VAROKAA: 9e hommista Kela PERII TAKAISIN TUET

HulluKelanLaki

Nurminen joutui Kelan uuteen byrokratialoukkuun, jonka takia hänelle tuli 863 euron lasku. Kela myöntää, että lakia pitäisi muuttaa.

Kelan mukaan Nurmisen ei olisi pitänyt saada hänelle maksettua työmarkkinatukea.

Kela oli asettanut Nurmiselle viiden kuukauden odotusajan, jonka aikana työmarkkinatukea ei voi saada.

Odotusaika koskee työttömiä, jotka ovat Nurmisen tavoin jättäneet ammattikoulun kesken.

Uutta on se, että Kelan mukaan odotusaika voi alkaa, vaikka työtön olisi sillä hetkellä työllistymispalvelussa. Linjaus tuli voimaan tämän vuoden alussa.

Nurminen kertoo olleensa työttömille tarkoitetulla valmennuskurssilla. Hänelle maksettiin sen aikana työmarkkinatukea, kuten tavallisesti kuuluukin.

Viiden kuukauden odotusaika alkoi hänen tietämättään kesken kurssin, joten oikeus työmarkkinatukeen poistui.

Vasta viikkoja myöhemmin Kela lähetti Nurmiselle kirjeen, jossa rahoja vaadittiin takaisin.

Kelasta kerrotaan, että tilanne on tuttu.

– Tietoomme on tullut muita vastaavia tapauksia, sanoo Kelan etuuspäällikkö Heli Kauhanen.

Odotusajan asettaminen siirtyi Kelalle vuoden alussa. (tai työttömyyskassalle)

Aiemmin vastuu oli työ- ja elinkeinotoimistoilla.

Kela tulkitsee lakia aiempaa kirjaimellisemmin. Yhä useampi työtön joutuu nyt odotusajalle, eli he eivät saa viiteen kuukauteen työttömyyskorvausta.

Kauhasen mukaan byrokratiloukku voitaisiin korjata ainoastaan lakia muuttamalla.

Lakia pitäisi muuttaa niin, että odotusaika alkaisi vasta silloin, kun työllistymistä edistävä palvelu on päättynyt.


http://yle.fi/uutiset/kela_vaati_tyottomalta_863_euroa_tukia_takaisin__ei_taman_nain_pitanyt_menna/8121890

6

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei_koske_kaikkia

      Odotusaika koskee työttömiä, jotka ovat jättäneet ammattikoulun kesken.

      On perin ihmeellistä, että Kela ei alunperin osaa katsoa, onko oikeutta tukeen vai ei!

      • hallintolakia.muutettava

        Odotusaika koskee kaikkia alle 25 vuotiaita joilla ei ole ammatillista tutkintoa kun ilmoittautuvat työkkäriin työnhakijoiksi.

        Kyseisellä henkilöllä oli kuitenkin tilanne että hän oli ennen työkkäriin menoa aloittanut ammatillisen koulutuksen mutta keskeyttänyt sen. Tällöin hän sai työllistämisvelvoitteen eli työssä pitäisi olla ensin 5 kk ennen kuin saa päivärahaa. Tämän lisäksi hän sai odotusajan 5 kk joka tulee siis kuten edellä todettu kaikille vailla ammattitutkintoa oleville alle 25 vuotiaille. Kuitenkin, jos menee johonkin työllistämistoimenpiteeseen näiden karenssien aikana saa työmarkkinatukea ja ylläpitokorvausta 9e/pvä näistä karensseista huolimatta.

        Nyt tulee sitten mielenkiintoinen kohta. Tuolle Nurmiselle on tullut tilanne, että toimenpiteessä ollessaan tuo 5 kk työssäolovelvoite on täyttynyt. Jos hän olisi ollut työtön (ei siis toimenpiteessä) niin tuo 5 kk odotusaika olisi alkanut juoksemaan heti tuon perään. Nurminen oli kuitenkin toimenpiteessä jolta ajalta saa tukia karenssienkin aikana myös silloin kun työssäolovelvoite päättyy ja alkaa odotusaika. Tämä lukee Kelan omilla nettisivuilla. Hämmästyttävää on se, ettei kelassa ole tehty itseoikaisua tässä asiassa, vaikka siinä on tapahtunut ilmeinen virhe.

        Vai onko niin että kun hakija ei ole itse älynnyt että on tapahtunut virhe ja olisi hakenut itseoikaisua niin perintään lähtee kelan virheestä huolimatta. Tämä on järkyttävää.


    • ihanhirveää

      No erittäin kammottava tilanne, mutta tuota varmaan sentään ei ole pakotettu olemaan opiskelematta ja olemaan tekemättä tutkintoaan saadakseen työttömyysturvassa minimin. Sosiaaliturvan varassa elävät kuitenkin työllistää ilmeisen monia jos joku halutaan ahdinkoon, että mahdollisimman monet virastopalkolliset voisivat arvioida henkilön saamat roposet. Joku tonni on varmasti iso raha maksaa takaisin ihmiselle, joka ei ole rikollinen vaan hakenut lakisääteisesti oikeutettuna itselleen kuuluvaa lakisäääteistä minimisosiaaliturvaa. Olettaen, että tossa puhutaan siitä, joka Ylen:kin sivulla kertoi kauhukokemusia byrokratiasta, nimettömyydessä ei voi tietää.

      • virheet.korjattava

        No tässä nimenomaan puhutaan siitä Ylen sivuilla olleesta jutusta. Ei voi muuta sanoa, kuin että on täysin väärin jos hakija joutuu kärsimään kelan virheestä. Hänelle olisi kuulunut ilman muuta sen koko toimenpiteen ajalta se työmarkkinatuki ja 9 e kulukorvaus. Peritään silti takaisin. Nämä työttömyysturva- ja sosiaaliturvalait alkaa monessakin mielessä olemaan niin kimurantteja etteivät kelan omat työntekijätkään välttämättä niitä oikein osaa tulkita, ainakaan jos on melko uusi työntekijä. Vääriä päätöksiä tehdään vaikka millä mitalla. Jos päätösten korjaaminen jää hakijoiden varaan ollaan demokraattisessa valtiossa aika pulassa. Kyllä oikeuksiin kuuluu kaikilla saada lainmukainen käsittely.


      • ihanhirveää

        En tiedä asiasta enkä ole riittävästi perehtynyt jotta todella vois kantaa ottaa, mutta se kuulostaa oudolta työttömyysturvan varassa elävälle jos työttömyysturvan varassa eläviä vaaditaan maksamaan työttömyystukensa takaisin. Ei tää maa sentään niin köyhä ole, että sellaiseen olisi jokin pakko.


        Millainen koulutus sillä Kelan virkailijalla oli? Siihen ei voi vedota, että "uusi työntekijä". Jos tosiaan kyse siitä YLE:n uutisoimasta tapauksesta(?), niin käsittääkseni ammattikoulun keskeyttänyt YLE:n uutisoima varmasti oli toteuttanut kaikki toimet, mitä hälle oli työvoimatoimisto työttömänä työnhakijana määrännyt. Miksei hänelle sitten työvoimatoimisto kertonut, että jos hän menee TE- toimiston työttömyysetuuden eväämisuhan kera jos kieltätyisi vaatimalle kurssille, että siitä menettää jatkossa työttömyysturvan? Sellainen asia pitäisi kansankielisesti kertoa, jos asia niin on. Ja mitä muita vaihtoehtoja sillä ihmisellä oli toimeentulonsa työttömänä turvaamiseksi, kuin totella mitä hänelle on TE- toimistossa sanotaan?


        Mikään työvoimatoimiston viikon tai parin kestävä pilipalikurssi (anteeksi termi) tuskin on mitään "koulutusta" muutenkaan, eli henkilön ei voida katsoa olevan "koulutuksen piirissä" ja sillä perusteella evätä työttömyysturva, jos työmarkkinatuen tms. työttömyysturvan menettämisen uhalla; esimerkiksi, jos työtön pakotettaisiin menemään jollekin kurssille - puhumattakaan siitä, että sellaisesta tulisi lasku työttömälle itselleen. Mutta en tiedä, tosiaankaan tuosta asiasta.


        Luultavasti on ihan aina iso summa työttömälle repiä joku lähemmäs tonni rahaa omasta perstaskusta, ja väärin etenkin, jos ihminen on vain totellut virastoissa saamiaan ohjeita.


        Oliko se ihminen pakotettu keskeyttämään ammattikoulu taloudellisista syistä, vaiko keskeyttikö muista syistä opiskelun? Esimerkiksi taloudellisen pakon alla ja viimesijaisen toimeentulotuen saajana? Sekin olisi kiva tietää.

        Aika kummallinen asia kaiken kaikkiaan.


    • Ojanen_Alli_K_Osta

      "Uutta on se, että Kelan mukaan odotusaika voi alkaa, vaikka työtön olisi sillä hetkellä työllistymispalvelussa. Linjaus tuli voimaan tämän vuoden alussa."
      "Odotusajan asettaminen siirtyi Kelalle vuoden alussa. Aiemmin vastuu oli työ- ja elinkeinotoimistoilla."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1955
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1650
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe