäisesti. Rannasta runkopuut parruun kiinni ja päälle terassi.

      Miltä kuulostaa?

      • mikässiinä

        Mieluummin 3 metriä. Eihän siinä mitään, jos osaa asentaa kierretangot pitävästi.
        4 metriä vaatisi kai 150 mm korkeutta parruun? Sen voisi kyllä laittaa siihen kylkeenkin, tai sitten kulmaraudoilla suoraan kiveen.


      • Ned
        mikässiinä kirjoitti:

        Mieluummin 3 metriä. Eihän siinä mitään, jos osaa asentaa kierretangot pitävästi.
        4 metriä vaatisi kai 150 mm korkeutta parruun? Sen voisi kyllä laittaa siihen kylkeenkin, tai sitten kulmaraudoilla suoraan kiveen.

        Kierretangot saa massalla kuulemma todella lujasti kiinni. Mielummin 3 metriä sen takiako ettei tuu liian paljon raistusta tangoille jos ihmiset seisovat jomalla kummalla reunalla vai taipumisen takia?

        Ehdotatko taipumisen estämseksi 150mm parrua jos 4 metriä?

        Tuota loppuosaa en ehkä ihan ymmärtänyt, ehdotatko että parempi kiven kylkeen kiinnitys olisi parempi? Eikö tangoille tulisi aika kova ja jatkuva rasitus? Kulma raudatkaan ei ehkä ihan toimi koska kivi ei ole ihan tasainen, tangoilla, muttereilla ja levyillä saan säädettyä parruun suoraksi.


      • Ned

        Itse itseäni kommentoidan: porasin viikonloppuna tangot kiveen (2kpl 24mm haponkestävää kierretankoa) ja asensin parrun päällä. Säädin parrun vaateriin, joten mielenkiintoista nähdä onko keväällä edelleen jäiden lähdön jälkeen samassa asennossa.


    • Järkikäteen

      Joku edellä suositteli puhelinpylväitä. Näitä kreosoottitolppia ei missään tapauksessa pidä käyttää, ellei ehdoin tahdoin tahdo lyhentää omaa ja muiden ihmisten elinikää.

      • 09876

        Ei syytä huoleen, ei nykyään mistään enää saa kreosoottipylväitä, eli niitä ruskeita haisevia.
        Nykyiset pylväät kyllästetään eri aineilla, pylväät ovat vihreitä väriltään, ja voi huoletta käyttää laiturirakenteisiin.


    • viac

      Kivikorien käyttökohteet:

      Meluvallit
      Tukimuurit
      Teräsrumpujen päätyrakenteet
      Viheralueet
      Siltojen maatuet
      Laiturit
      Eroosiosuojausrakenteet

      Kivikoreja on käytetty jo yli sadan vuoden ajan, mutta vasta viime aikoina niiden suosio on kasvanut Suomessa. http://www.viacon.fi/tuote/kivikori/

    • Laiturimiäs

      Kreosoottipylväisiin liittyen on pakko kommentoida, että itse en usko pylväistä juurikaan mitään liukenevan jos esim ensin ovat 30-40 vuotta olleet käytössä niin eiköhän myrkyt lienee jo liuenneet.

      Mitä tulee kivien päälle rakentamiseen niin itselläni toimii mainiosti. Ainut ongelma itselläni oli, että laituri joka perustuu järvessä olevaan isoon kiveen ja puhelinpylväisiin oli alkujaan hieman hutera, joten keskiväliä on hyvä tukea esim kivikorilla tms. Itse laitoin ison pöllin poikittain laiturin alle ( suht matala ranta joten ottaa pohjasta hyvin tukea)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1723
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1421
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1106
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      869
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      197
      790
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      97
      759
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe