En tahdo enää jaksaa, mitä tehdä

tuskallista

Mieheni ei osaa hoitaa raha-asioita ollenkaan vaan on salaa ottanut pikavippejä ja velkoja ja jatkuvasti löydän perintäkirjeitä ja ulos-ottokirjeitä, joita salaa minulta. Monia muitakaan asioita ei hoida vaan valehtelee hoitaneensa tai sopineensa asiat.

Olemme olleet naimisissa yli 20 v ja näin on ollut lähes aina. Olen monta kertaa auttanut häntä katsomalla yhdessä laskut ja soittanut pankkiin aikaa lainaerän pienentämiseksi ja opettanut kuinka soitetaan maksuja eriin jne.

Aina kun luulen asioiden hoituvan, voin olla varma, että joku pommi tulee. En ole halunnut erota, kun muuten mies osallistuu kotona paljon ja on lapsille hyvä isä. Hoitaa myös työnsä. Silti en enää jaksa, että ei kerro ei puhu, salailee, siitäkin huolimatta, että olen usein sanonut,että voiko hän pyytää minulta apua, ettei syyllisyys tai häpeä auta asiaa, jos laskut jäävät hoitamatta. Nyt olen väsynyt tähän , sillä tuntuu, että kierre vain pahenee. Mihinkään velkaneuvontaan tai terapiaan ei suostu. Kuulemma kaikki järjestyy.
Olen miettinyt että ottaisin kaikki hänen velkansa joita noin 10000€ itselleni hoidettavaksi ja olen jo maksanutkin niitä samanmoisen summan, mutta kun se vain jatkuu ja jatkuu. En pysty sovittelemaan hänen asiota, koska minulle vain sanotaan, että pitää soittaa henkilökohtaisesti.

Olen puhunut, että onko stressiä tai masennusta, mutta ei häntä kuulemma mikään vaivaa.
Onko todella ainoa vaihtoehto muuttaa erilleen ja lopettaa tämä henkinen kidutus joka on jo ajanut itseni epätoivoisiin ajatuksiin mm. alanko myymään itseäni, että kuittaan hänen velkojaan, sillä nyt hän jättää maksamatta jo sähkö, vesi ja muita laskuja yhteiseltä tililtä. Rahat hän sanoo menevän elämiseen, vaikka meillä on hädin tuskin ruokaa jääkaapissa. Tulojen pitäisi riittää, jos hänellä ei olisi tuota jatkuvaa ylivelkaantumista. Kuitenkin haluan, että lapsilla säilyisi koti ja vanhemmat. Tosin nyt kun olen alkanut itse ahdistua luottamuspulasta, niin vaikemme riitele juurikaan, niin minä olen alkanut reagoida psyykkisesti. Oksentelemaan, ahdistumaan, itkeskelemään, unettomuutta jne. En enää uskalla hakea postia, kun nuo oireet tulevat. olen yrittänyt näistä puhua, mutta tuntuu, ettei puolisoa ne juurikaan kiinnosta.

Mitä minä teen?

14

2447

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lopetajotuo

      Et todellakaan voi enää maksaa taikka hoitaa hänen velkojaan. Mihin hän rahat käyttää? pelaamiseen?. Älä maksa yhtään taikka ota velkoja hänen puolestaan tai olet itse kohta syvällä. Eikä myöskään takauksia. Jos ero tuntuu vaihtoehdolta niin uhkaa häntä sillä. Jos ei ymmärrä niin vaihtoehtoja ei juuri ole.

    • Lopeta_äitinä_olo

      Jos pystyt pyydä sähkö- ja vesilaskun rahat yhteiselle tilille tai omalle tilille (niiden laskujen summat, jotka olette sopineet yhteiseti maksettavaksi), poistat häneltä käyttöoikeuden, näin pystytte maksamaan yhteiset menonne.

      Hänen henkilökohtaisia velkoja (jossa ei ole sinun nimesi) älä maksa, pikavippien otto lakkaa sitten täysin, kun luottotiedot ovat menneet.

      Jo mikään muu ei auta, niin sitten täytyy harkita eroa.

      • omasoppa

        Ota yhteyttä velkaneuvojaan, jos hän ei tule mukaan auttaa kuitenkin että sinä saat puhua jollekin noista ongelmista. Yksi mahdollisuus voisi olla TS säätiön järjestelylaina jolla maksetaan pois kaikki hänen lainansa.siitä tulee vapaaehtoinen luottohäiriömerkintä joka tehokkaasti estää lisävelkaantumisen.

        10000 ei ole vielä mikään hirveä summa jos vain lopettaa velkaantumisen ja alkaa maksamaan pois järjestelmällisesti. Älä itse ota lainaa silloin ei tule mitään muutosta. parempi antaa mennä lainoja ulosottoon, niin vippaamiseen tulee ainakin stoppi.. tärkeintä olisi että hn selvittää itselleen miksi pitää jatkuvasti lainata, luultavasti on kyse pelaamisesta. Se on aika paha riippuvuus, mutta siihen saa apua myös. Ehkä voisi harrastaa jotain muuta jännää, vaikka sijoittaa osakkeisiin.


    • Eipä ole hirveästi tehtävissä mitään jos mies ei halua hoitaa asioitaan kuntoon. Esim T-S:n takaus saattaa kariutua melko varmasti miehen haluttomuuteen vaikka vaimo miten toimittaisi asiakirjoja hänen puolestaan. Joku ehdottikin että yhteiset menot turvattaisiin yhteiselle tilille johon hänellä ei olisi käyttöoikeutta, mainio idea. Ulosottoon joutuminen katsaisisi pakosti miehen velkaantumisen mutta saattaisi aiheuttaa ongelmia perheen yleiseen pärjäämiseen. Mitäpä jos vielä kerran mies saisi asiansa hoidettua vaimon avulla (maksusuunnitelmat yms kuntoon) ja tällä kertaa mies ottaisi vapaaehtoisen lainakiellon jokaiseen mahdolliseen paikkaan josta vippiä/lainaa saa. Samaten tietty summa palkasta ohjattaisiin yhteiselle tilille.
      Ihmettelen kyllä miten mies on saanut vippejä vaikka on jo ulosotossa ts luottotiedot menneet? Miehen velkoja ei tietenkään tulisi kenenkään muun maksaa varsinkaan vaimo. Oli miehen ongelmat mitä tahansa niin jos hän ei halua muutosta niin ei siihen kukaan muukaan pysty.

    • tuskallista

      Kiitos vastauksista. Yritän saada ainakin nuo vesi ja sähkölaskut jotenkin omiin nimiin, mutta hän ei anna minulle tiliin yksinoikeutta, koska hänenkin palkkaansakin tulee sinne. Olen vasta avannut oman tilin, sillä en kestä sitä että ei ole yhtään rahaa. Olen myynyt kirpputoreilla tavaroitamme, että saisin vähän kasaan itseäni ja lapsiani varten ja ruokaa. Hänellä on luottotiedot kunnossa koska olen aina maksanut hänen juttunsa lopulta. Olen saanut perintöä mutta se on nyt mennyt näihin. Minä varmaan tavallaan mahdollistan hänen käytöksensä, mutta kun kyseessä on talolainanlyhennykset yms. jotka jättänyt maksamatta niin en ole halunut, että koti menee alta.
      Eniten olen uupunut salaamiseen, valehteluun ja luottamus on mennyt. En todellakaan kirjoittele yleensä palstoilla, mutta nyt tuntuu että jollekulle on pakko sanoa. Minulla ei ole lainoja, muutakuin tuo asuntolaina, joka yhteisnimissä. Eikä edes luottokortteja, kun pelkään niin tuota velkaantumista. Jos ei olisi lapsia, olisin jo varmaan lähtenyt. Hän on kuitenkin lapsille todella tärkeä ja hyvä isä.
      Jo tämä henkinen jakaminen auttaa vähän.

      • 9-6

        Avaa oma tili, ohjaa palkkasi sinne ja hoida asumiskulut sieltä. Anna miehesi saada maksuhäiriömerkintä, ilmeisesti muu ei auta.


      • gkgkhhkhkhk

        Eikö mies osallistu ollenkaan asuntolainan lyhennyksiin? Vaikka asunto on yhteistä omaisuuttanne?

        Älä missään tapauksessa kerro verkkopankkitunnuksiasi miehellesi, hän saattaa hätäpäissään yrittää pikavippejä sinun nimelläsi ( = petos). Jos hän yrittää ovelasti onkia tunnuksia tietoonsa, ymmärrä heti, mistä on kyse.


      • gtsv

        "Minä varmaan tavallaan mahdollistan hänen käytöksensä"
        Kyllä. Juuri niin teet. Teidän suhteenne on ajautunut 'juoppo ja juopon vaimo' -tilaan, jossa toinen vetää kaksin käsin viinaa ja toinen kulkee perässä salailemassa ja korjailemassa, eli molemmat voitte huonosti. Omat, erilliset raha-asiat on sinulle jo neuvottu, mutta entäpä perheneuvola? Parisuhteenne on karilla ja ero siintää jo näköpiirissä. Kun katkaiset rahahanat, miehesi lähtee ja tiedät sen. Olkoon kuinka hyvä isä tahansa, hän etsii itselleen toisen elättäjän. Sinun käytöksesi estää häntä aikuistumasta, hänen käytöksensä tekee sinusta ahdistuneen, läheisriippuvaisen hermokimpun. Hae apua, vaikka yksin jollei mies suostu paritapaamiseen. Nyt on oikea hetki oppia tervettä itsekkyyttä ja omien rajojen tuntemusta.


    • se-on-moro

      Koet että hän on miehesi? Valehtelee sinulle ja on kuin lapsi???
      Itse lähtisin pikajunalla samantien.
      Raha on yksi turvallisuustekijä vaikka ei elämää sinänsä. Mitään yhteistä tulevaisuutta teille ei taida olla.
      Päätät tietenkin itse.
      Minä lähtisin hyvin hyvin nopeasti. Tulevaisuutta ei selvästi ole.

    • foffofofo

      Harmi!

      Se on hienoa, että haluatte olle yhdessä! Mutta sinun on otettava tilanne rahan kanssa haltuu! Se voi vaatia sitä, että otat miehen pankkiasioihin valtakirjan ja itse alat hoitaa asiat pankissa.....
      Tottakai retuperäisesti käyttäytyvä mies voi olla myös holhoaukseen saatava.

    • Suciella

      Kuulostaa kuin olisin itse kirjoittanut. Velka summa tosin tietääkseni pienempi. Muutaman kerran kun yhteisissä talous asioissa tullut pommi eteen on luotto mennyt täysin. Koitin sinnikkäästi yrittää mutta luottamus ei palaa koska raha-asioista tai yhteisten laskujen maksuista ei puhu eikä puhise. Ero nyt vireillä. Jatkan elämääni yksin, lasten vuoksi toivon että oppii hoitamaan asiansa ja suunnittelemaan taloutensa.

    • Vapaaehtoinen

      Mitähän aloittajalle kuuluu, kun on jo kolmisen kuukautta mennyt. Luottamus avioliitossa on kyllä yksi peruspilareista ja kun se puuttuu, koko rakennelma horjuu. Liika kiltteys ja ylisuuri hoivavietti on riski juuri tällaisessa tapauksessa, kun toisena osapuolena on hyväksikäyttäjä.

    • kjgkggk

      Tämä ei ole missään nimessä ap sun syyllistämistä mutta todellakin mahdollistat, että tuo kierre jatkuu ja jatkuu...vaikka sitä niin haluaisi auttaa lähimmäistään.
      Itse yritin pitää eron jälkeen samaa elintasoa ja velkaannuin jonkin verran. Hyvin lähellä oli totaalinen seinä mutta kun joku aina pelasti minut täydelliseltä katastofilta niin en oppinut. Vasta viime vuonna tuli seinä vastaan, yritin hakea apua pankista, sossusta ja ties mistä mutta ovi meni kiinni. Tietysti olin vihainen pari päivää, että mitä hittoa. Mutta sitten tajusin, että tämä on parasta mitä mulle voi tapahtua. Siitä lähti vasta ihan oikeasti parempi tie. Olin aikasemminkin saanut "puuskia", että nyt hoidan talouden kuntoon ja onnistunut siinä hetkellisesti ja saanut velkoja maksettua mutta aina palannut siihen samaan. (Luottotiedot ovat koko ajan pysyneet)
      Tein listan veloistani, velkoja oli 26 paikkaan aluksi, oli kauheaa listata niitä, siis osamaksuja sinne tänne, yksi pikavippi, vakuudetonta lainaa... Reilu puoli vuotta mennyt ja velkoja "enää" 13 paikkaan enkä ole ottanut tippaakaan velkaa mistään enkä ota. Olen kiristänyt joka saralla taloutta mutta hämmästyttävintä on juuri se, että olen pärjännyt koko ajan ja saanut ruokaa pöytään. Eli rahaa on mennyt huolettomasti sinne ja tonne. 3 v päästä olen kokonaan velaton ja syksyllä tilanne on jo taas paljon parempi mitä nyt ja voi jo hengittää :)
      Eli ap, anna miehesi kaatua, hän nousee sieltä itse ylös kyllä.

    • Piivi85

      Yksi parisuhteen kulmakivi ongelmista on monesti erilaiset käsitykset kodin taloudenpidosta ja realistisuus asioiden suhteen.Mieti onko tämä niin iso asia,että se ajaa teidät erilleen,avoimuus ja suoruus tässä asiassa kannattaa,kerro miehellesi että asia painaa ja kokeile saatko miehen avautumaan asiasta/kertomaan kantansa.Kommunikointi ei yleisesti ole suomalaisten paras osa-alue.Jos et saa miestä avautumaan kerro vaihtoehdot mitä itse olet ajatellu ja toimi sen mukaan.Eiköhän mies jossain vaiheessa päädy miettimään kannattaako sinua menettää tämän asian takia. Saattaa myös olla että asian taustalla on peliriippuvuutta tai muuta mitä mies ei halua myöntää..ja jos sanoo asioiden hoituvan niin onko niin,että hän luulee vielä kerran voittavansa ja kuittaavansa kaiken velan ym.mikäon usein harhaluulona peliriippuvaisille.Tsemppiä asian tiimoilta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14851
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    8. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe