Milloin osastohoitoon?

Pipominkula

Millaisissa tilanteissa olette hakeutuneet/joutuneet psykiatriseen sairaalahoitoon? Haluaisin kuulla myös kokemuksia osastolta, erityisesti Pitkäniemen sairaalassa olleilta. Itselläni on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja on tuntunut jo pitkään siltä ettei yksinkertaisesti jaksa kotona. En saa edes lääkkeitä syötyä niinkuin pitäisi. Ei vaan kiinnosta. Masentunut en koe olevani, ennemmin sekamuotoinen jakso päällä.

22

3040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kirstennnnnnnn

      äitini vei minut terveyskeskukseen josta minut vietiin suoraan nuoriso psyk.polille, olin tuolloin 15v, osastolla olin n. 1.5kk. syynä oli se että minulla oli mania päällä ja olin yrittänyt kävellä auton alle, onneksi en jäänyt vaan veljeni veti minut syrjään

      nyt vähän reilu kolmikymppisenä ja jo tasaamman mielialan ovaana aikuisena naisena ajattelen menneisyydessäni olleen kaksi jaksoa jolloin minun olisi pitänyt mennä osastolle tai minut olisi sinne pitänyt viedä, mutta niin ei kuitenkaan tapahtunut ja edelleenkin nuo kaksi ajanjaksoa elämästäni aiheuttavat minulle tuskaa ajoittain kun niitä muistelen, onneksi niistäkin on jo yli vuosikymmen aikaa, joten tilanne ei ole kovin paha, mutta silti...

    • Teaniini

      Jos olet sairastunut johonkin mielisairauteen, niin pahin virhe mitä voit tehdä, on hakeutua lääkäriin. Osastohoito on se vihoviimeinen paikka, minne kannattaa hakeutua. Lääkärit eivät paneudu ongelmiisi lainkaan, vaan kirjoittajat SSRI-lääkkeitä tai pahimmassa tapauksessa neuroleptejä, jotka tuhoavat ihmisen sekä fyysisen- että henkisen hyvinvoinnin. SSRI-lääkkeistä saattaa tosin olla joillekin ihmisille jotain hyötyä. Suosittelen luontaistuotteita, esim. L-teaniini rauhoittaa mieltä nostaen aivojen serotoniini- ja dopamiinitasoja. Jos löydät lääkärin, joka kirjoittaa diapammeja, niin niitä kannattaa popsia huoletta, koska ne ovat vaarattomia. Sen sijaan neuroleptit katkovat dopamiini- ja serotoniinireseptoreita aiheuttaen pysyviä vaurioita aivoihisi.

      Pysy siis kaukana osastolta ja kaikista psykopaattilääkäreistä. Teaniini on hyvä diapammin korvike, josta tulee hyvä mieli, suosittelen.

      http://terveyshymy.fi/artikkelit/teaniini-torjuu-stressia-ja-ahdistusta

      • Tennariini

        Bentsodiatsepiinit eivät missään nimessä ole huolettomia. Pitkäaikaiskäytöstä voi seurata pysyväisvaikutuksia (aivovaurioita) siinä missä neuroleptien ja SSRI:den käytöstä. Bentsot ovat akuuttina apuna ylivertaisia edelliseen kahteen verrattuna, mutta tietenkin kaikki on yksilöllistä ja arvio riippuu käyttäjän omista tavoitteista.

        Suosittelen suhtautumaan myös skeptisesti erilaisiin luontaistuotevaihtoehtoihin, vaikkakin lienevät vaarattomampia kuin viralliset niin kutsutut psyykenlääkkeet.


      • kukkua

        totena puhut kiistanalaisista asioista, joihin olet perustanut oman kantasi mutu-tuntuman perusteella. Itse sairastan kaksisuuntaista, joskin ievempää tyyppiä 2, ja kyllä - käytän neuroleptinä Seroguel Prolongia 300 mg, pitkävaikutteinen iltaisin. Tuhoaa tämä lääke sitten aivojani ja/tai kognitiotani tai ei, pienempi haitta nämä ovat jokatapauksessa kuin se, että seilaisin masennuksen alhon ja manioiden highlightsejen välillä. Sillä manioiksi omat hypomaniani menisivät varmasti helpolla ilman lääkettä.

        Huomaa siitä, että et tiedä, mistä puhut, kun puhut SSRI- eli masennuslääkkeiden käytöstä kaksisuuntiasen mielialahäiriön hoidossa. Eivät alkuunkaan kuulu siis tämän sairauden, vaan masennuksen hoitoon (masennuksenkin kiistanalaisuudestaan huolimatta). Mielialaa kohottavia "yrttejä" tai mitä nyt tuossa mainostitkaan, eivät tule kysymykseen, sillä voivat siis toisessa ääripäässään lyödä yli. Eli mielialaa tasava lääkitys on tämän sairauden hoidon a ja o, ja edelleen - sitä enemmän, mitä vaikeamman asteisesta sairaudesta on kysymys. Sekamuotisesta sairauden muodosta nyt puhumattakaan.

        Kyllä lääkäri tietää maallikkoa paremmin.


      • lisäykseksi

        aloittajalle.

        Tätä sairautta poteva ei voi oikein itse päättää, milloin "pääsee" osastohoitoon. Käytännössä se tarkoittaa nimittäin suljettuja osastoja, mitään avo-osastohoitoja ei näihin ole, vaan se on sitten "avohoitoa" kaikki muu. Hullua, mutta näin on. Epäinhimillisintä se, että jos ihminen "pääsee" osastohoitoon vasta siinä vaiheessa, kun ei itse enää tajua olevansa hoidon tarpeessa. Eli todellisuuden taju on sikäli jo ennättänyt pahasti pettää, ja on jo täysin toisten huomioiden ja päättelyiden varassa omasta tilastaan. Läheistensä, jos niitä ylipätään "lähellä" on.

        Itse onnekkaasti en ole ollut vielä koskaan osastohoidon tarpeessa. Kerran elämäsässäni kuvittelin niin, puolitoista vuotta sitten vuoden vaihteessa, mutta eivät ottaneet suljetulle sisään, koska kysymys olikin vain hypomaniasta ja mitä ilmeisimmin myös akuutista stressireaktiosta.


    • diabbaria

      Kerran oli vain päärynä päärynänä. Tuntui vain mut halutaan pois autosta. Sisällä ei voinut olla. Ei paikkaa kovin mennä. Ei asunut nukuttua. Miehet saa mut hulluuden rajoille, ne ei päästä musta irti. Naiset keljuilee. Se ei lopu koskaan. Pelkään ja oon kai sairastunut jollakin pahalla tavalla. Lekurit vain pyörittelee sormiaan. Haluun likkaporukkaan kerrankin niin ettei mun tartte siinä sivussa kuunnella veljeeni. Mitä joskus oon lipsauttanut suusta on kuin jokin loppuelämän sitova dokumentti suvulleni. Hoidossa ei voi olla. Niillä ei oo kun diabbaria, tylsiä rutiineja ja tupakkakoppi. Miten mun syömiset voi jurppia niin paljon muita. Kaikilla muillakin on kaikkien kauppojen boonuskortit ja bensakortit. En mä nyt yksin ala opettelemaan mitään k- kaupan reseptejä. Sit ne kostaa mulle ja niille jotka mulle ihan oikeesti tekee hyvää. En minäkään ketään ihmistä voi sitoo ja vaikka pahaa tekee kattoo toisen menoo, niin en mä mihinkään kostoretkelle lähtee kun toinen täyttää tarpeitaan. Kiitti paljon et ootte täällä pilaamassa elämääni. Ostakaa oma.

    • Sairastuin itse vakavaan masennukseen v.2009,lääkäri diagnosoi. Aloitin nuorisopsykiatrilla käymisen,ja ehdein käymään n.5 kertaa kunnes soitin eräänä aamuna että en jaksa enää kauaa,mun on pakko päästä teidän osastolle. Sieltä sihteeri sanoi,että tuu välittömästi Marian (nimi muutettu) luokse,älä viivyttele vaan tule. Hyppäsin bussiin ja yritin matkan sinnitellä.
      Psykiatrini luona sitten kerroin,etten kestä enää olla kotona ja haluan hoitoon oma tahtoisesti. Pääsin,luojan kiitos! Olin 2kk siellä,mutta palasin kuin uutena ihmisenä.

      Suosittelen osastohoitoon menemistä,jos VÄHÄKIN on sellainen tunne,että ei pysty enää,pää räjähtää yms. Ei tarvitse pelätä osastohoitoa,siellä olet turvassa ja varmassa hyvässä hoidossa :)

    • kannattaaMennä

      Ei sitä tarvitse pelätä :-) Olen itse ekaa kertaa osastolla, tosin vain päiväpotilaana. Sitten menen kotiin viettämään normaalia perhe-elämää. Tai niin normaalia kuin tämän sairauden kanssa voi olla. Sanoin psykiatrille etten kestä olla yksin kotona, kuljin ees taas, itkin, tunsin että pää hajoaa ihan kohta ja mietin itsemurhaa jne. Hän suositteli osastohoitoa, onneksi menin!

      Ei lääkäri väkisin lääkkeitä määrää, hän sanoi jopa että tavoite on pärjätä joskus ilman. Joskus vaan voi olla sellainen tilanne.

      • Harkitsisin

        Se riippuu ihan psykiatrista.Avun pyytäminen psykiatrilta on kuin pelaisi venäläistä rulettia 5 panoksella.Hyvin suuri todennäköisyys että kaikki menee vielä enemmän päin helvettiä!


    • Vuonna2003__

      Teininä jouduin vasten omaa tahtoa osastolle kolme kertaa, eihän sitä silloin kyllä kovin hyvänä asiana nähnyt, enemmänkin rangaistuksena, mutta nyt kun ikää on jo reippaasti yli 20 niin nuo osastolla vietetyt hetket teininä osaa nähdä jo muunakin kuin vain rangaistuksena ikkunoiden paiskomisesta ja äidille huutamisesta. Onhan se kyllä rankkaa myöntää asia, mutta minulla todellakin oli teininä sellaisia ongelmia ja oireita jotka vaativat "jäähdyttelyä" ihan osastollakin, ei äitini minusta olisi voinut selvitä ilman ulkopuolista apua ja koulut olisi jäänyt käymättä loppuun ja kadulle olisin varmaan karannut jos ei pahinta rauhattomuutta olisi lääkkkeillä saanut kuriin.

    • KunMikäänMuuEiAuta

      Poikaystäväni ehdotti asiaa kun olin tarpeeksi pitkään kotona saikulla ollut ja lähinnä vain itkeskellyt. Järkytyin, sillä hän ei yleensä uskaltanut puuttua olotilaani vaan antoi vain tukea ja kainalopaikan sitä tarvittaessa. Minulle se oli eräänlainen herääminen oman tilani suhteen kun poikaystäväni ehdotti osastolle menoa itku kurkussa. Seuraavana aamuna hän vei minut päivystykseen ja sieltä minut vietiin suoraan psykiariselle ja pääsin sieltä pois vasta kuukauden kuluttua sopivan lääkityksen kera. Yksin en olisi ikinä tuonne saanut mentyä.

      • teaniini

        Osastohoito saattaisi olla hyväkin hoitomuoto, jos potilas voisi lähteä sieltä pois halutessaan ja liikkua vapaasti. Suljettu osasto ei ole mitään muuta kuin vankila. Olisit ottanut vaan ne lääkkeet ja pysynyt kaukana osastosta. Esim. paranoidiseen alkoholipsykoosiin sairastuneen, joka on pelastunut itsemurhayrityksestä ihmeen kaupalla, pitäminen väkisin suljettujen ovien takana on mielipuolista. Alkoholipsykoosi menee ohi bentsoilla muutamassa viikossa, ei siihen muuta tarvita. Sen sijaan lääkärit katsovat asiakseen laittaa kuukaudeksi pakkohoitoon, kirjoittaa neuroleptejä ja lopuksi lähettää tiedot terveyskeskukseen ilman potilaan lupaa. Tämä estää terveyskeskuspalvelujen käyttämisen loppuelämäksi. Itsemurhayrityksistä rangaistaan ilman mitään asianmukaista hoitoa. Se ei ole oikein.


    • pokke

      Itse et sinne voi hakeutua, kriteerit hyvin tiukat. Itselläni 3 kokemusta suljetusta osastosta ja en suosittele osastolle menemistä. Siellä menee huonompaan kuntoon kun vaan lääkitystä lääkityksen päälle.

    • Pipominkula

      Olen keskustelun aloittaja. Lääkäri kirjoitti tänään lähetteen osastolle. Todennäköisesti siis menen sinne huomenna. Psykiatrini sanoi että minulle tultaisiin antamaan aripipratsolia (Abilify) injektioina kolme kertaa päivässä nyt alkuunsa ja jatkossa kerran kuussa, kun sitoutumiseni lääkehoitoon on ollut niin huonoa. En nyt sitten tiedä kuinka hyvä tai huono asia se on :/

      Sekamuotoinen jakso diagnoosina, eikä mitään pakkoa ole lähteä osastolle, se oli täysin vapaaehtoista. Lääkäri ehdotti myös päiväsairaalaa, mutta koen etten pysty siellä tässä tilassa käymään. Pitäisi herätä aamulla aikaisin ja kävellä sinne, pieni juttuhan se hyvässä kunnossa olevalle ihmiselle on, mutta minulle liikaa juuri nyt. Toivotaan että saan jotain apua osastolta, kauhutarinoista huolimatta.

      • teaniini

        Toivottavasti saat lähteä sieltä pois heti halutessasi. Bentsoja ne antaa siellä vain pieniä annoksia, joten ota niitä mukaan ylimääräiseksi lääkitykseksi, jos sinulla niitä on. Jos ei ole käy ostamassa luontaistuotekaupasta teaniinia, se helpottaa. En kyllä ymmärrä miksi haluat sinne kun huonekin pitää jakaa.


      • bjlökö3

        eihän sinne omia lääkkeitä saa viedä


      • fgtyui

        Ei saa mutta monet vie.Ja saa psykiatriseen sairaalaan viedä omia lääkkeitä jos ne ei ole psyykelääkkeitä,pitäisi vaan antaa henkilökunnan haltuun ja pyytää heiltä kun tarvitsee.


    • tsemppiäsullepaljon

      Ei osastolla paha ole olla jos kotona ei pärjää.

    • 113456789752

      Kaksi kertaa osastolla olen ollut, molemmilla kerroilla avomieheni kehoituksesta/pyynnöstä olen sinne pyytänyt päästä, ja päässytkin.

      Siellä ollessa on mieliala sitten hiljalleen tasaantunut ja mesennus lieventynyt. Olen nukkunut todella paljon enkä ole kokenut että olisin vankima tai että minut olisi pumpattu täyteen lääkkeitä.

      Kyllä siitä apua on minulle ollut. :)

    • winniiiii

      Tällä hetkellä voisin joutaa osastolle. Heittivät polilta ulos, kun voin muka niin hyvin. Tosiasiassa en todellakaan voi yhtään hyvin, tiedostan kyllä harhani mutta voi jumalauta kun ei kestä. Mutta sitten mä mietin, että liian kallista huvia osastolla olo ja riski ettei pääsiskään pois. Pelkään vain todella, että satutan jotakuta kohta, vaikka ikinä en ole sitä tehnyt. Paitsi miehellä välillä muutama mustelma. On sekin väärin.

      • winniethepuhpyh

        nii lisäys: kun en voi puhua negatiivista, harhaista, "epäadekvaattia" vastaanotolla työn luonteen vuoksi. Ja kun en halua että musta on merkintöjä tietojärjestelmässä. Mihin vois mennä hoitoon ettei niitä sun puheita kirjata. Saamari.


    • sekamuotoinenpotilas

      Noo oon ollu pitkäniemessä yli 10 kertaa. TAYSin eristyshuoneesta sinne kuskattu itsetuhoisuuden ja aggressiivisuuden vuoksi. Kyllä se paikka rauhottaa ja lääkitys rukataan kuntoon valvotuissa oloissa. Osasto numero 7 on perseestä. Henkilökunta on täysin häiriintyneitä narsisteja joka ikka joita ei potilaiden asiat kiinnosta. Seiskaa sanoisinkin ihmissäilöksi, vankilaksi. Muuta tekoa ei ole kuin nukkua, syödä, polttaa ja kattoa TV:tä. Pitkäniemessä on hyvät ruuat ja ne ruokailuhetket onkin parasta päivässä. osastolta 6 minulla on hyviä kokemuksia. Hoitajilta saa hyvin keskusteluapua ja on aamuryhmä ja muitakin ryhmiä joihin voi osallistua halutessaan. Miinuksena se et röökihuone on kiinni yön ajan ja unettomina öinä tupakanhimoissa se on ikävää. Osasto 4 on jonkintasoinen maanpäällinen helvetti ja sie onki si aika huonokuntoset yleensä. En suosittele. Sairaalalla on kaunis ympäristö järvenrantoineen ja puistomaisuudellaan ja vanhoine rakennuksineen. Jos on vapaakävelymahdollisuus suosittelen liikuskelemaan ulkona lenkkejä. Hyvää terapiaa mielelle. Mielisairaala on ollut aina minulle pysähtymisen paikka ja paikka missä en voi tehdä itsemurhaa. Siellä on todella aikaa miettiä itseään ja elämäänsä eikä tarvitse olla paineiden alla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3090
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2101
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1583
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe