jääkaappi vuotanut

isännöitsijänasuntoon

Jos jääkaappi on vuotanut lattiamaton alle,niin kuuluuko sen korjaaminen taloyhtiölle vai onko se asukkaan maksettava kun jääkaappikin on asukkaan vastuulla?Meillä haluttiin tulkita se niin että kun vaurio on mennyt rakenteisiin eli pinnana alle,taloyhtiön piikkiin korjattiin koko keittiö,kaapitkin uusittiin siinä samalla ja uusi lattia...

15

5116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sulaa

      Kyllä asukkaan kuuluu pitää jääkaapin sulatusvesistä huolta.

    • isännöitsijänasuntoon

      Joo niin minäkin ajattelisin...mutta kun tietty ihmistyyppi on päässyt tiettyyn asemaan,ei ole röyhkeydellä mitään rajoja!Näin se luulee,mutta nyt alkaa olla tällä oman edun tavoittelijalla kiintiö täynnä,rupean viemään asiaa eteenpäin,saadaan taloyhtiölle rahat takaisin!

    • näinonjne

      Taloyhtiö kuivattaa kastuneet rakenteet ja lähettää kuivatuksesta laskun osakkaalle. Kaikki loppu (kaapit lattiapinnat ym. ) hoitaa osakas itse ja hakee korvausta mahdollisesta kotivakuutuksestaan.

    • jensen

      Joo siis taloyhtiön vastuulla on hoitaa huoneisto takaisin kuntoon.

      Osakkaan vastuulla on korvata osakkaan laitteista aiheutuneet vahingot.

    • LakiXX

      Tässä mennään normaalin vahingonkorvauslain mukaan. Jos osakkaan toiminnassa on huolimattomuutta tai tahallisuutta, niin silloin kaikki menee hänen maksettavakseen. Jos tällaista ei ole, niin silloin taloyhtiö hoitaa korvaukset asunto-osakeyhtiölain mukaan: eli jos yhtiön rakenteissa olevan vian takia joudutaan rikkomaan pintoja, maksaa yhtiö myös pinnat. Muu jää sitten asukkaan itsensä maksettavaksi.
      Tilanne ei periaatteeltaan eroa siitä, että asunnossa olisi syttynyt vaikka televisio palamaan. Vahingonkorvausvelvollisuuttahan ei lain mukaan synny selvistä vahingoista ja onnettomuuksista, ellei voida osoittaa tuottamuksellisuutta.
      Tietämättä yksityiskohtia on mahdotonta sanoa, onko yhtiö tässä tapauksessa toiminut oikein. Jos kyseessä on äkillinen vahinko ja jääkaappi on ollut aivan toimintakunnossa, niin osakkaan huolimattomuutta tuskin voidaan osoittaa. Tällöin kyseessä on puhdas vahinko ja yhtiön on kuivaamisen takia pakko rikkoa kalusteita ja joutuu ne siis myös korvaamaan.

    • oikeinon

      Kyllähän se on asukkaan vastuulla tarkistaa aika ajoin vuotaako jääkaappi,ja huolehtia vanhemman mallisen mallin sisäpuolella olevasta poistoputkesta,että se pysyy auki!Sitten on eri asia jos yhtiö omistaa jääkaapin..

    • Vuonna 1999 voimaan tulleessa rakentamismääräyskokelman osiossa C2 Kosteus mainitaan seuraavaa:
      8.1.1 Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteistot sekä ilmanvaihto-, lämmitys ja jäähdytyslaitteistot niihin liittyvine laitteineen on suunniteltava, rakennettava ja varustettava siten, että mahdollinen vesivuoto voidaan havaita niin aikaisin, ettei se ehdi aiheuttaa laajaa vesi- tai kosteusvahinkoa.
      Eli myös jääkaapin (jäähdytyslaite) alle tulee asentaa ns. turvakaukalo, joka estää veden valumisen rakenteisiin näkymättömissä kaapin takana. Kyseinen kaukalo tuo mahdolliset sulamisvedet kaapin etupuolelle ja jos ei huomaa sukkien kastuvan, on syytä hakea paikkaa palvelutalosta.
      Jos jääkaappi on uusittu 1999 tai sen jälkeen ja kaukalo puuttuu. on jääkaapin omistaja korvausvelvollinen.

      • jensen

        Ihan aidosta mielenkiinnosta, onko tuo kodinkoneiden jaottelu jossain saatavilla laitekohtaisesti?

        Itse ymmärrän tuon, että määräyskokoelmassa puhutaan nimenomaisesti kiinteistön laitteista eli niistä isoista laitteista jotka hoitavat koko kiinteistöä, eikä huoneistojen jääkaapeista. Nimenomaisesti sen takia, että pykälässä puhutaan suunnittelusta ja rakentamisesta.

        Mutta voit toki olla oikeassa, olen vain skeptinen sen suhteen, että RAKMK puuttuisi jääkaapin turvakaukaloihin. Joku SisäRYL olisi ollut ensimmäinen veikkaukseni josta näitä kannattaisi kaivella.


    • Isännöitsijä

      LakiXX tietää mistä puhuu. Jouduin juuri äskettäin selvittämään tällaista tapausta. Jos tuottamuksellisuutta ei ole, osakas ei ole korvausvelvollinen. Kieltämättä tämä on ristiriidassa sen kanssa, että asoy-lain mukaisen vastuunjaon mukaan kodinkoneiden korjaus ja kunnossapito kuuluu osakkaan vastuulle.

    • karvaitakokemuksia

      Nuo muovikaukalot taitaa maksaa n. 10€ kpl. Eli taloyhtiö hommatkoon jokaiselle asukkaalle! Ja EHDOTUS kaikille taloyhtiöille: jokaisessa asunnossa pitäisi käydä pari kertaa vuodessa. Tulisi tarkastettua asunnon kunto ja siisteys. Kuitenkin taloyhtiö joutuu maksamaan jos virheitä sattuu. Kukaan osakas ei vastusta. Kaikki omistajat pitävät asunnostaan hyvää huolta. Vain ne joilla on luvattomia rakennelmia tai vuokralaisten tuhoamia asuntoja, eivät hyväksy asunnon tarkastuksia.

      Ehdotan osakeyhtiölakiin, että kaikissa asunnoissa käydään ja laaditaan tarkastusraportti vähintään kerran vuodessa ja aina omistajan vaihdoksen yhteydessä.

    • turvakaukalo

      Tuossahan ois ideaa,joskin asiasta pitäisi ilmoittaa etukäteen!Kartotettaisiin samalla kaikki ongelmat,ja viat joita ilmenee.Kurkattaisiin jääkaappien alle.Meilläkin puhuttiin kaukaloiden hankkimisesta jääkaappien alle vahingon jälkeen,mutta jäi puheen tasolle,niin kuin moni muukin asia.Itse laitettiin kaukalo.

      • kaukalot

        Miten jääkaappipakastimen alle jonkin kaukalon saa? Ei mitenkään


      • jimizzz
        kaukalot kirjoitti:

        Miten jääkaappipakastimen alle jonkin kaukalon saa? Ei mitenkään

        Varovasti ujuttamalla =)


      • HommaHoidossa
        kaukalot kirjoitti:

        Miten jääkaappipakastimen alle jonkin kaukalon saa? Ei mitenkään

        Helposti saa, itselläkin on.
        Esimerkiksi näin: Vedät sen yhdistelmän ensin sieltä ulos. Sitten kaukalo paikalleen ja sitten työntelet sen takaisin paikalleen.


    • jääkaappieioleasukkaan

      Jaa kyllä minulla jääkaappi kuuluu asunnon omistajalle eikä asukkaalle. jos jääkaappi hajoaa niin muuta kuin tietoa asiasta omistajalle joka hoitaa uuden jääkaapin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 169
      4709
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      124
      4290
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2800
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1911
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1680
    7. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1679
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1635
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1583
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1531
    Aihe