Yhteiskuntasopimuksessa kysymys devalvaatiosta

tilannekuvaselväksi

Suomi on aiemminkin ajautunut kilpailukyvyttömään tilaan, vientituotteiden hinnat ovat liian korkeat, yritykset ovat kaikkensa tehneet raaka-aineiden hintojen suhteen, mutta työvoimakustannukset ovat liian korkeat. Historiassa ay-liike pääsi pälkähästä, kun Suomen pankki hoiti asian heidän puolestaan, Suomen markka devalvoitiin, markan arvoa laskettiin. Jolloin vientituotteiden hinnat tulivat houkutteleviksi ja vienti veti. Samalla tosin tuontihinnat nousivat, mikä lisäsi inflaatiota ja pienensi ostovoimaa. Niin on tehty useamman kerran. Nyt ei voida, kun eletään yhteisvaluutan aikaa.

Nyt puhutaan yhteiskuntasopimuksesta, kysymys on sisäisestä devalvaatiosta, työn hinta saatava pienemmäksi, kuten ennenkin. Olkoon nimitys suurempi tupo tai mikä tahansa, niin asia ei siitä miksikään muutu. Ja turha tähän soppaan on sotkea yhtä jos toista muuta asiaa. Asia ei siitä miksikään muutu. Työn hintaa saatava halvemmaksi 5%. Ja Suomen pankki ei sitä voi hoitaa hallituksen päätöksellä. Ay-likkeen pitäisi olla mielissään, että heidät on ylipäätään kutsuttu neuvottelupöytään. Hallitus voisi lainsäädännöllisesti hoitaa asian itsekin. Mutta onhan se sisäsiistiä, että osapuolet ovat mukana etsimässä vaihtoehtoja, miten työn hintaa saadaan laskettua 5%.

Yksi helppo keino olisi alentaa palkkoja 5% ja vastaavasti alentaa tuloveroa siten, että käteen jää saman verran kuin aiemmin. Yksilön kannalta ostovoima ei muuttuisi ja tavoiteltu sisäinen devalvaatio toteutuisi. Saman verran rahaa kädessä kuten ennenkin, mutta lisähyöty vanhoihin devalvaatioihin verrattuna siitä, että kotimaisten tuotteiden hinnat laskisivat ja ulkomaisten tuotteiden hinnat eivät nousisi. Siitä syntyisi kotimaisten tuotteiden positiivinen kierre, tuotteiden kilpailukyky paranisi kotimaassa ja ulkomailla. Tämä tietäisi lisää työtä ja valtiolle verotuloja, joita voidaan jakaa pienituloisille ja eläkeläisille, käyttää koulutukseen ja mielenterveyspalveluihin ja lasten palveluihin. Tätäkö ay-liike haluaa vastustaa? Ennen he kyllä olivat devalvaation puolesta puhujia.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Gazelle_pro

      Mielenkiintoinen ja pohdittava ajatus. En tyrmää suoralta kädeltä täysin.

      Ainoa ongelma tässä on se, että liittoja ei saada edelleenkään ruotuun. Sama laiskistuttamispolitiikka vasemmistopuolueiden avustuksella jatkuisi edelleen. Ilmaista rahaa pitäisi jakaa edelleenkin, "tekosyrjäytymisen" sallivia porsaanreikiä sosiaaliturvassa ei edelleenkään tukittaisi, työnantaja painisi edelleen kaiken vuosikymmenien aikana kertyneiden säädösten kanssa.

      SDP:n vuosikymmenten voittokulun jälkeen tilanteeseen ei mielestäni ole helppoa ratkaisua.

    • Haans

      Suomessa on vihdoinkin puututtava Yritys-JOHDON rahastukseen ja sen kilpailukykyä rapauttavaan toimintaan. Työaikaan suorituspuolella ei nyt puututa, sillä se johtaisi jäsenkatoon ammattiliitoissa. Tämä on siis poissuljettu asia.

      Sen sijaan yritysjohto, sen ylemmät toimihenkilöt ja rahastus sielä pitää nyt ottaa lähempään tarkasteluun. Yritysjohtohan on kylmästi ulosmitannut kaikki automaation yms tuomat tuottavuuslisät ja pistäneet ne osinkoinan taskuihinsa. Asiassa on käytetty apuna myös VELKAVIPUA - asia josta hämmästyttävällä tavalla vaietaan - mutta yritykset saavat siitä vastata ihan itse, ei duunarin työajoilla leikkimällä. Tähän pitää nyt suomen porvarihallituksen voimallisesti puuttua. Autoedut uuteen verotukselliseen tarkasteluun ja vapaamatkustaminen osinkoveroprosenteilla lopetettava. Seuraavassa linkissä näette, että yritysjohto käytännössä 100-%:sti on siirtynyt 30 % verokantaan:
      http://www.taloussanomat.fi/verotiedot/

      Valtion taloudesta pidetään aidosti huolta, kun em. verokikkailu palautetaan samaan kantaan, kuin mitä vaikka Suomen pankin Erkki Liikasella, 47 % veroa tuloista. Tämä auttaa jo kummasti isänmaata. Porrvareiden suoraviivaiseen veronkiristykseen sisältyy myös TULOSVASTUU-ajattelu. Jos firmat hoidetaan kunnolla ja sitä kautta maan asiat, voidaan porrvarin verotusta laskea. Ja päin vastoin. Nyt ei sälytetä vastuuta pelkästään duunarill. Piste.


      Porvarin puheet verotuksen keventämisestä tilanteessa, jossa porrvarit itse ottavat kansalaisten kontolle Velkaa 10 mrd euron vuositahtia (samaa luokkaa kuin viinanen porrvarihallituksessa 1991) ei ratkaise suomen ongelmia eikä meitä duunareita huvita lainkaan lähteä porrvarin öykkäröintia maksamaan. Varsinkaan tässä porrrvarin lanseeraamassa "huutavassa" työvoimapulassa.

      Yhteiskuntaneuvottelijoille AY-liikkeen puolelle ilmoitan, että jos istutte sielä, niin työsuhdeturvan parantaminen on yksi ja toinen on palkkojen nostamien vähintään 5 % alimmassa tuloluokissa. Ylempiin ei mitään paitse tuo verotasomuutos.

      Näin siksi, että HINTA-puolella Markasta on tullut EURO, mutta palkat ovat jääneet suorituspuolella junnaamaan sinne kuudesosaan. Siinä on jo sisäistä "devalvaatiota" kylliksi ja tämä on monissa kotitalouksissa kompensoitu velalla. Uskomatonta mutta totta ja se on vienyt kotimaisenkin kulutuskyvyn.
      Ei tässä siis nyt ensimmäisenä lähdetä porrrvaria hyyssäämään. Muistakaa tämä sielä liitoissa. Muuten, kuten sanoin, jäsenkato uhkaa...

      Terveisin Haans. Se luotettava ja varama, EI "demari"-kusettaja !

    • sinkkiämpärit

      Työnhintaa lasketaan 5% ja työaikaa lisätään 100h/vuosi.

      - mitkä tuotteet alkavat käymään kaupaksi ulkomaille kuin väärä raha ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1572
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1339
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1192
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1159
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      31
      1001
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      808
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      805
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      676
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      657
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      634
    Aihe