voiko maan läpi tippua?

härsonema

Pohdimme, että jos kaivaisi maan läpi kuopan pallon toiselle puolelle (ei huomioida eri kerroksia ja ydintä), niin tippuisiko siitä toiselle puolelle maata, vai kun toisellakin puolella ihmiset ovat kuitenkin oikein päin ja jos he kaivaisivat kuopan niin he tippuisivat toiseen suuntaan. Vai jäisikö ihminen siis maapallon sisälle jumiin, eli muuttuisiko putoamissuunta jossain vaiheessa?

31

1846

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 54j65

      aiheesta oli taannoin vääntöä täällä, sattaa löytyä hakemalla ehkä vielä

      • Haluttaisiin vaan vastaus tähän, eli jos joku fiksumpi voisi auttaa!


      • Haluttaisiin vaan vastaus kysymykseemme, joten jos joku fiksumpi osaisi auttaa!


      • 54j65

      • Anonyymi
        härsonema kirjoitti:

        Haluttaisiin vaan vastaus tähän, eli jos joku fiksumpi voisi auttaa!

        No siis jos maalla on veto voima sen pallon muotoiselle pinnalle nii kyllähän me sinne keskelle jäätäs jos hypättäis maapallon läpi. Ku veto voima tulee kahdestä eristä suunnasta nii kappale repeytyy tai jää loukkuun keskelle.
        Mutta tietenkin jos tippuu ja tulee tarpeeksi kovaa vauhtia toiselle puolelle nii saattaa päästä ylös tai jäädä pomppimaan sinne keskelle kun kahteen suuntaan tippuu.


    • ihminen ei voi kaivautua maapallon läpi, koska paine ja kuumuus ovat niin korkeat, että ihminen kuolisi.

      • Mutta jos niitä ei otettaisi huomioon! Haluttaisiin vain vastaus siihen, että tippuisiko ihminen maapallon läpi, vai jäisikö maan sisään


      • no, se kuolisi ennen kuin pääsisi lähellekkään, niin että turha ees miettii :) ja voithan itse kokeilla!


      • No mutta siis jos ei mietitä ollenkaan että siellä on laava ja jtn, vaan haluisin vaan tietää, että miten painovoima siellä tippuu eli minne suuntaan tipun!


      • maan läpi, koska jos siellä on putki, joka on eristetty kuumuudelta ja ilmanpaineelta, painovoima ei todennäköisesti vaikuttaisi. toinen vaihtoehto on, että jäisit keskelle.


      • Eli tulisin maan toisella puolen ulos kuopasta, vaikka jos siellä ihminen hyppäisi kuoppaan se tippuisi?


      • mahdollisesti, siis niin ei voi oikeesti käydä, mutta teoriassa niin se kai on.


    • KivaaOllaPitää

      Älkää nussiko pilkkuja.
      Oletetaan että reikä olisi valmiina ja sitten sinne hyppäisi. Tietysti vapaapudotusvauhti olisi alussa n. 200- 300 km/h. Hidastuisiko vauhti maan keskipistettä lähestyttäessä ja sen saavutettua kokonaan? Unohdetaan se kuumuus sillä reikä olisi eristetty.

      • voi hemmetti, maan ydin on sulaa, ja miten teet eristetyn reijän sinne? no, siinä on sulle miettimistä :)


      • Sanottiin että sitä ei huomioitaisi tässä. Kuvittele maapallo ilman ydintä.


      • ääää.... *facepalm*


    • Väärä_palsta

      Jos haluat saada tähän vastauksen, esitä kysymyksesi Suomi24:n fysiikka-palstalla. Mutta lyhesti: Jos ilmanvastusta ja muita vastusvoimia ei oteta huomioon, maan läpi voi tippua. Tällöin nopeus on suurimmillaan maapallon keskipisteessä ja se pienenee mitä lähempänä ollaan maan pintaa. Fysikaalisenn ilmiön nimi on värähdysliike.

      • Kiitos paljon. Mutta en vain ymmärrä miten voisin tippua ns väärään suuntaan niiden toisella puolella maata olevien näkökulmasta. Eli tulisin sieltä jalat edellä kuopasta, mutta jos he astuisivat kuoppaan he tippuisivat?


      • Väärä_palsta

        "Eli tulisin sieltä jalat edellä kuopasta"

        Tämä johtuu siitä, että kun putoaa reikään maan pinnalla, vauhti alkaa lisääntyä eli kiihtyä jatkuvasti, ja voidaan osoittaa matemaattisesti, että vauhti kiihtyy eli suurenee niin kauan, että päästään maapallon keskipisteeseen.

        Kyse on samasta ilmiöstä, jos kivi pudotetaan talon katolta. Jos talossa on vain yksi kerros, kiven vauhti ei kasva kovin suureksi, mutta ja talosssa on esimerkiksi 10 kerrosta, vauhti kasvaa jo melko suureksi, kun kivi putoaa maan pinnalle.

        Mutta palataan maapallon läpi tippumiseen. Kun pudonnut kappale saapuu siis maan keskipisteeseen, sen nopeus on suurimmillaan, mutta kun se alkaa loittonemaan keskipisteestä, sen nopeus alkaa pikku hiljaa pienenemään (näin voidaan matemaattisesti osoittaa). Kun siis kappale LOITTONEE maapallon keskipisteestä sen vauhti pienenee (vertaa kiven heitto maan pinnalla ylöspäin: kivi loittonee tällöin maan keskipisteestä, jolloin sen nopeus pysähtyy jossain pisteessä, ja tämän jälkeen sen nopeus alkaa taas kasvaa, kun kivi alkaakin LÄHESTYÄ maapallon keskipistettä).

        Kun siis ihminen on pudonnut jossakin kohdassa maapallon läpi ulottuvaan reikään, hänen vauhtinsa alkaa pienentyä hänen ohittaessaan maapallon keskipisteen, mutta vauhdin pieneneminen EI tapahdu ÄKKINÄISESTI eli yhdessä pisteessä, vaan pikku hiljaa aina niin kauan, että saavutetaan reiän maapallon toisella puolella oleva aukko. Tällöin pudonneen ihmesen vauhti on jälleen nolla.

        JOS pudonnut ihminen ei nyt hyppää POIS reiästä saavuttuaan maapallon toiselle puolelle, hänen vauhtinsa alkaa TAAS kiihtyä, mutta nyt toiseen suuntaan, eli hän alkaa taas pudota (ensin kohti maapallon keskipistettä ja siitä edelleeen kohti alkuperäistä aukkoa maapallon poisella puolella). JOS ihminen ei koskaan hyppää pois reiästä,silloin kun hän on saapunut maan pinnan tasolle, hän jatkaa tätä EDESTAKAISTA liikettään (värähdysliikettä) iankaikkisesti maailman loppuun asti.

        "miten voisin tippua ns väärään suuntaan niiden toisella puolella maata olevien näkökulmasta"

        Tämä johtuu juuri värähdysliikkeen EDESTAKAISUUDESTA. Jos kuoppaan putoaisi useampi ihminen, voisivat heidän nopeutensa suunnat olla samalla ajan hetkellä erilaiset. Otetaan esimerkki: Kun yksi ihminen on saapunut maapallon toiselta puolelta maapallon toiselle puolelle, hänen nopeutensa on aluksi vastakkaissuuntainen sellaisen ihmisen nopeudelle, joka on ottamassa häntä vastaan maapallon toisella puolella ja joka myös itse hyppää reikään. JOS saapuva ihminen ei hyppää pois reiästä hänen saavuttuaan määränpäähänsä, hän alkaakin taas pudota vastakkaiseen suuntaan kuin tuli eli samaan suuntaan, kuin se henkilö, joka oli ottamasa häntä vastaan ja joka itsekin hyppäsi reikään. Näin ollen näyttää jonkin aikaa siltä kuin toinen ihminen putoisi "ylöspäin" ja toinen "alaspäin", mutta kyse on siis vain värähdysliikkeen edestakaisuudesta.


      • Kiitos paljon, nyt ymmärrän jo jotakin XD


      • Lisäjys

        Tähän vielä lisätäkseni, ilmanvastus tässä tapauksessa huomattavasti hidastaisi alkuun tätä "värähdys"-liikettä etkä pääsisi lähellekkään pintaa toisella puolella maata.


    • kkjdfkfkwnkwmfk

      Jos oletetaan, että reikä on niin lujaa materiaalia, ettei sula ja lämpöeristetty terveelliselle tasolle olisi se kuitenkin ilmaa täynnä. Jos tuollaiseen reikään hyppäisi ei koskaan pääsisi perille. Ilmanvastus hidastaisi nopeutta niin, ettei se riittäisi nousuun maanpinnan tasolle toisella puolella.
      Hyppääjä jäisi putkeen heilumaan edestakaisin, kunnes ilman kitka pysäyttäisi hyppääjän painovoiman tasapainopisteeseen keskelle putkea.

    • kerrankävinsiellä

      Jos ihminen jää sinne keskipisteeseen, niin hän on painottomassa tilassa, koska joka suuntaan vaikuttaa saman voimakkuuden omaava vetovoima, hän ei putoa eikä nouse mihinkään suuntaan.
      Mielenkiintoinen olotila!

      • Oolrait!


    • Kummaa_porukkaa

      Idioottitko täällä tuollaisia itsestäänselvyyksiä kyselevät?

      • Mitäs fiksut sit tääl lueskelee idioottien juttuja. Ps. mistä mistä helvetistä oisin voinu tietää tollasen.


    • kjlklkjlklk

      Vaimeneva värähtely, jonka nollapiste olisi maan keskipisteessä.

      • KonstaPylkkönen

        Ja mikkään sitä vaemantas jos kerta ilimanvastusta reiässä eikä muitakkaan mahollisia kitkahommia otettas huomijoon?


    • samajuttutaas

      Ei tippuisi. Siellä toisella puolella vaikuttaisi taas maan vetovoima.

    • V.Altaoja

      Jos laittaisi liukuvoidetta reikään, saattaisi vauhti kiihtyä niin silmittömäksi että ampuisi sieltä vastareiältä Venukseen asti?

      • uhyugtyfirturdt.jjjhh

        Liukuvoidetta käytetään siksi, että venukseen työnnetty kappale liikkuu sujuvasti edestakaisin ilman kitkaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      67
      1706
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1411
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1106
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      869
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      190
      758
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      95
      751
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe