Dawson's Creek arviota (Spoilereita)

UpeeSarja

Tässä olisi tarkoitus esitellä lyhyesti tv-sarja Dawson's Creek. Saattaa sisältää spoilereita:

Ensin kuitenkin sananen esityksistä suomalaisessa tv:ssä. Sarjasta on ainakin kaksi kertaa esitetty uusintana kaksi ensimmäistä tuotantokautta. Sen jälkeen sarja on pistetty hyllylle. Sarja varmaan on esitetty kokonaisuudessaan vuosituhannen vaihteessa, mutta en katsonut sitä silloin. Törmäsin siihen sattumalta kun menossa oli se jakso, kun Pacey meni missikisoihin.

Sarja on tehty 1998-2003

Sarjan pääosassa on siis Dawson Leery niminen poika (James wan der Beek). Dawson on Spielbergin elokuviin hurahtanut wannabe-ohjaaja, joka opiskelee Capesiden high-schoolissa. Hänen paras ystävänsä on tyttö nimeltä Josephine "Joey" Potter (Katie Holmes). Joeyn äiti on kuollut ja isä lusii marihuanakauppojen takia. Joeyn kasvattaja on sarjan alkaessa hänen siskonsa Bessie (Nina Repeta), joka pitää paikallista kahvilaa, Icehousea yhdessä muslimimiehensä kanssa. Sarjan alussa he usein nukkuvat samassa sängyssä (ei sekstausjuttua), mikä kuvaa heidän keskinäistä läheisyyttään.

Sarjan nimi, "Dawsonin Puro", lienee tullut siitä, että Dawson asuu puron varrella ja Joey soutaa sen yli hänen luokseen vähän väliä.

Dawsonin toinen hyvä ystävä on Capesiden pellenä tunnettu, paikallisen sheriffin poika, Pacey Witter. Tämä keksii jatkuvasti jotain "älyttömiä" tempauksia, mutta on luonteeltaan ulospäinsuuntautuneempi kuin älykkömäinen Dawson. Paceyllä on vaikeuksia oman isänsä kanssa, kun isä pitää ainakin näennäisesti tämän vanhempaa veljeä Dougia isommassa arvossa. Muuten Paceyllä on kuulemma kolme sisarta, joista yksi, Gretchen, esitellään neljännellä kaudella.

Sarjan alkaessa Dawsonin naapuriin muuttaa Dawsonin ja muiden kanssa samanikäinen Jennifer "Jen" Lindley (Michelle Williams). Jenin vanhemmat lähettivät tämän New Yorkista Capesideen asumaan tämän mummon (Äidin äiti) kanssa. Mummo sattuu olemaan Dawsonin naapuri.

Dawsonin äiti pettää tämän isää sarjan alussa työtoverinsa Bobin kanssa. Dawson on kuitenkin aluksi tätä seikkaa kohtaan hieman sinisilmäinen.

Dawson, joka pitää Joeya pelkkänä ystävänä, ihastuu Jeniin, mutta Joey ottaa mustasukkaisen asenteen. Aikaa myöten asenne kuitenkin lämpenee hieman.

Tämä on perussetuppi sarjassa. Toisella tuotantokaudella tulevat mukaan päähenkilöinä myös Jack McPhee (Kerr Smith) ja tämän sisko Andrea (Andie; Meredith Monroe). Andiella on mielenterveysongelmia (kuten äidilläänkin) johtuen heidän veljensä Timin kuolemasta. Heidän isänsä (David Dukes, joka muuten kuoli sarjan kuvausten aikana)asuu jossain muualla ja on hieman etäinen. Jack on mukana sarjassa loppuun saakka, mutta Andie vain neljännelle tuotantokaudelle.

Sarja on mielenkiintoinen seuratessaan näiden 16v nuorten luovimista high-schoolin ja keskinäisten suhteidensa läpi. Ironista, että kaikki näyttelijät olivat noin parikymppisiä tullessaan näyttelemään näitä 16v nuoria. Poikkeuksena Kerr Smith, sarjaan tullessaan noin 27v ja Meredith Monroe, noin 30v. McPheet ovat mielenkiintoinen lisä sarjaan.

Dawsonin vanhemmat Mitch (John Wesley Shipp) ja Gale ovat alusta asti vähän puuduttava lisä sarjassa. Heidän merkityksensä vähentynee myöhemmin.

Mielenkiintoisimmat sivuhahmot ovat (ennen neljännen tuotantokauden alkua) Abigail "Abbey" Morgan (Monica Keena) ja Chris Wolfe (Jason Behr). Abbey on kylän kauhukakara ja paha suustaan, kun taas Chris on paikallinen rikas playboy. Molemmat käyvät Capeside High'ta.

On harmi, että Abbey kuolee toisen tuotantokauden lopulla ja myös Chrisin osuus jää vähäiseksi (kuusi jaksoa sarjassa). Jason Behr on tosi mainio roolissaan ja on tavallaan harmi, että hän ei ollut kolmannella kaudella Henry Parkerina, koska kyseinen hahmo oli mielestäni aika ärsyttävä, sillä näyttelijältä puuttui Behrin ulkonäkö ja karisma. Joka tapauksessa Behrillä lienee ollut kiire Roswellin kuvausten kanssa, jos hänelle nyt ikinä kaavailtiin isoa osaa sarjassa.

Sarjassa on parasta näiden neljän (kuuden) nuoren keskinäinen välittäminen, vaikeuksista huolimatta. Jos päähenkilöt rankattaisiin onnistumisen suhteen järjestys mielestäni olisi:

1. Joey Potter
2. Pacey Witter
3. Jen Lindley
4. Dawson Leery
5. Andie McPhee
6. Jack McPhee

Dawson on itse asiassa silti aika hieno hahmo mielestäni, muut vain ovat mielenkiintoisempia. Hän on liian yli-ajatteleva tyyppi ja vähän tohvelisankarin oloinen, mutta oikein sympaattinen ja mainio pääosin.

Voin suositella sarjaa, jos sen kaksi ensimmäistä tuotantokautta taas esitetään myöhemmin uusintana. Sain käsiini sarjan dvd:nä ja olen nyt itse neljännessä kaudessa.

2

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • UpeeSarja

      Tämä kohta vaatii huomautuksen:

      "Sarjan alussa he usein nukkuvat samassa sängyssä (ei sekstausjuttua), mikä kuvaa heidän keskinäistä läheisyyttään."

      Tarkoitin siis Dawsonia ja Joeya, en Bessiä ja Bodieta.

    • toosonskääk

      "Saattaa sisältää spoilereita"
      "Sarja on tehty 1998-2003"
      Eipämullamuutamoi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14846
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    10. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3039
    Aihe