Uuden ilmanvaihto koneen säätö

henriikka1223

Eli on uusi rivari kaksio kaukolämmöllä, iv-kone deekax-300. Nyt taloyhtiö päätti laskea lämpöjä, aamulla mittari näyttää 20,5ast. Kuinka tuo iv-kone tulisi säätää, käytän yleensä ykköstehoa koska asunto yleensä tyhjä, paljonko tuloilman lämmön tulisi olla? Oli 16ast mutta nyt nostin 18ast tuon kylmyyden vuoksi. Tulisiko jälkilämpöä pitää päällä? Talvella tai yleensäkkään, en nää järkeä lämmittää asuntoa tuolla koska maksan kaukolämmön vastikkeessa. Apuja viisaammilta!

8

2894

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 18_ihan_ookoo

      Tuloilman on hyvä olla muutaman asteen huoneilmaa viileämpää. Jos tuloilmalla yritetään lämmittää niin
      1) rahaa palaa (sähkö on kalliimpaa kuin kaukolämpö)
      2) huoneilmaa lämpimämpi tuloilma saattaa jäädä katon rajaan lillumaan & päätyy suoraa poistoon (ehkä enempi ongelma toimistoissa yms. missä on joka huoneessa tulo&poisto)

      Toisaalta alaraja tuloilman lämpötilalle on huonelämpötila -6...-8 astetta. Liian kylmä ilma tipahtaa liian vilkkaasti alas = vetohaittaa.

      Eli jossain 15-20 haarukassa pitäisi asetuksen siis olla. Sinulla siis ihan OK.

      Paitsi että lämpötila kannattaa mitata. Näitten koneitten termostaattien asteikot voivat olla aika suuripiirteisiä. Minulla Vallox 75 pukkasi sisään 20°C ilmaa, kun asetuksena oli 16. Ja LTO sulatus lähti päälle, kun jäteilma meni alle 10...

    • henriikka1223

      Mitenkäs tuon jälkilämpö, millon pitää laittaa päälle vai onko pakko käyttää koskaan? Onko mitään haittaa jos ei käytä talvella, tietysti tuo kylmän ilman tulo mutta rikkooko koneen vai vastaavaa? Tosiaan ei tekisi mieli lämmittää asuntoa tuolla koneella koska maksan vastikkeessa kaukolämmöstä jolla asunto on tarkoitus lämmittään. Käsittääkseni juuri tuo jälkilämpö ja kova tuloilman lämpö lisää sähkönkulutusta kovasti ainakin talvella.

    • Ilmanvaihtotekniikka

      www.ilmanvaihtotekniikka.fi

      Lämmitysvastuksen asetuksena on yleensä pidetty 15-16 astetta. Tuon tarkoitus on lämmittää tuloilma asetettuun arvoon mikäli ilma on arvoa kylmempää. Ilma lämpenee myöskin vielä putkistossa matkalla venttiilille.
      Näin vähennetään asukkaiden tuntemaa vetoa huomattavasti.

      Normaali ilmanvaihtolaite ei ole tarkoitettu talon lämmittämiseen, vaan ainoastaan ilmankäsittelemiseen ja tulevan ilman esilämmittämiseen.

    • SiisNoniin

      Ihan ensin vastaus kysymykseesi: Mikäli uusi rivitalokaksio on suunniteltu ja rakennettu oikein, modernin lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtokoneen jälkilämmitykselle ei pitäisi normaaliasumisessa tai asunnon ollessa tyhjänä ylläpitolämmöllä, olla yhtään mitään tarvetta. Mutta asuntosi on vajaakäytöllä... Valitettavasti useimmiten kaikki ei toimi niinkuin pitäisi, joten ihan kosteusvaurioiden estämiseksi suosittelen lämpimästi pitämään lämmöt 20 päällä ja puhallustehon nelosella tai mikä se täysi teho sitten onkaan. Nykyisissä "liian" tiiveissä taloissa ei itse asiassa koskaan voi olla liika ilmanvaihtuvuutta.... Rakentamisen laatu kun nykyään on mitä on.
      Katsoin tuon IV-koneen speksit ja kyseessähän on siis ns. pakettikone, koneellinen tulo- ja poistoilma lämmöntalteenotolla (kuutio), sekä tuloilman puolella jälkilämmitys, jossei LTO-riitä. MUTTA näitä on eri versioita. On jälkilämmitys joko vesipatteri (taloyhtiö maksaa) tai sähköpatteri (sinä maksat), riippuen tietysti yhtiöstä. Sitten on LTO ohitus tietenkin, mutta onko automaattinen vai manuaali? Tämä siis vaikuttaa huurteenpoistoon talvella ja yötuuletukseen kesällä, mikäli ominaisuudet ovat käytössä. Ehdottomasti pitäisi olla jokaisessa nykyajan tiiviissä talossa. Tai taas tulee niitä ongelmia...
      Miten menee koneen huoltovastuu? Sinä siis säädät koneen sisäänpuhalluslämmön, mutta ymmärrätkö täysin mitä tässä säädät? Pahimmassa tapauksessa kylpyhuoneesi sähköinen lattialämmitys (poistoilman ja LTO:n kautta) sekä mainittu jälkilämmitys sähköpatteri hoitavat asuntosi lämmityksen, mikäli siis taloyhtiö tietoisesti kusettaa. Tuskin näin kuitenkaan on, koska lämpötila oli vielä 20,5 ja mitään vetoa ei kai ollut. Yleensä tämä kusetuskäytäntö on vain isoilla vuokra-asuntofirmoilla. Tosin tämäkään ei välttämättä ole se pahin vaihtoehto terveydelliseltä kantilta.
      Taloyhtiö siis laski lämpöjä? Käytännössä siis patteriverkostossa virtaavan veden lämpötilaa kai. Tämän analysoimiseen pitäisi tietää tarkemmin pattereissa olevista termostaateista, venttiileistä, sekä tietysti verkostossa virtaavasta vedestä. Aika vaikeaa, ellet tunne oikeaa henkilöä.

    • henriikka1223

      Kone siis tuo deekax DIVK-300 DA VKL, asunnossa kaukolämpö ja myös pesuhuoneen lattialämmitys kaukolämmöllä eli ei vie sähköä lainkaan, tuossa ilmanvaihto koneessa sähköinen jälkilämmitys 1000w. Tuollahan saa sähköä menemään jos laittaa tuloilman lämpimälle jälkilämpö päällä eli käytännössä lämmittää tuolla vastuksella. Eli lähinnä kiinnostuu haittaako konetta jos en käytä jälkilämpöä, hajoaako tai vastaavaa? Talvella tietysti tuloilma on tosi viileää ilman jälkilämpöä? Tuo kesäpelti homma näkyy olevan automaattisella ja lämpötila 15ast. Tarviiko tuota jotenkin muuttaa? Itse pelti on kyllä talviasennossa koneen sisällä.

      Talossa on lattialämmitys eli ei pattereita lainkaan, yhtiössä pudotettiin juuri tuota lämpötilaa eli kämpät viileni, termostaatit seinässä mutta noilla ei saa säädettyä lainkaan lämpötilaa vaikka laittaa laidasta laitaan, eli käytännössä on/off vekottimet mikä on kyllä tyhmää omasta mielestä.

      • päivityksetajantasalla

        Miksi sieltä katosta puhaltaa niin helvatin kylmää ilmaa. Sitä ihmettelen.
        LTO asennettu vuosi sitten.


      • putket.kylmänä

        Sen vuoksi, että säätösysteemi pyrkii pitämään poistoilman lämpötilan vakiona. Koska huoneessa on lämmitys, sisääntuleva ilma on viileämpää kuin huoneen lämpö. Näin nämä suunnitellaan. Insinöörin kalkyylissä toimii, mutta käytännössä ihmiset valittaa vedon tunnetta. Ainoat toimivat keinot on pienentää virtausta ja siten tulevan ilman määrää (ja riski on, että menee liian pieneksi) tai nostaa huoneeseen tulevan ilman lämpötilaa. Tutkimusten mukaan virtaava 21 asteinenkin ilma aiheuttaa vedon tunnetta osalle ihmisistä. Tuo 21 on ok, jos ilma ei liiku. Insinöörit pukkaa 16...18 asteista tuloilmaa ja toivoo, että se sekoittuu ennen kuin kohtaa ihmisen.


    • taloyhtiöoikeuteen

      Yleensä pesuhuoneen lattialämmitystä pystyy silti säätämään tai ainakin on säädetty isommalle, säädä se täysille. Näin poistoilma lämpenee LTO-koneessa eniten. Ota se sähkölämmitys pois siltä LTO-koneesta. Ei mitään haittaa. Kyllä kämpän lämmitys täytyy hoitua kaukolämmöllä, eikä ilmanvaihdon sähkölämmityksellä. Mulla ei muuten ole koko tuloilman sähkölämmitysvastusta ollenkaan ok-talon LTO-koneessa. Kylmimmillään ulkona oli - 30,6 astetta, tälloin tuloilma oli 6 astetta, kone pyöriväkennoinen Ltr-3.

      Taloissa, joissa on pelkkä koneellinen poisto, tuloilma tulee ikkunanraoista tai venttiileistä suoraan raakana ulkoilmana, ei tuo vastuksen poisotto koneellesi mitään tee. Eikä kämpällesikään, kunhan pidät koneen päällä. Älä pudota ykkösteholle, koska se pudottaa poistoilman tehoakin ja tällöin kennon lämpötilakin putoaa ja siten tuloilma myöskin. Pidä vaikka kakkosella (jos 1-4 säätö)

      Sitten taloyhtiöön valitusta, että lisää lämpöä! Tai sitten ostat ILPin ja miinustat vastikkeesta lämmityksen osuuden...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5225
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3267
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1847
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1820
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1675
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1395
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1287
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe