Piirilevyn valmistus, kokeiluni tuloksia

Tinajussi

Olen kokeillut pitkän tauon jälkeen piirilevyn valmistusta ferrikloridilla syövyttämällä. Tekisin mielelläni laitteilleni piirilevyn mieluummin kuin ilmakytkennän tai Vero-levyn, ylläpito- ja ulkonäkösyistä lähinnä. EAGLE ja silitysrauta- ja valotusmenetelmätkin ovat kokeilussa, mutta taiteellisen vaikutelman vuoksi tykkään piirtää johdotuksen itse, ainakin yksinkertaisimpiin laitteisiin.

Syövytyksen kestävä tussi on tuttu, samoin vanhat "kunnon" Mecanorma Direct Etching -teipit ja siirtosymbolit. Käytän toistaiseksi lähinnä reikäkomponentteja, mutta pintaliitoskomponentitkaan eivät ole poissa laskuista. Nimittäin, tänään tein 2 koetta: yhden Edding 780 Paint Marker -maalikynällä ja toisen Scotch-maalarinteippiä (!) maskina käyttäen -- ennen olen käyttänyt DC Fix -kontaktimuovia ja leikannut johdotuksen sille. Tein sillä ensimmäisen piirilevyni vuonna 1976.

Lyhyesti: Edding-tussi toimi mainiosti, joskin siitä välillä hulahti isompi maalipisara levylle. Sillä sai aikaan pintaliitoskelpoisia johtimia (riippuen toki osien koosta) eikä happo syöpynyt läpi. Maalarinteippi (levein saatavilla oleva) oli hyvin helppoa työstettävää "kirurginveitsellä" -- piirsin johdotuksen piirilevylle teipatulle teipille ja leikkasin varsin kapeitakin johtimia. Kuparia en ollut kovasti edes puhdistanut ensin. Veitsen terä pyörähteli siinä mukavammin kuin kontaktimuovissa eikä teippi lähtenyt syövytyksessä irti.

Syövytysaineena oli siis ferrikloridi, valmis liuos Partcosta, huoneenlämpöisenä ilman laimennusta. Pieni tilkka astiaan ja kumikäsinein varustautuneena sienellä kevyesti hinkaten pieni levy syöpyi alle 10:ssä minuutissa. Minulla on myös natriumpersulfaattia, jolla aion kokeilla seuraavaksi. Epätieteellinen teoriani on, että maaleja, tusseja, lakkoja tms. käytettäessä hapettavat syövytysaineet tekevät maskiin pieniä reikiä. Vetyperoksidia kokeilin lisätä ensin, jolloin esiintyi tuota reikiintymistä, mutta tässä kokeessa oli levy, jolle olin silitysraudalla siirtänyt johdotuskuvan paperista (mustavalkolaserilla printattu). Saattaa olla kuvittelua. Kokeilut jatkuvat...

16

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aurajuusto

      Nuo maalikynät toimivat hyvin, myös silitettyjen tai valotettujen jälkien paikkaukseen. Olen huomannut että valkoista väriä kannattaa välttää, jostain syystä musta toimii paljon paremmin. Tuossa valkoisessa ilmeisesti väriaine aiheuttaa heikkolaatuisemman pinnan.

    • Laadukasta
      • hiukan_on_hintaa

        Vähän on tyyristä. Itse tekemällä piirilevyn saa tehtyä sillä 2 eurolla/levy helposti. Käytän natriumpersulfaattia minigrip-pussissa n 2 tl n. 50C vettä desi päälle piirilevyn kanssa. Sitten pistää em. jutun liedelle keraamiselle lautaselle ja kinkun paistomittari alle. Jos meinaa jäähtyä, liesi päälle n. 30s ja odottelua tarpeen mukaan.. jos syöpyminen pysähtyy, lisätään 1/2 tl persua ja homma jatkuu.
        Valotuksessa apuna on vanha kunnon solarium lamppu.
        Ehkä "virallisia" ts. valmiita piirilevyjä voisi tuollaisessa palvelussa teettääkin - ja sellaisia jotka tarvitsevat sen vihreän eristys/suojakalvon.
        Yleensä tulee tehtyä ensin vero-levylle proto. Tämän jälkeen PCB jossa protoilu-alue. Kumminkin sinne jää virheitä ja voi jatkaa jonkun toisen projektin kanssa samalle vielä..


      • GerberFormat
        hiukan_on_hintaa kirjoitti:

        Vähän on tyyristä. Itse tekemällä piirilevyn saa tehtyä sillä 2 eurolla/levy helposti. Käytän natriumpersulfaattia minigrip-pussissa n 2 tl n. 50C vettä desi päälle piirilevyn kanssa. Sitten pistää em. jutun liedelle keraamiselle lautaselle ja kinkun paistomittari alle. Jos meinaa jäähtyä, liesi päälle n. 30s ja odottelua tarpeen mukaan.. jos syöpyminen pysähtyy, lisätään 1/2 tl persua ja homma jatkuu.
        Valotuksessa apuna on vanha kunnon solarium lamppu.
        Ehkä "virallisia" ts. valmiita piirilevyjä voisi tuollaisessa palvelussa teettääkin - ja sellaisia jotka tarvitsevat sen vihreän eristys/suojakalvon.
        Yleensä tulee tehtyä ensin vero-levylle proto. Tämän jälkeen PCB jossa protoilu-alue. Kumminkin sinne jää virheitä ja voi jatkaa jonkun toisen projektin kanssa samalle vielä..

        Onnistuu se kotonakin tekeminen - kaksipuoleisenakin, mutta tuolta saa huokealla - huomaa, kun ottaa tarjouksia näiltä kulmilta ja vertaa.

        Mutta - vain tarpeeseen.


    • Haminaattori

      Ferrikloridi on toimivaa "kylmänäkin", mutta natriumpersulfaatti tarvitsee lämmityksen ja sitten vietä hyvän astian säilyttämistä varten. Samalla liuoksella saa syövytettyä kohtuulisen ison alan. Koskien molempia aineita. Ferrikloridi sottaa ympäristöä helposti joten siihen on minulla omat pesuvadit jotka on todellakin pyhitetty moiseen hommaan.

      Niin tuosta protoilusta. Juottelee suoraan piirilevylle piirit niistä koivista jotka tulee maihin alustana olevaan piirilevyn palaan. Jalallisessa piirissä vääntelee muut kovet sivulle ja kokoilee kytkennät 3D-kytkentänä. Sekakäyttö on tällöin suotavaa kun pintaliitoksilla saa kootua pieniä kokonaisuuksia Stonehenge tyyliin ja läpiladottavat toimivat johtimina pitempiä vetoja varten. Kaksipuoleisesta levystä voi sitten leikata kapeita nauhoja esim. virran syöttö tarpeisiin. Saa kaikestahuolimatta siistä ja "käytönkin kestävää".

      • GerberFormat

        "Niin tuosta protoilusta. Juottelee suoraan piirilevylle piirit niistä koivista jotka tulee maihin alustana olevaan piirilevyn palaan. Jalallisessa piirissä vääntelee muut kovet sivulle ja kokoilee kytkennät 3D-kytkentänä."

        Tunnetaan mm. nimellä "manhattan circuits" ja on helppoa ja nopsaa ja KIVAA:

        http://is.gd/vyaosB


      • pc_lpt_avr

        Juu, pienissä projekteissa toimii. Viimeisessä projektissani taisi olla 8 IC:tä(isoin SMD jossa 64 jalkaa) ja kasa vastuksia ja konkkia kytkentärimaa. Tein sen kyllä proto-levylle, ts. liuskalevylle jossa ic-paikkoja adapteri tuolle 64-jalkaiselle piikkirimalle - mutta välillä meni kyllä tuskailun puolelle. Useita kuukausia meni saada se toimimaan ja nyt jos tekisin(pari vuotta myöhemmin), en muistaisi siitä enää mitään. Eli nyt tekisin kyllä ensin skeman ja piirilevyn, kutsutaan sitä vaikka sitten "v2":ksi. Sitten jos tulee muutoksia, niin heti korjaukset skemaan ja piirilevyyn, v2.1, v2.2, jne.. lisäksi dokumentointia sen verran, että kytkentärajapinta ja toimintatarkoitus pysyy kirkkaana mielessä. Tuossa olevat reilut sata hyppylankaa oli välillä kyllä vaikea juottaa, kun tila levyltä loppui kesken ja piti manhattanilla kytkeä.
        Tuo siis kytkeytyi PC:n kirjoitinporttiin ja toimi siellä debug-porttina avr:lle. Se siis keräsi 8 nastalta signaalit 1 analogi signaalin ja pystyi syöttämään 1 analogijännitteen ja 8 digitaalista. Lisäksi siinä oli 32k muistia sekä mahdollisuus käyttää SD-korttia lokitukseen. Lähinnä se mahdollisti omien kötöstysten testauksen. Esim. toimimaton LCD-näytön signalointi lähti toimimaan kun tuolla vähän vakoili ajoituksia.


    • WireWrap
    • AinaEiJaksa

      Tervehdys.

      Saako jostakin valmiita pintaliitos opari levyjä?

      Meinaan sellaisia joissa on komponentti paikat muutamalle oparin peruskytkennälle, ja nelikko opari?

      Helppoon perusaskarteluun, vaikka Arduinon reppuselkään.

      • JosOikeinYmmärsin

      • AinaEiJaksa

        Kiitos yrityksestä, mutta nuo ovat käytännössä piirin kytketään adapteri kortteja, eivät sisällä oikein mahdollisuutta räppäämisen.

        Mutta hyvä yritys, kiitos.


      • pcmuseo

    • kopiokoneella

      jossa salama-valo xerox
      sillä voi valottaa tee parikymmentä kopiota tai jotain
      onnistuu ja toimii
      onnea harrastukseesi
      olen kokeillut eri valoja ja liuoksiakin
      toi oli paras valo

      • 5or4

        Itse asiassa hehkulampusta lähtien toimii: valotusaika on vaan 20min luokkaa. Tuollaisella 11W pöytäputkilampulla saa myös n. 12 minuutissa valotettua. Jotkut ovat myös rakennelleet ledi-bokseja, joilla valottaa. Pitkissä valotusajoissa on vaan se haitta, että menee aikaa..


    • putkielektroniikka

      Itse joskus tein noita ihan valottamalla. Laseprintterillä printtaa ensin paperille ja siitä sitten kopiokoneella kalvolle. Laser kuumentaa kalvoa niin paljon että se kupristuu ja valotus ei onnistu. Ehkä mustesuihkulla saisi suoraan kalvolle. Voi joutua laittaan pari kalvoa päällekkäin että muste on tarpeeksi vahvaa estääkseen valon pääsemisen läpi.

      Kalvo lakatun piirilevyn päälle, sitten läpinäkyvä muovipleksi päälle ja hieman painoa reunoille. Lasi ei käy koska se ei päästä uv-valoa läpi. Sitten loisteputki päälle valottamaan 5-10min ajaksi. Jotkut sanovat että vaatisi UV-lampun, mutta onnistuu ihan tavallisella loistelampullakin. Valotuksen jälkeen sitten kehitysaineeseen ja sen jälkeen ferrikloridiin.

      Kaksipuolisia saa tehtyä siten, että tekee kahdesta kalvosta ikäänkuin pienen taskun tai pussin jonka väliin piirilevyn saa pujotettua. Piirilevy pitää sitten teipata jotenkin kiinni ettei se pääse liikkumaan kun valottaa molempia puolia.

      Nyttemmin on nämä hommat jääneet kun olen siirtynyt putkielektroniikan ja point-to-point kytkentöjen pariin...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    10. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    Aihe