Monet iäkkäät saavat liian vähän proteiinia

eiliikaa

oli lehdessä. Kaikkea ei vielä ole opittu, vaikka ikää on karttunut. Edullisia proteiinin lähteitä ovat esim. maitotuotteet ja pakasteseiti, silakkakin.

16

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ajatusta kehiin! Eri tuotteiden ja raaka-aineiden koostumus, mm. protskupitoisuus on tuoteselosteessa tai laskettavisa. Samoin niiden hinta / g.

      Käytän itse Lidlen rasvatonta rahkaa ( 12% potskua ) 250 - 500g/vrk. Rankempina päivinä 500g:n törpön, kevyempinä 250g.
      Maitoa, 3,3% protsku vitskut ) 0,79€/l kuluu 1 - 1,5l/vrk.
      Halpaa lihaa, useasti broilerin koipia ( 1€ > 2€/kg ) tai joskus jopa valmiita lihapullia, jos ovat todella halpoja, tai jotain vastaavaa. Koostumus selviää tuoteselosteesta.
      Perussafka juureksista ja kokojyvä pastatuotteista ( hyvä koostumus ja halpoja ).
      Noista tulee jo protskutarve täyteen.
      Ylellisyyttä on se, että törsään proskujauheeseen varmistaakseni sen, että rasvaton painoni, noin 77kg, saa vuorokaudessa noin 140 - 150g nettoprotskua.

      Ei oo vaikeeta eikä tuu kalliksi kun jättää jauheen kaupan hyllyyn tai nettikauppiaan varastoon. Kaikki tärkeät elintoiminnot pelaavat.

    • Ramoona_

      Yleinen harhaluulo on, että iän myötä proteiinin tarve vähenee, mutta asia on päinvastoin. Vanhuksilla lihasmassan katoaminen on yleistä, varsinkin vähän liikkuvilla, ja senkin takia hyvien proteiinien saanti on tärkeää. Liha on kallis ruoka-aine, eikä ainakaan punainen liha edes kaikille maistu, hammaskalustokin saattaa olla heikko pihviä puremaan. Kalakin mielletään kalliiksi, monihan haluaa kalan fileinä, jolloin kilohintaa kertyy. Tuore silakkafile on edullista ja maukasta , pakasteseitistä en pystyisi loihtimaan maistuvaa ruokaa edes kermalla ja voilla. Norjan lohi on usein tarjouksessa, ja minun kalakauppiaallani on usein kampelafileitä edullisesti. Kanankoivista ei liikaa veloteta ja kananmunatkin on todettu terveellisiksi. Olen oppinut käyttämään pähkinöitä ja manteleita, joista saa proteiinin lisäksi hyviä rasvoja. Ei pähkinöistä tarvitse leipoa kakkuja, ne maistuvat salaateissa ja wokkiruuissakin. Maitotuotteista varsinkin rahka on todellinen proteiinipommi, marjarahkana maistuu varmaan kaikille.

      Uusia perunoita odotellessa laitan usein paistopaperinyytissä uuniin pakastettua peruna-sipulisuikaletta tai kasvissuikaleita, purjosilppua ja kalaa, kuivattuja yrttejäkin on vielä jäljellä, ruokakermaa kosteudeksi, ei tarvitse käryyttää eikä pestä paistipannua ja pottukattilaa. Uuniin saa miedolle lämmölle unohtaakin ukoilun ajaksi vaikka broilerinkoivet , niistä saa muodikasta nyhtölihaa leivänkin päälle, kun isomman annoksen paistaa. Omatekoista levitettäkin teen joskus rahkasta ja yrteistä, nyt kun kaikki on taas alkanut versoa ja vihertää . Olen varma, että Sini-sirkulla on jokin ihana helppo kalaresepti, sen jääkellarin lohenkin olen häneltä oppinut.

    • pähk

      Pähkinät ovat kallista ruokaa. Turha niitä mainostaa.

      • kaksi.pähkinää

        Kaikkea sitä kuulee. Ihminen tarvitsee terveenä pysymiseen nokkia pari maapähkinää päivässä. Jolle ne käy, ei iso vaatimus.


      • Säteilevää.terveyttä

        Ei mahtane kaksi pähkinää kauaksi riittää. Kourallinen vähintään? Maapähkinä nyt ei mahdottoman kallista ole, muut ovat. Vaan missä ne pähkinät on kasvatettu? Jos Keski-Euroopassa, niin niissä on kaikki Tsernobylin vitamiinit; jos Kaliforniassa, niin kaikki Fukushiman vitamiinit; jos USA:n itäosissa niin kaikki New Mexicon suolakaivokseen haudattujen ja siellä palaneitten ydinjätteitten levittämät vitamiinit.
        Unohtamatt nyt Californian aurinkokuivattuja rusinoita ja luumujakaan. Fukushiman vitamiinit ne niissäkin säteilee!


    • inkivääriä

      Rahka ja vähän maitoa siihen, sitten marjoja mitä sattuu vielä olemaan, onpa maukas välipala.
      Myös pakaste seiti on hyvää keitettynä mausteliemessä.
      Nyt on taas tullut uutta kaalia kauppaan, Espanjalaista tosin, mutta aivan hyvää.
      Kuullotan sipulia ja kaalisilppua , tilliä, mustapippuria ja inkivääriä mukaan, lopuksi vettä desin verran ja kansi päälle ja levy pienelle noin 5 min. niin on valmis.

      • sinisirkkueikirj

        Pikaisesti kommentoin ja kerron, miten ihastunut olen kananmuniin muodossa missä tahansa. Samoin tässä työteliäässä elämänvaiheessa ostin jälleen savusilakoita ja taisin syödä 5-6 hyvää "böcklinkiä" voileivän kanssa pikaiseen. Ihanaa, etteivät ne enää ole niin suolaisia,...avomaan kurkku kyytipoikana korvasi yhden aterian.

        Raikas luomu kirnupiimä on myös hyvä proteiinin lähde, juustot kaikkineen jokapäiväisenä leivänpäällisinä, salaateissakin! Jaa niin, 3 savusilakkaa jäikin, taidanpa tehdä niistä pienen iltapalan jäävuorisalaatin, ja keitettyjen munalohkojen kanssa. Loraus ransk.salaatinkastiketta mehevöittää ihan tarpeeksi, tai lime valelu,..moi moi :D


    • Tieto-onvalttia

      Kuulostaa hyvältä että noin moni tietää proteiineista. Valtaosalla vanhusväestöstä ei kuitenkaan taida ole harmaata hajuaistia mikä on proteiini, miksi sitä pitäisi saada aika iso määrä per vrk (1g painokiloa kohti) ja mistä sitä saisi. Ei ole kauaa kun iso = kookas ihminen osastolla tokaisi vastaukseksi syömispatisteluihin: "minä en mitään proteiineja tarvitse". Varsin 'viisas' tyyppi.

      • Pilkun halkomista? Määräsuositus koskee kehon rasvatonta painoa.
        Jos fläsö ryhtyy tankkaamaan tavanomaisesta sekaravinnosta tuota 1g/vaakanäytön kilo niin paino sen kun nousee.

        Koska hyvin harva käy luotettavassa kehonkoostumuksen mittauksessa, siis katutason pisteiden tusinavehkeet eivät anna luotettavaa tulosta, on hyvä yrittää arvioida oma rasvaton painonsa tai sitten soveltaa järkevästi noiden luontaistuotekauppojen, tai vastaavien antamia tuloksia.
        Oma painoni oli viime InBody mittauksessa 90kg josta rasvaton osuus 77kg.
        Tällä hetkellä vaaka näyttää 87kg mutta rasva% on noussut koska huilatut 5-viikkoa ovat vähentäneet lihasmassaa mutta ei rasvaa.


    • akka-maalta

      Hivenaineiden puute on nyleisempää, koska meillä käytetään paljon maitotuotteita, juustoja ja jugurtteja, ei proteiinien saantivajetta synny tavallista ruokaa syövällä henkilöllä.

      Kalium, magnesium, pii, sinkki, rauta, kupari jne. jäävät monella liian vähäisen saannin varaan. Kalkkipillereitä pureskellaan, mutta muutakin vanheneva ihminen vaatii pysyäkseen kunnossa.

      Jos syö ihan tavallista ruokaa monipuolisesti, unohtamatta omia hyviä kasviksiamme, sipulit ja marjat mukaan lukien, ei ole pelkoa puuttoksista, mikäli jokin sairaus ei sitten aiheuta jonkin ravinteen imeytymishäiriötä.

      Turha on paasata puutteista tai yliannostuksista minkään ravinteen kohdalla, kun tämä meidän valtiollinen "säätelevä ja ohjaileva" taho toteaa joskus maidon vaaralliseksi, voi ja kananamunat tappaa, ja seuraavassa käänteessä ne sitten ovatkin sitä parasta mitä pitääkin syödä.

      Oma suu tuntee mikä on hyvää ja liiat kilot kertovat jos on maistunut liianhyvälle ja liian paljon.
      Sokeri pois!

      • Olet oikeassa suojaravinteiden suhteen. Ikääntyessä energian kokonaistarve pienenee joten syömisen laadun merkitys korostuu juuri suojaravinteiden, ja myös proteiinin riittävän saannin turvaamiseksi.
        Entiseen malliin mässääminen joko nostaa painoa, tai jos määrää vähennetään vastaamaan energian tarvetta, suojaravinteet jäävät liian vähäisiksi.
        Nopeiden hiilareiden radikaali vähentäminen tekee tilaa terveellisemmälle syömiselle ilman liiallisen painonousun riskiä.

        Vaimoni kohdalla hematologi suositteli muutaman laardikilon hankkimista pelkästään terveyssyistä!
        InBody 720 ikä/painosuositus kuvio on ovaali joka osoittaa iän kertyessä painon lisäyksen suotavuuden.
        Ei olisi pahitteeksi käydä vuosittain oikeiden asiantuntijoiden suorittamassa kehonkoostumus mittauksessa. Tulokset ovat yksilöllisiä ja oleellista on oman kehon muutos ja siitä saatavat virikkeet liikuntaan ja syömiseen.


      • akka-maalta
        laiska-lasse kirjoitti:

        Olet oikeassa suojaravinteiden suhteen. Ikääntyessä energian kokonaistarve pienenee joten syömisen laadun merkitys korostuu juuri suojaravinteiden, ja myös proteiinin riittävän saannin turvaamiseksi.
        Entiseen malliin mässääminen joko nostaa painoa, tai jos määrää vähennetään vastaamaan energian tarvetta, suojaravinteet jäävät liian vähäisiksi.
        Nopeiden hiilareiden radikaali vähentäminen tekee tilaa terveellisemmälle syömiselle ilman liiallisen painonousun riskiä.

        Vaimoni kohdalla hematologi suositteli muutaman laardikilon hankkimista pelkästään terveyssyistä!
        InBody 720 ikä/painosuositus kuvio on ovaali joka osoittaa iän kertyessä painon lisäyksen suotavuuden.
        Ei olisi pahitteeksi käydä vuosittain oikeiden asiantuntijoiden suorittamassa kehonkoostumus mittauksessa. Tulokset ovat yksilöllisiä ja oleellista on oman kehon muutos ja siitä saatavat virikkeet liikuntaan ja syömiseen.

        Kuiduista puhutaan kanssa ihan liian vähän.
        Kuidut ja tarpeellinen määrä nesteitä liikunnan ohella, pitävät suoliston toiminnassa ja ylläpitävät yleistä hyvinvointia.
        Ikääntyessä alkaa liikunnan määrä olellisesti vähentyä ja se on, kuten sanomasi liika mässäilykin helposti kostautumassa lihavuutena.

        Juuri eilen juttelin kuiduista ihan asiantuntevan lääkärin kanssa ja hän kehoitti huolehtimaan vesiliukoistenkin kuitujen saannista. ( mm. kaurahiutaleet, hedelmät, marjat ja palkokasvit ) Pitävät verensokerit tasapainossa muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi. (alentavat kolesterolia)
        Liukenemattomat kuidut ovat sitten niitä joita saamme lisäämällä kokojyvätuotteita ja leseitä ruokavalioomme.

        Kuidut ovatkin sitten niitä lihottamattomia hiilareita!

        Pian niitä taas saa itse keräämällä, terveellisiä kuituja suoraan maasta, puusta tai pensaista.
        Sieniaikakin on parhaimmillaan. Korvasieniä maastoissa paljon, mutta niissä on omat vaaransa ellei jaksa ja osaa käsitellä oikein.

        Terveellistä kesää ja aurinkoa toivoen.


      • höhhh
        akka-maalta kirjoitti:

        Kuiduista puhutaan kanssa ihan liian vähän.
        Kuidut ja tarpeellinen määrä nesteitä liikunnan ohella, pitävät suoliston toiminnassa ja ylläpitävät yleistä hyvinvointia.
        Ikääntyessä alkaa liikunnan määrä olellisesti vähentyä ja se on, kuten sanomasi liika mässäilykin helposti kostautumassa lihavuutena.

        Juuri eilen juttelin kuiduista ihan asiantuntevan lääkärin kanssa ja hän kehoitti huolehtimaan vesiliukoistenkin kuitujen saannista. ( mm. kaurahiutaleet, hedelmät, marjat ja palkokasvit ) Pitävät verensokerit tasapainossa muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi. (alentavat kolesterolia)
        Liukenemattomat kuidut ovat sitten niitä joita saamme lisäämällä kokojyvätuotteita ja leseitä ruokavalioomme.

        Kuidut ovatkin sitten niitä lihottamattomia hiilareita!

        Pian niitä taas saa itse keräämällä, terveellisiä kuituja suoraan maasta, puusta tai pensaista.
        Sieniaikakin on parhaimmillaan. Korvasieniä maastoissa paljon, mutta niissä on omat vaaransa ellei jaksa ja osaa käsitellä oikein.

        Terveellistä kesää ja aurinkoa toivoen.

        Missä on sieniaika parhaimmillaan, ei ainakaan Suomessa ??


      • akka-maalta

    • eiliikaa

      Kokonaisuushan on tärkeää eli viralliset ruokavaliomallit tai yksinkertainen ohje: runsaasti kasvikunnasta, kohtuudella eläinkunnasta, hieman puhdistettuja. Monipuolisesti

      • Yksinkertainen ohje on myös se, että kokonaiskulutuksen pienentyessä, kuten ikääntyessä tapahtuu, on tuon virallisen ruokavaliomallin sisäistä jakaumaa muutettava suojaravinteita ja proteiinia painottavaan suuntaan!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14846
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    10. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3039
    Aihe