Taitettu eläkeindeksi MOT

eläke-pommi

Eduskuntaryhmät eivät lämpene vaatimuksille muuttaa niin sanottua taitettua eläkeindeksiä. Yleisradion MOT- ohjelman tekemässä kyselyssä yksikään eduskuntapuolue ei kannata paluuta alkuperäiseen ansiotasoindeksiin, jota vaatii Suomen Senioriliike -niminen eläkeläisten etujärjestö.

senioriliikkeessä näytti olevan paljon hyvää eläkettä nauttivaa lobbaria

eläkeläiset eivät ole samalla viivalla hyvätuloiset elävät noin 10v-15v kauemmin kuin pienituloiset ja sinne ne eläkerahatkin hupenisivat

ensin pitäisi saada eläkekatto ja sen jälkeen voidaan poistaa taitettu indeksi, koska muuten eläkerahavarastot sulavat kuin lumi keväällä

oma eläkkeeni on alle köyhyysrajan, mutta en poistaisi taitettua indeksiä ilman eläkekattoa ja muita suojatoimenpiteitä pienituloisille eläkeläisille

suurituloisten lobbarit käyttävät pienituloisia eläkeläisiä "täkynä" saadakseen taitetun indeksin poistettua ja omille hyville eläkkeille "osinko" jatkumoa.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/08/eduskuntaryhmien-vastaukset-motn-kyselyyn

25

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuka-auttaa

      Olen kohta köyhyysrajalla. Kiitos siitä Soininvaaralle ja Paavo Lipposelle,joiden aloituksesta tämä ihmisiä kurjistava taitettu indeksi keksittiin ja pantiin toimeen. Nyt sitä puolustaa jo vasemmistopuolueen entinen edustaja Siimeskin. Siimes on kääntänyt takkinsa lisäksi myös oman suomutuksensa. Ihmiset ovat kurjia ja saastaisia. Eläkevarojen keräämiselläkö turvataan nykypomojen suuret palkat ja tulevat eläkkeet.?

    • eläke-pommi

      "Eläkevarojen keräämiselläkö turvataan nykypomojen suuret palkat ja tulevat eläkkeet.?" (nykyisin noin tapahtuu)

      "ensin pitäisi saada eläkekatto ja sen jälkeen voidaan poistaa taitettu indeksi, koska muuten eläkerahavarastot sulavat kuin lumi keväällä"

      Eläkerahoja pitäisi käyttää vähän niin kuin sosiaalirahoja, eli rahaa sinne mistä siitä on puutetta eli pieniin eläkkeisiin, silloin toteutuisi myös eläkeperiaate jonka tarkoitus on, että eläkkeellä pitäisi tulla toimeen.

      Eläkekatosta ollaan hiljaa, vaikka sitä pitäisi vaatia ainakin kaikki pienellä eläkkeellä olevat.

      Suomen Senioriliike -niminen eläkeläisten etujärjestö.
      Eipä tuossa liikkeessä vaadita muuta kuin taitetun indeksin poistamista, vaikka tärkeintä olisi vaatia pieniin eläkkeisiin "ostovoimaa" nyt ostovoimaa tuetaan muilla verorahoilla kuten asumistuilla sun muilla köyhäin avustuksilla.

    • oikeus-ja-kohtuus

      Eläkekatto voisi olla 2500-3000 euroa kuukaudessa. Jos kattoa ei saada aikaiseksi, voitaisiin tehdä eläkkeisiin veroprogressio, joka kiristyisi 3000 euron jälkeen niin, että suurten eläkkeiden viimeisistä 10000 euron osista vero voisi olla 90 %.

      Eläkekatto ei Suomen eläkejärjestelmää pelasta, mutta se toisi siihen oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoisuutta. Se poistaisi myös ylilyönnit, joista Nokian tuhoon vieneen Stephen Elopin 5900 euron kk-eläke Suomesta on yksi kummallisimmista.

      Suomen suurin työeläke lienee Nokian dreamteam johtajan, Koneen entisen toimitusjohtajan yli 800.000 euron vuosieläke. Pysähtykäämme miettimään sitä. Ja Amerikkaan yli viisi miljardia euroa maksaneen seikkailun tehneen Stora Enson vuorineuvoksen 700.000 euron vuosieläkettä.
      Jos he elävät 90-vuotiaiksi, he tulevat saamaan eläkettä yli 20 miljoonaa euroa.

    • köyhyys-vastaan-rikkaus

      Suomen eläketurva malli: ( suosii vain hyvätuloisia)

      "Suomessa on valittu kattava lakisääteinen malli, jonka tehtävänä on estää köyhyyttä ja turvata kohtuullinen toimeentulo työelämästä pois siirtymisen jälkeen."
      ( ei ole toteutunut )

      "Suomalainen malli perustuu siihen ajatukseen, että eläkeajan hyvinvointi rakentuu työn tekemisestä ja kansalaisten eläketurvasta huolehditaan yhdessä."
      ( ei ole toteutunut, koska eläkkeet rakentuvat ansiotuloista jossa suurituloiset eläkeläiset syövät pitkään pienituloisten keräämiä ja jälkeensä jättämiä eläkerahoja)

      "Työeläke perustuu ansaittuun palkkaan, kaikille yhdenvertaisesti samojen periaatteiden mukaan."
      Huom!
      Tässä virkkeessä on turvattu suuret perusteettomat eläkkeet, koska sillä kumotaan edelliset asiat, eli yhdenvertaisuus turvata kohtuullinen toimeentulo työelämästä pois siirtymisen jälkeen ja eläketurvasta yhdessä huolehtiminen.

      Vaatikaa sitä mitä on laissa luvattu:
      "Köyhille" / pienipalkkaisille on turvattava kohtuullinen toimeentulo työelämästä pois siirtymisen jälkeen.
      Ja että eläkeajan hyvinvointi rakentuu työn tekemisestä ja kansalaisten eläketurvasta huolehditaan yhdessä.

      40 vuotta työelämässä ei välttämättä riittä sellaiseen eläkkeeseen, että sillä tulee kohtuullisesti toimeen.

      Eduskunnassa on vain hyväosaisten edunvalvojia ja eläkkeellä entisiä kansanedustajia hyvällä sopeutumiseläkkeellä.

      Eduskunnan pitäisi huolehtia vain huono-osaisista koska hyväosaiset tulisivat kyllä omillaankin toimeen.

    • varokaa-lobbaajia

      Niinhän se on että senioriliike haluaa turvata miljoonan euron vuosieläkkeet sitomalla eläkeindeksit palkkaindeksiin.

      MOT:ssa oli Ilaskivi ja muita johtajistoa lobbaamassa, eivät varmasti puolusta pienellä eläkkeellä olevia, eivät ole myöskään koskaan puolustaneet pienipalkkaisia.

    • kilju-mitä-kiljut-kimmo

      Kimmo Kiljunen demari eläkeläinen on nyt senioriliikkeen puheenjohtaja porvari eläkeläinen.
      (hallituksessa on vain ns. hyväosaisia)

      Eläkeläisten köyhyyskierre, jota ruokkii työeläkkeiden kehitystä jarruttava nk. taitettu indeksi on työlistalla päällimmäisenä.

      Joo jaa mutta kaikki on tehty väärin:
      Köyhyyskierre johtuu siitä että eläkelain periaatteita ei ole toteutettu, taitetun eläkeindeksin poistaminen suosii vain suuria eläkkeitä, miksi ei vaadita eläkelaissa mainittuja asioita:
      -Suomessa on valittu kattava lakisääteinen malli, jonka tehtävänä on estää köyhyyttä ja turvata kohtuullinen toimeentulo työelämästä pois siirtymisen jälkeen."
      -Suomalainen malli perustuu siihen ajatukseen, että eläkeajan hyvinvointi rakentuu työn tekemisestä ja kansalaisten eläketurvasta huolehditaan yhdessä.

      Eläkekatolla voidaan siirtää rahaa pieniin eläkkeisiin, jonne ne ovat tarkoitettu.

      http://www.senioriliike.fi/?x118281=294100

    • köyhyys-rajat-kiinni

      Missä ovat eläkeläiset eikö eläkepommit kiinnosta?

      Liukumiinoja tulee näkyviin kun lumi sulaa.

    • Suhteellista

      Taitetusta indeksistä on myös hyötyä. 2000-luvulla oli monta vuotta jolloin se antoi paremman korotuksen koska elinkustannus indeksi oli korkeampi johtuen suurista hintojen korotuksista. Nyt taas ei ole kummastakaan apua, kun palkat eivät nouse, eikä hinnatkaan. Eläkekatto voisi olla, mutta silloin myöskään suurista palkoista voisi mennä eläkemaksuja. Eläkekatto voisi olla joku 4000-5000€/kk On väärin että jos maksat eläkemaksuja ja siitä huolimatta saa niiden edellytämää eläkettä.

    • oikeusjakohtuus

      Seniori Liikken Demarit ovat kähmityillä "ökyeläkkeillä", jotka toverit ovat toiselle toverille yhteisistä rahoista kupanneet ja ovat nyt huolissaan muka oikeudenmukaisuudesta.

      Ajatus eläkkeiden sitomisesta palkkakehitykseen on oikeudenmukainen ja oikein, mutta tahallaan nuo "toverit" unohtavat ettei heidän ehdotuksensa auta muita, kuin hyvillä työeläkkeillä olevia.

      Takuueläkkeen varassa kituuttavalle eläkeläiselle ei tuo muutos tuo mitään, ei siis euroa tai senttiäkään.
      Jos halutaan olla oikeudenmukaisia ja ajatellaan köyhimpiä, on Takuueläke nostettava 1000-1200 euroon. (EU:n virallinen köyhyysraja on 1170€/kk)
      Takuueläkkeen voisi sitoa tuohon köyhyysrajaan.

      Eläkekatto on oikeus ja kohtuus. Suomessa sopiva Eläkekatto on n, 3500- 4000€.
      Useimmissa EU-maissa on määrätty eläkekatto ja Ruotsissa se on 4190€/kk ja mm. Itävallassa 3790€/kk.

      Suuria 6000-50000€/kk tienaavat ostakoon rahoillaan haluamiaan lisäeläkkeitä, yhteisistä eläkevaroista ei tuollaisia hirmueläkkeitä pidä maksaa. Säästyneet rahat tulee käyttää kaikkein pienimpien eläkkeiden nostamiseen tuolle köyhyysrajalle, eli n, 1200€/kk.

    • eläke-pommi

      Suhteellista 9.2.2016 17:31
      "Eläkekatto voisi olla, mutta silloin myöskään suurista palkoista voisi mennä eläkemaksuja."

      Suhteellista taitaa olla koko elämä.

      Lapsettomana maksan veroja joita käytetään mm. lapsiperheitten hyvinvointiin, pitäisikö minun verotusta pientää?
      Olen terve kuin "pukki" miten voisin välttää sairausvakuutus maksuja?

      Tutkimusten mukaan juuri suurituloiset elävät keskimäärin 12v pidempään (tieto lääkärilehdestä muutama vuosi sitten voi olla tänä päivänä suurempikin).

      Eläkejärjestelmä on rakennettu ketjukirjeeksi, jossa uudet sukupolvet maksavat entisten eläkkeet. Ketjukirje muistuttaa pyramidihuijausta, jossa viimeisenä maksajiksi tulevat saavat vähemmän kuin ensimmäisinä mukaan tulleet.

    • eläkkeitä-tasattava

      Vuosi sitten:

      Valtion eläkerahaston tilinpäätöksen mukaan sen eläkkeistä vastaava oma pääoma on 14 miljardia euroa ja eläkkeistä johtuvan eläkevelan pääoma-arvo 2013 on 94 miljardia euroa. Kuntatyöntekijät vakuuttavan KEVAn vuosikertomuksen 2014 mukaan eläkevastuuvelan pääoma-arvo on 103 miljardia euroa. Rahastoitu tästä velasta oli 42 miljardia. Valtiolla ja kunnilla eläkemaksut ovat helppoja: korotetaan veroja ja siirretään eläkemaksut VERriin ja KEVAan sijoitettavaksi. Pääoma-arvo on paljon pienempi kuin todellinen velka, koska siinä yritetään laskea eläkevelan nykyarvo huomioiden ihmisten elinikä ja tulevien vuosikymmenten korkokanta

    • eläkkeitä-tasattava

      Eläketurvakeskuksen laskelmat antavat suomalaisille palkankorotuksia. Reaalipalkat eivät kuitenkaan tule Suomessa juurikaan nousemaan seuraavien vuosien aikana.
      Palkkakustannukset kuitenkin nousevat eläkemaksujen korottamisen takia.

    • julkinen-ala

      Julkista sektoria kasvatetaan monin keinoin, joista yksi tuhoisimmista on rahan jakaminen kaikkialle maailmaan. Yksityissektorin pitää paitsi maksaa julkisen sektorin palkat ja eläkkeet, mutta myös EU:n nettojäsenmaksut, kehitysavun, euromaiden tukimiljardit, ulkomaalaiset ilmaisopiskelijat ja lisäksi elättää kasvava sosiaaliturvaperustainen maahanmuuttajien joukko. Jostain on pakko tinkiä, ja maksajiksi joutuvat yrittäjät, keskiluokkaan kuuluvat työntekijät sekä eläkeläiset, joiden eläketurvaa tullaan leikkaamaan rajusti.

    • eläkkeitä-tasattava

      Monet väittävät, että jokainen on ansainnut eläkkeensä ja siksi siihen ei ole kellään mitään sanomista. Kyse on eläkevuosiin siirretystä palkan osuudesta. No eihän se näin mene.

      Toiset elävät 100-vuotiaiksi, toiset menehtyvät juuri eläkevuosien ollessa tulossa. Nuorempana kuollut ei saa eläkettä euroakaan, mutta pitkään elävä voi saada eläkettä 40 vuotta lyhyemmästä työurasta. Silloin pitkään elävä saa myös nuorena kuolleitten keräämän eläketurvan.

      Suomessa naisen eliniän odote on 83,5 vuotta ja miehen 77,5 vuotta. Naiset saavat eläkettä keskimäärin kuusi vuotta pitempään kuin miehet. Tämä on mahdollista kun miehet siirtävät osan ansaitsemastaan eläketurvasta naisille.

    • valtio-maksaa

      Suuryritysten harjoittama käytäntö, jossa eläkkeelle jäävälle johtajalle (yleensä 55-63vuotias) ”ostetaan” lisäeläke on meidän järjestelmään pesiytynyt eräs (pieni) outo ilmiö.

      Viime kädessä kuitenkin yo. lisäeläkkeen lakisääteisen osan maksavat kaikki.

      Jotenkin se olisi ymmärrettävissä jos yritys tosiasiallisesti rahastoisi tai maksaisi tämän lisäeläkkeen tulevina vuosina täysimääräisesti(100%:tia) tai sitten säädetään eläkekatto tai verotuksella korjataan tilanne.

      Toinen pieni asia on eräs ja ainoa valtion täysin maksama erityiseläke: myel eläkejärjestelmä ja luopumistuki.

      http://www.mela.fi/fi/ajankohtaista/luopumistuen-ehdot-muuttuvat-toimi-nopeasti

      On semmoinenkin ihme nähty (yllä oleva linkki), että eläkeyhtiö omilla sivuillaan kehotti vakuutettujaan hakemaan eläkettä! totta kai, kun valtio maksaa.

      Pienyrittäjät kautta rantain olisivat valmiita tämmöiseen erityislakiin, jos se kaikille suotaisiin.

      Eli yo.eläkkeen saa automaattisesti 59-vuotiaana kunhan lähisukulainen vain jatkaa toimintaa ja yrittäjätulo on 15000e/ vuosi sekä on tehty poistosuunnitelma minimi 25000/ viisi vuotta eli 5000e/ vuosi ja valtio maksaa automaattisesti.

    • eläkekatto

      Eläkekatto

      Joskus ehdotin eläkekatto 3500 euroa kuukaudessa ja nousee indeksissä, sekä samalla veroprosentilla, kuin työssä käyvällä.

      Ei meno ole mihinkään muuttunut. Yhä inisee heti etuoikeutettujen ja köyhienkin typerykset marmattamaan kommunismista, jos eläkekatto olisi. Jokin on asia iskostanut niin syvään hölmöjenkin niskapoimuihin!

      Tilastosta pystyy tyhminkin kansakoulun läpipäässyt miettimään mikä on eläkejärjestelmämme kaataja ja myrkky.

      Se on tarpeettomat suuret eläkeet, joita ei ole edes se pörssifirma johtajilleen maksanut todellisiin kuolinvuosiin saakka, vaan noin 58-74 vuoden rakoon!

      Me muut maksamme ala-huhtien, isokallioiden, härmälöiden ja olliloiden miljoona eläkkeet 75 -90 vuoden elinvuosien ajalta!

      Miksi köyhät ja tyhmät huutaa heidän puolestaan eläkekattoa vastaan?

    • eläke-sosiaaliturvana

      Eläke on "sosiaaliturvaa".

      Kun työeläke koetaan sosiaaliturvaksi, sitä rahoitetaan samoin perustein kuin tapaturma- ja työttömyysvakuutusta ja erilaisia sairaspäivärahaa yms turvaa antavia maksuja kuten sosiaaliturvamaksu, eli maksut määräytyvät kaikille samoin perustein. Eli maksut palkan mukaan palkan suuruudesta riippumatta.

      Kun hyväksytään näkemys, ettei kukaan ole maksanut omaa eläkettään, on helpompi ottaa kantaa myös eläkekattoon. Jos väitetään, että jokainen on eläkkeensä ansainnut, kielletään eläkkeen sosiaaliturvaperuste. Eli pitkään elävät saavat paitsi sillä hetkellä töissä olevien maksamista eläkemaksuista osansa ja vielä lisäksi saavat nuorena kuolleitten maksaman eläketurvan osuuden itselleen. Toki itse on maksanut sen neljänneksen, joka on keskimäärin maksettu, mutta silloin verrataan keskivertoeläkeläiseen joka on eläkkeellä keskiarvon verran.

      Toivottavasti kaikki tuli ymmärretyksi (o_o)

    • eläke-sosiaaliturvana

      Suurituloisilla eläke on myös saavutettu etu, voidaanko kaikista ylisuurista saavutetuista eduista luopua.

      Niille, jotka työeläkkeen sosiaaliturvamaisen luonteen ja rahoitusperustan ymmärtävät, ei ole vaikeuksia myöntää, että eläkkeen määrä ja siten myös eläkekatto ovat pelkkiä yhteiskunnan sopimuskysymyksiä. Eläkkeen määrää ei siis voi perustella työuran aikaisella palkalla tai eläkemaksuilla.

      Mutta ne, joilla vaikuttimena on olla luopumatta ”saavutetuista eduista”, eivät tule koskaan eläkekattoa hyväksymään ja koettavat kaivaa mitä mielikuvituksellisimmat perusteet puolustaakseen nykyistä käytäntöä. Niin se oikeudenmukaisuus aina hämärtyy, kun pitäisi itse jostain luopua, vaikka toisaalla sitten esitetään niin vastuullista, niin vastuullista.


      Toivottavasti tämäkin tuli ymmärretyksi (o_o)

    • eläkekatto-olisi-hyvä

      Arvon mekin ansaitsemme, mutta miksi meillä on niin pienet eläkkeet ettei niillä elä.

      Duunarin ei tarvitse pelätä eläkekattoa, mutta se pelko onkin herroilla, että joutuisivat tyytymään esimerkiksi 3000 €/kk eläkkeeseen.

      Pelko pois ja eläkekatto.

    • eläketon-puolesta

      Hallitus joutuu nostamaan eläkevakuutusmaksuja tai sitten päättämään eläkekatosta, jos sille saadaan kansalaisten tuki.
      Senioriliike lobbaa taitetun indeksin poistamisesta, jotta öky eläkeläiset voisivat jatkaa öky elämistään toisten kustannuksella.

      Sen verran on ikää, että voidaan jättää vaikka indeksit pois, mutta työssä olevat joutuisivat taas koville.

    • epäoikeud

      Eräs perustelu kun eläkeläisillä ei ole esim. asuntovelkaa jne. tulevat he toimeen pienemällä. No ne palkansaajat joilla ei ole asuntovelkaa miksi he saavat korotuksen palkkaansa? SAK on kyllä tyystin unohtanut eläkeläiset SDP poliittisena puolueena kokonaan.

      • puolet-puolesta

        Kaikki hyvätuloiset ovat unohtaneet pienituloiset.

        "No ne palkansaajat joilla ei ole asuntovelkaa miksi he saavat korotuksen palkkaansa?"

        Miksi ne joilla on velkaa saavat vähentää velan korkoja verotuksessa?

        Palkkojen solidaarisuus ei tarkoita sosialisointia vaan tulontasausta jolla pyritään poistamaan epätasa-arvoa yhteiskunnasta.

        Jutta voisi aloittaa uudestaan unelmayhteiskunnan rakentamisen miljoonan pienituloisen eläkeläisen ja toisen miljoonan pienituloisen työntekijän, sekä ottaa mukaan vielä työttömät niin eiköhän siitä tulisi jo puolivaltakuntaa ja sehän riittäisi ainakin meille lamassa eläville.


    • lehteen-saa-laittaa

      Eläkejärjestelmä-> eläkkeet ovat epäoikeudenmukaisia ja eläkelakeja pitäisi päivittää.

      Marssijärjestys vaikka seuraavana vappuna.

      1) Eläkekatto
      2) Takuueläkeitä korotettava
      3) Taitettu indeksi voidaan poistaa alle eläkekaton olevista eläkkeistä
      4) Työntekijöiden työeläkemaksuja voidaan pienentää, koska ei tarvitse varautua ylisuurten eläkkeitten maksamiseen.

      Joillakin on suuret ansiotulot ja mikäli he ovat eläneet "keskituloisten" elämää heille on kertynyt varallisuutta ja säästöjä sellaisia määriä, että niitä siirtyy suuret määrät myös perillisille, tarvitseeko myös suuria eläketuloja joita on nostettu yhteisestä eläkekassasta siirtää enää myös perillisille.

      Eläkekatolla voidaan ainakin hiukan hillitä ahneutta ja siitä johtuvaa vääryyttä.

    • eläkekatto

      Joku tollo nosti 2011 aloitetun jutun esiin, eli elää menneisyydessä johon ei ole paluuta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4953
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4495
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2891
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1696
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe