Uusi talo homeessa

Hometalo

Onko kenelläkään kokemusta uuden talon kosteusvaurioista? Mistä johtui? Kuka korvasi? Olemme parhaillaan perheen kanssa evakossa vuonna 2010 rakennetusta puutalosta, jonka nurkista löytyi erilaisia homeita ja valtavat määrät bakteereja. Kysymys on ainakin yhden nurkan osalta rakentamisen heikosta laadusta ja muista nurkista emme vielä tiedä, mutta saattaa olla nurkkien rakenne itsessään on riski kun tulee ylimääräistä kosteuskuormaa. Meillä oli ilmastointikone hetken epäkunnossa ja siitä kehittyi ongelmia, kaksi eri tutkijaa oli kuitenkin sitä mieltä, että pääasiallinen syy nurkissa, vaikka koneen temppuilu osasyynä olikin. Ostimme markkinoiden parhaan ilmastointikoneen vuonna 2010 ja silti kone ei osannut kertoa, että toimii vain osittain. Talofirma on myöntänyt yhden nurkan osalta rakentamisen virheet ja luvannut korjata ulkoapäin, mutta ei sen syy-yhteyttä mihinkään muuhun. Nyt odotellaan vastauksia uuden raportin osalta. Onko kenelläkään muulla kokemusta uuden talon kosteusongelmista?

28

5324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lisäätulee

      IV kone se syyllinen on,se on vetäny nurkista kosteutta sisälle. Kosteusvaurioiden suurin syyllinen on ilmastointi.Sitä kun ei ole on terve talo.

      • paskanmarjatjarusinat

        Jos pohjatyöt on tehty oikein eli asunnon lattian taso on yli 0,5 metriä maanpinnasta, maanpinta kallistuu 4 metriä talosta pois, talon alapuolella on 2 kertainen kapillaarikatso, talon seinustalla on min. 0,5 metriä sepelikaista, patolevy ja sepeli menee sokkelin alapinnan alapuolelle jossa on salaojaputket. Ja salaojat toimivat eivätkä ole tukossa. Lisäksi talossa on rännit ja kattovedet johdettu omaan vimäriin, talotiiviste sokkelin päällä ja alajuoksun välissä, ulkopuolisessa puuverhouksessa on oikeanlainen "tipunnokka" jne. Talon seinärakenne on tehty oikein eli ulkoapäin järjestyksessä ulkoverhouspaneeli, tuulensuojalevy, runko ja villat tehty siten että tiivein osa aina lämpimällä puolella, höyrynsulkumuovi, koolaus ja sisäpuoleinen verhous. Lisäksi kaikki nurkat ja saumat on tiivistetty oikeanlaisella teipillä ja on tiiviit.

        Jos nämä kaikki on tehty oikein ja ohjeiden mukaan, ei alapohjasta tai seinien raosta voi kosteutta tulla!


      • toteaja-

        vai että IV-kone syyllinen, jopas meni taas pelleilyksi


      • niijustii
        toteaja- kirjoitti:

        vai että IV-kone syyllinen, jopas meni taas pelleilyksi

        monimutkaisia kalliita laitteita kasakaupalla,että on tehty vaikeaksi mokoma ilmanvaihto.bisnestä,rahankeruuta.hah hah.


      • Tiatuula

        Alipainetta siellä talossa pitäisi käsitykseni mukaan olla, joten imee se. Joten ei se siitä johdu se home. Olisko sielä ylipanetta, jolloin se puhaltaa nurkista ulos.


      • hikinen

        Trolli


    • Hometalo

      Miksi kaksi Suomen suurimpien yritysten kokenutta kosteusvauriotutkijaa sanoo sitten että vikaa rakenteissa? Ja yhdessä nurkassa oikeasti olikin selviä rakennuvirheitä, liian vähän villaa ja rakoja tuulensuojassa jne. Nurkan lämpötilaa kun mitattiin, ero oli huomattava, gyprogin takaa vain alle kymmenen astetta kun sisällä muutoin 22. Nurkissa oli siis selvät lämpövuodot, jotka todettiin sekä lämpökameralla että noilla mittauksilla. Jos syyllinen olisi ollut pelkästään ilmanvaihtokoneen, olisi ongelmia täytynyt olla muuallakin seinissä kuin pelkissä nurkissa.

      Ihmeteltiin kun lapset sairastaa koko ajan ja omakin viimeisin paha yskä kesti neljä kuukautta. Nyt kun olemme olleet talosta poissa tammikuusta lähtien, ero sairastelussa on ollut huomattava. Eikä meillä haissut mikään, silti yhdestä nurkasta löytyi aspergillus versicoloria ja muistakin penicilliumia ja muita bakteereja.

      Talofirman puolesta toivon, että johtuu vaan asennusporukan huonosta rakentamisen laadusta kuin siitä, että firmalla on riskirakenne käytössään. On meinaan näitä taloja aika paljon Suomessa.

      • Erkkipelimerkki

        Yleinen ongelma uudehkoissa asunnoissa on askeläänieristeestä lähtevät myrkyt..oireet samanlaisia kuin homeesta.


      • sorkupy

        Tutkikaa lattia ja lattia materiaalit.Onko talossa kemikaalin hajua.Jos tuttava piirissä on huonolle sisäilmalle altistunut henkilö.Pyydä käymään ja seuraa muuttuuko ääni ja hengitys.Meillä tallainen ns.koe tehtiin.Talo on nyt tyhjillään.muutettiin vanhempaan taloon jossa painovoimanen ilman vaihto puu lattiat ja muutenkin hyvin tehty.Lapsilta loppui sairastelu ja nukkuvat yönsä hyvin.Kyseessä desing talo jossa ongelmat.Kunhan asia saadaan päätökseen palaan asiaan


    • rihmastoapukkaa

      luulis olevan kaikki nurkat samalla tyylillä rakennettu

      • essonbaarin_opit

        Siis nurkassa on ollut pieni ilmavuoto? Kyselijällä lähtötiedot ihan perseestä, esim. ulkolämpötilaa ei mainittu! Sekavasta sepustuksesta voisin arvata, että ymmärrys näissä asioissa lähestyy nollaa... Tällainen pieni ilmavuoto ei kyllä pistä koko taloa homeeseen, joten vika on jossain ihan muualla. Esim asukkaissa... ? Ehkä uskoneet jo tähänkin ketjuun kirjoitelleita essonvaareja, joiden mielestä ilmastointikone kannatta pitää pois päältä. Rikkihän sen jo mainittiin ollen eikä korjauksella ehkä ollut kovin kiire?

        Kuulostaa kuin ilmanvaihto olisi ollut kuukausitolkulla tai jopa vuosia riittämätöntä ne normaalit essonvaarien niksit käytössä eli saunomisen jälkeen pesutilat tuuletetaan talon sisätiloihin (ovet auki = lämpö talteen) jne niin kosteuttahan siellä on piisannut -> kosteutta on kondensoitunut ulkonurkkiin, kiintokalusteiden taakse ym. missä normaalistikin on pintalämpötilat vähän alempia.

        Kyseessähän EI ollut uusi (= max 2 vuoden ikäinen talo) vaan jo 5-6 vuotta käytössä ollut ... kyllä talon tässä ajassa pilattua saa!


      • Hometalo

        :) Taitaa olla talovalmistajan edustaja asialla. Sanotaan sitten, että uudehko talo. On se kyllä kumma, että nykytalossa asuakseen pitää olla insinööri (eikä sekään näköjään riitä), että osaa tarkkailla joka hetki toimintaa. Niin kuin varmaan tiedät, jos talossa asukkaita ja ilmastointikone ei toimi niin kahden päivän kuluttua saattaa alkaa jo syntyä vaurioita. Olet kyllä siinä oikeassa, että ilmastointikone sai luultavasti liian kauan temppuilla, poistopuhallin toimi kun halusi. Meillä ei kuitenkaan ole ikinä sammutettu ilmastointikonetta eikä tuuletettu kosteutta sisälle, sen sijaan tehostusta on käytetty paljon. Nurkkien lämpövuoto ei ollut pientä, vaan kaikki nurkat oli mustana lämpökamerakuvassa. Ja ulkona oli parikymmentä astetta pakkasta kun nurkkien lämpötilaa mitattiin, 5 cm sisäseinästä nurkkaan päin lämpötila oli enää 9 astetta. Nurkan rakenteessa tai lämmöneristyksessä on silloin vikaa.


      • tulihan_se_sieltä

        Eli iv-kone saa olla toimimatta pari päivää ilman että asiaan millään tavoin reagoidaan? Just just.

        Nurkissa on aina viileämpää eikä 9 astetta mitenkään poikkeuksellisen kylmä ole. Jos sisällä on 21, ulkona -20 ja nurkassa 9, niin nurkan ns. lämpöindeksi on 70 %. Tämä on hyväksyttävän rajoilla.

        Nurkkien kylmyys on tod. näk. seurausta siitä, että nurkka ei ole tiivis ja sieltä vuotaa ilmaa sisään. Näinhän ei pitäisi olla, mutta ongelma on erittäin yleinen. Jos tällainen ilmavuoto pistäisi "automaattisesti" talon homeeseen, olisi melkein joka ainoa talo homeessa. Vaan kun ei ole. Jotain muuta pitää olla taustalla. Ja nythän sen kerroit. Poistopuhallin on ollut välillä pois päältä, mutta tulopuhallin on käynyt koko ajan? Eli kehno ilmanvaihto = kostea sisäilma ylipaine. Tällä tavoin kosteus on sinne nurkkaan ajettu. Toki tältä olisi vältytty, jos nurkassa ei olisi ilmavuotoa, mutta tältä olisi vältytty myös, jos asukas olisi vaivautunut pitämään iv-koneesta huolta.


    • Hometalo

      Sehän nähdään kun avataan ulkoa ne muutkin nurkat ja korjataan. Jos ja kun talofirma nyt vaivautuu vastaamaan ensin. Heille kun pitää antaa mahdollisuus todeta ja korjata. On tämä ollu kyllä painajainen. Uusissa taloissa ei kestä olla yhtä pientä virhettä enempää rakentamisessa, puhumattakaan ilmastoinnin toimivuudesta. Home kasvaa jopa viidessä päivässä. Pitäkää ihmiset huoli rakentamisen laadusta ja että ilmastointikoneet toimii eikä talo ei pääse ylipaineiseksi.

    • 4567-

      Tässä talofirmojen tekemissä kohteissa on 5 cm lisäeristys höyrysulun päällä ja on riskirakenne.

      Toinen kohta on, kun lattiapinta huonissa on perustuksen yläpinnan kanssa samalla tasolla.

      vanha rak.mest.

      • mnhhjju

        Desin talo selvästi.Tosi typeriä ratkaisuja.Näitä paskoja Suomi täynnä.


    • riskirakenne

      Mikä talotehdas? Millä perusteella olisi riskirakenne?

      • kopuutter

        Desing talo kyseessä.Monella samat ongelmat.


    • pytiuegh

      Tuli ekana mieleen Desing-talo.Nurkka rakenne täsmää ja ilmastointikone.Ensi asennuksena liian pieni tehoinen.Muutenkin erikoisia ratkaisuja esim.tuulensuoja levyt jotka on kyprokkia.Naulattu ja aikaa myöten irtoavat alareunasta.Kosteus sulkuihin tuodaan Virosta aineet jotka Suomessa on kielletty.Sit nää tutkijat sisäilma kosteus home.....Keski-Suomessa tosi surkeita tutkijoita.En suosittele.Laskuttaa osaavat mutta tärkein jää tekemättä.

      • kokenutt

        Kyllä Keski-Suomessa on hyviäkin firmoja. Ensin tehdään tutkimus sitten paikalle tarkastaja ja rak.inssi. Korjaajat ovat erikseen. Tuo Virosta tuotu aine mitä se sitten
        onkin luulisi olevan kieletty koko EU.n alueella.


      • julkul

        Voihan niitä olla.Ei oo vielä tavattu.Rahastus niillä on mielessä.Laitan joskus nimet firmoista ja vastaavista henkilöistä,Hyvät on tittelit mutta muuta sitten ei olekkaan.On meinaan mustaa valkoisella.Samoin terveystarkastajat aivan turhia.En tiedä mitä ne leipänsä eteen tekee.Ie yhtikäs mitään.Taas tuttu DESING TALO


    • Dynamo2

      Katsokaa you tube dynaaminen rakenne.Ei ongelmia kun jätetään ne muovit sinne pihalle sateensuojaksi.

    • rakentaja2

      Kun ostaa valmiin,talon, on arpapeliä minkälaisen sattuu saamaan. Kaikkea ei pysty edes tutkimaan, eikä sitäkään tutkita minkä pääsisi katsomaan. Talo ostetaan usein ilman asiantuntijaa. Auton ostossa on monesti osaaja mukana.
      Tuolla edellä kaveri jo luetteli mitkä seikat pitää olla talossa kunnossa. Jos ulkoseinässä lateksimaali niin pitää olla tuuletusrako ulkoverjouslaudan alla myöskin. Ilmastointi on paljon parjattu asia. Talot on toimineet ennen painovoimaisella ilmastoinnilla vuosikymmeniä. Ilmastointikoneilla on toimittu jo kymmeniä vuosia, ja ilman ongelmia. Toki ilmastoinnissa ja koneissakin on vikoja, ja niitä täytyy valvoa.
      Suurin osa taloista suunnitellaan ja rakennetaan huonosti. On huono rakennusaikainen valvonta. Säästösyistä tehdään vielä huonoja ratkaisuja. Nykyään kaikki rakentaa ja remontoi kosteita tiloja, vaikka se vaatii yli kymmenen vuoden kokemuksen. Ehjkä se tärkein, taloja ei huolleta valmistumisen jälkeen. Eikä monikaan osaa asua näissä "homeherkissä" taloissa. Huonekosteus pitää olla oikea. Saunomisen, suihkun jälkeen täytyy tuulettaa kosteus ulos. Pesutilassa täytyy olla toimiva lattialämmitys. Sisällä pieni alipaine jne. jne. Varmimmin talon saa homeeseen kun antaa sen vuokralle, siihen riittää se viisi vuotta.
      Itse olen näitä rakennus touhuja katsellut jo yli neljäkymmentä vuotta, ja monenlaista jo tullut opittuakin, mutta ei läheskään kaikkea.

    • talot-on

      Turha maksaa paljon lämpökamerakuvista, kun niitä tulkitaan useimmiten väärin. Nurkan kylmyyden toteamiseen riittää infra-pintalämpömittari. Vaikka nurkka olisi kuinka ilmatiivis, niin kovalla pakkasella sen lämpötila on paljon alempi kuin huonelämpötila keskellä lattiaa. Nurkka ei lämpene, koska siellä ei ilma vaihdu, vaan viilenee. Olen mitannut uudesta talosta jopa muutaman asteen lämpötiloja makuuhuoneen nurkasta kovalla pakkasella. Silti ei kosteutta ollut tiivistynyt sinne, eikä nurkka homehtunut. Jos nurkat homehtuu, niin jotain muuta on pielessä, joko kosteus tulee perustuksista, kostutetaan ilmaa ilmankostuttimella, kuivataan pyykkiä sisällä tai tosiaan nurkassa on rakennevirhe.

    • KivimiesSimo

      Puutalo on aina kosteus ja home riski, tehkää kivitaloja, kestävät isältä pojalle.

      • Kaikki_homehtuu

        Kummasti vaan betoni kerrostaloja saneerataan homeongelmien takia.


    • seeihomehdu

      Joo, näin on, ei puuta taloon. Kiveä, betonia, lasia, terästä, alumiinia, muovia, lasivillaa, kivivillaa, kuparia, rosteria, tiiliä, marmoria ja vastaavia aineita voi käyttää. Puun lisäksi taloon ei kannata laittaa, sammalta, sahanpurua, pahvia, paperia, kutteria, olkia, ruohoa eikä muutakaan mätänevää ja homehtuvaa materiaalia.

    • rakentaja2

      Tuolla alussa kaveri jo luetteli miten pitää talon alapohja ja seinät olla rakennettu ettei tule ongelmia. Jos niistä poiketaan niin ongelmia ilmestyy. Taisi puuttua maininta tuuletus välistä ulkolaudoiotuksen alta. Eli jos maalaa ulkoseinät lateksilla niin tä'ytyy olla laudan alla tuuletus rako.
      Jos näin uudessa talossa on jo ongelmia, niin se on väärin rakennettu. Laitappa talon rakentajista vähän mainosta,, samoin vast.mestarista, valvojasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe