Kuinka yleistä on ettei insinööri osaa matikkaa?

turhautta.osaamattomuus

Tietoa ja taitoa soveltamiseen kyllä on, mutta kun pitäisi laskea vaikka vektoreita tai käänteismatriisi, niin eihän siitä tule yhtään mitään!

21

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asdasasdasdasdasdadad

      Olen ohjelmistotekniikan DI vuodelta 2000. Osasin joskus laskea käänteismatriisin, vaan en kyllä osaisi enää. Koskaan en ole tuota taitoa töissä tarvinnut. Onneksi minulla on 10cm paksu matematiikan raamattu hyllyssä - sieltä se ohje löytyy.

    • import

      Eipä tosiaan ole ollut koulujen jälkeen kertaakaan tarvetta matematiikalle IT-alalla. Bisneskoodaus on enemmän sitä tietokantaan yhteyden ottamista ja kenttien mäppäystä. Siihen sitten lokitus.

      Tietty jos pelikoodausta tekee ammatikseen, niin sitten. Mutta veikkaan että alle 5 % Suomen koodareista tekee pelialalla hommia.

    • hajoo_paska

      Minä jätän matikat ihan vaan kalastajille.

    • matikisti

      Itse olen matemaatikko ja multa on elämäni aikana kolme kertaa insinööri kysynyt apua johonkin ohjelmointijuttuun matikan osalta. No, eipä tuollainen otos ole kauhean suuri. Eli tuskinpa saisin elantoa vaikka perustaisin ohjelmoijien matikka-apufirman.

    • nerot_osaa

      Riippuu insinööristä. Osa on hyvinkin perillä asioista ja voi jopa suoraan muistista kertoa, mistä löytyy tarvittavat kaavat em. toimenpiteeseen, jos ei nyt tarkalleen jokaista kerrointa kaavasta ulkoa muistaisikaan. Tällaisilla on sivuaineena yleensä teknillinen matematiikka tai sivututkinto yliopistolta. Enemmän olen huolissani insinöörin kyvystä opettaa asioita: Tällaisilta kursseilta nimittäin se oppimistulos on jäänyt saamatta.. pitää siis antaa sen insinöörin kertoa se asiansa henkilölle, joka osaa opettaa, ennemminkin!

    • aika_yleistä

      kuinka yleistä on, ettei insinööri osaa yhtään mitään ??

      • Nimimerkkinen123

        Hyvinkin yleistä. Esim. amk-rakennusinssi ei osaa laskea yksinkertaisintakaan tilavuutta.


    • wrewrwet

      Taitaa käänteis matriisit olla enemmän säätö ja systeemi tekniikoissa G:n pyörittelyssä, kuin tietotekniikkassa. Ei suomessa varmaan edes ole yhtään virkaa vaan jossain intiassa, jos uusi paperikone pitää asentaa niin sieltä tilataan konsultointia, erittäin harvoin käytettyä tietoa

      • 15-15

        Olennaista ei ole ohjemoinnissa miten käänteismatriisit koodataan vaan se mihin niitä käytetään. Koodinhan on, kaikilla mahdollisilla ohjelmointikileillä saatavissa ilmaiseksi. Kysehän on siitä, mikä on reaalimaailman ongelma ja mitä moisella operaatiolla ratkaistaan, ei se miten se teknisesti toteutetaan.

        Yleensä vie noin 5v että koodari pääsee ns. koodaamisesta siihen että ratkaistaan jotain reaalimaailman ongelmaa. Jotkut eivät pääse koskaan tälle toiselle tasolle, millä ratkotaan reaalimaailman ongelmia ja ei ohjelmointiongelmia.


      • wrewrwet

        Tietotekniikassa ehkä jos alkais tyhjästä rakentamaan jotain netti juttua tulkitsemaan erillaisia 1010-bitti viestejä ja korjaamaan whitenoissia ja virheitä tässä varmasti tarvitssi käsittämätöntä matematiikkaa jonka miettiminenkin käy yli ymmärrykseni, onneksi joku puoliautistinen hullu on nämäkin jo laskenut ja pistänyt vapaaseen levitykseen


      • da_vinci_pettyisi

        Usein työnantaja pimittää tietoa alijohdossaan niin pahasti, ettei työntekijällä ole mahdollisuutta kehittyä. Kehittyminen tapahtuu vain ja ainoastaan työtehtävien puitteissa - ja työnantajan näkökulmasta. Laaja-alaisuudelle ei siis ole käyttöä ja monet tuskastuvat tähän hallinnolliseen metodiikkaan jo heti alussa. Hienolla tutkinnolla kun voi heittää tässä mallissa vesilintua - sitä ei käytetä mihinkään pl. ehkä aivan perusteet.
        Da Vinci:t yhä etsivät sitä järjen valoa täältä..


      • wrewrwet

      • OppiKaatoiOjaan

        Vai että analoginen säätö. Onko jatkokurssi mahdollisesti digitaalinen härväys?


      • wrewrwet
        OppiKaatoiOjaan kirjoitti:

        Vai että analoginen säätö. Onko jatkokurssi mahdollisesti digitaalinen härväys?

        OLen lukenut että analookinen säätäminen on dikitaalista turvallisempaa ja siksi sitä käytetään esim ydinvoimaloissa, en tiedä miten se käytännössä toimii kun en ole päässyt katsomaan, vääntääkö ne jotain vipuja vai availeeko käsin ventiileitä


    • LolleroLollero

      Taitaapi olla nykyisellään niin, että IT-alalle insinöörin tutkinto ei ole vaatimus, joten eivät välttämättä osaa laskea edes prosentteja. Tällainenkin ihme on tullut vastaan, koska firmassa ei ollut laisinkaan inssejä, pelkkiä amiksia.

      Yksi firma avasi aikoinaan konttorin paikallisessa kaupungissa ja hakijoita oli pilvin pimein, myös dippainssejä. Ei sinne otettu inssejä yhtään vaan mm. tradenomeja. Yhdelle tällaiselle omien sanojensa mukaiselle "huippuosaajalle" piti sitten yrittää vääntää inssimatematiikan alkeista juurikin noita matriiseja ja niiden laskutapoja. Sai myöhemmin ensimmäisenä kenkää, kun pulju ei ottanutkaan tuulta alleen.

      Joskus sitä ihmetelee, mitä suomalaisen työnantajan päässä raksuttaa, jos siellä ylipäätään raksuttaa yhtään mitään. Jos itse tekisin alihankintaa eri firmoista, ensimmäisenä kyllä tarkistaisin, millaista osaamistasoa niillä on tarjota. Jos tuollaisia firmoja ja tuollaisilla työntekijöiden referensseillä on tuottamassa vaikkapa valtiolle jotain jutskia, niin en yhtään ihmettele, miksi hommat kusevat. Laitetaan lääkäriksikin vaikka putkimies, niin johan tulee tulosta.

      Edelliset eivät olleet muuten tuottamassa valtiolle yhtään mitään, mutta ihmettelenpähän vain tuollaista HR-toimintaa, kun huomio, kuinka helposti toiminnan saa tällä alalla tappiolliseksi pelkillä ohjelmiston bugeilla, projektien viivästymisillä ja sun muilla. Puhumattakaan siitä, että IT:tä sovelletaan paljon laajemmastikin kuin pelkkinä kännykkäsovelluksina.

      • wer3333

        Mistä suomalaiset työn antajat on peräisin, pakko päässä on jotain raksuttaa kun, on osaneet haalia resurseja niin että, voi palkata. kaikki ei voi olla velkaa tai perintöä


    • Heinonen_A

      "Kuinka yleistä on ettei insinööri osaa matikkaa?"

      Ei kovinkaan yleistä.

    • aeg

      Niin siis miksi matriisi pitäisi kääntää? Jos haluaa vain ratkaista yhtälöt niin eihän sitä pidäkään kääntää.

      • ew4tttttt

        Käänteis matriisilla, ratkaisee nopeaa kaikki sen yhtälöt, sillä voi tehdä yhtälön ratkaisu ohjelman esim ruudun nää 3D ajurithan kääntelee matriiseja


      • Matrix3D
        ew4tttttt kirjoitti:

        Käänteis matriisilla, ratkaisee nopeaa kaikki sen yhtälöt, sillä voi tehdä yhtälön ratkaisu ohjelman esim ruudun nää 3D ajurithan kääntelee matriiseja

        Minä, olen kyllä tosi etevä, kuin muut.


      • käännäs

        Se on nykyaikaa. Ensin käännetään kaikki matriisit, sitten kahvimukit, kynät ja pihalta fillarit. Paatuneimmat kääntävät takitkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    10. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    Aihe