Mannerheimin tapa johtaa oli

tuhoisa.oli.ukko

äärimmäisen tuhoisa. Hänhän ei pitänyt sodanjohdossa yhteisneuvotteluja vaan tapasi eri päälliköitä erikseen, kahden kesken yleensä. Lisäksi se kun näistä neuvonpidoista ei pidetty kirjaa ja käskyt hän antoi yleensä suullisina, nekin kahden kesken.

Näin tiedonkulku eri aselajien ja komentajien kesken jäi minimiin ja tapahtui vain ukon suodattamana. Tämä tapa maksoi palkon verta. Lisäksi hänen äärivirheensä keväällä -44, ne maksoivat tuhansien nuorten miesten hengen. Mieletöntä oli sekin kun uusia ps-aseita ei jaettu joukoille ja harjoiteltu niiden käyttöä. Alkuvaiheessa sillä olisi ollut valtava merkitys.

90

396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuka_käskee

      Armeijoiden perusrakenne perustuu selviin komentoportaisiin. (käskyvalta suhteisiin) Sotatoimia ei johdeta kansanäänestyksin ei edes joukko-osasto äänestyksin.
      Komentoporras siis etenee ylipäälliköstä aina komppanian päällikköön ja siitä vielä ryhmänjohtajiin.
      Toki komentajien esikunnilla on omat tehtävänsä myös operatiivisessa valmistelussa. Mutta komennon antaa aina se jolla on komentovastuu.

      Sotatoimi ei ole demokraattista vaalikauden kestävää päätösvaltaa. Kaikkien typerin sodanjohto perustuu parlamentaariseen komitea- ja valiokunta työhön valitusprosesseineen.
      Sotaa pitäisi johtaa todellisten tapahtumien mukaan jossa otetan huomioon myös ennakoimattomia tilanteita. (se operatiivinen esikunta valmistelu ja suunnittelu ei aina toimi tai sitä on kyettävä muuttamaan hetkessä)

      • Niinsevainon

        Mitä helvettiä sinä oikein selität? Ei se, että Marski olisi pitänyt palaveria isomman herrakerhon kanssa olisi tarkoittanut mitään demokratiaa. Olisivat vain olleet paremmin "kartalla".


    • suntsuki

      4 vaihetta, Talvisota, välirauha, jatkosota, lapinsota. Tarkastelu on tehtävä vaihevaiheelta, ajankohta kerrallaan, ja ylipäällikön tekemät sopimukset huomioiden.
      Sopimuksisissa on eri aikajaksojen suhteen päällekkäisyyksiä, joten yleistiedon pohjalta on melkoisen hankalaa nähdä kulloinkin voimassa oleva tilanne, ristikkäisyydet ja etujen asettelut. Tilanne oli kuitenkin niin että Marski tiesi enemmän kuin muut ja teki päätökset sen mukaan.
      Sopimus osapuolia:Stalin,Hitler, Mannerheim ja liittoutuneet. Kun joutuu kolmen tahon kanssa sopimaan sodankulusta, Mikä on kokoajan muuttuvatilanne, ei ihan yksinkertaisella logiikalla selviä. Mutta selvitä kuitenkin ilman nykypolitiikalle tunnusomaista takinkääntötemppuilua on silti melkoinen saavutus.
      Sota ei ole yhdestä taistelusta kiinni. Taistelu voidaan voittaa ja silti sota hävitä,taikka toisinpäin. Ja niistä neuvvotteluista: Marski piti viholliset lähellä, ja siksi tiesi mitä kulloinkin on tulossa.

      • maanpetturiko.oli

        -----Sopimus osapuolia:Stalin,Hitler, Mannerheim ja liittoutuneet. Kun joutuu kolmen tahon kanssa sopimaan sodankulusta,------

        Ihan uutta tietoa tuo eli mistä sopimuksesta sinä puhut. Oliko Mheimilla ja Stalinilla välillään jokin salainen sopimus jonka perusteella herrat sitten keskenään sopivat sodankulusta. On tosin epäiltykin sitä, että Mheim antoi esim. Ruotsin lähettilään kautta neukkuun tietoja mm. hänen suhtautumisestaan Muurmannin radan katkaisuun ja Leningradin valtaamiseen.

        Vakava maanpetos sota-aikana, vähemmistäkin teoista sotamiehiä ammuttiin.


      • Siinä-taas-kaksi

        umpiluuta kilpailee typeryydestä. Tasapeli?


      • suntsuki
        maanpetturiko.oli kirjoitti:

        -----Sopimus osapuolia:Stalin,Hitler, Mannerheim ja liittoutuneet. Kun joutuu kolmen tahon kanssa sopimaan sodankulusta,------

        Ihan uutta tietoa tuo eli mistä sopimuksesta sinä puhut. Oliko Mheimilla ja Stalinilla välillään jokin salainen sopimus jonka perusteella herrat sitten keskenään sopivat sodankulusta. On tosin epäiltykin sitä, että Mheim antoi esim. Ruotsin lähettilään kautta neukkuun tietoja mm. hänen suhtautumisestaan Muurmannin radan katkaisuun ja Leningradin valtaamiseen.

        Vakava maanpetos sota-aikana, vähemmistäkin teoista sotamiehiä ammuttiin.

        Ei nyt ihan, jos et tarkoita Stalinia, vaikka sitähän ei saisi ääneen sanoa...
        Sopimus jossa Suomi saa itäkarjalan ym maita jäämerelle asti teki Stalin ilmeisen hätäisesti, pelkona että saksa hyökkää suomenkautta Pietariin, pilkkoo muurmannin radan aivan päreiksi...kova isku venäjälle olisi ollut. (Pirhanan kiistan alainen aihe vielä tänäänkin, kp miehet vähän jarrutteli kuljetuksia just kuin päämaja käskytti.)
        Saksalaiset uskoivat tilanteen olevan hanskassa, eivätkä enempi hoppuutelleet.
        Marski ei ihan sokeasti Stalinin juttuun ilmeisesti luottanut, vaikka miekantuppi päiväkäskyssä antoi julkisesti niin ymmärtää.(hämäsi ilmeisesti) Liittoutuneet näkivät asian samoin ja toivoivat suomen voivan jarruttaa saksan vauhtia. (Asia tulee ilmi mm Englannin "kohteliaassa sodan julistuksessa")
        Nl,ään eivoinut luottaa ja kauppa saksankanssa oli kuitenkin hyödyllistä.. mutta liittoutuneetkin oli pidettävä tyytyväisenä, Jo tuossa oisin kaivanut miekantupella korvantaustaa minä, jos asia olisi harteilla ollut. Petturi eikyllä ollut, vaan useampi ketunhäntäkainalossa. M.llä ja S.llä oli linkki jonka tunnettiin nimellä Irina,(Sohostapovits), joten itärintamalta ei tuoreet uutiset loppuneet.
        Yhteydet siis pelasivat itään ja länteen, ja vielä etelään.
        Hallamaan opeilla selvitettiin monta ongelmaa...(tiedustelu)
        Venäjälle oli vähän näytetty(talvisota) Saksalaisia jarruteltava ja liittoutuneet pidettävä sopivan kaukana... Venäjän jarruttelukin onnistui senverran hyvin että se ei koko saksaa ehtinyt kaapata, puolet vain. (kp,siellä mm.llä) Jäihän tuosta pelistä suurin osa itselle, vaikka ei ihan ilmaiseksi tullutkaan. Sodassa on niitä keinoja, sallittuja(kaikki) julkisia?( ei ihan kaikki)


    • Avaus-on-pötyä

      Mannerheim johti kyllä omalla tyylillään. Hän käytti kuitenkin päteviä apulaisia ja laaditutti heillä päätöstensä mukaisia käskyjä.
      Yhteisiä neuvottelutilaisuuksia oli harvoin, mutta oli kuitenkin esimerkiksi Talvisodan aikana ja jatkosodan alussa.
      Esittelyt olivat paljolti kahdenvälisiä, mutta esimerkiksi esikuntapäällikkö sai olla niissä mukana.

      Uusien lähitorjunta-aseiden jakelu ja koulutus ei ollut ylipäällikön asia, vaan operaatio ja koulutuspuolen. Se käynnistettiin aivan normaalilla tavalla. Kukaan ei voinut tietää hyökkäyksen alkamisaikaa.
      Käsky aseiden jaosta annettiin toukokuun alussa ja koulutus alkoi välittömästi.

      • ukko.toi.tuhon

        -----Uusien lähitorjunta-aseiden jakelu ja koulutus ei ollut ylipäällikön asia, vaan operaatio ja koulutuspuolen.---

        Kaikki on ylipäällikön vastuulla eikä kukaan tai mikään päätä häntä kuulematta näin tärkeässä asiassa.

        ----- Se käynnistettiin aivan normaalilla tavalla.---

        Onko teilläpäin normaali tapa mennä huusiin vasta sitten kun paskat on jo housussa?

        ----- Kukaan ei voinut tietää hyökkäyksen alkamisaikaa.---

        Sehän kyllä tiedettiin laajaltikin, että ihan kohta rytisee. Mutta seniilille luupäälle sitä ei saanut kertoa ettei ukko hermostu.s

        ---Käsky aseiden jaosta annettiin toukokuun alussa ja koulutus alkoi välittömästi.-----

        Historiankirjat tietää kertoa ihan muuta, eli alettiin jakaa ja pikakouluttaa vasta kun Kannaksella jo rytisi. Kukaan Kannaksen puolustajista ei suurhyökkäyksen alkaessa tiennyt mitään moisista aseista.


      • Lykkäät-valeita

        Olet täysin asiantuntematon ja teksti on sen mukaista.

        Ylipäällikkö ei todellakaan päätä kaikista asioista. Juurihan avauksessa moitit Mannerheimia siitä.

        Aseet tulivat maahan 11.4. 44. Aseiden varastoinnin on käskenyt ase-esikunnan päällikön sijainen, jonka vastuulla tällaiset asiat olivat, ei ylipäällikön.
        Eversti Hirki ja majuri Utela olivat perehtyneet aseisiin Saksassa huhtikuussa ja aloittivat kouluttajien koulutuksen ja ohjeiden laadinnan toukokuun alussa.
        Päällystökoululla ehdittiin järjestää neljä kurssia kesäkuun 17. mennessä. Kursseilla koulutettiin yli 150 upseeria.
        Aseiden jako käskettiin 5. toukokuuta ja torjuntaosastojen kokoonpano vahvistettiin 20. toukokuuta.

        Esimerkiksi Panssaridivisioonassa oli näitä aseita jo toukokuun alussa. 2. Divisioona järjesti esittelyn 2. kesäkuuta.
        Aseiden jako joukoille oli meneillään kesäkuun alussa. Varsinaiseen käyttöön niitä ei ehditty ottaa. Toimintaa hidasti jonkun verran tässä vaiheessa täysin turha salaaminen, sillä ne olivat olleet itärintamalla käytössä jo jonkun aikaa.

        "Sehän kyllä tiedettiin laajaltikin, että ihan kohta rytisee. Mutta seniilille luupäälle sitä ei saanut kertoa ettei ukko hermostu.s"

        Typeryytesi kyllä tiedetään ilman eri todistusta.
        Mannerheim odotti hyökkäystä ja järjesti siksi Kannaksen puolustuksen uudestaan toimittaen sinne mm. lisäjoukkoja.

        Mitä vähemmän tietää, sen enemmän kirjoittaa. Se on vanha totuus tälläkin palstalla. Toistelet kumottuja väitteitä typeryyttäsi todistaen.


    • Kreivi18

      Milloin Suomea kohtasikaan avaajan mainitsema äärimmäinen tuho? Tähän asti Suomen on katsottu kärsineen vähemmän tuhoja kuin Manner-Euroopan sotijavaltiot yleensä.

    • LoistavaMenestys

      JA SUomi oli yksi harvoja sodan hävinneellä osapuolella olleita valtioita, JOTA EI MIEHITETTY!

      • Kreivi18

        Ainoa Euroopassa ja Aasiassakin vain Thaimaan voi katsoa päässeen vähemmällä.


    • eri_näkemyksiä

      Älkää lässyttäkö tyhjää. Mannerheim sai sotilaskoulutuksen Venäjän armeijassa 1800-luvun puolella. Muistaakseni hän oli Suomeen tullessa jo kenraaliluutnantti? (oikaiskaa jos olen väärässä)
      Tämä tausta lienee vaikuttanut hänen toimintaan armeijan komentajana. Hänen upseerikoulutuksensa oli siis venäläistä sotilaskultturia Venäjän keisarillisen armeijan ajoilta. Tämä erosi ainakin jonkin verran saksalaisesta sotilaskoulutuksesta 1800-1900 lukujen vaihteessa. (mm. Suomen jääkärit saivat saksalaisen koulutuksen)
      Tämä eroavaisuus vaikutti koko ajan Pääesikunnan työssä eli kenraalikunnan työskentelytavat eivät olleet samanlaisia.

      Mannerheim ei koskaan ollut täysin saksalaismielinen koska jätti erokirjeenkin "saksalaistuneen" pääesikunnan vuoksi 1919-20 luvulla. Tämä tausta on aina otettava huomioon arvioitaessa Suomen sodan johtoa. "Venäläisenä" kenraalina Mannerheimilla oli "jääkärikenraalien" kanssa aina jonkin verran henkilökitkaa jatkosodankin aikana vaikka muutama olikin luottokenraali.

      Henkilösuhteet vaikuttaa myös sotilaskomentajien työhön. Kuka tulee kenenkin kanssa hyvin toimeen kun kaikki tahtovat olla komentajia? Pakostakin siinä syntyy eri näkemyksiä.

      • kiryas

        Pelkkää paskaa jälleen. Mannerheim oli hyvin perillä modernista sodankäynistä, samaa ei voi sanoa siitä luhanskilaisesta sorvarista.


      • Ihme-valehtelua

        "Mannerheim ei koskaan ollut täysin saksalaismielinen koska jätti erokirjeenkin "saksalaistuneen" pääesikunnan vuoksi 1919-20 luvulla. Tämä tausta on aina otettava huomioon arvioitaessa Suomen sodan johtoa. "Venäläisenä" kenraalina Mannerheimilla oli "jääkärikenraalien" kanssa aina jonkin verran henkilökitkaa jatkosodankin aikana vaikka muutama olikin luottokenraali. "

        Mannerheim erosi saksalaissuuntauksen valinneen senaatin takia 26.5. 1918.
        Valtionhoitajan toimi loppui Ståhlbergin valintaan presidentiksi heinäkuussa -19.

        Puolustusneuvoston johtoon Mannerheimia esittivät nimenomaan jääkärit.

        Et todellakaan hallitse edes alkeisasioita.


    • Kreivi18

      Mannerheim ei venäläisen sotilaskoulutuksensa vuoksi todellakaan tottunut nuoruudessaan saksalaiseen esikuntatoimintaan. Hän kuitenkin ymmärsi Saksan suursodan saavutusten johdosta esikuntatyön arvon ja luotti aikanaan lujasti myös yleisesikuntaupseereihinsa kuten Airoon ja Oeschiin.

    • 44-11

      Mannerheim oli hyvä Ylipäällikkö, säästi monen punikin hengen.

    • Rateki

      Mannerheimilla ei ollut lainkaan kokemusta yleisesikuntatyöskentelystä. Hän oli itse asiassa poliittinen opportunisti joka oli edennyt ilman sotilaallisia ansioita inkompetenssinsa rajojen yli. Samalla tavoin kuin Saksassa useimmat Waffen-SS-kenraalit olivat yhden vuosikymmenen ihmeitä tyyliin oluttuvan isännästä armeijaryhmän komentajaksi ilman mitään koulutusta. Jossain vaiheessa koulutuksen ja kokemuksen puute sitten väistämättä lopulta kostautuu.

      • kiryas

        Pelkkää höpöä taas. Mannerheim lli täysin perillä siitä miten demokraattisen maan armeija toimii.


      • Mannerheil
        kiryas kirjoitti:

        Pelkkää höpöä taas. Mannerheim lli täysin perillä siitä miten demokraattisen maan armeija toimii.

        Et tiedä mitään historiasta. Mannerheim ei piitannut lainkaan demokratiasta, hän olisi liittänyt Suomen takaisin keisarilliseen Venäjään jos sellainen olisi vielä ollut olemassa. Hän oli ennen kaikkea keisarillisen Venäjän upseeri, joka olisi halunnut lunastaa suomalaisten verellä Pietarin takaisin valkoisille 1918.

        Hän olisi ollut valmis jopa sotilaalliseen vallankaappaukseen Suomessa, jotta olisi päässyt aloittamaan sotaretkensä Pietariin - saadakseen takaisin keisarinvallan Suomeen ja Venäjälle. Että sellainen demokraatti. Äijä oli todellisuudessa autoritaarinen harvainvallan kannattaja, opportunisti jolle Suomi ja suomalaiset olivat vain väline omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Hän lisäksi psykopaatin tavoin hallinoi julkisuuskuvaansa ja kehitti itselleen melkoisen henkilökultin.


      • toteutunut_ei_muutu
        Mannerheil kirjoitti:

        Et tiedä mitään historiasta. Mannerheim ei piitannut lainkaan demokratiasta, hän olisi liittänyt Suomen takaisin keisarilliseen Venäjään jos sellainen olisi vielä ollut olemassa. Hän oli ennen kaikkea keisarillisen Venäjän upseeri, joka olisi halunnut lunastaa suomalaisten verellä Pietarin takaisin valkoisille 1918.

        Hän olisi ollut valmis jopa sotilaalliseen vallankaappaukseen Suomessa, jotta olisi päässyt aloittamaan sotaretkensä Pietariin - saadakseen takaisin keisarinvallan Suomeen ja Venäjälle. Että sellainen demokraatti. Äijä oli todellisuudessa autoritaarinen harvainvallan kannattaja, opportunisti jolle Suomi ja suomalaiset olivat vain väline omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Hän lisäksi psykopaatin tavoin hallinoi julkisuuskuvaansa ja kehitti itselleen melkoisen henkilökultin.

        Itse et tiedä historiasta mitään. Luuletko Mannerheimin olleen tälläinen nykyajan SSS-hallituksen ministeripäättäjien kaltainen jatkuva vatuloija?
        Sotilaskomentaja ei voi olla jatkuva vatuloija, niitä päätöksiä on tehtävä varsin nopeassa ajassa myös niitä virheratkaisuja. Seuraukset tulee varmasti perässä.
        Aika ei kerta kaikkiaan riitä vatulointiin.

        Mannerheim oli OMAN aikansa sotilaskomentaja OMALLA kokemuksellaan.

        Mistä sinä pösilö luulet tietäväsi mitä siellä Mannerheimin korvien välissä sotatoimien aikana oli? Historiaa ei voi muuttaa jälkikäteen tehdyillä ajatuksilla, ei vaikka kuinka yrittäisi toisin ajatella.
        Etpä taitaisi itsekään tehdä yhtään parempia ratkaisuja sotatilanteessa. Olet vain ruikuttava pösilö joka ei tajua aiemmin elettyä historiaa.

        Historia on jo kerran eletty ja toteutunut eikä sitä voi muuttaa ruikuttamisella sotilaskomentajien päätöksistä vuosikymmeniä myöhemmin.


      • Mannerheil
        toteutunut_ei_muutu kirjoitti:

        Itse et tiedä historiasta mitään. Luuletko Mannerheimin olleen tälläinen nykyajan SSS-hallituksen ministeripäättäjien kaltainen jatkuva vatuloija?
        Sotilaskomentaja ei voi olla jatkuva vatuloija, niitä päätöksiä on tehtävä varsin nopeassa ajassa myös niitä virheratkaisuja. Seuraukset tulee varmasti perässä.
        Aika ei kerta kaikkiaan riitä vatulointiin.

        Mannerheim oli OMAN aikansa sotilaskomentaja OMALLA kokemuksellaan.

        Mistä sinä pösilö luulet tietäväsi mitä siellä Mannerheimin korvien välissä sotatoimien aikana oli? Historiaa ei voi muuttaa jälkikäteen tehdyillä ajatuksilla, ei vaikka kuinka yrittäisi toisin ajatella.
        Etpä taitaisi itsekään tehdä yhtään parempia ratkaisuja sotatilanteessa. Olet vain ruikuttava pösilö joka ei tajua aiemmin elettyä historiaa.

        Historia on jo kerran eletty ja toteutunut eikä sitä voi muuttaa ruikuttamisella sotilaskomentajien päätöksistä vuosikymmeniä myöhemmin.

        Olet itse aika tyhjänpäiväinen vatuloija, et puolustuspuheen irvikuvassasi pystynyt kuin lässyttämään tyhjänpäiväisyyksiä. Olet aika tyypillinen Mannerheim kultisti.

        Mutta takaisin asiaan: mitä mieltä olet tuosta, että Mannerheim oli valmis aika epädemokraattisesti aseelliseen vallankaappaukseen Suomessa, ja asettamaan Suomeen sotilasdiktatuurin, vain ajaakseen omia päämääriään?


      • Sotamuisto
        Mannerheil kirjoitti:

        Et tiedä mitään historiasta. Mannerheim ei piitannut lainkaan demokratiasta, hän olisi liittänyt Suomen takaisin keisarilliseen Venäjään jos sellainen olisi vielä ollut olemassa. Hän oli ennen kaikkea keisarillisen Venäjän upseeri, joka olisi halunnut lunastaa suomalaisten verellä Pietarin takaisin valkoisille 1918.

        Hän olisi ollut valmis jopa sotilaalliseen vallankaappaukseen Suomessa, jotta olisi päässyt aloittamaan sotaretkensä Pietariin - saadakseen takaisin keisarinvallan Suomeen ja Venäjälle. Että sellainen demokraatti. Äijä oli todellisuudessa autoritaarinen harvainvallan kannattaja, opportunisti jolle Suomi ja suomalaiset olivat vain väline omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Hän lisäksi psykopaatin tavoin hallinoi julkisuuskuvaansa ja kehitti itselleen melkoisen henkilökultin.

        Melkoisia valeita aina vain.

        Missä on selvitetty Mannerheimin aikeet hyökätä Pietariin 1918 ja palauttaa keisarivalta?

        Mannerheimin demokraattisuus tuli selväksi viimeistään 1919 hänen johtaessaan valtionhoitajana Suomen länsimaiseksi demokratiaksi.
        Mannerheimin allekirjoittama perustuslaki oli voimassa vuoteen 2 000.

        Mannerheim kaavaili 1919 hyökkäystä Pietariin, mutta ei saanut sille kannatusta edes omalta hallitukseltaan. Ei ole mitään todisteita siitä, että hän suunnitteli vallankaappausta.

        Hävittyään presidentinvalinnan eduskunnassa M. tyytyi tulokseen tosin kitkerin mielin.

        Voitko esittää jonkun esimerkin, jolla valeen toistelu on muuttanut sen todeksi?


      • eisemitäänvaan
        Sotamuisto kirjoitti:

        Melkoisia valeita aina vain.

        Missä on selvitetty Mannerheimin aikeet hyökätä Pietariin 1918 ja palauttaa keisarivalta?

        Mannerheimin demokraattisuus tuli selväksi viimeistään 1919 hänen johtaessaan valtionhoitajana Suomen länsimaiseksi demokratiaksi.
        Mannerheimin allekirjoittama perustuslaki oli voimassa vuoteen 2 000.

        Mannerheim kaavaili 1919 hyökkäystä Pietariin, mutta ei saanut sille kannatusta edes omalta hallitukseltaan. Ei ole mitään todisteita siitä, että hän suunnitteli vallankaappausta.

        Hävittyään presidentinvalinnan eduskunnassa M. tyytyi tulokseen tosin kitkerin mielin.

        Voitko esittää jonkun esimerkin, jolla valeen toistelu on muuttanut sen todeksi?

        "Mannerheimin demokraattisuus tuli selväksi viimeistään 1919 hänen johtaessaan valtionhoitajana Suomen länsimaiseksi demokratiaksi."

        Niin hänkö yksin johti, eikö Suomea johtamassa ollut siihen aikaan keitään muita? Minun mielestäni oli monta muutakin herraa joiden mielipiteet manneri joutui ottamaan huomion vaikkei olisi tahtonutkaan. Ei manneri yksin Suomea johtanut joten turhaa on antaa hänelle kiitoksista 100 %.

        Tuskinpa sellainen ylimyssotilasluonne kuin manneri oli mikään demokraatti, diktatuurin kannattaja hän oli lopun ikäänsä. Oli demokraatti kun muuta ei voinut.


      • Hyvä-yritys

        Valtionhoitaja on ratkaisevassa asemassa päättäjänä. Demokraattisuutta todistaa M:n taipuminen asioissa myös muiden näkemysten kannalle.

        Mannerheim oli demokraatti, vaikka kenties pitkin hampain. Hän ei mennyt kaappausyritysten taakse myöhemminkään.

        Kuten totesin, valeiden toisto ei tee niitä tosiksi.
        Mutta jatka yrityksiäsi. Kyllä toiset samanlaiset typerykset ehkä uskovat.


      • sota_on_sotaa
        Mannerheil kirjoitti:

        Olet itse aika tyhjänpäiväinen vatuloija, et puolustuspuheen irvikuvassasi pystynyt kuin lässyttämään tyhjänpäiväisyyksiä. Olet aika tyypillinen Mannerheim kultisti.

        Mutta takaisin asiaan: mitä mieltä olet tuosta, että Mannerheim oli valmis aika epädemokraattisesti aseelliseen vallankaappaukseen Suomessa, ja asettamaan Suomeen sotilasdiktatuurin, vain ajaakseen omia päämääriään?

        Vahvat johtajat tai vahvoiksi itsensä tuntevat johtajat voivat syrjäyttää toisten ajatuksia. Näinhän historia on aina toiminut, ei Mannerheim ollut poikkeus.
        Mitä turhia rutiset, et liene edes ole sitä ikäpolvea joka oli Mannerheimin alaisena.

        Historia asettaa Mannerheimin vahvojen johtajien joukkoon, samaan joukkoon jossa muutkin vahvat johtajat ovat. Ei huonoin mutta ei paraskaan.
        Pidät siis huonona johtajana sellaista joka sodan olosuhteissa pystyy huolehtimaan siitä, että maa säilyy itsenäisenä vaikka hävisi sodan ja maa sai kalliit sotakorvaukset päälleen.
        Hävitty sotakin pitää ajaa kunnialla päätökseen, Suomea ei sentään miehitetty Baltian maiden tapaan.
        Ei tämä niin huono tapa ole hävitä. Ilmeisesti Stalinkin oppi kunnioittamaan Mannerheimia tosin hampaat irvessä kun oma suunnitelma Suomen liittämisestä Neuvostoliittoon ei onnistunut.

        Pidät siis maansa myyneitä johtajia hyvinä johtajina.


    • Hitlertietenkäänvoita

      Osa Mannerheimin ystävistä varoitti luottamasta Hitlerin mahdollisuuteen voittaa sota. Lopulta Manhherheim joutui tunnustamaan "ettäolitte oikeassa".

    • dupujkj

      Management by perkele tuli myöhemmin. Mannerheim puolestaan oli liian demokraatti. Sekään ei ole hyvä.

      • tpuovrih

        Mitä mieltä olet tuosta, että Mannerheim oli vuonna 1919 valmis aika epädemokraattisesti aseelliseen vallankaappaukseen Suomessa, ja asettamaan Suomeen sotilasdiktatuurin, vain ajaakseen omia päämääriään?


      • Nohhh

        Kissako kielen vei?


      • Kreivi18
        tpuovrih kirjoitti:

        Mitä mieltä olet tuosta, että Mannerheim oli vuonna 1919 valmis aika epädemokraattisesti aseelliseen vallankaappaukseen Suomessa, ja asettamaan Suomeen sotilasdiktatuurin, vain ajaakseen omia päämääriään?

        Mitä tuohon pitäisi sanoa? M syylistyi ajatusrikokseen? Mitään konkreettista vallankaappauksen valmisteluakaan kun ei tapahtunut.


      • Esitä-todisteet
        tpuovrih kirjoitti:

        Mitä mieltä olet tuosta, että Mannerheim oli vuonna 1919 valmis aika epädemokraattisesti aseelliseen vallankaappaukseen Suomessa, ja asettamaan Suomeen sotilasdiktatuurin, vain ajaakseen omia päämääriään?

        väitteellesi.
        Mannerheimilla ei ollut tuollaisia suunnitelmia. Hän tyytyi demokraattisilla vaaleilla valitun eduskunnan ratkaisuun.
        Mannerheimin ensimmäisiä päätöksiä valtionhoitajana oli määrätä eduskuntavalein ajankohta.

        Hänen ympäristössään on voinut olla tiukan linjan miehiä, jotka yllyttivät vallankaappaukseen ennen uuden presidentin valtaan astumista. M. ei sellaiseen ryhtynyt.


      • turhaan_valehtelet
        Esitä-todisteet kirjoitti:

        väitteellesi.
        Mannerheimilla ei ollut tuollaisia suunnitelmia. Hän tyytyi demokraattisilla vaaleilla valitun eduskunnan ratkaisuun.
        Mannerheimin ensimmäisiä päätöksiä valtionhoitajana oli määrätä eduskuntavalein ajankohta.

        Hänen ympäristössään on voinut olla tiukan linjan miehiä, jotka yllyttivät vallankaappaukseen ennen uuden presidentin valtaan astumista. M. ei sellaiseen ryhtynyt.

        Aika turhaa sinun on yrittää asiasta valehdella. Mannerheimin suunnitelmat Pietarin valtaamiseksi ovat yleisessä tiedossa, briteillä on arkistoissaan asiaan liittyvää kirjeenvaihtoa.

        Mannerheim oli innokas hyökkäämään, ja olisi ollut valmis aseelliseen vallankaappaukseen ja sotilasdiktatuurin asettamiseen Suomessa tavoitteisiinsa pääsemiseksi. Hanke kaatui koska britit eivät lähteneet tukemaan Mannerheimin suunnitelmia.

        Mannerheim ei siis paljon demokratiasta välittänyt, hänelle Suomi oli pelkkä väline omien päämääriensä alttarilla.


      • Valehtelet-taas

        Kumosin väitteet vallankaappausaikeista.
        M:n suunnitelmat Pietarin valtaamisesta ovat hyvin tiedossa.

        Mannerheim kaavaili 1919 hyökkäystä Pietariin, mutta ei saanut sille kannatusta edes omalta hallitukseltaan. Ei ole mitään todisteita siitä, että hän suunnitteli vallankaappausta.


    • tätämenoaon

      " neuvonpidoista ei pidetty kirjaa ja käskyt hän antoi yleensä suullisina, nekin kahden kesken."

      Tyypillistä vastuun pakoilua. Kun ei ole dokumenttia eikä muita kuulemassa mitä on käsketty niin ei joudu vastuuseen mistään vaan aina voi arvovaltansa turvin syyttää alaisiaan omista virheistään. Näin juuri tekee psyko- tai sosiopaattinen opportunisti.

      Minulla on vuosien takaa esimerkki omasta elämästäni ja silloisesta esimiehestä. Hyvä puhumaan kun oli niin kesti monta vuotta ennenkuin hänen esimiehensä tajusivat missä mennään ja jäbä hyllytettiin disponibiliteettiin. Älysi sitten tekeytyä sairaaksi ja pääsi eläkkeelle.

      • Hölynpölyä-taas

        Kaikki päätökset kirjattiin alaisten muistiinpanoihin tai op-osaston sotapäiväkirjaan. Sama koski neuvotteluja poliitikkojen kanssa. Puheenvuorot kirjattiin ja tutkimuksissa sekä muistelmissa niitä selvitellään.
        Käskyinä ja ohjeina ne tulivat asianomaisten tietoon.

        Mannerheim kantoi vastuunsa päätöksistään. Häntä oli hyvin vaikea saada niitä muuttamaan, kuten tutkimukset todistavat.

        Voisitko esittää jonkun esimerkin Marskin alaisten syyttelystä omien virheidensä takia?


      • minä.olen.oikeassa
        Hölynpölyä-taas kirjoitti:

        Kaikki päätökset kirjattiin alaisten muistiinpanoihin tai op-osaston sotapäiväkirjaan. Sama koski neuvotteluja poliitikkojen kanssa. Puheenvuorot kirjattiin ja tutkimuksissa sekä muistelmissa niitä selvitellään.
        Käskyinä ja ohjeina ne tulivat asianomaisten tietoon.

        Mannerheim kantoi vastuunsa päätöksistään. Häntä oli hyvin vaikea saada niitä muuttamaan, kuten tutkimukset todistavat.

        Voisitko esittää jonkun esimerkin Marskin alaisten syyttelystä omien virheidensä takia?

        ------Voisitko esittää jonkun esimerkin Marskin alaisten syyttelystä omien virheidensä takia?-----

        Voisitko sinä itse esittää jonkun tapahtuman missä marski olisi myöntänyt tehneensä virheen? Sellaista ei taida mikään historianlähde tuntea.


      • Jäit-taas-kiinni

        valeista.
        Olet väittänyt Marskin tehneen pelkkiä virheitä johtamisessaan ja syyttäneen niistä alaisiaan.
        Mikset esitä yhtään tapausta?


      • eikösteen
        Jäit-taas-kiinni kirjoitti:

        valeista.
        Olet väittänyt Marskin tehneen pelkkiä virheitä johtamisessaan ja syyttäneen niistä alaisiaan.
        Mikset esitä yhtään tapausta?

        "Olet väittänyt Marskin tehneen pelkkiä virheitä johtamisessaan"

        No ei tietenkään maarski tehnyt eläissään yhtään virhettä. Sehän on aksiooma ja vain stallarit puhuu muuta.


    • Kreivi18

      Avaaja ei ole vieläkään kertonut, milloin Suomea kohtasi Mannerheimin takia äärimmäinen tuho.

      • niin.oikkein

        Se oli jatkuvaa tuhoa ja nousi huippuunsa kesän -44 tapahtumissa.


      • Eikä-kerro

        vieläkään. Se on valehtelijan kohtalo. Kun pannaan tiukalle, ei mitään sanottavaa olekaan.


      • keisarinvalta

        Tapatti surutta suomalaisia miehiä hyökkäyssodassa, johon itsekin kiihotti Suur-Suomi retoriikalla, mutta taustalla olivat tuon venäläisupseerin omat tavoitteet. Seikkailun tuloksena oli hävitty sota, raskaat tappiot ja korvaukset, sekä ikuinen häpeä Hitlerin puolella sotimisesta.


      • räkänokalta.kysyn
        Eikä-kerro kirjoitti:

        vieläkään. Se on valehtelijan kohtalo. Kun pannaan tiukalle, ei mitään sanottavaa olekaan.

        Kuka ei kerro ja mitä. Kerro itse ensin mitä pitäisi kertoa, räkänokka.


    • AA-kerhonpätevyys

      Olisko näin, että ikonia vastaan ei ollut ketään ottamaan roolia. NL:ssa tietysti kommunistien kesken keskusteltiin ja puhdisteltiin. Mannerheiminhan piti olla yleisesikuntaupseerin koulutuksella pätevä ja tietää. Vapaussodassakin oli ruotsalainen ye-päällikkö, suomalaisilla ei ollut pätevyyttä.

      • Pötyä-lykkäät

        Mannerheim ei ollut yleisesikuntaupseeri, mutta kokenut rintamakomentaja.

        Entisissä tsaarinupseereissa oli monta ye-upseeria mm. Ignatius ja Theslöf. Jälkimmäinen toimi Päämajan esikuntapäällikkönä 3.3. alkaen.
        Häntä ennen tehtävää hoiti eversti Berg, joka myös oli yleisesikuntaupseeri.


    • Aeropic

      Olisko pitänyt kysyä, mikä oli marskin tapa tanssia.

      • tuttuonjuttu

        Kyllä kai se tunnetaan.


      • Ei-tanssinut

        29-luvun jälkeen. Loukkaantui pahoin autokolarissa.


      • oli-alkoholisti
        Ei-tanssinut kirjoitti:

        29-luvun jälkeen. Loukkaantui pahoin autokolarissa.

        Humalassako ajeli. Marskihan veti viinaa lähes joka päivä.


      • Kuski-ajoi

        Marski oli naisseuralaisineen lomalla P-Afrikassa.
        Mannerheimin alkoholin nauttiminen kuului ruokailun rituaaleihin. Hän otti snapsit ja joskus iltakahvin kanssa konjakin.

        Ns. porukassa ryyppäämistä hän ei harrastanut juuri koskaan. Päivällisen jälkeen hän lähti jatkamaan töitä.


      • alkoholismia
        Kuski-ajoi kirjoitti:

        Marski oli naisseuralaisineen lomalla P-Afrikassa.
        Mannerheimin alkoholin nauttiminen kuului ruokailun rituaaleihin. Hän otti snapsit ja joskus iltakahvin kanssa konjakin.

        Ns. porukassa ryyppäämistä hän ei harrastanut juuri koskaan. Päivällisen jälkeen hän lähti jatkamaan töitä.

        "Mannerheimin alkoholin nauttiminen kuului ruokailun rituaaleihin."

        Tietysti juu. Snapsia naamaan päivän mittaan milloin milläkin verukkeella, aperatiivi tai iltamyssy tai jokin muu. Nykyään tuota jatkuvaa alkoholinkäyttöä kutsutaan ihan vaan alkoholismiksi.


      • Rituaali-se-oli

        Marski otti yhden ruokaryypyn lounaalla puolilta päivin. Päivällisellä noin klo 18.00 annos oli kaksi. Puolen yön maissa oli unilääkkeenä mieto iltaviski.
        Nämä rituaalit olivat syntyneet jo nuoruusvuosina. Hän piti muuten tiukkaa linjaa alkoholin kanssa.
        Vasta presidenttinä se näkyy löystyneen. Silloin hän istui mielellään iltaa alkoholia nauttien.


      • doku.se.jo.oli
        Rituaali-se-oli kirjoitti:

        Marski otti yhden ruokaryypyn lounaalla puolilta päivin. Päivällisellä noin klo 18.00 annos oli kaksi. Puolen yön maissa oli unilääkkeenä mieto iltaviski.
        Nämä rituaalit olivat syntyneet jo nuoruusvuosina. Hän piti muuten tiukkaa linjaa alkoholin kanssa.
        Vasta presidenttinä se näkyy löystyneen. Silloin hän istui mielellään iltaa alkoholia nauttien.

        ------Hän piti muuten tiukkaa linjaa alkoholin kanssa. ----

        Hah, 4 annosta päivässä ja joka päivä on jo alkoholistin tuntomerkki. Tuollainen tahti nuoruudesta asti turmelee aivot jo ennen 50 ikävuotta. Välillä tietenkin ukko, varsinkin nuorena, tietysti otti enemmänkin.


      • Marski-tunnettiin

        pelottavan terävänä ja kaikkiin asioihin huomiota kiinnittävänä.

        Presidentiksi valittaessa hän oli jo henkisesti ja fyysisesti lopussa, eikä kyennyt siihen, mihin aiemmin.


    • Satulajohtamin

      Lueppas täältä everstin arvio Mannerheimin johtamistyylistä, jota hän kutsuu satulajohtamiseksi.

      http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=10&t=4385&start=15#p23245

      Marski harrasti satulajohtamista

      Lueskelin taannoin Suomen sotilas -lehteä nro 1-2008 ja siinä on ye. ev-evp. Ilmo Kekkosen kirjoittama monen sivun (38-49) artikkeli Mannerheimin ailahtelevasta johtamistavasta, jota kutsuttiin satulajohtamiseksi. Marski kuulemma vihasi normaaliin yleisesikuntatyöhön kuuluvaa suunnittelua, jota Heinrichs kutsuu nimellä "vorausdisponieren" eli ennalta sitoutumista pitemmälle kuin asioiden kehittyminen voitiin nähdä. Tästä oli seurauksena, että MITÄÄN ylipäällikön hyväksymiä ennakkosuunnitelmia ei laadittu, eikä niiden edellyttämiä toimia siis valmisteltu. Kyseessä oli puhdas "satulajohtaminen".

      • sekakäyttäjä

        Mannerheim oli alkoholisti, ja luultavasti saksalaisten pervitiinikin maistui.


      • Marskia-ei-kukaan

        nähnyt juopuneena sota-aikana. Ruokaryypyt olivat hänelle tärkeä rituaali.

        Huumeita hän ei tarvinnut. Hän saattoi kriisienkin aikana nukkua joka yö muutaman tunnin, mikäli huoliltaan kykeni


    • tunari.oli.itte

      Kun käskyjä annettaessa ei ole turhia kuulijoita ja asioita kirjataan mahd. vähän niin aina voi syyttää alamaisiaan omista tunaroinneistaan.

      • Jospa-sitten

        kerrot muutaman esimerkin.

        Käskyt annettiin yleensä kirjallisina ja kaikki tiesivät Marskin yksin tekevän kaikki tärkeät päätökset ja huomattavan paljon pieniäkin.


      • yleensä_kirjallinen
        Jospa-sitten kirjoitti:

        kerrot muutaman esimerkin.

        Käskyt annettiin yleensä kirjallisina ja kaikki tiesivät Marskin yksin tekevän kaikki tärkeät päätökset ja huomattavan paljon pieniäkin.

        Jaa yleensä? Voi tarkoittaa vähän mitä vaan.


      • Jos-esität-väitteen

        Se tulisi kyetä perustelemaan. Muuten on kyseessä vale ja siitä jää kiinni. Niinhän sinulle kävi.


      • VääräKäsitys
        Jospa-sitten kirjoitti:

        kerrot muutaman esimerkin.

        Käskyt annettiin yleensä kirjallisina ja kaikki tiesivät Marskin yksin tekevän kaikki tärkeät päätökset ja huomattavan paljon pieniäkin.

        Todellisuudessa Mannerheim johti sotaa, mutta kenraali Airo johti sotatoimia. Usein silloinkin kun marski nukkui. Ja hyvin johtikin! Eimarski suinkaan määrännyt 'kaikesta'!


    • Marski_oli_rautaa

      Mitä v:a täällä joku sivarin rutale tekee typeriä aloituksia asioista, joista ei mitään hajua? Sodanjohtoa ja Marskia voi tietysti arvostella, mutta pitää olla jotain kompetenssia siihen. Vaikka hävisimme suurvallalle Talvi- ja Jatkosodan, niin loppusaldo on positiivinen. Aloittajakaan ei joudu käyttämään kyrillisiä kirjaimia arvostelussaan. Meidän armeijamme selvisi ylivoimasta loistavasti. Ruumiita tuli hyökkääjän puolelle moninkertaisesti ja itsenäisyys säilyi. Että silleen.

    • Aanuksen.vapahtaja
      • VoiEiTaas

        Hoh hoijaa, taas näitä iltapäivälehti kommentaattoreita


      • Arvaaja_

        Parempi jos Mannerheim olisi liittoutunut Stalinin kanssa, niin Sveitsin matka olisi vaihtunut Stalinin järjestämänä ...?


    • Harjoitusmaalilla

      "Mieletöntä oli sekin kun uusia ps-aseita ei jaettu joukoille ja harjoiteltu niiden käyttöä. Alkuvaiheessa sillä olisi ollut valtava merkitys."

      Jos ne vähäiset määrät olisi jaettu joukoille harjoitteluun ja ammuttu harjoituksissa olisi ollut hyvin perusteltua. Mutta mistä olisi saatu lisää?

      • Kelpaako-totuus

        Erä pst-aseita tuli Suomeen 11.4. 44. Kouluttajakoulutus aloitettiin toukokuun alussa ja aseet jaettiin joukoille toukokuun lopussa. Valitettavasti suurhyökkäys tuli pari viikkoa ennen kuin aseet olisivat olleet joukoille. Nyt ne oli jaettu armeijakuntaportaaseen.
        Voisivatko arvostelijat kertoa, tiesivätkö hyökkäyksen ajankohdan jo 1944?

        Jostain syystä aseiden käsitettiin olevan salaisia, mikä kyllä hieman hidasti käyttöönottoa.
        Niitä oli kuitenkin käytetty itärintamalla jo kesästä -43.


      • Myöhästyttiin

        "Mieletöntä oli sekin kun uusia ps-aseita ei jaettu joukoille ja harjoiteltu niiden käyttöä. Alkuvaiheessa sillä olisi ollut valtava merkitys."

        2. divisioona esitteli ja koeampui uudet ps-aseet 5.6 eli juuri ennen suurhyökkäystä. 10. D piti suorittaa vastaava toimenpiden 13.6 mutta siinä vaiheessa hyökkäys oli jo alkanut.
        Hiukan myöhästyttiin.


      • naakanketale
        Kelpaako-totuus kirjoitti:

        Erä pst-aseita tuli Suomeen 11.4. 44. Kouluttajakoulutus aloitettiin toukokuun alussa ja aseet jaettiin joukoille toukokuun lopussa. Valitettavasti suurhyökkäys tuli pari viikkoa ennen kuin aseet olisivat olleet joukoille. Nyt ne oli jaettu armeijakuntaportaaseen.
        Voisivatko arvostelijat kertoa, tiesivätkö hyökkäyksen ajankohdan jo 1944?

        Jostain syystä aseiden käsitettiin olevan salaisia, mikä kyllä hieman hidasti käyttöönottoa.
        Niitä oli kuitenkin käytetty itärintamalla jo kesästä -43.

        .......Voisivatko arvostelijat kertoa, tiesivätkö hyökkäyksen ajankohdan jo 1944?......

        Oikeastaan kaikki muut kuin Ukko itse tiesivät, että ihan kohta rytisee ja kovaa rytiseekin. Tarkkaa H-päivää ei tietenkään kukaan voinut tietää.


      • Kaikkeapaskaa

        Joukkojen siirrot ainakin Kannaksen suunnalla tiedettiin, tuskin Mikkeli niistä oli kiinnostunut, kun sai saksalaisilta aivan toisen suuntaisia raportteja.


      • Joukkojen-siirtoja

        Kannakselle pyrittiin seuraamaan tarkkaan, mutta Puna-armeija salasi ne taitavasti.
        Hyökkäysjoukot siirrettiin eteen vasta muuta päivä enne n hyökkäystä mm. vesitse . Sitä ei huomattu lainkaan ja asia selviisi suomalaislle vasta 1994, kun päästiin NL:n arkistoihin..


    • suotta-valehtelet

      Loppanokka on taas tekstaillut soopaansa:

      --------Ketale: "Oikeastaan kaikki muut kuin Ukko itse tiesivät, että ihan kohta rytisee ja kovaa rytiseekin. "
      Miksi sitten kaikki Kannaksen komentajat jätivät asian ilmoittamatta. Ainoa poikkeus oli 15:D:n komentaja Hersalo.------

      Sinun höpinöitäsi. Kannaksen komentajat ja Mikkelin Päämaja tiesivät täysin mitä on tapahtumassa, elleivät sitten olleet ÄO-tasolla 50. Kun mosuritkin näkivät ne merkit sillä ei sellaisia juttuja kuten lähestymishautojen ym. kaivamista voinut kesällä salassa tehdä eikä niitä huvin vuoksi kaiveltu. Mutta oli suorastaan kiellettyä kertomasta Ukolla kun se heti hermostuu. Myös ilmavalokuvat kertoivat omaa kieltään.

      • Tyhmätjahullut

        Hersalo siis toimi kuten olisi komentajan pitänyt, eli muutti ryhmitystänsä ja tukikohtiansa eteentyönnetyksi tiedustelupoteroiksi, joista poistettiin miehitys. Ei siinä marskia tarvinnut ainakaan Hersalo, vaan omia hoksottimia.


      • Lykkäät-pötyä

        Kerale: "Sinun höpinöitäsi. Kannaksen komentajat ja Mikkelin Päämaja tiesivät täysin mitä on tapahtumassa, elleivät sitten olleet ÄO-tasolla 50. "

        Päämaja määräsi maatalouslomat jatkettaviksi. Kannakselta lähetettiin kouluttajia 9.6. aamulla kotijoukkoihin.
        Evakuointeja ei toimeenpantu, ei edes valmisteltu.. Mitään valmiuden kohottamista ei käsketty.
        Linnoitustöitä VT-asemassa jatkettiin normaalisti. Mm. tykistön vetäjät ja valjakot olivat siellä töissä.

        Armeijakunnat ja divisioonat ilmoittivat kaiken olevan kunnossa 8.6. tilanneilmoituksissa.

        "Kun mosuritkin näkivät ne merkit sillä ei sellaisia juttuja kuten lähestymishautojen ym. kaivamista voinut kesällä salassa tehdä eikä niitä huvin vuoksi kaiveltu."

        Lähestymishaudat eivät sinänsä kerro tulevasta toiminnasta mitään.

        " Mutta oli suorastaan kiellettyä kertomasta Ukolla kun se heti hermostuu."

        Marskille selvitettiin tiedustelutiedot kahdesti päivässä. Airo kyllä kielsi 25.5. laaditun tilannearvion esittämisen Marskille. Se tuhottiin ja kirjoitetiin uusi. Selvitys oli ennakoinut hyökkäystä parin viikon sisällä. Airo ei sellaiseen uskonut,

        "Myös ilmavalokuvat kertoivat omaa kieltään."

        Niiden tiedot saatiin tulkittuina 2004. Hieman myöhässä?


      • kyllä-näin-meni
        Lykkäät-pötyä kirjoitti:

        Kerale: "Sinun höpinöitäsi. Kannaksen komentajat ja Mikkelin Päämaja tiesivät täysin mitä on tapahtumassa, elleivät sitten olleet ÄO-tasolla 50. "

        Päämaja määräsi maatalouslomat jatkettaviksi. Kannakselta lähetettiin kouluttajia 9.6. aamulla kotijoukkoihin.
        Evakuointeja ei toimeenpantu, ei edes valmisteltu.. Mitään valmiuden kohottamista ei käsketty.
        Linnoitustöitä VT-asemassa jatkettiin normaalisti. Mm. tykistön vetäjät ja valjakot olivat siellä töissä.

        Armeijakunnat ja divisioonat ilmoittivat kaiken olevan kunnossa 8.6. tilanneilmoituksissa.

        "Kun mosuritkin näkivät ne merkit sillä ei sellaisia juttuja kuten lähestymishautojen ym. kaivamista voinut kesällä salassa tehdä eikä niitä huvin vuoksi kaiveltu."

        Lähestymishaudat eivät sinänsä kerro tulevasta toiminnasta mitään.

        " Mutta oli suorastaan kiellettyä kertomasta Ukolla kun se heti hermostuu."

        Marskille selvitettiin tiedustelutiedot kahdesti päivässä. Airo kyllä kielsi 25.5. laaditun tilannearvion esittämisen Marskille. Se tuhottiin ja kirjoitetiin uusi. Selvitys oli ennakoinut hyökkäystä parin viikon sisällä. Airo ei sellaiseen uskonut,

        "Myös ilmavalokuvat kertoivat omaa kieltään."

        Niiden tiedot saatiin tulkittuina 2004. Hieman myöhässä?

        ......Lähestymishaudat eivät sinänsä kerro tulevasta toiminnasta mitään.----

        Ne muuten kertoo lähestyvästä hyökkäyksestä. Ei niitä huvin vuoksi kaivella. Lisänä kaikki muukin tiedustelutieto.

        ------. Airo kyllä kielsi 25.5. laaditun tilannearvion esittämisen Marskille. Se tuhottiin ja kirjoitetiin uusi. Selvitys oli ennakoinut hyökkäystä parin viikon sisällä. Airo ei sellaiseen uskonut.....

        Airo kielsi kertomasta sen takia kun "ukko hermostuu". Hän itse salasi elämänsä loppuun oman kantansa. Kuuluisa vaikeneva kenraali.


      • Lykkäät-pötyä
        kyllä-näin-meni kirjoitti:

        ......Lähestymishaudat eivät sinänsä kerro tulevasta toiminnasta mitään.----

        Ne muuten kertoo lähestyvästä hyökkäyksestä. Ei niitä huvin vuoksi kaivella. Lisänä kaikki muukin tiedustelutieto.

        ------. Airo kyllä kielsi 25.5. laaditun tilannearvion esittämisen Marskille. Se tuhottiin ja kirjoitetiin uusi. Selvitys oli ennakoinut hyökkäystä parin viikon sisällä. Airo ei sellaiseen uskonut.....

        Airo kielsi kertomasta sen takia kun "ukko hermostuu". Hän itse salasi elämänsä loppuun oman kantansa. Kuuluisa vaikeneva kenraali.

        "Ne muuten kertoo lähestyvästä hyökkäyksestä. Ei niitä huvin vuoksi kaivella. Lisänä kaikki muukin tiedustelutieto."

        Ne muuten usein kaivetaan harhautuumielessä muualle kuin todelliseen hyökkäyssuuntaan.
        Kannaksella niitä ei edes tarvittu.

        Oikean tiedustelutiedon seulominen on äärimmäisen vaikeaa. Jokainen sodanjohto teki siinä virheensä.


      • oletpas.hauska
        Lykkäät-pötyä kirjoitti:

        "Ne muuten kertoo lähestyvästä hyökkäyksestä. Ei niitä huvin vuoksi kaivella. Lisänä kaikki muukin tiedustelutieto."

        Ne muuten usein kaivetaan harhautuumielessä muualle kuin todelliseen hyökkäyssuuntaan.
        Kannaksella niitä ei edes tarvittu.

        Oikean tiedustelutiedon seulominen on äärimmäisen vaikeaa. Jokainen sodanjohto teki siinä virheensä.

        Jo on hauskaa, että lähestymishaudat kaivetaan "muualle kuin todelliseen hyökkäyssuuntaan". Mistä tuon keksitkin, kuka vitsinikkari sen sinulle kertoi.

        Aina ne kaivetaan vihollista kohden. Jos kaivetaan takalinjoille tai ties minne päin niin ne ovatkin sitten pakohautoja tms. mutta eivät hyökkäyksessä käytettävissä lähestymiseen.


    • hyvääoli

      Mannerheimin arvovallalla ei päässyt kukaan poliitikko sekaantumaan sotilaallisiin operaatioihin. Venäjällä, Saksassa ja Italiassa päälliköt olivat sekä poliitikkoja että sotilaita. Venäjällä ja Italiassa poliitikkojen vaikutus sotilaallisten operaatioiden suunnitteluun väheni sodan edetessä. Saksassa herra Hitler oli tiukasti kiinni armeijan ohjaksissa joulukuun 1941 jälkeen. Mannerheim osasi esikunta työskentelyn.

    • tsaarin-suosikki-oli

      Huvittava otsikko kaverilla kun kirjoittaa: " Marski johti tyylillään - ja hyvin! "

      Mikähän se hänen niin erinomainen ja erikoinen tyylinsä oli, että se johti hyviin tuloksiin vaikka oli lähes kouluttamaton upseeriksi? Kadettikoulukin jäi kesken ja sitten vain hevosten parissa ja tsaarin kaverina Pietarin naisia paneskelemassa ilman upseerien normaaleja jatkokoulutuksia. Siinäkö oppi johtamaan hyvin vuoden -44 ps-sotaa ? Ei ole uskottavaa laisinkaan.

      • TiltuValehteleeAINA

        Hän oli armeijassa ennen Suomea yli 30 vuotta ja johti divisioonaa sodassa rintamalla!

        Ei typerä mustamaalaus edistä asiaasi.


      • Lykkäät-pötyä

        Marski suoritti Haminan Kadettikoulun lähes loppuun ja Nikolajevin Ratsuväkikoulun eli hyvin korkeatasoisen kadettikoulun kokonaan hyvin arvosanoin. Hän sai siis kaksinkertaisen peruskoulutuksen.

        Hän palveli ensin linjaratsuväessä ja sitten Chevalierkaarisa ratsuväenupseerina menestyen hyvin.Tosin ei selvinnyt yleiseskunta-akatemian pääsykokeesta, koska reputti venäjän kielessä.

        Jatkokoulutusta tuli vapaaehtoisena Japanin sodassa, missä yleni everstiksi ja maailmansodassa, missä eteni prikaatin komentajasta armeijakunnan komentajaksi.

        Siinä oli jatkokoulutusta enemmän kuin useimmilla ikätovereilla.

        Sotatekniikan kehitykseen M. perehtyi 1931-39 puolustusneuvoston pj:na. Hänen esityksestään ostettiin mm. panssari- ja lentokalustoa.

        Vuonna -44 ei käyty varsinaista ps-sotaa, koska Suomella oli hyvin vähän vaunukalustoa. Tosin M. ymmärdsi sen käytön siinä kuin muutkin. Olihan hän johtanut panssarien hyökkäyksen torjuntaa mm. 1939-40.

        Olet aito stallari esittäessäsi arvostelua henkilöstä. jonka toimista et tiedä mitään.

        Marskin johtamistyyliä arvostettiin yli Suomen rajojen.


    • siinä.se.juju

      Rinnakkaisavaaja urputtaa:

      -----Vuonna -44 ei käyty varsinaista ps-sotaa, koska Suomella oli hyvin vähän vaunukalustoa. ----

      Mutta naapurillapa oli ja se ratkaisee.

      • Valehtelet-taas

        Panssarisotaan tarvitaan panssarikalustoa molemmin puolin.
        Muuten on toisella puolella kyse panssarintorjunnasta.
        Näin oli laita kesällä -44. Ja torjunta onnistui lopulta, kun voitiin käyttää hyväksi maastoa ja uusia pst-aseita.

        Mannerheim johti sotaa. Kannaksella sotatoimien johto oli kenraali Oeschilla Marskin juuri siihen puuttumatta.


      • Beloff

        Panssareilla pääsi sen, minkä luonto salli Kannaksen aukeilla. Pst on vähän vaikeaa, jos jalkaväkeäkin on tosi paljon. Marski johti sotaa siten, että piti Vienaa miehitettynä tekemiensä Saksaa myötäilevien lupaustensa mukaan. Saksalaiset todellakin vakuuttelivat, ettei mitään hyökkäystä Kannakselle tule. Hänen olisi pitänyt aloittaa tiedustelu ennen hyökkäystä, eikä sen jälkeen.


      • Lykkäät-pötyä

        " Marski johti sotaa siten, että piti Vienaa miehitettynä tekemiensä Saksaa myötäilevien lupaustensa mukaan"

        Marskin joukkoja oli ennen kaikkea Aunuksessa hänen oman hyökkäyspäätöksensä perusteella. Saksa halusi hyökättävän Leningradin suuntaan ja Syvärin yli.


    • Zvir

      Päämääränä oli kylläkin aseveljien ”kädenlyönti Syvärillä”. Leningradin suunnalla Suomea vastaan ei aikalaisten kertomusten mukaan ollut NL:n joukkoja lainkaan, se oli täysin ulkona Mannerheimin pohdinnoista.

      • Lykkäät-pötyä

        Tietenkin Leningradia puolustettiin myös pohjoisen suuntaan. Tosin joukkoja oli vain muutama divisioona suomalaisten pysäytettyä hyökkäyksensä.

        Suomi ilmoitti jo ennen sotatoimien alkamista, ettei se hyökkää Leningradiin. Eikä Saksa sitä vaatinutkaan, vaan saartorenkaan tiukentamista hyökkäyksellä Pähkinälinnan suuntaan. Marski vesitti senkin.


      • 23A

        Siellä oli vain ne Porlammista päässeet 30 000 rasaania.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2152
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      174
      1691
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1567
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1368
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1352
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      290
      1207
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1079
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1043
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1042
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      902
    Aihe