Mitä maksaa aurinkosähkö?

omakotiasuja

Itse en pysty/osaa aurinkopaneleita asentaa. Joten ainoaksi vaihtoehdoksi tulee ostaa koko paketti asennettuna.

Mitä maksaa 2kW aurikopanelisto asennettuna tiilikatolle jonka lape on kutakuinkin etelään ja kaltevuus 1/3. Tekninen tila sijaitsee talon päädyssä. Tilassa on 300 litran 3vaihe suorasähkövaraaja ja sulakekeskus. Lämmitysmuotona varaava lattialämmitys sähkökaapeleilla ja ilmalämpöpumppu. Sähkönkulutus vuodessa kaikki sähkö noin 17 000kWh.

Minkälainen laitteiston tulisi olla ja mitä se asennettuna tulisi maksamaan? Mikä on takaisinmaksuaika nykysähkönhinnoilla?

52

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aurinkoharrastelija

      Etsimällä komponentit edullisesti, ja tekemällä mahdollisimman paljon asennustyöstä itse voi laitteiston hinnan saada johonkin 3000eur kieppeille.
      Avaimet käteen-toteutuksena ehkä tonnin-pari enemmän.

      Jos toteutus onnistuu niin että mitään ei tarvitse myydä sähköyhtiölle vaan kaiken tuoton pystyy hyödyntämään omaan käyttöön, voi tuon halvemman paketin takaisinmaksuajassa päästä johonkin reilun kymmenen vuoden kieppeille.

      Avaimet käteen hankintana takaisinmaksuaika (ainakin nykyisillä sähkön hinnoilla) menee johonkin 20 vuoden kieppeille.

      Käytännössä kuitenkin todennäköisesti jotain joutuu myös uusimaan tuon ajanjakson aikana, kun esim. harva invertteri (yksittäinen kallis komponentti) kestää tuota 10vuoden käyttöä. Kaikki uusinnat nostavat kokonaisuuden hintaa ja pidentävät takaisinmaksuaikaa -> voi olla että ns. omilleen ei pääse koskaan.

      • omakotiasuja

        Mietin tuota, että pystyy käyttämään kaiken itse, jotta kannattaa. Olen vertaillut aurinkosähköjärjestelmien tuottokayriä ja pääsääntöisesti tuotto on maalis/huhtikuusta suurinpiirtein lokakuuhun. Varsinaiseen talon lämmitykseen pystyisi käyttämään kuukauden pari ja muuna aikana pelkästään veden lämmittämiseen ja jääkaappi/pakastin ja ilmanvaihtokoneelle sekä viikon pari jäähdytykseen. Täytyy laskea tarkemmin kuinka paljon veden lämmitys kuluttaa aurinkokuukausina sähköä.
        Koska en itse pysty järjestelmää asentamaan niin hinnaksi tulee ilmeisesti 4000-5000 euroa asennettuna. Summa on varsinhuomattava varsinkin takaisinmaksuajan ollessa erittäin pitkä. Homma ei tosiaan välttämättä kannata ollenkaan.
        Voi olla vielä tässä vaiheessa järkevämpää katsoa miten laitteiden hinnat muuttuvat. Jos laitteiston hinta jonkin ajan sisällä puolittuu, niin silloin tälläinen kädetönkin voi ajatella osittaiseen aurinkosähköön siirtymistä.


    • pojhgtrewsaq

      Nyt on niin että aurinkosähkö EI tuota rahaa halvemman sähkön kautta likimain yhtään. Aurinkosähkö kannattaa vain siksi että sillä saa sähköomavaraisuuden. Senkin VAIN jos KAIKKI sähköllä lämmittäminen hylätään katkon aikana ja käytetään varavoimana elektroniikalle. Muulloin voi syöttää talon verkkoon palauttamaan edes osa kuluista, jos on hankkinut kalliin kantaverkkokytkimen sitä varten. Aurinkovoimalaitteiden verotus on suora syy, joka tuhoaa mahdolliset voitot, koska olosuhteille valon määrään ei voida vaikuttaa. Suomeen olisi mahdollisuus hankkia pikkuhiljaa laajalla pientuottajaverkostolla omaa kapasiteettia jos aurinkovoimaa tuettaisiin esimerkiksi poistamalla paneeleiden valmistevero ja muut tahalliset jarrut. Verotus tuhosi myös paneelitehtaan perustamissuunnitelmat suomeen. Kotimaan tehdas olisi jättänyt suuren osan aurinkovoimaan sijoitetuista euroista Suomeen jolloin paneeleiden verottomuus olisi kansakunnan oma etu, koska paneeleiden hankintahinnasta maksetaan veroja joka portaassa kuten muissakin tuoteryhmissä. esimerkkinä kauppa maksaa valtiolle veroja ja kaikkien palkoista osan. Lisäksi jokainen tehtaan työntekijä maksaa kaikesta alvit ym. tuloverot.

    • poopeli

      Ainoa todellinen vaihtoehto on mikä kannattaa suunnitella on aurinkopaneeleiden tuottaman sähkön syöttäminen suoraan sähkövaraajaan asennettuun tai lisättävään vastukseen, joten varaajan ottaman ostosähkön kulutus putoaa. Syy järjestelmän edullisuuteen on että järjestelmä EI tarvitse MITÄÄN muuta kuin paneelit jotka syöttää aina tuoton ilman tehohäviöitä suoraan varaajan lämmöksi. EI akkuja ei inverttereitä. Akkuna toimii siis kuumavesivaraaja itse. ainoa tarve on asentaa kaiken varoiksi termostaatti, joka katkaisee varaajalle menevän virran paneeleilta jos kesällä varaaja kuumenee maksimiin. Samoin ostosähkön termostaatti pitää säätää alemmas, jolloin aurinkosähköllä on mitä lämmittää. Tämä järjestely maksaa itsensä n. 10 vuodessa ja hinta jää noin 1 euro/watti myös suomesta ostetuille paneeleille, joka korvaa siis suoraan ostosähköllä lämmitystä. paneelien lisäksi tarvitset vain jonkun sähköalaa opiskelevan avuksi, koska heillä on jo kattavat perustiedot mitä pitää tehdä tuossa ratkaisussa.

      yksi varmatoiminen paneeliesimerkki:
      http://www.solarpower.fi/products.php?p=c058a9
      www.solarpower.fi
      valmistaja:
      https://store.bisol.com/modules/premium-series/premium-poly-260-w.html

      • Olevinaanhalpaaa

        Eikö tässäkin tule jonkunverran ongelmaksi se että lämmityskaudella sitä tehoa ei paneeleilta juuri heru ja kesällä sitten kastellaan nurmikkokin kuumalla vedellä kun on olevinaan halpaa?


      • poopeli

        "se että lämmityskaudella sitä tehoa ei paneeleilta juuri heru..."

        Ei ongelma koska paneelit toimii parhaiten kylmässä aina kun on valoa, laitteiden hankintahinta puolittuu ja tuotto on paras mahdollinen mahdollisimman halvalla. Jokainen tuotettu kwh korvaa kustannustehokkaimmin ostettuja. Tämä kykenee palauttamaan nykyhinnoilla hankintakustannukset. Toki kesällä syntynee tilanne, jossa lämmin vesi riittää ilman ostosähköä. Siksi termostaatti, johonkin 80 tai 90 asteen tuntumaan jolla estää kiehumisen. Toisaalta kylpy kuluttaa paljon energiaa, koska vesi tarvitsee suuren energian lämmetäkseen.


      • Valtonen
        Olevinaanhalpaaa kirjoitti:

        Eikö tässäkin tule jonkunverran ongelmaksi se että lämmityskaudella sitä tehoa ei paneeleilta juuri heru ja kesällä sitten kastellaan nurmikkokin kuumalla vedellä kun on olevinaan halpaa?

        Kyllä. Kesällä saadaan lämmintä riittävästi veden lämmitykseen vain siinä tapauksessa et auriko paistaa lämpimästi. N 3 kk vuodessa olisi realistinen hyöty aurinkopaneleista. Paljon saa vielä aurikolämmitys halventua ja kehittyä et voidaan Suomessa taloudelliseksi sanoa. Koemielessähän on isojakin järjestelmiä tehty mut ei taloudellisessa.


      • omakotiasuja

        Jos ajatelaan 300 litran varaajaa ja nelihenkisen perheen vedenkulutusta, niin iltasella lotrataan varaaja tyhjäksi. Riittääkö lämmintä vettä sitten enää aamulla vai vasta päivän jälkeen taas illalla?

        Jos verkkosähkön termari asetetaan alemmalle kuin aurinkosähkön, niin lämpötilaero ei varmaankaan ole 20-30 astetta enempää? Eli auringolla nostetaan veden lämpötilaa parikymmentä astetta päivän aikana.

        Kunka tuollainen suorasähkö-paneleilta-varaajaan kytketän ja toteutetaan? Panelit ilmeisesti sarjaan vai ryhmissä rinnan? Entä vastuksen arvojen arpominen. Lämmitysvastukset tuottavat parhaimman tehonsa tietyllä jännitteellä Jos on alijännitettä, niin teho heikkenee ja ylijännitteellä palavat nopeammin. Kuinka tämä ratkaistaan suorakytkennässsä?

        Miksei näitä suorasähköistyksiä varaajaan ole markkinoilla, en ole törmännyt yhteenkään kaupalliseen malliin?


      • omakotiasuja

        Suorasähkökytkennässä tulee käsittääkseni tämä ongelma. Kuinka se ratkaistaan?

        Lainaus: http://www.tiede.fi/keskustelu/58095/ketju/lampoa_aurinkokennolla_vs_keraimella

        ***********

        Joten vastus joko jättää osan saatavissa olevasta virrasta käyttämättä suurella valoteholla, tai sitten paneelin jännite notkahtaa pienellä valoteholla kun valon antama virta tulee rajoittavaksi tekijäksi, riippuen siitä miten vastus on mitoitettu.


        Aurinkokennossa pitää huomioida myös kennon sisäinen vastus, joka kytkeytyy sarjaan kuormitusvastuksen kanssa ja se merkitsee jännitehäviötä kennon ulostulonavoissa ja myös hukkatehoa. Tuo sisäinen resistanssi riippuu kennolle osuvan valon määrästä ja luultavasti myös kennon lämpötilasta.

        Eli aurinkokennolla optimi kuormitus (jotta saadaan ulos max teho ) on suhteessa kennolle lankeavan valon määrään. Älykkäät hakkurisäätimet osaavat hyödyntää kennoista saatavan tehon parhaiten.

        Hyötysuhde laskee ilman säädintä, muuttaen koko homman entistä kannattamattomaksi.


      • aurinkoturaaja
        poopeli kirjoitti:

        "se että lämmityskaudella sitä tehoa ei paneeleilta juuri heru..."

        Ei ongelma koska paneelit toimii parhaiten kylmässä aina kun on valoa, laitteiden hankintahinta puolittuu ja tuotto on paras mahdollinen mahdollisimman halvalla. Jokainen tuotettu kwh korvaa kustannustehokkaimmin ostettuja. Tämä kykenee palauttamaan nykyhinnoilla hankintakustannukset. Toki kesällä syntynee tilanne, jossa lämmin vesi riittää ilman ostosähköä. Siksi termostaatti, johonkin 80 tai 90 asteen tuntumaan jolla estää kiehumisen. Toisaalta kylpy kuluttaa paljon energiaa, koska vesi tarvitsee suuren energian lämmetäkseen.

        Paneelit toimii toki viileässä paremmin, mutta eihän tuo nyt noin mene että tuottavat aina kun on valoisaa. Talvikaudella:
        -valoisaa aikaa vuorokaudesta on todella vähän
        -valon määrä on tyypillisesti niin pieni että paneeleilta saatavat tehot ovat murto-osa niiden nimellistehoista
        -aurinko paistaa matalalta jolloin varjot ja katveet lisääntyvät


      • aurinkoinen-40

        Meikällä on katolla 2160 watin panelit, jotka työntävät sähkön verkkoinvertteriin. Invertteri on yksivaiheinen vaikka talon sähköistys on kolmivaiheinen. Invertteri syöttää vaiheeseen jossa on varaaja ja kolme pakastinta sekä jääkaappi. Lisäksi samassa vaiheessa on kodin muuta kulutusta. Panelit ovat olleet katolla 15 kuukautta ja tuotto on tällä hetkellä n. 2500 kwh. Panelit on optimoitu etelään ja kaltevuuskulma on n. 45 astetta. Olen tosi tyytyväinen, kun kesäkuukausien s-lasku on 200 - 230 kwh luokkaa.


      • omakotiasuja
        aurinkoinen-40 kirjoitti:

        Meikällä on katolla 2160 watin panelit, jotka työntävät sähkön verkkoinvertteriin. Invertteri on yksivaiheinen vaikka talon sähköistys on kolmivaiheinen. Invertteri syöttää vaiheeseen jossa on varaaja ja kolme pakastinta sekä jääkaappi. Lisäksi samassa vaiheessa on kodin muuta kulutusta. Panelit ovat olleet katolla 15 kuukautta ja tuotto on tällä hetkellä n. 2500 kwh. Panelit on optimoitu etelään ja kaltevuuskulma on n. 45 astetta. Olen tosi tyytyväinen, kun kesäkuukausien s-lasku on 200 - 230 kwh luokkaa.

        Kuinka paljon panelit asennettuina tulijat kokonaisuudessaan maksamaan? Tuottosi on ollut sellaista runsaat 200e vuodessa. Oletko laskenut/arvioinut pystytkö käyttämään kaiken paneleitten tuottaman sähkön päiväaikana vai meneekö osa sesonkina hukkaan?


    • Markkinat2---

      Myymäsi slovenialaiset BISOL aurinkopaneelit on laadukkaita, vaikka ne nojautuu P-tyypin piihin.

    • poopeli

      Valtonen: "vain siinä tapauksessa et auriko paistaa lämpimästi..."

      En tarkoita auringon LÄMPÖÄ, en etelän lämpökeräimiä vaan valoenergiaa joka tuottaa aina kun on VALOA. Ei suomen pakkasessa toimi lämpökeräimet yhtään toivotusti vaan valokeräimet. Homma perustuu sähköenergian tuottamiseen valosta joka muutetaan sovitetussa vastuksessa tai useammassa lämpöenergiaksi varaajan sisälle. Näin energiaa ei katoa invertterissä tai akkuvaraston täyttyessä vajaatuotannossa eikä muita kuluja ole. Homma on täysin passiivi ja tuottaa heti lämmöksi kaiken syntyneen sähköenergian vastuksessa varaajan sisälle. Kuorma AINA päällä kennolle kun varaajan lämpö on alle termostaattiasetellun kiehumiseston, KAIKKI energia muunnetaan ja tallennetaan lämmöksi varaajaan.

      • Valtonen

        Valon vähyys tulee ongelmaksi aina Suomessa jos aiotaan saada apu aurinkokennoista kodin sahkötuottajaksi. Sitten kuin rakentaa kodin katon aurikopanelista kokonaan voisi jonkun verran sähköä saada. Jkl yliopiston rakenuksessa on kattona aurinkopaneli.


    • Markkinat2---

      BISOL ei myy Saksassa. Syykin on selvä.

      https://www.certipedia.com/



      Cencorp/Valoe Oyj ei ole saanut H Y V Ä K S Y N T Ä Ä ja siksi se myynti SAKSASSA on mahdotonta.

      • mutta-antero

        Älä antero ala postaaman tähän ketjuun linkkejä. Tässä keskustellaan onko aurinkopaneleista oikeasti mitään hyötyä.


    • Huhhuhama
      • hukkaenergia

        Mihin käytät päivällä 4,5 kWp paneeliryhmän tehon tavallisessa omakotitalossa?

        Jos siirrät sen veteen, niin illalla vesi on kuumaa, mutta aamulla kylmää kun lämmin vesi käytetään illan aikana ja yöllä ei aurinko paista. Sähköäkin kuluu päivällä hyvin vähön kun ollaan töissä.


      • Varaajakaveri
        hukkaenergia kirjoitti:

        Mihin käytät päivällä 4,5 kWp paneeliryhmän tehon tavallisessa omakotitalossa?

        Jos siirrät sen veteen, niin illalla vesi on kuumaa, mutta aamulla kylmää kun lämmin vesi käytetään illan aikana ja yöllä ei aurinko paista. Sähköäkin kuluu päivällä hyvin vähön kun ollaan töissä.

        Mulla ei ole paneeleita vaan keräimiä. Siirrän lämmön viiden kuution varaajaan. Ei se ihan hetkessä jäähdy.


      • hukkaenergia
        Varaajakaveri kirjoitti:

        Mulla ei ole paneeleita vaan keräimiä. Siirrän lämmön viiden kuution varaajaan. Ei se ihan hetkessä jäähdy.

        Tässä viestiketjussa oli tarkoitus keskustella aurinkosähköstä ei aurinkokerääjistä, sillä kerääjien vaatima infra on sen verran allis, ettei sitä kannata rakentaa valmiiseen taloon


      • Valtonen
        Varaajakaveri kirjoitti:

        Mulla ei ole paneeleita vaan keräimiä. Siirrän lämmön viiden kuution varaajaan. Ei se ihan hetkessä jäähdy.

        Ei kyllä 5 kuution varaajakaan lämpene pelkillä aurikokeräimillä. 5000 l varaajaa ei normi ok talossa tarvita.


    • poopeli

      minä en siis myy paneeleita, tiedän sähkötöistä.

      kysyit:
      "Riittääkö lämmintä vettä sitten enää aamulla vai vasta päivän jälkeen taas illalla?"

      Varaaja lämpenee itsestään verkkovirralla, eli ostosähköllä aina jos lämpö laskee alle verkkosähköllä lämmittämisen asettelun. asetteluksi vaikka n. 60 astetta ettei vedet mene koskaan täysin kylmäksi. tietenkään verkkovirtaa ei sammuteta, koska se joutuu tuottamaan osan lämmöstä mm saunapäivänä jolloin aamulla on yön aikana verkkovirralla lämmitetty minimi lämpö.

      "Kunka tuollainen suorasähkö-paneleilta-varaajaan kytketän ja toteutetaan?"

      Yksinkertainen. Kytkentä passiivisena on kuin taskulampussa. Kannattaa hommata joku sähkötekniikkaa lukenut tuttu avuksi, mutta yritän esittää perusteet ja teoriat.

      Eli yksi paneeli tuottaa jonkun nimellisjännitteen kuormitettuna jollakin nimellisvirralla. Millä? Nämä tiedot on mainittu paneelien tiedoissa. Näistä kahdesta arvosta saadaan laskettua yksittäisen teholähteen, eli paneelin ns. "sisäinen resistanssi" optimaalista kuormitusta varten seuraavasti:
      U/I=R eli Voltit jaettuna Ampeereilla = optimikuorma resistanssina (ohmiluku).

      Muut kaavat ovat samaan liittyen:
      U=R*I
      U/R=I

      Wikipediassa on lisää infoa.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Jännitelähteiden_peruskytkennät
      sekä
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Sarjaan-_ja_rinnankytkentä

      Tärkein on että kuorma tulee sovittaa virtalähteelle sopivaksi jolloin siirtyvä teho on suurin mahdollinen osuus siitä minkä paneeli voi tuottaa. Toiseksi käytetään riittävää johtimien paksuutta jännitehäviöiden estämiseksi.

      Esimerkki:
      Jos virtalähde syöttää 13,2V virralla 8,6A, niin ns sisäinen resistanssi on
      V / A = ohmi, eli 13,2V / 8,6A = 1,53 ohmia.
      tuolloin suurin teho saadaan kuormalla, jonka resistanssi on 1,53 ohmia. (kuorman resistanssi määrittää virran ja jännitteen välisen suhteen piirissä)

      Siten tehoksi tulee 13,2V*8,6A =113,52Wattia, koska teho = jännite*virta.

      Sarjakytkennässä: HUOM: KÄYTETÄÄN IDENTTISIÄ 2KPL!
      Voltit = voltit1 Voltit2 = kasvaa!
      Virta =sama!
      resistanssi= R1 R2 (oltava yhtäsuuria!) kasvaa!
      kahdella esimerkin paneeliarvoilla sarjassa Voltit = 26,4V ja virta edelleen 8,6A mutta teho = 26,4V*8,6A=227Wattia saadaan kuormalla, jonka resistanssi = R1 R2= 1,53 1,53ohmia = 3,06ohm.

      -Rinnankytkennnässä virranantokyky kasvaa, eli sisäinen resistanssi laskee. Tehonsyöttökyky kasvaa tällöin Ampeerien kautta.
      -Sarjakytkennän jännite kasvaa virranantokyvyn säilyessä samana (TEHO=JÄNNITE*VIRTA)

      wiki tietää paljon lisää.

      • omakotiasuja

        Ongelma on siinä, ettei systeemin kokonaisvastus ole vakio jännitteen ja virran vaidellessa. Luitko tuota Tiede-keskustelupalstan juttua ajatuksella? Suorasähkökytkennällä hukataan teoriassa 30% tehoa. Verkkoinvetteri vuorostaan maksaa, mutta nostaa vastuskytkennän hyötysuhdetta ja sallii mahdollisen ylijäämäsähkön käytön kodin muille laitteille.

        Boilerin pitämisessä 55-60 asteisena verkkovirralla toimii, mutta mitä aurinkosähkö sitten päivällä lämmittää? Jos lämpötilaa nostetaan esim. 80 asteeseen, niin lämpötila ero on vain 20 astetta. Joten isoa panelistoa ei kannata tähän rakenta. 80 asteen veden lämpöhukka boilerin kuoren läpi on aika paljon suurempi kuin 60 asteen. Muistan joskus lukeneeni boilerin hukkaavan keskimäärin 50W tehoa kuoren läpi. Lämpöhukka saattaa tuplaantua 80 asteen lämmössä.

        Asia ei ole niin yksinkertainen kuin aluksi vaikuttaa. Järjestelmien optimointi on aivan lapsen kengissä. Ostetaan 2kW panelisto kun optimi olisi 0,5kW, jolla laitteisto voisi joskus maksaa itsensä.


    • poopeli

      Sähköopin perusteet: (yksi monista)
      http://users.utu.fi/sakull/ULT13/itseop/Sahko-opin perusteet/

      Sarjaankytkentä:
      http://users.utu.fi/sakull/ULT13/itseop/Sahko-opin perusteet/sld030.htm

      Rinnankytkentä:
      http://users.utu.fi/sakull/ULT13/itseop/Sahko-opin perusteet/sld031.htm

      Vastuksia myydään paljon erilaisia aina lokilämmittimistä alkaen ja ne toimivat myös muilla kuin niiden alkuperäinen tarkoitettu jännite on. Vain teho muuttuu. Jos esimerkiksi myynnissä on joku lämmitysvastus verkkojännitteelle jonka tehoksi on ilmoitettu 800Wattia 230V jännitteellä, niin sen resistanssi on siten

      R=U/I eli 230V / ?
      no tietysti me tarvitaan sen ottama virta, joka on tehon kaavassa:
      P=U*I eli
      I=P/U
      eli ampeerit = 800Wattia/230V= 3,48A
      ja nyt resistanssi:
      230V/3,48A= 66ohmia.

      jos tuota syötetään 25V jännitteellä, sen teho on vain:'
      P=U*I mikä on virta?
      Virta = 25Volttia/66ohmia=0,37A (vain!)
      nyt teho=25V*0,37A=9,45Wattia.

      Eli tämä vastus ottaisi paneelista resistanssinsa mukaisesti vain olemattoman pienen tehon. Toisaalta resistanssi ei saa olla liian pienikään, koska teholähde ei kykene silloin syöttämään, jolloin virta on kyllä tapissa mutta syöttöjännite laskee tolkuttomasti, joka pudottaa tehon ja kuormittaa tolkuttomasti paneeleita... eli huomattavasti pienempi resistanssi tarvitaan tai riittävästi paneeleita sarjassa jolloin jännite kasvaa,
      TAI:
      kytketään useita vastuksia rinnakkain, jolloin niiden yhteisresistanssi laskee ja siten niitä voi syöttää matalemmalla jännitteellä ja saada toivottu lopputulos.
      taas sähköoppia lukemaan.

      • sähköinsinööri

        Kuule antero=poopeli, tämä yksikertasitettu sähköoppisi on jo osoitettu virheelliseksi tuolla Tiede-keskustelupalstalla.

        Sitä sähköoppia kannattaa todellakin lukea hieman enemmän.


    • poopeli

      Nyt vasta ilmaantui luettavaksi. En nähnyt noita aiemmin. Vastaan kun ehdin.

    • poopeli

      Aloin lukea samaa ja huomaan:
      Joku muu toteaa saman. En arvannut että paneeli muuttuu virtalähteenä noin rajusti. Tämä on näköjään sellainen kokonaisuus ettei muun alan tekijää pysty siinämäärin neuvomaan, koska pulssileveyssäätö, joka toimii, on itsekin suunniteltava. Idea on siis pitää syöttävä jännite paneelin tehollisarvossa kuormittaen jatkuvasti paneelia, vakauttaa tämä jännite kondensaattoreihin ja purkaa on/off feteillä kuormaan kaikki ylimääräinen kun jännite pyrkii nousemaan. Tällöin myös kuorman resistanssi saa olla alle optimin, koska fettikytkin antaa prosentteja ajasta. En hoksannut tätä, koska ei ole mittausdataa eikä kokemusta omista laitteista. Tässä siis ratkaisu kuinka itse korjaisin tuon.
      Niin ja minä en ole antero, mutta arvostan miehen ideoita vaikka niitäkin kannattaa joskus jalostaa sähköteknisesti.

    • poopeli

      copypaste:
      "Eli aurinkokennolla optimi kuormitus (jotta saadaan ulos max teho ) on suhteessa kennolle lankeavan valon määrään. Älykkäät hakkurisäätimet osaavat...."

      Koko juttu on oikeastaan jo ratkaistu. Puuttuu enää vain koko prototyyppi.
      Ideat jo on. Kiitos tämän ketjun.

      Arduinolla tai rasperryllä koko homma hoituu helpoiten. Vain vähän ulkoista kytkentätyötä ja toiminnallisuus kääntäjällä USB:n kautta. Samalla mukaan valoanturi ja ohjelman voi rakentaa huomioimaan muitakin tekijöitä kuin pelkkä paneelin jännitteen säilyttäminen vakiotasolla analogisesti. Esimerkiksi mikä on paneeleiden optimi kuormajännite eri valo- ja lämpö- olosuhteissa jolla paneeleista saadaan suurin mahdollinen teho ulos? Tätä voisi säätää lopullisessa ajossa itsekseen ajamalla käytön aikana pieni koe eri jännitteille jossa haetaan suurin teho. Pitäisi ehkä hankkia paneeli ja kuormittaa se erilaisilla vakiojännitteillä eri valaistuksessa ja mitata lähtötehoja. Lienee paras arduinon tms avulla perusselvitys, jolloin lcd:lle saa myös tehon reaaliajassa. Kytkinfettejä löytyy joissa johtavuus on yksinkin milliohmeissa ilman montaa rinnakkain.

    • poopeli

      Tästä massatuote jollekin? Jos kykenee pitämään kustannukset kurissa, voisi lopputuote jopa tuottaa.

    • Markkinat2---
      • ehkäjosolisi

        Ehkä kannattaisi myös kuunnella muiden mietteitä ajatuksella eikä tarjota omaa ratkaisuaan totuutena.

        Ehkä kannattaa miettiä miten aurinkopanelit oikeasti saadaan kilpailemaan verkkosähkön kanssa tavallisessa omakotitalossa.

        Ehkä kannattaa laskea aurinkosähköjärjestelmän kaikki kustannukset.

        Ehkä kannattaisi myös optimoida järjestelmän koko, jotta tuotettu energia saadaan kokonaisuudessaan hyödynnettyä.

        Ehkä jos asia olisi noin yksinkertainen, niin siihen olisi jo kaupallinen ratkaisu.


    • Yksipuoli
      • objektiivisesti

        Akku moninkertaistaa aurinkosähkön hinnan. Aika ylioptimismista odottaa asian koskaan ratkeavan. Toisaalta kyyninen sanoo sähkön hinnan moninkertaistuvan, jolloin akkuvarastosta tulee kannattava.


    • poopeli

      Aikas tyhmästi meni. Asiaan oli siis jo ratkaisu.
      MPPT
      Eipä tähän muuta. Sorry.

      • näköjäänjolöytyi

        Ratkaisussa ei ole mitään muuta ongelmaa kuin hinta, joka tuplaa pienen järjestelmän kustannukset. Pitäisi laskea kannattaako 30% hävikki suorakytkennällä vai ottaa kaikki teho irti lisä laitteella, joka pitkittää takaisinmaksuaikaa.


    • poopeli

      Ajatuksena vaan
      Hinta on koko suunnittelun lähtökohta. Siksi ajatus rakentaa lämmityssyötölle sopiva kytkin houkuttelee. Arduinoa myydään alle vitosen kappalehinnalla ebayn kautta ja lisäksi tarvitaan melko vähän ylimääräistä oheisrakentamista. Muutosten teko onnistuu koneella ilman tarvetta muuttaa fyysisesti rakennettua kokonaisuutta paljonkaan. Laajennettavuus on silti melkoinen, sillä valmiita GSM, wlan, lcd, ethernet, ym oheismoduleita löytyy paljon eivätkä ne maksa paljoa. (ebayn kautta)

      copypaste:
      "Epälineaarinen lähde on vaikeasti kuormitettava. Häviöiden minimointi EDELLYTTÄÄ tehopisteeseen lukitusta (seuraajaa)"

      Tämä on syy rakentaa koko homma ohjelmoitavaan ympäristöön. Parasta tehontuottoa hakiessa, alustaratkaisuna arduino rasperry tai vastaava ohjelmoitava lauta on helppo toteuttaa. Mahdollistaa fettikytkimen ajamisen PWM:llä siirrellen paneeleiden lähtöjännitettä suurimman tehon pisteeseen usein, joka etsitään ja päivitetään sopivin välein kokeilemalla eri jännitteitä. Eli paneeleiden kuormana PWM kytketty vastus, jonka ohjaamisessa kytkimen tehohäviö on olematon. Ohjelmoitavien lautojen oma tehonkulutus on myös riittävän pieni tähän.

      referenssi:
      www.arduino.cc

    • poopeli

      Tämä ajatus tarvitsee vain paneelit ja vastuksen kuten anterolla kytkin joka maksimoi hyötysuhteen ja siirtää koko tuoton välittömästi lämpövaraajaan. Ilman akustoa tai inverttereitä. Ainakin itse rakennettuna kytkimen kustannukset jää kymppeihin ja homma voisi kannattaa ellei sähkön hinta laske lisää.

    • poopeli

      Pientä laskelmaa. Aloittajan energiapankki (vesivaraaja):
      300 litraa vettä 20 astetta kuumemmaksi (tarvittava energia):
      300 kg * 20 K * 4,128 kJ/(1L * 1 K) = 24768 kJ = 6,88 kWh

      Lähteet:
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Ominaislämpökapasiteetti
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Kelvin
      http://muunnin.com/energia/

      Esimerkin pankkiin mahtuu talvella kulutuksen vuoksi kaikki mitä 2kW paneelisto voi tuottaa eikä pankin lämpö edes nouse jatkuvan lämmönkulutuksen vuoksi. Kesälläkin kun verkkosähkön termostaattiasettelu on 50 asteessa, voi hyvin ladata kaiken energian veteen minkä 6 tunnin maksimituotolla saa 2kW paneeleista ulos vaikka kulutusta ei olisi. Olemassaoleva sähkövesivaraaja on hyvä tapa varastoida paneelituotto ja korvata osa ostoenergioista.

    • Markkinat2---
    • omakotiasuja

      Antero Rantaselle: Älä sekoile noiden linkkien ja "yksinkertaisten" ohjeiden kanssa. Suurin osa meistä ei ymmärrä niistä yhtään mitään emmenkä pysty laitteita rakentamaan.

      Voisitko yksikertaisetsi selvittää kuika paljon paneleita tarvitaan ja miten ne kytketään Miten ne kytketään tavalliseen 300 litran boileriin, jossa on 3-vaihe vastus, muttei lisäpaikkaa toiselle vastukselle. Miten ohjaus toteutetaan. Kuka tämän asentaa, jos itse ei pysty. Kuinka paljon tulee kustannuksia.

      Mainitsit, että kesällä 2kW paneleiden tuoton voi ajaa jatkuvasti 300 litran varaajaan vaikkei olisi kulutusta. Tämä ei pidä paikkaansa kuin ehkä ensimmäisenä päivän. Toisena päivänä varaajassa on ilman kulutusta vielä niin paljon lämmitä vettä, että päivän porotuksella se todennäköisesti alkaa kiehumaan. Termostaatti on pakko olla.

      2kW panelisto maksaa noin pari tonnia ja asennus tuhannen. Mahdollisen ohjauselektroniikka tuhannen lisää, jolloin kokonaishinta on nelisen tonnia. Sähköä saa vuosittain noin 200e, joten takaisinmaksuaika on yli 20 vuotta, ilman huoltokustannuksia. Kustannuksia tulee ulkona olevien sähköliitosten huollosta, ohjauselektroniikan ikääntymisestä, kiinnityksien vesivuotojen estämisestä. 20 vuoden kuluessa paneliston joutuu todennäköisesti otamaan katolta alas kerran katon uusimisen takia, joten tästäkin syntyy lisäkustannuksia.

      • aurinkoinen-mies

        Hei omakotiasuja. Tavalliseen omakotitaloon ei kannata hankkia kuin korkeintaan 3 kilowatin panelit, niistä saat tarvittavan määrän enrgiaa. Asenna panelit katolla ja hanki niille verkkoinvertteri ja syötä sillä sähkö suoraan verkkoon. Siirry yösähkötariffista normitariffiin (säästät kk-maksuissa reilusti) ja kellota lämminvesivaraaja toimimaan n. 9 - 15 välille, tällöin kaikki sähkö joka paneleilta tulee menee vedenlämmitykseen. Ei kannata uskoa noita Anteroita ja heidän ihmekytkentöjään. Esittämäni järjestelmä on itsellä käytösssä toista kesää ja toimii kuin junan vessa.


      • omakotiasuja

        Tavalliseen omakotiin ei todellakaan kannata hankkia 3kW paneleita. Tuotettua sähköä ei pysty hyödyntämään päiväaikaan mitenkään ellei ole normaalia suurempaa käyttövesivaraajaa, mikä ei vuorostaan ole kannattavaa. Omakotitalo kuluttaa päivisin sähköä niin vähän, että kilovatikin panelit on ylärajoilla, jos yritetään optimoida kulutuksen ja paneleitten tuoton määrää suhteessa kustannuksiin.
        Verkkoinvertteri on ilmeisesti välttämätön ja se helpottaa kytkemistä talon järjestelmiin.
        Itse olen yrittänyt laskeskella onko edes pienellä kennostolla taloudellista pohjaa. 1kWkenno, verkkoinvertteri ja asennus maksavat kolme tonnia. Tämän sähkön pystyy itse käyttämään kokonaisuudessaan. Jos rakentaa 3kW kennoston, niin kaikkea sähköä ei pysty mitenkään käyttämään aurinkokuukausina. Minulla on kulutus kesäisin noin 10kW päivässä. 3kW panelisto olisi hyvä sesongin alussa ja lopussa, mutta talloudellisesti se ei ole kannattavaa. Niiden tuotto olisi keskellä sesonkia 20-25kWh tuokkaa päivässä. Eli minulla puolet menisi hukkaan.

        Olen tätä paneliasiaa lähestynyt pelkästään kystannus/tuotto lähtökohdista vailla mitään ekologista pohditaa.


      • aurinkoinen-mies

        Minä tarkoitin, että 3 kw on yläraja ok-taloon, varsinkin jos talo pienenlainen. Minulla on reilut 2 kw panelisto joka on 1-vaiheverkkoinvertterillä talon 3-vaiheverkossa kiinni. Ko vaiheeseen olen kytkenyt talon lämminvesivaraajan, kolme pakastinta, jääkaapin eli kaikki tuleva sähkö menee omaan käyttöön. Kesäkuukausien energiankulutus on ollut pienimmilään 201 kwh ja esim syyskuussa ostosähköä tuli 306 kwh. Panelisto asennuksineen maksoi n. 2800 e.


      • Valtonen
        aurinkoinen-mies kirjoitti:

        Minä tarkoitin, että 3 kw on yläraja ok-taloon, varsinkin jos talo pienenlainen. Minulla on reilut 2 kw panelisto joka on 1-vaiheverkkoinvertterillä talon 3-vaiheverkossa kiinni. Ko vaiheeseen olen kytkenyt talon lämminvesivaraajan, kolme pakastinta, jääkaapin eli kaikki tuleva sähkö menee omaan käyttöön. Kesäkuukausien energiankulutus on ollut pienimmilään 201 kwh ja esim syyskuussa ostosähköä tuli 306 kwh. Panelisto asennuksineen maksoi n. 2800 e.

        Mikähän on ostosähkösi määrä 1 v ? Pystyisi ajatella tuon 2800 e kuoletusaikaa.


      • omakotiasuja
        Valtonen kirjoitti:

        Mikähän on ostosähkösi määrä 1 v ? Pystyisi ajatella tuon 2800 e kuoletusaikaa.

        2kW panelisto tuottaa noin 200e edestä sähköä vuodessa ostosähköön suhteutettuna ja laskien paneliston tehonaleneman ja jonkinasteisen sähkön kallistumisen mukaan. Invertterin joutuu todennäköisesti uusimaan noin 15 vuoden päästä, Takaisinmaksuaika on näin ollen noin 20 vuotta.

        Tuo 2800e asenettuna on ihan alakanttiin. Todellinen kustannus asennettuna on 4000 euroa. Eli panelit pari tonttua, invertteri tonttu, asennus sähkötöineen ja tarvikkeineen tonttu. Eli aikuisten oikeesti kuoletusaika on 30 vuotta ja sitten laitteiston joutuu kokonaisuudessaan uusimaan.


    • Markkinat2---
    • poopelix

      Vastaavaa alustaa käytti kisan pikkupoika:

      http://www.hs.fi/autot/a1425284972822

      Hesari kirjoittaa 2.3.2015:

      Tapahtumaan osallistunut 14-vuotias poika osti RadioShackista 15 dollarilla osia, joista hän rakensi yhdessä illassa piirilevyn, jolla hän onnistui hakkeroimaan auton, kertovat tapauksesta nyt uutisoineet Forbes ja Auto Blog.

      Rakentamansa piirilevyn avulla poika murtautui suuren valmistajan auton tietojärjestelmään ja pystyi muun muassa avaamaan auton ovet, käynnistämään auton ja pyyhkimään sen tuulilasit. Lisäksi poika pystyi soittamaan kännykkänsä kautta musiikkia auton kaiuttimista. Samalla hän pani auton valot välkkymään musiikin tahdissa.

    • poopelix

      Uusissa autoissa CAN-väylän kautta koko autoa voi hallita myös langattomasti. Insinöörit vastaan pikkupoika...

    • optimijärjestelmä

      Järjestelmän optimikoko tavallisessa omakotitalossa on 1-2 kW. Koko arvioidaan talon peruskulutuksen mukaan eli miten paljon päiväaikana kulutetaan sähköä. Esim. laske jääkaapin, pakastimen, ilmanvaihdon, mahdollisen ilmalämpöpumpun sekä veden lämmittämiseen kuluva sähkö.
      Peneleista saadaan paras hyöty kun ne suunnataan kauden alun ja lopun aurinkokulman mukaisesti. Tällöin kulutus on suurin lämmityksen muodossa ja kaikki paneliteho saadaan käytettyä. Kesäaikana sähkön kulutus on pienin ja panelit tuottavat liikaa sähköä.
      Panelit kytketään verkkoinvertterin kautta yhteen vaiheeseen, johon ryhmitetään kaikki päivällä kuluttavat laitteet. Boilerissa pitäisi olla yksivaihevastus, sillä kolmivaihevastukseen ohjettaessa paljon tehoa saadaan aikaan epäsymmetrinen kuorma sähköverkkoon.
      Järjestelmän kustannukset ovat 3000-5000e. Takaisinmaksuaika optimitapauksessa noin 25 vuotta. Tähän on laskettu huollot ja invertterin uusiminen kertaalleen.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    9. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe