Onko masennuslääkkeet auttanut ketään?

host39854

Olen ollut jo kauan sitä mieltä, että monet lääkkeet, kuten mm. masennuslääkkeet eivät paranna vaivaa (juuri)koskaan, vaan pelkästään lievittävät sen hetkeksi. Pidemmän päälle pää menee vaan entistä enemmän sekaisin ja mielentila/hyvinvointi huonompaan suuntan kaupan päälle voi lääkkeestä riippuen saada pahan riippuvuuden.

HUOM: Mulla ei ole kokemusta minkäänlaiseista lääkkeistä, jos ei nyt buranaa lasketa, olen kuitenkin pohtinut asiaa paljon ja haluan nyt kuulla muiden mielipiteen asiasta ja nimenomaan sitä kokemusperäistä tietoa.

Onko joku oikeasti saanut lääkkeiden avulla itsensä pysyvästi parempaan jamaan (hetkellistä helpotusta ei siis lasketa).

Tuntuu meinaan todella loogiselta lääkeyhtiöiden kannalta valmistaa nimenomaan sellaisia lääkkeitä, jotka auttavat vaivaan vain hetkellisesti, mutteivät oikeasti paranna sitä. Riippuvuus on vain plussaa, koska sillä saa itselleen kanta-asiakkaita..sairasta, eikö?

Itse olen sitä mieltä, että psyykkiset/henkiset vaivat on hoidettava aivan muiden keinoin, kuin kemikaaleilla. Tähän voi olla vaihtoehtona esim meditaatio, jooga ja jopa psykedeeliset aineet, kuten LSD tai Psylosibiinisienet. Nämä ovat monille tuoneet pysyvää helpotusta vaivoihin, koska ovat tajuntaa laajentavia aineita ja näiden vaikutusten alaisena pystyy käsittelemään asioita aivan uudelta perspektiiviltä. Laittomuus on tietenkin esteenä, vai hidasteena, vai miten se oli?

14

274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kettua

      Masennuslääkkeitten tarkoitus ei ole täysin parantaa masennusta, vaan kohentaa henkilön toimintakykyä ja lievittää oireita niin, että masennuksen taustalla olevia syitä voidaan käsitellä ja arki sujuu paremmin. Erityisesti vakava-asteisesta masennuksesta kärsivillä masennuslääkkeet ovat tärkeä osa hoitoa. Vakavasta masennuksesta kärsivälle on turha kaupata joogaa ja posiitivista ajattelua - masennus ei ole sama asia kuin että on vähän alakuloinen olo. Kaikilla on välillä huonoja päiviä/kausia, se ei tarkoita, että on masentunut. Masennuksen hoito on muutakin kuin lääkkeitten vetämistä, mutta lääkkeillä on tärkeä rooli. Lievästä masennuksesta kärsivät eivät hyödy masennuslääkkeistä samalla tavalla kuin vakavaa masennusta sairastavat.

      Harvalla taitaa toimiva masennuslääke osua kohdille heti ensimmäisellä yrittämällä ja joskus toimivakin joudutaan vaihtaa esim. liian voimakkaitten haittavaikutusten takia. Toisinaan täytyy huopaa soutaa, että löytyy sopiva annos. Olen kokeillut useita masennuslääkkeitä ja niistä pari on ollut oikein toimivaa. Yksi jopa niin hyvin, että pystyin palaamaan piiiiitkältä sairauslomalta takaisin työ- ja opiskeluelämään ja terapiassakin tapahtui paljon edistystä. Toimivat lääkkeet olen kuitenkin joutunut lopettamaan, koska veriarvoni muuttuivat turhan paljon. Nyt aloitetaan uusi lääke ja toivotaan parasta. Ei mistään lääkkeestä voida sanoa, että tämä auttaa ihan varmasti, koska ihmiset ovat keskenään sen verran erilaisia.

      Kirjoitit "Olen ollut jo kauan sitä mieltä, että monet lääkkeet, kuten mm. masennuslääkkeet eivät paranna vaivaa (juuri)koskaan, vaan pelkästään lievittävät sen hetkeksi." Riippuu täysin mikä lääkeaine on kyseessä ja miten se vaikuttaa elimistössä. Usein nimenomaan hoidetaan niitä oireita (kipu, masennus, rytmihäiriöt...) eikä syytä. Useiden sairauksien kohdalla lääkkeillä haetaan helpotusta oireisiin ja sairauden syytä hoidetaan jollain muulla tavalla (fysioterapia, leikkaus, terapia...). Ei tämä mitään salaista tietoa ole.

      • sdf34

        Vahvistit mielikuvani.

        Eikö kukaan ihmettele, miksi lääketiede tuntuu keskittyvän nimenomaan oireiden, eikä niinkään juurisyyn hoitamiseen? En väitä, ettei masennus ole oikea sairaus, mutta jotenkin se tuntuu olevan nykypäivänä huomattavasti yleisempää, kuin esim 50vuotta sitten?

        Tuntuu, että nyky-yhteiskunta jollain tavalla luo vahvat edelletykset masennuksen kehittymiselle. Tätä tukee mm. se, että masennuksesta kärsiminen tuntuu olevan nimenomaan kehitysmaiden ongelma, vaikka periaatteessa asioiden pitäisi olla toisinpäin?

        Länsimainen yhteiskunta on kovin materialistinen, eikä sisällä juuri mitään hengellistä arvoa. Ihmiset ovat keskittyneet yhä enemmän materialisten arvojen, kuten rahan ja hienojen tavaroiden jahtaamiseen vaikka sillä ei todellisuudessa ole mitään merkitystä. Tämä saattaa puolestaan saada monen tuntemaan elämän täysin turhalta ja merkityksettömältä, ymmärtämättä sen juurisyytä.

        Me olemme unohtaneet mitä on rakkaus ja toisista välittäminen. Pyörimme oravanpyörässä vailla päämäärää ja teemme päivästä toiseen turhia ja merkitsemättömiä asioita. Yritämme parantaa omaa elämänlaatua, sekä kohottaa onnellisuudentunnetta jahtamalla materiaa ja petymme joka keta, kun ei se loppupeleissä teekään meistä onnellisia.

        En ihmettele yhtään, että tällainen yhteiskuntarakenne sekä nykyarvot herkistävät ihmisiä erilaisille psyykkisille sairauksille ja nämä tuntuvat yleistyvän hurjaa vauhtia.

        -Ap


      • kettua

        Jos 50 vuotta sitten tuli ilmi, että jollain on masennus, seuraukset olivat ihan toista luokkaa kuin tänä päivänä. Masentunut oli siihen aikaan hullu tai mielenvikainen, eikä silloin tarjottu terapiaa ja tukea. Joten aika huono vertaus.

        Minun on kyllä vaikea uskoa, että kovinkaan monella masennuksen taustalla olisi materialismi ja se että mikään ei tuo enää tyydytystä tmv. En voi tietenkään sanoa ettei se ole yhdenkään masennuksen taustalla. Mutta kyllä siellä taustalla aika usein on jonkinlainen trauma: kiusaaminen, fyysinen tai henkinen pahoinpitely jne. Näin etenkin silloin, kun puhutaan keskivaikeasta ja vaikeasta masennuksesta.

        Lääketiede ei keskity vain oireiden lievittämiseen. Monia sairauksia hoidetaan usealla eri tavalla, kuten aiemmin mainitsin. Lääkkeet on yksi hoitokeino. Lääkkeet joko lievittävät oireita tai parantavat sairauden. Kaikkia sairauksia ei kuitenkaan pysty parantaa lääkkeillä, sehän on ihan selvää. Esimerkiksi minulla on hermovaurioita. Ei mikään lääke korjaa niitä vaan leikkaukset ja aika. Hermokipulääkkeet kuitenkin lievittävät oireita, jolloin toimintakykyni on parempi kuin ilman hermokipulääkkeitä. En näe mitään syytä miksi minun pitäisi kieltäytyä lääkehoidosta, joka auttaa.

        Eri asia on sitten jos henkilö tukeutuu vain lääkkeisiin, kun tilan tai sairauden hoito vaatisi muitakin hoitokeinoja (esim. fysioterapia syyn korjaamiseen lääke oireisiin). Hoitohenkilökunnan tulisi tehdä potilaalle selväksi, miten sairautta tulis hoitaa. Viime kädessä se on kuitenkin potilaasta itsestään kiinni käyttääkö hän muuta kuin lääkehoitoa. Ehkä ne muut hoidot (varsinkin fysikaaliset) skipataan lääkehoitoa helpommin siksi, että ne ovat kalliita (paitsi omatoiminen jumppa tietenkin) ja vaativat potilaalta ponnisteluja ja aikaa.


      • Zalde

        "Erityisesti vakava-asteisesta masennuksesta kärsivillä masennuslääkkeet ovat tärkeä osa hoitoa."

        Masentuneisuuden "vakavuusasteella" ei ole mitään tekemistä huumausaineiden tarpeen kanssa. Masennus ei ole sairaus, joten kaikki sairausvertaukset ovat aina vain metaforallisia. Valitettavasti moni käsittelee psykiatrian jargonia kuin se olisi eksaktia, kirjaimellisia merkityksiä, mikä johtaa keskustelua harhaan. Kysymys kuuluukin kenen näkökulmasta niin sanotut masennuslääkkeet ovat tärkeä osa auttamista; lääketeollisuuden, psykiatrian?

        Hyvä kuitenkin, jos olet kokenut käytössäsi olleet aineet auttaviksi. Jokaisella on vapaus päättää mitä ottaa ja mitä ei. Valinnanvapautta ei saa viedä keltään syistä riippumatta.


    • siekkilä

      Kyllä minulla lääke auttaa mutta jos olis rahaa enemmän kokeilisin akupunktiota ja energiahoitoa auttaa monelle

    • kanui

      Hetkellisesti alkoholikin auttaa. Se saa monen masentuneen jopa esim.karaokeeseenkin laulamaan. Mutta järki mukaan annoksissa. Muutenkin avautuminen on helpompaa. Joten mistä saa sellaista lääkettä ettei olisi köyhä eikä kipee muilla keinoilla..

    • Samennus

      Vaimoni kuoleman jälkeen ajauduin masennustilaan, johon sain sitten lääkehoidon.

      Lääke kohensi mielialaani sen verran, että aloin suunnitella tulevaisuutta ja toteuttaa niitä suunitelmia. Tilanteeni koheni sitten niin paljon, että voin lopettaa lääkkkeen käytön.

      Minulle masennuslääkkeestä oli siis suuri apu.

    • auttanutmonia

      tehokas setti masennukseen;

      aamulla

      Berocca tabletti
      Möller kalaöljy sitruuna (säilytä jääkaapissa, sis D-vit)
      Bioteekin probiootti plus (säilytä jääkaapissa)

      illalla

      magnesium SITRAATTI 200-400mg
      (puolet alkuillasta, loput ennen nukkumaanmenoa, ruoan yhteydessä)

      • Joopatijou

        Hahaha! Viestisi nauratti niin, että tipahdin sohvalta lattialle ja meinasi kusi tulla housuun :)


      • tällälähtee
        Joopatijou kirjoitti:

        Hahaha! Viestisi nauratti niin, että tipahdin sohvalta lattialle ja meinasi kusi tulla housuun :)

        Virtasankarkailuun tarvitset:


        Aamuyöllä: kuusenkerkkä SITRAATTIA!! Tarkalleen 1-7 grammaa. Säilytä povitaskussa.

        Keskiyöllä: Mjölnir aprillisilli sitruuna SITRAATTIA!!!! (sis. sos. saatana.)

        (puolet varttia ennen keskiyötä, loput hampaiden harjauksen jälkeen, käteenvedon yhteydessä)


    • EtsikääTietoa

      Ihan totta että masennuslääkkeet eivät ihan oikeasti tehoa, niin kuin lääkärit kiven kovaan väittävät. Olen kokeillut todella monia anti-depressantteja, Cymbalta, Concerta, Voxra, Peratsin, Abilify ja lista sen kuin jatkuu.

      Mitään hyötyä niistä ei ollut loppupeleissä sillä niiden teho ei kestä kauaa vaan se toleranssi niihin lääkkeisiin kasvaa hyvin nopeasti, joten myöhemmin annostusta pitää nostaa että niistä saisi edes sen pienenkin hyödyn irti, ei kiitos. En halua syödä hirvittävää kasaa lääkkeitä ja muuttua zombieksi, koska sitä mielenterveyslääkkeet, etenkin neuroleptit aiheuttavat.

      Lääkkeet tekivät oloni entistäkin ahdistuneemmaksi ja toi mukanaan kasan erittäin ikäviä sivu-oireita kuten hillittömän painonnousun, väsymyksen, suun kuivumisen etc. Tämä on totuus mielialalääkkeistä, ei tässä ole hitustakaan katkeruutta, puhun asioista niin kuin ne ovat.

      Suosittelen jokaiselle, joka jotakin mielialalääkettä syö että tekisivät perustavanlaatuista tutkimustyötä mitä tulee näihin lääkkeisiin, joita heille lähes pakkosyötetään psykiatrien toimesta.

      Minulle haluavat tyrkyttää koko ajan entistä vahvempia lääkkeitä, lääkäri ehdotti jo että ottaisin lääkkeeni injektiona, sanoin että ei missään nimessä. Ties mitä kyseinen lääkeaine aiheuttaisi, en ota noin valtavaa riskiä. Reseptilääkkeisiin kuolee joka vuosi enemmän ihmisiä kuin kokaiiniin ja heroiiniin yhteensä, tuollaisten lääkkeiden syöminen on kuin peläisi venäläistä rulettia hengellään. Olkaa ihmisiä varovaisia noiden lääkkeiden kanssa.

      Ne eivät anna sitä mitä lupaavat, niitä syötetään ihmisille vain siksi että lääketehtaat käärisivät sievoisia summia, tämä on fakta. Ihmisten hyvinvointi ei ole lääkefirmojen ahneiden ihmisten ykkösprioriteetti.

      • kalma

        Jos kovaa ahdistusta pukkaa syystä tai toisesta katkaisen sen lyhyellä bentsokuurilla. Hyvin yleensä pääsen sillä sen kriisin yli. Ssri ym. vain pahentavat oloa lukuisine sivuvaikutuksineen. Ahdistus ja masennus kulkevat yleensä käsikädessä.


    • liikunt

      mun isä kuoli kun olin 15v.selvisin siitä masennuksesta jääkiekon avulla.harjotukset oli viis kertaa viikos ja pelit päälle.reilut parikyt vuotta sitten ei ollu vielä tätä meininkiä, että" otappas pilleri ni se auttaa kyllä" touhua.sain lätkästä muuta ajateltavaa ja pääsin pikku hiljaa asian yli.joskus vanhempana kelailin juttuja vähän syvällisemmin ja ois ihan hyvä ollu silloin viistoist vuotiaana jossain perhe terapias käydä.aika paljon jäi asioita ja tunteita käsittelemättä,jotka meni silloin nuorena yli hilseen.oon kuitenkin sitä mieltä että urheilu pelasti mun mielen lääke kierteeltä.

    • soul66

      Eivätkös LSD ja P.sienet ole kemiallisia AINEITA :o

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5015
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    10. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1235
    Aihe