perinnöstä luovuttu - voiko enää perua?

huoh123

Sekava asia lyhyesti ja tiivistetysti:
viisi perijää joista yksi luopui perinnöstään. Tehty kirjallinen sopimus allekirjoitusten kera jossa hän ilmoittaa luopuvansa perinnöstä, sekä verottajalle laitettu ilmoitus jossa hän ilmoittaa saman asian.

Nyt tuo perinnöstä luopuja haluaakin "perua" koko jutun koska tuntee tulleensa kusetetuksi. Onko se mahdollista enää perua tuossa vaiheessa kun on mustaa valkoisella ja verottajalle ilmoitettu? Kyseessä ei ole minkäänlainen kusetus vaan alkoholisti on käsittänyt asiat väärin.

24

244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • erk-ki

      ^^Tehty kirjallinen sopimus allekirjoitusten kera jossa hän ilmoittaa luopuvansa perinnöstä^^

      "sopimus
      suullinen tai kirjallinen osapuolten välinen yhteisymmärrys, jossa molemmat osapuolet sitoutuvat noudattamaan sopimuksessa määriteltyä asiaa
      Sopimuksessa sitoudutaan noudattamaan sopimuksen ehtoja." (Wikisanakirja)

      1. Ketkä olivat sopimuksen osapuolet ja allekirjoittajat?
      2. Mitä siis sovittiin (paitsi että yksi luopuu perinnöstä)?
      3. Oliko alkoholisti alkoholin vaikutuksen alainen allekirjoittaessaan sopimuksen?

      • huoh123

        1. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet kaikki muut 4 perinnönsaajaa sekä tietenkin perinnöstä luopuva osapuoli.
        2. Papereissa (kaksi kappaletta) sovitaan testamentin hyväksymisestä (emme löytäneet kuin kopion alkuperäisestä) sekäö perinnön jakamisesta neljään osaan niin, että viides perijä luopuu omasta osastaan kokonaan.
        3. Alkoholisti ei ollut alkoholin vaikutuksen alaisena allekirjoittaessaan.


      • erk-ki

        Luopumisessa on kysymys yksipuolisesta tahdonilmaisusta, ei sopimuksesta (missä on vähintään kaksi osapuolta). Onko luopujalla lapsia? Tehtiinkö luopuminen perittävän eläessä vai kuoltua? Ovatko sopijaperilliset perittävän lapsia vai muita perillisiä? Oliko kysymyksessä perinnöstä luopuminen vai testamentista luopuminen?


      • petteriköeivaanmää

        Onneksi olen köyhä joten olen niin tottunut siihen toisaalta en vartu perintöäkään,ihminen elävänä on arvokkaampi kaikille kaikkea hyvää toivottaa matiaksen veli juhani.


    • Urpolehtinen

      Kun paskat on housussa niin on jo myöhäistä.

    • huoh123

      Perijöitä ovat minä, veljeni, kuolleen sukulaisemme poika (=alkoholisti joka luopumassa perinnöstä) ja hänen lapsensa. Hän luopui perinnöstä lapsiensa takia, jotta he saisivat enemmän. Luopuminen tehtiin perittävän kuoleman jälkeen kun perintäasiat kävivät ajankohtaisiksi. Hän hyväksyi testamentin ja luopui perinnöstä, mutta ilmeisesti nyt on tullut toisiin ajatuksiin ja koittaa perua koko jutun. Minun ja veljeni osuuteen asia ei vaikuta (korkeintaan saisimme enemmän jos hän alkaisi perumaan) mutta toivoisimme asian pois päiväjärjestyksestä joten emme haluaisi ylimääräisiä viivästyksiä.

      • erk-ki

        Jospa vielä kertoisit, millä tavoin te perilliset/testamentinsaajat olette sukua perittävälle (jos olette), kun ilmeisesti ette hänen lapsiaan (ainakaan alkoholisti) ole. Sitä jo edellä kysyin, mutta jätit vastaamatta.


    • Joskusnäinkin

      Ei enää onnistu peruminen, kun tieto luopumisesta on jo verottajalla.

      • oikeintehty

        hyvä että lapset saavat perinnön muutenhan se menisi viinaan.

        voihan lapset ostaa isälleen kossupullon kiitokseksitai antaa vähän kaljarahaa.


      • oikeuttapeliin

        Onneksi sama käytäntö käy myös jos perijöissä on huumeiden kanssa sekoilleita henkilöitä. Heidät voi myös kammeta ulos.


    • Mitä-sukua-jos-mitään

      Luopuessa kysymys on siitä, tulisivatko alkoholistin lapset perillisiksi vanhempansa sijaan eli ovatko nämä lapset vainajan lakimääräisiä perillisiä? Kerropa siis lasten sukulaisuussuhteeesta vainajaan.

      Luopumisilmoituksia ja sopimuksia ei periaatteessa voi noin vain perua, muilla osapuolillahan pitää olla myös oikeus tietää, että asiat pitävät.

    • absalom12

      Taas näitä "vien perinnön omilta lapsiltani" luusereita! Ei, sitä luopumista ei voi perua, ellei sitten aivan poikkeukselliseti ole joku OikTL pätemättömyysperuste. Pelkkä motiivierehdys ei riittäne. Oikeuskäytäntöä tälläisestä ei liene olevan.

      • erk-ki

        Oikeuskäytäntöä tälläisestä ei liene olevan.

        Olipa hupaisa kielivirhe!


    • Käräjätuomari

      Ihan mielenkiinnosta kyselen vielä että onko olemassa testamentti joka loukkaa perillisten lakiosaoikeutta.

      Sinänsä jos luopujan kakarat ovat alaikäisiä niin he eivät voi hyväksyä testamenttia siltä osin että päättävät olla moittimatta sitä,mikä alkuperäiseen luopujaan tulee niin hänen tehtävänsä ei ole panna paperille nimeään että ei moiti testamenttia.
      Luopumisen jälkeen pesän osakkuus katoaa kuin pieru saharaan joten ihmettelen että luopuja on pannut nimensä paperiin jossa sitoutuu olemaan moittimatta sitä.

      Ja lopuksi jos testamentti loukkaa lakiosia niin alaikäisten kakaroiden pitää vaatia lakiosuutta.Se että luopuja ei moittinut testamenttia ei tarkoita sitä että sijaantulijoilta se oikeus olisi kadonnut.

      Maistraattia myös kiinnostaa perinnön arvo suhteessa alaikäisiin ja mahdollinen eturistiriita joka selviää kysymällä.Jos ristiriitaa löytyy niin edunvalvojan sijainen olisi paikallaan joka alkaa pitää kakaroiden puolta mahdollisissa moittimisissa/lakiosan vaatimuksissa tms.

      Ja lopuksi perinnönjakoahan ei suoriteta ennenkuin maistraatti antaa sille siunauksen ellei sitten pesä ole käräjien määräämän pesänjakajan hallussa.

      Ja riippuen asianhaaroista niin voipi tulla tuplaverotus mikäli verottaja on känkkäränkkä,kuolinpesän asioihin ei henk.koht saa ottaa mitään arpaa jos luopuu perinnöstä ja en tiedä miten asia tulkitaan jos hyväksyy testamentin ja vasta sen jälkeen luopuu perinnöstä.Pesästä tulee vetäytyä absoluuttisesti mikäli haluaa luopua perinnöstä.

      Lasten puolia (luopuja) toki saa pitää perunkirjotuksissa tms mutta omaa etuaan ei saa ajaa..Se on oikeustoimi jos pannaan paperille nimi alle että ei moitita testamenttia.

      • Katumapäällä

        Voiko luopumisen tehdä vielä perunkirjoituksen jälkeen?

        Miten ja minne tässä tapauksessa tulee lasten lakiosavaatimukset toimittaa, jos perunkirja on jo lähetetty verottajalle?


    • luppakorva22

      Testamentin saajalle/saajille tulee lakiosavaatimus esittää kirjallisesti.
      Verottajalle myös sama paperi joka sitten liitetään perukirjan liitteisiin.

      Lasten vanhemmat toimivat edunvalvojina lakiosavaatimuksen suhteen ellei sitten ole kyse eturistiriidasta jolloinka maistraatti tulee kuvioihin edunvalvojan sijaisen suhteen.
      Ensin tietysti pitää tarkistuttaa lakimieheltä että onko testamentti sellainen joka loukkaa lakiosaa,jos on niin sitten vaatimukset kehiin,jos ei niin ei tartte sitten vaatia.
      Automaattisesti pelkkä testamentti ei loukkaa lakiosaa,se pitää selvittää ensin.

      Luopumisen voi tehdä perukirjotusten jälkeen jos luopuja ei ole ottanut mitään kantaa pesään eikä ole mitään sieltä vaatinut tms..

      Sijaantulokin pitää selvittää,aina ei käy niin että luopujan osuus menee luopujan kakaroille.

      Sijoita pari hunttia lakimiehen neuvoihin niin saat asiaan varmistuksen.

    • huoh123

      Tässä on perimässä isomummon siis kaksi sukuhaaraa; minä ja veljeni (rintaperillisiä, kaikki muut kuolleet tästä välistä) sekä isomummoni poika (eli tämä kyseinen alkoholisti). Lisäksi Isomummo pisti testamenttiin nuo alkoholistin lapset. Me kaikki olemme kyllä täysi-ikäisiä.

      Testamentissa oli laitettu omaisuus tasan neljään osaan niinkuin se on nyt menemässäkin, alkoholisti ei ollut väleissä kuolleen äitinsä kanssa lainkaan.

      • //Testamentin saajalle/saajille tulee lakiosavaatimus esittää kirjallisesti. //

        Käytännössä tuon lakiosavaatimuksen (lakiosailmoituksen) esittämisen kanssa ei ole mikään älytön kiire, koska siihen on annettu rintaperillisille kuusi kuukautta aikaa. Tässä kannattaa myös huomata, että tuo lakiosilmoitus ei ole sama asia kuin lakiosan saaminen. Ilmoituksella säilytetään vain oikeus vaatia lakiosaa perinnönjaossa.

        Testamentti rikkoo lakiosaa silloin, jos rintaperilliset eivät saa 50 % heille lain kautta tulevasta perinnön määrästä. Eli:
        a) ainoastaan perittävän rintaperillisillä on lakiosa
        b) lakiosa on puolet perillisen perintöosasta

        Esimerkki.
        Perittävällä on kaksi lasta ja jäämistö on 100 000 euroa. Tällöin molempien lasten perintöosuus on 50 000 euroa. Jos perittävä on testamentannut omaisuuden kolmannelle osapuolelle (esimerkiksi naapurille), on kummallakin lapsella oikeus 25 000 euron arvoiseen lakiosaan.


      • erk-ki

        ^^Tässä on perimässä isomummon siis kaksi sukuhaaraa; minä ja veljeni (rintaperillisiä, kaikki muut kuolleet tästä välistä) sekä isomummoni poika (eli tämä kyseinen alkoholisti). Lisäksi Isomummo pisti testamenttiin nuo alkoholistin lapset. Me kaikki olemme kyllä täysi-ikäisiä.

        Testamentissa oli laitettu omaisuus tasan neljään osaan niinkuin se on nyt menemässäkin^^

        Miten se selon saaminen testamentin sisällöstä voikin olla noin vaikeaa!

        Jos isomummu oli määrännyt kumpaisellekin sukuhaaralle 1/2 ja alkoholistin haaran jaettavaksi holistin l i s ä k s i tämän lapsille, niin tässä haarassa on ainakin 3 testamentinsaajaa. Tällöin testamentinsaajia EI ole 4, vaan (2 3) vähintään 5! Kuinka siis omaisuus testamentissa oli laitettu "tasan neljään osaan niin kuin se nyt on menemässäkin"?

        Joka tapauksessa, kun holisti on luopunut testamentista (mikä samalla on käsittänyt perinnöstä luopumisen), luopujan sijaan testamentinsaajiksi ovat tulleet hänen lapsensa.

        Testamentista luopuminen sitoo alkoholistia, jollei luopumisilmoitusta rasita jokin oikeustoimilain 3 luvussa kerrottu pätemättömyysperuste. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/19290228#L3


    • verokarhu33

      Eikö kukaan täällä ota kantaa siihen että jos alkoholisti on ottanut osaa pesään niin tehokas perinnöstä luopuminen ei ole enää mahdollista.
      Mites se sijaantulo menee siinätapauksessa,ehkäpä näin että alkoholisti ottanut perinnön vastaan ja sen jälkeen luovuttanut lahjana oman osuutensa kakaroilleen.
      Eli onko sijaantulijoita?ei käsittääkseni.

      Onko testamentin hyväksyminen pesään osallistumista?
      On vissiin.

      Verottajaa kiinnostaa.

      • erk-ki

        Testamentin hyväksyjä on tahdonilmaisullaan sitonut itsensä testamenttiin (ja perintöön) siten, että hän sen jälkeen voi ainoastaan luovuttaa testamenttiin perustuvan oikeutensa luovutuksensaajalle, mutta ei luopua testamentista. Hän on siis velvollinen maksamaan perintöveron ja luovutuksensaaja puolestaan lahjaveron. Testamentin hyväksyminen ja lakiosavaateesta luopuminen sitovat luovutuksensaajaa. Jos tahdonilmaisu ei ole sisältänyt lakiosavaateesta luopumista, oikeus siirtyy luovutuksensaajalle (= 6 kk tiedoksiannosta alkuperäiselle testamentinsaajalle).

        Jos perillinen on ensin luopunut testamentista ja sen jälkeen tekee sopimuksen perinnön jakamisesta, viimeksi mainittu on pätemätön (jos testamentti käsitti koko jäämistön), paitsi jos hän tässä toimii sijaantulijan edunvalvojana tai valtuutettuna.


    • Menee keskustelu jo ehkä vähän kauas ap:n alkuperäisestä kysymyksestä, mutta yllä olevaan kommenttiin viitaten:

      Testamentinsaaja voi muista poiketen luopua tehokkaasti testamentista myös osittain ja maksaa perintöveron vain itselle jäävästä testamenttiomaisuudesta ja luovutuksensaajalle määrätään perintövero hänen luopujalta saamastaan osuudesta.

      Tällöin ei välttämättä tule tuota "perinteistä" kaksinkertaista perintöverokohtelua, eli perintövero lahjavero.

      https://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/vuosikirjat/1959/195906801

      • Hyvä huomio, testamentista todella - toisin kuin perinnöstä - voi luopua ns. tehokkaasti (ilman kaksien verojen seuraamuksia) myös osittain. Ehkä yleisempää on, että omistusoikeustestamentista luovutaan siten, että testamentti otetaan vastaan hallintaoikeustestamenttina. Tällöin testamentinsaajalle ei perintöveroa määrätä, vaan perintöveron maksavat ne, jotka saavat omistusoikeuden. Näiden veroa taas alentaa omistusta rasittava hallintaoikeus; vähennyksen suuruus riippuu hallintaoikeuden omistajan iästä ja voi olla varsin oleellinen.


    • verokarhu33

      Lisäyksenä että ei tarvitse edes yhtä veroa maksaa jos ottaa vain vähäsen täppiä.
      KHO:2009:104

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2793
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2370
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2150
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1934
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1786
    6. 141
      1762
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1501
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe