Nyt kun on jo - tosin kovin pikkusen vain - kokemusta/tuntumaa sähköavusteisen pyörän toiminnoista/käyttäytymisestä, niin sitä mieli harhailee heti 'aidan toisella puolen' parempaa vilkuillen ja haikaillen.
Siksi täällä kyselen.
Nyt on silmääni tarttunut vääntömomentti, jonka vain jotkut kertovat spekseissään. Bosch jopa mainostaen vuosittain nostaneensa vääntömomenttiaan ...olisko 40 Nm:stä ensin 50:een sittemmin 60:een ja nyt jo 70 vai 75:een.
Schimano ilmoittaa arvokseen 50 Nm.
Etunapaisista en ko arvoa löytänyt, kuin Batavus pyörästä, vai mikä lienikään, ilmoitti arvoksi 22 Nm.
Onko noi ymmärrettävissä suoraviivaisesti kykynä/tehona esim mäen nousukyvyssä?
Eli pääseekö Boschilla 'kolme kertaa' kevyemmin eli kolmasosa-'reisiväännöllä' mäen ylös?
Vääntömomentin merkitys/vaikutus?
40
10002
Vastaukset
- mielestäni
kyllä se juuri mm sitä mäennousukykyä tarkoittaa. vaikuttaa myös kiihtyvyyteen ja paremmalla väännöllä avustaa paremmin isompaa painoa liikkeelle. se vaikuttaa myös ruopimisherkkyyteen mikä kannattaa etuvetoisissa ainakin talvella huomioida.
- Anttiiiiiii
Toi arvohan on se suurin vääntävän voiman arvo mitä se moottori voi tuottaa. Moottorin antama tehohan on verrannollinen vääntömomentin ja kierrostaajuuden tuloon. Jos yhdessä moottorissa on suurempi maksimimomentti niin se pystyy antamaan ton 300W pienemmillä kierroksilla kuin se toinen moottori. Jos sinulla on kaksi eri moottoria joista kumpikin antaa ulos 300w, niin tarpeeksi isolla kadenssilla kumpikin avustaa tasan 300w eli auttaa tasan yhtä paljon nousemaan ylämäkeä. Ison momentin etu on siis lähtönopeudessa, kun se pystyy antamaan isommat watit kun polkimet ei vielä pyöri. Jos osaa käyttää vaihteita oikein niin toi lähtönopeus onkin ainut etu.
- Soffalta_satulaan
Eli jos/kun ylämäessä nopeus monilla pienenee, niin tuo isompivääntöinen moottori siis avustaa enemmän pienentyneellä polkimien tai myös pyörän nopeudella...? Ja mäen pääsee paremmin ylös asti...?
Jymmärsinkö oikein? Tuntuis ainakin loogiselta. Täytyyhän sen paremman momentin jossain 'näkyäkin'... vai mitä
- Anttiiiiii
Pyörän nopeus on täysin merkityksetöntä, ainoastaan se kuinka lujaa polkimet pyörii (ketju kireänä tietenkin). Jos polkimet pyörii tarpeeksi lujaa, eli vaihde on tarpeeksi pieni niin toi moottorin maksimimomentti ei ole merkityksellinen ihan sama kuinka jyrkkään ylämäkeen ajat.
- Anttiiiiiiii
Sanotaan esimerkiksi, että moottorin maksimiteho on 300w. Oletetaan myös, että teho on yhtä kuin momentti x kierrostaajuus. Jos moottorin maksimimomentti on 100Nm niin pitäää kampia pyörittää vähintään kolme kierrosta sekunnissa maksimitehoon, koska 100 x 3 = 300. Jos taas Maksimimomentti on 300Nm, niin moottori pystyy antamaan maksimitehot vaikka kampi pyörisi vain yhden kierroksen sekunnissa. 1x300=300. Toisaalta jos kampi pyörii yli ton 3 kierrosta sekunnissa, niin se on aivan sama onko maksimi momentti 100 vai 300. Se moottori ei voi antaa ulos enempää kuin 300W.
- Soffalta_satulaan
Jes kiitos! Tämä selvensi jutun mullekin. Kyllä 'rautalangan vääntö' auttaa perillemenossa ...eli tulossa :) Kiitos!
- Anonyymi
Puutaheinää
- Soffalta_satulaan
Tietämättömälläkin ajatus kulkee ja tuo tietty lisäkysymyksiä muassaan... Olkoonkin sitten kuinkas typeriä tahansa.
'Mutku' kerroit, että pyörän nopeus ei ole se ratkaiseva tekijä, vaan poljinnopeus ...ainakin keskimoottorisissa ratkaisuissa. Sitten esimerkissäsi mainitsit, ett kampia kun pyörittää kolme kierrosta sekunnissa, niin saa maximi tehon irti moottorista 100 Nm:n väännöllä... Aikas tihuaa polkemista siis vaatii. En minä ainaska ehdi, vaikka ois pyörä irti maasta... No sehän oli toki vain esimerkki ja laskutoimitusta helpottavat luvut, juu.
No tehokkaammalla 300 Nm:n väännöllä selviäis kirjoittamasi mukaan kierros per sekunti polkemisella. ...no tuskin kauhian montaa sekuntia, saati kilometriä tollakaan nopeudella pyöräillä jaksan.
Ja kun vielä vielä nuo todelliset Nm:t huomioidaan, niin kerrotuilla 22 Nm:n 250 W napamoottorista ei tuon perusteella kauhian paljon apua oo, vaikka sen avun kyllä tasaisella ja loivassa mäessä toki tunteekin. Mutt isommassa mäessä kyll melkoisia reisivoimia ko moottori avukseen kaipaa ylös päästäkseen... Varsinkin kun huomataan, ett napamoottorissa se pyörimisnopeus taidetaankin (?) mitata sen pyörän pyörimisnopeudesta, jolloin on samantekevää avusteen määrän suhteen, miten tiuhaan polkimia pyörittää... Eli vaihdetta pinentämällä ei lisäavustetta tuu, toisin kuin keskiömoottorilla, jossa polkimien pyörintänopeus lisääntyy pienemmällä vaihteella. Ja avustus siis säilyy tai lisääntyykin...kö (?) - Anttiiiiiii
Kaavat mitä näytin edellä eivät ole toimivia yhtälöitä jos halutaan oikeasti laskea tehoja. Niiden tarkoitus oli vain demonstroida yksinkertaisilla luvuilla tehon, vääntövoiman ja kierrostaajuuden suhdetta. Kuten aikaisemmissa viesteissäni totesin, teho ei ole yhtäsuuri, vaan verrannollinen kierrostaajuuden ja vääntömomentin tuloon. Jos tuosta halutaan oikea yhtälö niin verrannollisuus kerroin on 2(pii), eli teho = 2(pii) x kierrostaajuus x vääntömomentti.
Jos moottori avustaa takanavasta niin silloin polkimien pyörimisellä ei ole merkitystä. Ainoastaan sen osan kierrostaajuudella on merkitystä, jota se moottori vääntää. Tarkoitukseni on sanoa, että pieni vääntömomentti ei automaattisesti tarkoita pienempää avustusta. Jos moottorista tulee 300wattia ulos niin se on aivan sama millä väännöllä se sieltä tulee. Pyörässä on vaihteet, koska jos minä haluan jaloistani 300wattia ulos niin voin tehdä sen runttaamalla polkimia isolla vaihteella 300Nm väännöllä siten, että poljin pyörii yhden kierroksen seitsemässä sekunnissa. Tai voin vaihtoehtoisesti hennosti painaa polkimia pienellä vaihteella 30Nm väännöllä, jolloin joudun vispaamaan polkimia 1,6 kierrosta sekunnissa. Toki 30Nm vaatii noin 17 kilon painoa polkimille, joten kovin hentoa painamista se ei ole.
Tilanteessa, jossa moottori avustaa vääntämällä suoraan takakiekkoa, pyörän nopeus on ratkaiseva. Esimerkiksi nopeudessa 10km/h takarengas pyörii noin 1,3 kierrosta sekunnissa. Mikä tarkoittaa, että jos moottori vääntää tätä rengasta 22Nm voimalla, tuottaa se tehoa 22 x 2 x (pii) x 1,3 = 180 wattia. 22Nm maksimiväännöllä 250w maksimitehoon vaadittaisiin, että rengas pyörisi 1,8 kierrosta sekunnissa. Tämä vastaa noi 14km/h.
En tiedä mitä se moottori siellä takakiekossa pyörittää mutta esimerkiksi napavaihteisessa pyörässä vääntävä voima takarattaasta ei väännä suoraan kiekkoa vaan välitys muuttuu navan sisällä siihen itse rengasta pyörittävään rattaaseen. Eli jos kyseessä on napavaihteinen pyörä niin se välityksen muutos tapahtuu navassa ja sieltäkin avustava moottori hyötyisi tästä välityksen muutoksesta. Tuntuisi typerältä, että moottori avustaa paikassa, jossa sen välityssuhdetta ei voi muuttaa. Vähän sama kuin tehtäisiin auto ilman vaihteita.
Kysymyksesi eivät ole typeriä, minä tein aikapaljon oletuksia siitä mitä ne sähköpyörän moottorit siellä vääntää. Puheittesi perusteella kuulostaa siltä, että moottori tosiaan sakkaa kun ei pienen maksimivääntönsä takia pysty antamaan isoja tehoja kun kierrokset tippuu. Ja jos moottorin vääntö ei välity minkään vaihteiston lävitse, niin silloin pyörän nopeus on se ratkaiseva tekijä.- Soffalta_satulaan
Jeps tähän tulokseen minäkin ajatuksissani olin tullut. Mutta halusin varmistaa aatokseni asiasta perillä olevilta. Minä kun pyörien sähköavusta syvällisemmin tiedä, muttku reisissäni tunnen ja 'ynnälaskun' osaan... ;) Kiitos sinulle vaivannäöstä, opastamisesta ja 'rautalangan väännöstä'!
Toivottavasti tästä saivat ajattelemista muutkin sähköavusteisen pyörän hankinnasta kiinnostuneet. Minä ainakin tiedän virheeni valittuani etunapamoottorilla varustetun liki halpispyörän rajallisen budjettini vuoksi. Paremmasta kun joutuu maksamaan enemmän.
Eli lisää kaurapuuroa ...vai pitäiskö velliin siirtyä... ;) - Soffalta_satulaan
...siis periaatteessa noin ynnännyt. Lukuarvoista en sen kummemmin ollut perillä. Mutt nyt nekin arvot selkiytyivät ...ainakin periaatteessa...
- Soffalta_satulaan
...Eli tasaisille maille pitkillekin matkoille halpis-etunapapyörilläkin jaksaa kevyesti... Mutt josko mäkiä osuu reiteille, niin ylös 'kiivetessä' napamoottorin voima hupenee vauhdin vähetessä... Eikä se saa lisää puhtia edes pienemmälle vaihteelle siirtyessä, toisin kuin keskiössä oleva moottori saa ...ja jaksaa mäen päälle asti...
No onhan sitä tietty eri kokoisia mäkiäkin, niin kuin erivoimaisia reisiäkin. Vahvemmilla reisillä voi paremmin avittaa heikompaa napamoottoriakin... ;) - Soffalta_satulaan
Niin ja taitaahan ne vahvemmat moottoritkin jo olla ihka laillisia, kohan katkaisevat avustamisen samaisessa 25 km/h nopeudessa, niin kos ennenkin...
- ynh
laillisia ne oli ennenkin pienitehoisina mopoina.
- Soffalta_satulaan
Niin kait, mutt tässä ketjussa kirjoitellaan sähköavusteisista polkupyöristä.
- ynh
sähköavusteinen polkupyörä se pienitehoiseksi mopoksi rekisteröitynäkin oli. eikä ollut laiton kuten virheellisti aina hoetaan.
eihän pakettiautoksi rekisteröity henkilöautokaan ole pakettiauto kuin paperilla.
- Soffalta_satulaan
vaikka onkin tullut selväksi, ett moottorin teho on se, mikä 'vie mäen päälle' ...jos sitä vaan on riittävästi, eikä vääntö, juu.
Mutt onko väännöllä mitään merkitystä moottoreita vertailtaessa?
Vai onko se pelkästään mainoststojen keksimä myyntikikka?
(Bosch 75 Nm vs Shimano Steps 50 Nm)
Tosin kehuvat myös Boschista irtovan 600 W tehoakin... vaikka nimellinen max onkin 250 W.
Auton moottoreissahan on. Paremmin vääntävä vetää paremmin laajemmalla kierrosnopeusalueella, kuin heikommin vääntävä.- kiinnostunutkin
Eli samalla periaatteella mennään kuin autonkin tehoissa jossa vaihdetaan pienemmälle jotta saadaan tehoa vetäville pyörille.sähkömoottori kuitenkin lisää vääntöä kierrosten tippuessa mutta ei niin paljoa etteikö teho kuitenkin vähenisi.
- Optinen_harhako
Varoitus WARNING!
Silmään tartttunut vääntömomenti voi aiheutta pahaa karsastusta tai ruuvata silmän kokonaan irti pää nupistasi. - 250w40Nm
http://www.electrobike.fi/muunnossarjat/bionx-p-250-dl-asennussarja.html
Siis onko kaikissa 250w moottoreissa 40Nm ?
Eikö ton 40Nm pitäisi jo olla 300w, tai 350w ?- Soffalta_satulaan
Ei kaikissa. Etunapaisten vääntömomentteista juurikaan tietoa mainita, ilmeisen heikosta arvosta johtuen. Jonkun vääntömomentti oli kuitenkin 22 Nm. Kun uusimpien Boschin ja Shimanonkin kaikkei uusimman keskimoottorin vääntömomentiksi mainitaan 70 Nm...
Siksi sen merkitystä aloinkin kysellä yhdessä ketjussa.
Kommenttien mukaan mäen nousukykyyn vaikuttaa kuitenkin vain teho. Em moottoreiden sanotaan tuottavan jopa 600 W tehoa piukan paikan tullen.
Tiedä sitten häntä, se kun lukee mainostekstissä ja keskustelupalstoilla...
- rrrrrrs
"Kommenttien mukaan mäen nousukykyyn vaikuttaa kuitenkin vain teho."
Moottorin teho, ei vääntömomentin?- Soffalta_satulaan
Just niin. Niinhän kirjoitin, että sen ison (?) 70 Nm vääntömomentin saavuttamiseksi pitää tehon olla jopa 600W:n luokkaa, juu. Ja sitä se Boschissa onkin hetkellisesti, kun oikein polkimista vääntää...
Eli reilusti yli virallisen 250W:n
Juu ja niinhän on todettu ja todistettu, että tuo teho on se mikä pyörän ja pyöräilijän mäen päälle vie, juu...u.
Mutt ei tuo vääntömomenttikaan mikään turha ole. Pienemmissä mäissä kun ei tarvi alvariinsa olla tehonamistaa tai vaihetta ruuvaamassa. Ihan niinkuin autoissakaan. Niinkuin täällä joku viisas myönsi, ett sama juttu pyörien ja autojen vääntömomenteissa.
Dieseli vääntää vähemmillä vaihtamisilla kuin kierrosherkkä urheiluauto, joka kaipaa 'kepittämistä' alvariinsa - rrrrrrrs
"70 Nm vääntömomentin saavuttamiseksi pitää tehon olla jopa 600W:n luokkaa"
Miksi sitten Haibike sähköpyörän spekseissä lukee vain 250w, vaikka siinnä on jopa 80Nm? - kiinnostunutkin
rrrrrrrs kirjoitti:
"70 Nm vääntömomentin saavuttamiseksi pitää tehon olla jopa 600W:n luokkaa"
Miksi sitten Haibike sähköpyörän spekseissä lukee vain 250w, vaikka siinnä on jopa 80Nm?Minun mielestäni ei tarvi olla,jos se vääntää sen vasta hyvin alhaisella kierroksella.Eikös se teho tule vääntö ×kierros nopeus.Jos vääntö pysyy samana ja toinen tekee yhden sijasta kaksi kierrosta on teho kaksi kertaa enemmän.Esim toisessa autossa on 4000rm/min ja toisessa 2000rm/min niin teho on sama jos 4000rm koneessa on puolet pienempi vääntö.Kait se niin menee sähkömoottorissakin
- Soffalta_satulaan
Näistä viimeisimmistä kommenteistakin voi päätellä, ett teho ja vääntömomentti jotenkin ovat suhteessa keskenään, niin kuin oon minäkin alkanut epäilemään. Ja se 250 W:n max-teho ylitetään ilmeisen laillisissa kokoonpanoissakin. Muuten tuollaisia 60 ja 70 Nm momentteja tuskin voi 250 W:n moottoreista irrota.
Tuo siis tunnetuissa keskimoottoreissa.
Siksikin ne vaikuttavat selkeesti avustavammilta kuin vertailemani etunapamoottorinen pyöräni, reisituntumakokemuksellani...
Etunapamoottoreista olen vain Hollantilaisesta Batavus-pyörän moottorista löytänyt ilmoitetun väännön, 22 Nm.
Muut eivät vääntöään ilmoita julkisesti, joten onko mahdollista, että niissä muissa on jopa heikompi vääntömomentti ja sen muassa heikompi teho, kuin Batavuksessa? vaikka nimellistehoksi kaikki ilmoittavat saman 250W...
Ainakin muutamat ovat jukituoneet kokemansa, jonka mukaan tuntevat joidenkin etunapamoottoreiden vetävän paremmin, kuin jotkut muut.- Soffalta_satulaan
Ps. Ainakin mun pyöräni lähti maahantuojalleen tarkistettavaksi
- Soffalta_satulaan
Vai onko joidenkin 250W tehokkaampi kuin muiden 250W?
- Soffalta_satulaan
Nostin tän vanhan ketjun ylös, jotta ei tars kysellä tai alkaa uudelleen vääntämään vääntömomentin vaikutusta mäen nouskyvyssä...
Kyllä uskon kerrottuun, että moottorin teho vielä polkijan mäen päälle, mutt on silti joteski ihmettelyä(ni) aiheuttavaa, ett nuo moottorin valmistajat silti kovasti tuovat esiin vääntömomenttinsa nostamisensa uusiin lukemiin. Nyt Shimano Steps:kin vääntää jo 70 Nm:n voimalla... ja joku jopa 80 Nm... Miksi sitä nyt painotetaan? Onko se vaan mainososaston keksimää tyhjänpäiväisyyttä? Eli onko tolla vääntömomentilla käytännössä paljonkaan väliä...?
https://www.electricbikesales.co.uk/index.php?route=pavblog/blog&id=38 - Soffalta_satulaan
Ps. Eli onks ne niin, ett ens kesänä uusimmilla keskimotoreiila pääsee pikkusen isomman mäen päälle vaihtamatta kuin mennäkesän motorilla? Vaikka sitt isoimmissa mäissä tarviikin 'iskeä pientä pykälää silmään'... ;)
- Soffalta_satulaan
Tarkennus edelliseen: siis pääseekö paremmalla väännöllä mäet ylös vähemmällä vaihtamisella, tms...?
Eli hiukka lisää, kun en pätkääkään tunne sähkötekniikkaa, mutt lukea osaan. Eli onko väännön nostamisessa kyse oikeastaan esim hyötysuhteen parantamisesta...? Eli esim 250 W moottorin ulos antama teho, joka ei tietty (?) oo tuo samainen ottoteho (?), paranee ja sitä nimitetäänkin nyt väännön paranemiseksi? ...kun ei iletä (kehdata) kertoa siitä 250 W:n moottorista saatavankaan ulos kuin joku osa, esim 150 W ja nyt sitt paremmalla hyötysuhteella hiukka enempi osa, esim 170 W:a... jolloin moottori 'vääntää' tehokkaammin...
Nauraa saa vapaasti mun arvailulleni! Mut mä vaan yritän tehdä tuota vääntömomentin merkitystä itelleni ymmärrettäväksi, kun muut ovat joko ohittaneet tai kokonaan vaienneet sen merkityksestä.
Joku hitsin merkityshän sillä täytyy olla. - Soffalta_satulaan
Toisaaltahan on kerrottu näilläkin palstoilla, että joku 70 Nm:n vääntömomentti edellyttää paljon isompaa tehoa, kuin ilmoitetut lainmukainen 250 W:a. Mistä ne moottorit 'pieraisevat' tarvittavat (?) tuplatehot...?
- Soffalta_satulaan
Ja jumankaut! Tällaista asiaakin mun on pitänyt jo vuosi ihmetellä! Pirhonen! Anteeksi, en halunnut ketään mahd tuon nimistä osoitella ;)
Mutt vihdoin sentään keksin soittaa ja häiritä Shimanon suomalaista edustajaa ihmettelylläni. Ja sieltähän selvitys tuli heti! Ystävällinen ääni kertoi, että 'juu, 250W nimellisteho voidaan hetkellisesti tuplata momentintunnistimen (poljinvoiman tunnistin) avulla. Huh, huh! Helpotti! ja rauhoitti tuo selkeästi, ilman tekniikan koukeroita kerrottu.
Ps. Ja nyt kun oikein muistilokeroita 'ravistaa', niin ihan kuin joku ois aikaisemminkin näin maininnut, kun etunapaisen ja keskimoottorin eroja julkitoin oman hyvin lyhyen kokemukseni mukaisesti, ett momentintunnistus se tuossa mäen nousussa avun tuo... Hän ei vain tainnut mainita, että se pystyy tuplaamaan moottorin ulosantaman tehon.
Toivottavasti tästä pitkästä pähkäilystä ois apua jollekin muullekin ihmettelijälle - Soffalta_satulaan
...mutt mistähän se momentintunnistin järkkää sen lisätehon moottoriin...?
- Soffalta_satulaan
Tähän vääntömomentin merkitys-aiheeseen tutustuakseen kantsii lukea vaikka Tekniikan Maailman, 19/2016, numrossa oleva, tosin maastopyörien, vertailujuttu. Siinä lopussa kun mainitaan sähkömoottorin tärkeimmäksi ominaisuudeksi juuri vääntömomentti... mikä vaihtelee vertailluilla merkeillä tietty, ainakin 60 ja 80 Nm välillä.
No sillä ei välttämättä ole samanlaista merkitystä esim citypyörissä, mutt pirhana, kyll niilläkin pitää ylös mäkee päästä... - maantielt
raskasta luettavaa tällainen markkinointi ... Lopeta jo ja laskeudu takaisin sohvalle.
Suurimmalle osalle napamoottori on paras ratkaisu sekä hintansa, että yksinkertaisen ja varman rakenteensa puolesta. Napamoottorissa on myös paras hyötysuhde, joten akku kestää pitempään. Ainakin minulle on tärkeämpää hyvä akunkesto kuin hetkellisesti suuri vääntömomentti.- Soffalta_satulaan
Mieluummin haluaisin ymmärtää tuon vääntömomentin vaikutuksen, niin kuin oon koko ajan kysellyt.
En minä mitään markkinoi, en. Olen ihan muulta alalta 'kotoisin'
Mutta jos sinä olet tyytyväinen napamoottoriisi, niin hyvä niin. Nauti siitä. Minä en ole tyytyväinen omaan napamoottoriseen, kun tiedän keskimoottoristen olevan parempia ja voimakkaampia täällä mäkisessä pikkukaupungin reiteilläkin.
Kantsis sinunkin ehkä käydä lukaisemassa ko juttu vaikka kirjastossa tai kaupan lehtihyllyssä. Tosin tieto voi lisätä tuskaasi... mutt ota riski ;) - SähkölläPitkälle
Hyötysuhde tosiaan on sähkökulkuneuvojen tärkeimpiä ominaisuuksia ja se usein jää silti toissijaiseksi arvoksi. Jos halutaan maksimaalinen teho, niin toistaiseksi kannattaa valita polttomoottorilla varustettu ajoneuvo.
- 25cc-mies
SähkölläPitkälle kirjoitti:
Hyötysuhde tosiaan on sähkökulkuneuvojen tärkeimpiä ominaisuuksia ja se usein jää silti toissijaiseksi arvoksi. Jos halutaan maksimaalinen teho, niin toistaiseksi kannattaa valita polttomoottorilla varustettu ajoneuvo.
En o samaa mieltä.. mulla on ollu polttomoottori ja sähkömoottori polkupyörässä.. sähkömoottori vääntää paremmin pienillä nopeuksilla..
- niinppä
Sähköpyörät on naurettavia ajoneuvoja. Kuntolua muka. Kehitys on kehittynyt ihan viime vuosina niin että nyt saa tuhannen watin suoravetomoottoreita etunapaan. Niissä on voimaa ja vääntöä niin paljon että voi ajella kaasuvipua kääntämällä polkemisen unohtaen tykkänään.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1262073
Terveystalon lääkärit ylilaskuttaneet
Tämän pörriäiset osaavat, laskuttamisen. Terveystalo myöntää asian. https://www.hs.fi/suomi/art-2000011134269.html "K1301543En kai koskaan saa sinua
Koska et usko että riitäisit minulle. Olet aina pitänyt itseäsi liian risana ja heikkona. Katkot korkeutesi, ja poraat k941408- 631244
Saran ökytyyli käänsi katseita.
On nyt kyllä Sara kasvoistaan, kuvan perusteella todellakin pyöristynyt ainakin kuvan perusteella.1401181The Summit Suomi: Maxie avaa hyytävästä tilanteesta kuvauksissa: "Veri roiskui ja tajusi, että..."
Oletko seurannut The Summit Suomea? Tykkäätkö vai et tai mitä mieltä ylipäätään olet sarjasta? Moni katsoja on kaikonnut121111Työttömille lusmuille luvassa lisää keppiä
Hallitus aikoo kiristää velvoitteiden laiminlyönnistä seuraavia työttömyysturvan karensseja ensi vuodesta alkaen. Hall223932- 155895
Tiedän kaiken sinusta ja kaikesta
Tiedän miten kärsit. Tiedän millanen oikeesti oot. Tiedän miksi valehtelit, tiedän miksi satutit mua. Tiedän mitä tapaht57813Miksi ihmeessä?
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek20779