Koneellinen ilmanvaihto - talon surma

Erkki_Nimim

Esim. kun tulee päivän sähkökatkos niin koneellisella ilmavaidolla varustettu talo muuttuu asuinkelvottomaksi. Seinien muovisulut homehduttavat seinärakenteet jo muutaman tunnin kuluessa, kun koneellinen ilmanvaihto on pois pelistä.

Eräässä helsinkiläisessä 10 vuotta vanhassa kerrostalossa hajosi ilmanvaihtolaitteen ohjausyksikkö tammikuun alussa. Saivat uuden ohjausyksikön hinnan tietoonsa vähän aikaa sitten , 100 000 euroa!

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1453441238265

16

2229

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raksaaja

      Höpöhöpö.
      Muovisulut estävät seiniä homehtumasta.

      • raksaaja

      • raksaaja

        Video sen sijaan silkkaa p*skaa.
        esim:
        1) ilmavuoto rakenteen läpi ei kuivaa rakentteita vaan johtaa kosteuden rakenteeseen aiheuttaen homehtumisriskin
        2) ilmanvaihtokone ei "linkoa" homeyhdisteitä ympäri taloa vaan poistaa mahdollisesti huoneilmaan joutuneita epäpuhtauksia


      • BauHerr

        Totta. Pistää miettimään.

        Suomessa virkamiehet ja teollisuus on päästetty ilman poliittista valvontaa laatimaan lainsäädäntöä. Selviin väärinkäytöksiinkään ei puututa.

        HSn artikkelissa pisti silmään se, että painovoimaisen ilmanvaihdon hyväksyntä edellytti 17.000 euron hintaisia laskusulkeisia.

        Siis että luonnollisen asian todistamisesta pitää maksaa luonnottomia summia.

        Jos järjettömyydet karsittaisiin, laskisi rakentamisen hinta puoleen.


      • rane2
        BauHerr kirjoitti:

        Totta. Pistää miettimään.

        Suomessa virkamiehet ja teollisuus on päästetty ilman poliittista valvontaa laatimaan lainsäädäntöä. Selviin väärinkäytöksiinkään ei puututa.

        HSn artikkelissa pisti silmään se, että painovoimaisen ilmanvaihdon hyväksyntä edellytti 17.000 euron hintaisia laskusulkeisia.

        Siis että luonnollisen asian todistamisesta pitää maksaa luonnottomia summia.

        Jos järjettömyydet karsittaisiin, laskisi rakentamisen hinta puoleen.

        Samalla ajatuksella, 17t maksaa toimiva ja paljon käytetty, vaan siksi että "lupa" tulee viranomaisilta !


      • InsinööriX
        raksaaja kirjoitti:

        Video sen sijaan silkkaa p*skaa.
        esim:
        1) ilmavuoto rakenteen läpi ei kuivaa rakentteita vaan johtaa kosteuden rakenteeseen aiheuttaen homehtumisriskin
        2) ilmanvaihtokone ei "linkoa" homeyhdisteitä ympäri taloa vaan poistaa mahdollisesti huoneilmaan joutuneita epäpuhtauksia

        Kylmän (absoluuttisesti kuivan) ulkoilman vuodot sisäänpäin kyllä kuivaavat tehokkaasti rakenteita. Näin tapahtuu alipaineisessa talossa. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa on aina alipaine ja myös painovoimaisessa talvella.

        Sen sijaan lämpimän ja kostean sisäilman vuodot ulospäin kastelevat rakenteet ja luovat niihin otolliset olosuhteet homeen kasvulle läpi vuoden. Näin tapahtuu mikäli edes osassa rakennusta on ylipainetta. Nykyaikainen tulo/poisto/LTO-IV voi helposti tehdä ylipainetta esim. kaksikerroksisen talon/asunnon yläkertaan tai huoneeseen, jossa on vain ilman tulo ja sisäovi on liian tiivis.


      • raksaaja

        Jos on raju ilmavuoto rakenteen läpi voi vuotokohdalle tietenkin tulla sisäilman kosteutta seinän sisäpintaan. Tällöin pintaan tulevat hometäplät on kuitenkin harmittomia esteettisiä asioita. Mutta tietenkin vuoto pitää korjata, muuten nurkassa on kohta "sammalta".


    • raksaaja

      Lisää kritiikkiä HS kirjoitukseen:

      "Toiseksikin koneellinen ilmanvaihto kuluttaa runsaasti sähköä toisin kuin painovoimainen, joka ei kuluta sitä lainkaan."
      Nykyaikaisessa ilmanvaihdossa on LTO joka tekee siitä ylivoimaisesti kannattavan verrattuna painovoimaiseen jossa ei ole lainkaan lämmön tai kosteuden talteenottoa.

      "Jotta sisältä tuleva ilman kosteus ei tiivistyisi ulkoseinään, ilmanvaihto säädetään useimmiten alipaineiseksi."
      Ei pidä paikkaansa sellaisenaan, alipaineistus ei vaikuta "ulkoseinään tiivistymiseen". Mille tahansa pinnalle tiivistyy kosteus mikäli kyseinen pinta on ympäröivää ilmaa merkittävästi viileänpi.
      Mutta alipaineisuus estää kostean sisäilman virtaamisen seinän, ikkunoiden, ovien ja katon vuotokohdista rakenteisiin tiivistymään.


      "Alipaineinen rakennus imee itseensä korvausilmaa. Jos talo ei ole tiivis, se voi imaista korvausilman seinässä, katossa tai lattiassa olevasta reiästä. Mikäli rakenteissa on mikrobeja tai epäpuhtauksia, niitä päätyy tällöin huoneilmaa"
      Jokaisessa asuinrakennuksessa täytyy olla ilmanvaihto jotta siellä pystyy ihminen elämään. Niin on aina ollut ja niin tulee olemaan. Painovoimaisen ilmanvaihdon talot on alipaineisia kuten IVK talot, alipaine on vain pienempi ja se vaihtelee rajusti lämpötilojen ja tuulen mukaan, toisin kuin IVK taloissa.
      Mikäli rakenteissa on epäpuhtauksia ne pääsevät huoneilmaan myös painovoimaisen ilmastoinnin taloissa.


      "Jos kasvustoja on pesiytynyt ilmanvaihtokanaviin, järjestelmästä voi tulla homeenlevityskone."
      Tämä on käytännössä miltei täysin mahdotonta koska tuloilmakanavissa on vain kuivaa ja suodattimella puhdistettua ulkoilmaa.
      Ja poistoilmakanava nimensä mukaan johtaa epäpuhtaudet pois, ei sisään.


      "Vanhoissa taloissa on niin sanottu massiivirakenne: seinä on samaa ainetta, hirttä tai tiiltä. Rakenne ”hengittää” eli sisältä tai ulkoa tuleva lämpö kuivattaa sen."
      Höpö höpö taas. Tiili ei ole lämmöneriste. Tiilirakennuksissa on/oli aina lämmöneriste mikäli ne on ihmisasuntoja ja lämpimiä asua.


      "Paksut tiiliseinät varaavat lämpöä, mutta tätä ei huomioida energialaskelmissa."
      Massiivisuuden vaikutus energian kulutukseen on hyvin pieni. Enimmilläänkin max n. 5%.
      Lämmöneristeellä on ratkaiseva merkitys.

    • Rak.inssi

      "Eräässä helsinkiläisessä 10 vuotta vanhassa kerrostalossa hajosi ilmanvaihtolaitteen ohjausyksikkö tammikuun alussa. Saivat uuden ohjausyksikön hinnan tietoonsa vähän aikaa sitten , 100 000 euroa!"

      Siis mitä? tuo ei voi olla totta. Ohjainyksikön voi korjata muutamilla satasilla tai tonneilla. Ilmeisesti tässä tapauksessa joku on aikonut rahastaa tietämätöntä, tai sitten tuo aloittajan juttu on täysin huuhaata.

    • etsilleenjatolleen

      Ilmanvaihto ja rakenteiden lämpövarastuvuus taitaa nykyään olla enemmän uskonasioita kuin tieteellisesti todistettuja - itse ainakin omien kokemusteni mukaan olen aina voinut paremmin painovoimaisesti tuuletetussa rakennuksessa, jonka seinämateriaalit (paksut tiiliseinät) ovat varanneet itseensä lämpöä kuin koneellisen ilmanvaihdon kämpissä, joissa ilma on "raakaa" ja vedontunne jatkuvaa.

      Yksi olennainen asia mikä unohtui HS:n artikkelista on koneellisen ilmanvaihdon aiheuttama matala-taajuinen ääni, mitä painovoimaisessa ei ole paitsi joissain kerrostaloissa huippuimurin pyöriessä aamulla ja alku-illasta tunnin verran.

      Olin joskus väijynä teollisuuskiinteistössä ja kierrosta tehdessäni sähköt katkesivat - välittömästii hiljaisuuden lankeaminen aiheutti hyvän olon tunteen - kaikki tausta-häly jäi pois ja pystyi taas olemaan ihminen.

      Yksi tärkeimmistä asioista on taustamelun lisääntyminen aiheuttaen stressi-oireita toisille, vaikka eihän näin sasi sanoa - sitä ei välttämättä edes kuule, mutta silti se tunkee yöuneen ja onko muka hyvä - no tuskin.

      • raksaaja

        >Ilmanvaihto ja rakenteiden lämpövarastuvuus taitaa nykyään olla enemmän uskonasioita kuin tieteellisesti todistettuja

        Molempia on kyllä tutkittu, mutta enpä osaa sanoa onko riittävästi.
        Muistelen että massiivisuuden vaikutus lämmönkulutusta vähentävänä tekijänä on 4% suuruinen "virallisissa" kaavoissa. (Mutta kaavoissa ei otettu huomioon että massaa on sekä kevyttä että raskasta ja niiden kyky varat täysin erilainen.)

        Sinänsä olisi mielenkiintoista tietää mihin pohjautuu esim se että määräykset käskee suomalaiselle antaa enemmän ilmanvaihtoa kuin esim. ranskalaiselle. Olemme samaa EU:ta ja planeettaa mutta silti erilaisia?

        >- itse ainakin omien kokemusteni mukaan olen aina voinut paremmin painovoimaisesti tuuletetussa rakennuksessa, jonka seinämateriaalit (paksut tiiliseinät) ovat varanneet itseensä lämpöä

        Seinien lämmön "imevyys" voi tuntua myös kylmyytenä (ainakin meillä), vaikka eristävyys moninkertainen ja paino on kolmanneksen suurempi vanhoihin tiiliseiniin verrattaessa.
        Varaavuuden huomaan lähinnä vain ristivetotuuletuksen jälkeen kun kämppä on nopeasti takaisin lämmin. Ja siitä että nopea 20 asteen lämpötilanvaihdos ulkona ei vaikuta mitään sisällä, kunnes lattialämpö alkaa kuumottaa jaloissa.

        >kuin koneellisen ilmanvaihdon kämpissä, joissa ilma on "raakaa" ja vedontunne jatkuvaa.

        Koneellisella poistolla olevat rakennukset on toki "kolkkoja" paikkoja koska tuloilmaa ei lämmitetä.

        Nykyisessä talossamme LTO:n tuottama tuloilma on lämpimänpää kuin lapsuuden sisäilma koskaan lapsuuden pullotalossa.
        Mutta aika vedoton se lapsuuden kotikin oli kun ei ilma koskaan vaihtunut, en osannut moittia.
        Mutta nykyisin huomaan että lapsuuden pierut on siellä edelleen sisällä. ;-)

        Väliajalla olen asunut koneellisen poistoilman taloissa. Karmeita. Mutta tottumiskysymys.

        >Yksi olennainen asia mikä unohtui HS:n artikkelista on koneellisen ilmanvaihdon aiheuttama matala-taajuinen ääni, mitä painovoimaisessa ei ole

        Joo. Vaatii panostusta jotta sen saa pois. Itsekin yritin mutta hieman hurisee ja humisee. Vastaavaa meteliä pitää keittiön kylmäkoneet ja maalämpöpumppu kellarissa. Tukkirekan/turverekan/bussien ääniä ei juuri ole toisin kuin esim ritsikassa, kiitos betoniseinien ja 6mm lasituksen.

        On kovin yksilöllistä miten äänet vaikuttaa. Etenkin alitajuntaan.

        >paitsi joissain kerrostaloissa huippuimurin pyöriessä aamulla ja alku-illasta tunnin verran.

        Se ei olekaan painovoimainen vaan koneellinen joka toimii vain hetkellisesti.


    • Enkestä

      Mikä pitää enää paikkaansa ja mikä ei?
      Vanhat talot eivät ole hyviä mutta nyt uudetkaan eivät ole hyviä - voiko kohta asua Suomessa enää missään? Silti uusia rakennetaan kokoajan. Oletan, että näitä "pullotaloja" tai vähäenergisiä taloja on rakennettu jo ehkä 10 vuotta - miksei tutkita, miten nämä talot voivat?

      Olisi asunnon osto edessä ja mitä enemmän asioita selvittää ja kaivelee, niin kaikissa on jotain vikaa. Toinen sanoo, että nykyaikaiset talot ovat hyviä, toinen vannoo vanhojen nimeen. Ketä tässä nyt uskoa, kun itse ei ymmärrä rakentamisesta _mitään_?

    • Nusta

      "Tampereen teknillisen yliopiston Combi-hankkeessa on tutkittu uusien energiatehokkuusmääräysten mukaan rakennettuja kouluja ja päiväkoteja.

      Tulokset ovat hämmästyttäviä: niin sanotut energiatehokkaat talot kuluttivat lähes järjestään paljon enemmän energiaa kuin oli laskettu. Vanhemmat koulut kuluttivat vähemmän energiaa kuin uudemmat."

      On laskettu tahallisesti väärin (teollisuuden omilla kaavoilla) tai ei osata koko rakentamisesta muuta kuin bisnes.

      Ihan summassa voisi rakentaa mitä sattuu- taloja kunhan eivät ole keskenään saman laisia. Aikanaan joku niistä on se paras.

      Mitä pienempi tila sen vähemmällä ilmanvaihdolla sen päästöt saa ulos ja energiaa säästyy.
      Normaali ulkoilma ei tarvitse suodatusta. Ja suodatin ei ole koskaan täysin puhdas. Aina se jollekin haiseekin, kokeilkaa vaikka pölynimurin Hepaa.

      Ulkomailla ilmanvaihtonormit antavat pienemmät vaihtomäärät. Onko suomalaiset herkät kokeilleet olla siellä sisätiloissa?

      Itsellä omakohtainen kokemus painovoimaisesta ilmanvaihdosta espanjalaisessa talossa. Kaksi ikkunaa pidän sentin raollaan, sillä hyvä.
      Suomalaisissa asunnoissa olen jollekin herkkä. Hirsirakennusta ei kokeiltu ja senhän pitäisi olla maalaamaton jotta kosteus voi tulla ja mennä.

      • raksaaja

        "Normaali ulkoilma ei tarvitse suodatusta. "

        Ei tietenkään, mutta silloin menee putket sotkuun, LTO tukkoon, siitepölyt, horsmansiemenet ym skeida tulee sisään.

        "senhän pitäisi olla maalaamaton jotta kosteus voi tulla ja mennä"

        Haluaisin nähdä kyllä faktoihin perustuvan selityksen miten kosteus voi tulla takaisin sisäilmaan päästyään ulkoseinään.
        Mielestäni se on melkolailla mahdotonta.


    • Sahkokatko

      Uusissa koneellisella tulo/poistoilmanvaihdolla varustetuissa taloissa täytyy tosiaan avata ikkunat sähkökatkon ajaksi jotta ilma edes jotenkin vaihtuisi ja säilyisi hengityskelpoisena. Kosteuden poistosta puhumattakaan.

      Sen sijaan koneellinen poistoilmanvaihto toimii kyllä näin talvella sähkökatkon yli jotenkuten painovoimaisesti, mutta siinäkin täytyy kyllä poistaa pesutilojen kosteus tuulettamalla.

      • raksaaja

        Modernin ilmanvaihdon taloissa olisi syytä olla sulkupellit IVK:ssa. Kun ei ole sähköjä pitäisi olla varmaa ettei putkissa ilma liiku väärään suuntaan tai aiheuta kondenssia.
        Lyhyissä sähkökatkoissa ei mitään väliä mutta pitkissä alkaa olla merkitystä.
        Ja pitkissä sähkökatkossahan moderni talo tuhoutuu ellei ole tulisijoja joilla lämmittää. Tulisjoilla lämmitettäessä tulisijat hoitaa ilman poistamisen, korvausilma tulee ottaa esim tuuletusluukun kautta.

        Asuimme pari vuotta pullotalossa ilman IVK:ta. Hengitysilma ei ollut aikaisempia asuntojamme huonompaa kunhan kahdesti päivässä ristivedolla tuuletettiin yms.
        (300...600m3 ilmaa riittää toviksi parin hengen perheelle)

        btw. Asuin 20v lapsuudestani pullotalossa jossa ei ollut mitään ilmanvaihtoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2782
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      253
      2749
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      66
      2382
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      206
      1875
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1338
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1307
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      23
      1275
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      49
      1245
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      158
      1142
    Aihe