Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mitäs nyt sitten?

Miksiminulla

Luin juuri äsken verikokeen tulokset Oma-kannasta. Verensokerin paastoarvo 7,2. Siis diabetes? Onko luku mahdottoman suuri? Voiko arvoa vielä parantaa omatoimisesti?
Minulla on ylipainoa 40kg, olen yrittänyt sitä useilla yrityksillä parin vuodewn ajan pudottaa mutta ei putoa mitenkään. Siksi alunperin varasinkin lääkärin aikaa.
Kärsin myös mahdottomasta stressistä työ ja raha-asioiden suhteen... luulin että painon putoamattomuus olisi siitä johtuvaa.
Onko stressillä ja verensokeriarvoilla mitään tekemistä keskenään?
Lääkäriaikakin on parin vk päästä mutta ajattelin jos täällä osaisi jo jotain kertoa, että helpottaisi hieman stressiä

9

155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Diabetes_uhkaa

      Stressi nostaa verensokeriarvoa, mutta suurin nostava vaikutus lienee suuri ylipainosi. Paastoarvon perusteella sinulla on alkava diebetes (kakkostyyppi), arvo ei ole vielä mahdottoman suuri (tuota tarkkaillaan varmaankin uudelleen). Todennäköisesti lääkäri määrää sinulle alkuun lievän pillerilääkityksen ja kehottaa vakavasti painon alentamiseen. Nämä todennäköisesti auttavatkin jos vaan saat pudotettua painoasi. Ei kannata lähteä millekään erikoisdieetille (Veijo varmaan tyrkyttää sitä kohta sinulle). Näillä dieeteillä voi saada painoa pudotettua nopeastikin, mutta sitä pitää noudattaa tiukasti loppuelämä ettei paino kerry takaisin. Varmimmin painon saa pysyväsi alemmaksi muuttamalla ruokailutapoja ja lisäämällä liikuntaa. Kohtuullinen hiilihydraattien vähentäminen, jos olet syönyt niitä runsaasti ja ennen kaikkea syö vähemmän kuin mitä kulutat. Pelkkä liikunnan lisääminen ei ole kovin tehokas vaihtoehto, ruoka-annosten pienentäminen tehoaa paremmin. Kohta huomaat ettet kaipaakaan niitä ensisiä isoja annoksia.

    • näin_ohjeistan

      7.2 ei ole mitenkään hälyyttävän korkea arvo. Sokeritautidiagnoosin voi asettaa, jos paastosokeri on vähintään kahdessa eri mittauksessa yli 7. Jatkossa olisi varmasti hyvä katsoa myös "pitkäsokeri" HbA1c ja mahdollisesti sokerirasituskoe.

      Lääkehoitoa ei tarvitse kiireellisesti aloittaa, mutta ei myöskään pidä turhan pitkään viivytellä ja vain seurata tilannetta, jos arvo ei lähde tippumaan. Ensisijaisesti ruokavaliohoitoa kannattaa yrittää ja saada painoa tippumaan. Stressi toki hankaloittaa tilannetta sekä laihdutuksen että sokerin nousun suhteen. Lääkäriltä kannattaa pyytää pääsyä diabeteshoitajalle ja mahdollisesti ravitsemusterapeutillekin. Myös muut riskitekijät, kuten verenpaine ja kolesterolit, on tärkeää selvittää ja tarvittaessa hoitaa.

    • Miksiminulla

      Pudotin muutama vuosi sitten painoa 20kg, säntillisesti ilman pikadieettejä kohden pysyvää painonpudotusta. Sitten iski laiskuus... olisin toki saanut pidettyä painon siinä, ja painoindeksikin oli enää vain 27, mutta sitten iski ongelmat työn ja rahansuhteen, ja sitä myöten stressi. Nyt siis lihonut nuo tuplaten takas. Jo vuosi sitten yritin painoa pudottaa samoin keinoin kuin aiemmin, mutta paino ei vain tippunut kiloakaan. Tänä helmikuussa koitin samaa, mutta ei... ja nyt taas muutaman viikon niin ei...

      Kiitoksia kommenteista jo, ja lohduttavaa kuulla ettei tämä ole vielä hälyttävää. Jos nyt vaan jotenkin saisi tämän oravanpyörän poikki. Ei ole rahaa-on pakko tehdä hulluna töitä (aiheuttaa epäsäännöllistä syömistä eikä jaksa liikkua enää arkena niin paljon)-tulee stressi-tulee sairauksia ja kun tulee sairauksia ei voi enää tehdä niinkään paljon töitä joka taas heikentää rahatilannetta. Isot velat kun painaa päälle

      • Stressikierre_pahasta

        Eilen tuli televisiossa tanskalainen dokumentti jossa kerrottiin tutkimuksissa todetun että terveellä laihduttajalla kuolemanriski nousee. Tasainen, vaikka ylipainokin on terveellisempää kuin jojolaihdutus.
        Diabeetikko on tietenkin vähän eri tilanteessa, mutta laihdutusstressi sekin kohottaa verensokereita.


    • RAL

      Minulla oli noissa lukemissa. Oli stressiä ja flunssaa. Jätin turhimmat hiilihydraatit mutta en mitenkään tiukalla VHH:lla ollut. En ole ylipainoinen. Mitattiin puolen vuoden päästä uudelleen. Oli nyt 6,1. Sukurasitus on olemassa. Ehkäpä ei vielä diabetestä?

    • Alkuperäisenviestinkir

      Ostin tänään tarjouksesta ohimennen Figurel CLA 80 kromi kapseleita purkin. Auttavatkohan nuo? En ole koskaan uskonut "purkkilaihdutukseen" edes liikunnan lisänä.. mutta tuo kromijuttu kiinnostaa. Onkohan kromin syömisestä apua tilanteessani? Purkissa väitetään vaikuttavan alentavasti sokereihin. Olisikohan pitänyt ostaa pelkkää kromia? Vai onko tuosta nyt apua sitten ollenkaan... mitä ootte mieltä?

    • RAL
      • Miksiminulla

        Ymmärrän että kaiken A ja O on järkevä ruokavalio ja sopivasti liikuntaa, mutta olenko väärässä, että kromi vie makean halua pois?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2464
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2163
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1576
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1545
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1498
    8. 54
      1360
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe