Amiksesta mahdotonta päästä ammattikorkeaan?

Amisamk

Elikkäs eikös nuo uudet valintaperusteet (todistuksen painotus 0, vain pääsykoe ja mahdollinen työkokemus merkitsee) ole aika syrjiviä amiksia kohtaan? Viime vuonna nimittäin oli vielä niin, että amiksen päättötodistuksen numeroista sai hyvät lähtöpisteet, ja pääsykokeen merkitys oli paljon vähäisempi. Olen tässä näitä valintaperusteita vain seuraillut jonkin aikaa, koska olin varma että haluan jatko-opiskella amiksen ensimmäisestä päivästä lähtien. Jouduin siis amikseen koska vaikka pyrin lukioon kahtena peräkkäisenä vuotena, en sinne kuitenkaan päässyt koulukiusaamisen pilaamasta yläasteesta johtuen. Siksi tässä nyt vaan vähän ärsyttää jos nämä valintaperusteet tuhoavat mahdollisuudet jatko-opiskella. Amiksessa siis olen saanut kaikista lukuaineista koloset, ja ammatillisista aineista kakkosia ja kolosia. Nyt siis toinen vuosi menossa ja kolosia n.18 kun kakkosia taasen n.6. En silti ole kauhean luottavainen mahdollisuuksiini päästä jatko-opiskelemaan vaikka olen itseksenikin kertaillut matematiikkaa sun muita.

17

1715

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ajatteletarkemmin

      Mitä syrjimistä se on, että kaikki ovat samalla viivalla ja saavat näyttää parhaansa pääsykokeessa?

      Opiskele vain täysillä amiksessa. Saatat vielä tarvita sitäkin osaamista. Ainakin olet valmiiksi askelen verran pidemmällä muita, kun pääset ammattikorkeaan.

      • Amisamk

        No ei se sinänsä olekkaan, mutta viime vuoteen verrattuna on. lukiossa vaan käydään läpi 3 vuotta pääsykokeessa olevia asioita, kun taas amiksessa vain huitaistaan pinnallisesti matematiikkaa ja fysiikkaa sun muita.

        Ja ei täällä kyllä täysillä pidä opiskella mikä onkin turhauttavaa, 2kk teen tunneilla jotain keskittymättä juurikaan (äärimmäisen epäinspiraationaalinen oppimisympäristö vaikuttaa tähän) ja sitten jakson lopussa kertaan kokeeseen täysillä pari päivää ja täydet pisteet. Eikä tämä nyt niin yksinkertaista ole kun fysiikassakin käytiin lukion neloskurssista iso osa, mutta kun niitä kursseja on kaksi, ja niiden vastaavuus on noin yksi lukion kurssi so.

        Ja askeleen pidemmällä olen tuskin missään muussa kuin Cad-cam suunnittelusaa. Ja senkin opiskelu täällä niin turhauttavaa kun olen ainut koko luokasta joka osaa käyttää sitä, ja siksi opetus siinäkin äärimmäisen hidasta.


    • Vinkkimies

      Pääsykokeen tehtävähän on mitata valmiudet opiskeluun. Vanhoilla valintaperusteilla ammattikoulusta hyvillä arvosanoilla valmistuneet pääsivät käytännössä automaattisesti sisään, mikäli saivat arvottua edes minimipisteet kokeesta. Tämä taas johti siihen, ettei ammattikoululaiset tahtoneet pysyä opetuksessa kärryillä, eivätkä olleet edes tottuneet tekemään kotona töitä sen eteen.
      Käyttöön otettava järjestelmä on huomattavasti reilumpi kaikkia kohtaan. Kannattaa pitää mielessä, että lukiossa opiskellaan paljon muutakin kuin vain AMK:n pääsykokeisiin tarvittavia taitoja. Monet lukiolaiset ovat myös tottuneet käyttämään kaavakokoelmaa, eivätkä vaivaudu kertaamaan esimerkiksi fysiikan kaavoja ennen pääsykoetta.
      Suosittelen opiskelemaan itsenäisesti ainakin pääsykokeessa vaadittavat taidot. Seuraaviin pääsykokeisiin on vielä niin pitkä matka, että selvität ne varmasti helposti, jos jaksat panostaa. Näin saat perusasiat hallintaan ja valmiudet opiskeluun.

      • Amisamk

        Ihan hyvä pointti kyllä, mutta minua vain ärsyttää nyt satakertaisesti se että jouduin amikseen. Täällä ei pidä nähdä vaivaa juuri minkään eteen, mutta tunneilla pitää silti olla kuuntelemassa 38h jaksossa miten jotain maailman yksinkertaisinta konetta käytetään, vaikka oppisin sen itse tunnissa. Samaan aikaan lukiossa opiskellaan kaikkea minua paljon enemmän hyödyttävää mutta ei, minä se tuolla amiksessa lasken ensimmäisen asteen yhtälöitä tylsistyen kuoliaaksi kun opettaja selittää muulle luokalle mitä 1:100 meinaa. En nyt itseäni pyri korottamaan mutta ärsyttää vain amiksessa myös kanssaopiskelijat jotka tuntuvat olevan sen luokan vätyksiä että huhhuh, eivät sentään vielä ole juopotelleet tunneilla.

        Niin onhan se tietyssä mielessä reilumpi, mutta minua vain jo lähtökohtaisesti ärsyttää niin paljon se että jouduin amikseen. No siinä ehkä pieni apu minulle koska fysiikan kokeeseenkiin (siihen yhteen ainoaan) opiskelin noin 20 kaavaa ulkoa. Viikonloppuna siis luin 8h/päivä kokeeseen ja sain siitä täydet pisteet, että kyllä sitä motivaatiota ja toivottavasti älyäkin riittäisi ammattikorkeaan, mutta opiskelua vaikeuttaa se ettei minua "painosteta" oppimaan vaikka 1000h aikaa vievää pitkän matematiikan oppimäärää lukiossa määrättynä aikana.

        Mutta joo, olen tässä lukusuunnitelmia tehnyt ja tarvittavat kurssit on tiedossa että kai minä tässä pääsykokeeseen lukemisen pian aloitan.


    • 2222222222

      Kannattaa silti kokeilla! Katsotaanhan siinä sitäkin, että kuka hakee, voi päästä. Jos alkuunsa jo päättää ettei edes hae ollenkaan, kun ei luota kykyihinsä, niin silloin ei voi päästä. 4 vuotta opiskelua katsoo motivaatiota ja vaatii paljon töitä. Toisaalta ei sitä helpolla pääse tässä maailmassa tekipä mitä tahansa. Siksi kannattaa ehkä tehdä valintoja pitkän tähtäimen hyödyn perusteella.

      • Amisamk

        Juu olen kyllä hakemassa vaikka lannistavat kovin nuo uudet valintaperusteet.


    • Minäkirjoitin

      Muistuttaisin myös aikuislukiomahdollisuudesta. Voit aloittaa jo amiksen ohella sellaisessa opiskelun. Aikuislukiossa ei kiusata ketään ja voi edetä oman suunnitelman mukaan. Voit lukea pääsykokeissa tarvittavia aineita ja/tai kirjoittaa myös ylioppilaaksi. Et tarvitse koko lukion päättötodistusta kirjoittaaksesi ylioppilaaksi siinä vaiheessa, kun sinulla on ammattikoulu käytynä.

      • Amisamk

        Tiedän kyllä mahdollisuudesta ja ajattelin ehkä aloittaa siellä opiskelun ensi syksynä. Ylioppilaaksi ei kyllä taida olla haluja kirjoittaa.


    • MolemmissaEnnenOpettanut

      Jes, hauska havaita, että niinkin itseriittoinen ja jähmeä otus kuin amk on viimein havainnut, että amiksen numeroilla ei ole juurikaan tekemistä todellisuuden kanssa. Ne kertovat neljässä tapauksessa viidestä amisopen löysyydestä ja laiskuudesta, yhdessä paikassa viidestä ehkä opiskelijan osaamisesta.

      Amk:ssa opettajien ja muiden opiskelijoiden pahin riesa ovat jo vuosia olleet nämä amistaustaiset, jotka eivät osaa lukea tehtävänantoa, sitten eivät sitä ymmärrä, ja kun lopulta ymmärtävät, niin alkavat vinkua että "ei tämä mitenkään minun ammatillista osaamista (sic!) auta". Eli eivät hahmota ammattikorkean tuota "korkea" osaa mitenkään. Sieltähän pitäisi saada valmiudet maisteritason opintojen aloittamiseen tuosta vaan, ehkä jopa suoraan väitöskirjatyön!? Kaukainen haave, sanon ma.

      • Yleisaineiden_opettaja

        Minäkin olen onneksi ENTINEN opettaja.

        Voin kertoa, että amiksen opettajien tiukkuudella / löysyydellä ei ole mitään tekemistä näiden skabojen kanssa.

        Tällä propagandalla et saa aikaan mitään! Häpeäisit, että olet nostanut palkkaa molemmista oppilaitosmuodoista!

        Tämähän on totta kai kaikkein tuhoisinta niiden kohdalla, joiden ei lainkaan tarvitse osallistua pääsykokeisiin - työssänsä kokeneet aikuisopiskelijat.

        Satande, jävla. förbannad! Och sjutton också!


      • Amisamk

        Olen kyllä samaa mieltä tuosta. Mutta itse tuntunut siltä että kyllä niiden kolosien eteen on töitäkin pitänyt tehdä. Äidinkielessäkin jakson lopussa piti tehdä kaksi erillistä kirjallisuusesitelmää, ja noin 5 erillistä laajaa tehtävää joista sitten muodostui se numero. Yhteikuntataidoista taasen piti opetella kaikki mahdollinen eduskunnasta aina avioliittolakeihin että sai laajassa kokeessa kolosen. Että ei se nyt aina niin yksinkertais ole mutta englannissa amiksen kolonen vastaisi varmaan lukion seiskaa että onhan se taso aika vitsi kun noin vertaa.

        Itsekkin tuossa mietin että Amkin "arvo" kyllä nousee tuon myötä kun saadaan näiden amissankareiden määrää laskettua. Itse kuitenkin sanoisin olevani ajatusmalliltani ja opiskelutyyliltäni lähempänä lukiolaista, tuntuisi vaan että amk olisi se minun juttuni.


      • Yleisaineiden

        Olen itse työskennellyt suurimmaksi osaksi peruskoulussa. Seuraavaksi eniten lukiossa ja vain valitettavan vähän ammattikoulussa. (Ehkä paikat eivät ole tulleet auki?) Näitä numeroita ei voi todellakaan vertailla. Jonkinlaisena vitsinä minulle kerrottiin ammattikoulussa aloittaessani, että ehkä peruskoulun vitonen on täälläkin vitonen. Ja näin todellakin kävi ainakin yhden kokkipuolen oppilaan kohdalla, joka oli joutunut napit vastakkain peruskoulun englanninopettajan kanssa.

        Mitä tulee lukioon, niin esimerkiksi ruotsin arvosanat ovat siellä luokattomia verrattuna ylioppilaskirjoituksiin niiden kohdalla, jotka edes viitsivät osallistua nykyisin, kun ei ole pakollista. Elikäs arviointia pidetään kurinpitokeinona - tai ainakin yritetään. Eihän tästä mitään hyvää kenellekään seuraa. Muutamat kiltit tytöt saavat kurssit hienosti läpi ja hyviä arvosanoja, pääsevät yliopistoon, jotta ruotsinopettajakoulutuksen perinne voi jatkua.

        (Tässä välissä voisi mainita, että itse en aikoinani tietyssä iässä suostunut opiskelemaan ruotsia ylipistossa, vaikka sinne olisi ollut helpompi päästä kuin englantia opiskelemaan. Myöhemmin se oli otettava ainevalikkoon työllistyäkseen. Jossain vaiheessa tuntui suorastaan helpotukselta opettaa sitä. Kaikkihan me tiedämme englannin valtavat osaamiserot: Jotkut ovat omaksuneet sen lähes äidinkielekseen, joillekin se tuottaa suuria vaikeuksia eikä vähiten yleisten kielellisten oppimisvaikeuksien kautta.)

        Jatkuu kohta ... pojanpoika tuli käymään.


      • Yleisaineiden_opettaja

        Eihän tässä muuta: Kysyttäessä esikoululainen pojanpoika vastasi tulevaisuuden ammattihaaveistaan, että pyrkii jalkapalloilijaksi, koska on aika hyvä siinä (voittanut papan jo kymmenen kertaa).

        Minäkin olen peruskoulun opettajana aina rakastanut sitä, että suorastaan virkavelvollisuutena on ollut ylläpitää osaamisen "harhaa". Vähemmän asiaa sisäistäneiden kollegoiden laiminlyöntejä olen sitten yrittänyt paikkailla niin lukiossa kuin ammattikoulussakin. Tästä kuitenkin olemme saaneet kansainvälistä tunnustusta ja tämä "suuri kuva" lasketaan kansakuntamme vahvuudeksi.

        Meillä ei käsittääkseni olisi varaa maan sisällä vääntää näiden asioiden kanssa. Toivottavasti säilyy jokin osa ammattikunnasta, joka muistaa ja arvostaa meidän veteraanien työtä!


      • AikuisopiskelijaAMKssa
        Yleisaineiden_opettaja kirjoitti:

        Minäkin olen onneksi ENTINEN opettaja.

        Voin kertoa, että amiksen opettajien tiukkuudella / löysyydellä ei ole mitään tekemistä näiden skabojen kanssa.

        Tällä propagandalla et saa aikaan mitään! Häpeäisit, että olet nostanut palkkaa molemmista oppilaitosmuodoista!

        Tämähän on totta kai kaikkein tuhoisinta niiden kohdalla, joiden ei lainkaan tarvitse osallistua pääsykokeisiin - työssänsä kokeneet aikuisopiskelijat.

        Satande, jävla. förbannad! Och sjutton också!

        Mitä kieltä, Yleisaineiden_opettaja, onneksi olet vain entinen opettaja. Sitä paitsi meillä ainakin aikuisopiskellijoillekin oli pääsykokeet. Monella aikuisopiskelijalla on lukiokin käytynä.


    • Jhuhhjhjvjvjj

      Kyllä se tosiasia on tänä päivänä että amis on altavastaajana verrattuna lukion käyneisiin AMK paikoissa...tosin AMK päätyy vain ne lukiolaiset jotka karsituu yliopistosta

      • Eimikäänolemahdotonta

        Voi voi, ota selvää niin tiedät. AMK:ssa on amiksesta tulleita ja on paljon myös lukion käyneitä, jotka todellakin haluavat opiskella nimenomaan AMK:ssa, ei yliopistossa. Yhä enemmän on myös niitä, jotka ovat jo kertaalleen valmistuneet yliopistosta. Opetus on suunniteltu lukiosta tuleville mutta joustaa molempiin suuntiin. Amislaiset tekee ensimäisen vuoden aikana tukikursseja ja maisterit saa virkaruotseista, matikoista ja englanneista ahotit.

        Monet vaihtavat alaa pari kolme kertaa työuransa aikana. Maailma muuttuu, ja jos haluaa vielä keski-iässäkin saada mielenkiintoisia tehtäviä, niin omaa osaamista pitää päivittää. Yliopistot elävät aivan omaa kultaista keskiaikaansa akateemisia ihanteitaan kunnioittaen, mutta AMK on tätä päivää.


    • 258

      Mä en kyllä ymmärrä mitä syrjivää tuossa valinnassa on. Jos ainoastaan pääsykokeilla on merkitystä sisäänpääsyssä, niin silloinhan just oikeat ja sopivimmat henkilöt pääsee opiskelemaan. Mun mielestä aikaisemmista todistuksista ei kuulukaan saada pisteitä opiskelijavalinnassa. Ite oon ammattikoulusta jatkanut ammattikorkeaan pelkkien pääsykokeiden perusteella ja vielä eri alaa opiskelemaan. Eli on täysin mahdollista, riippuu sun motivaatiosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3065
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe