Ulkolamppujen ja valokatkaisijan kytkentä

qizimo

No niin taas sähkö asioista "tietämätön", kyselisi neuvoa. Enkä kaipaa pään aukojien neuvoja, vaan oikeasti asiallisia kommentteja, kiitos.

Eli siis tarkoituksena minulla on asentaa kaksi uutta ulkovaloa seinälle ja niille katkasija kuistille.

No uudet kaapelit sain vedettyä ja niihin sähkönkin tulemaan, mutta kun kytkin valokatkaisijan ja napsautin katkisijaa sammutamaan virran, niin paloi sulake. Eli jotain on siis väärin.

Yritän vielä selventää asiaa. Eli talo on 70-luvun alun talo ja johtojen värit ei luonnollisesti ole tätä päivää. Välikatossa oli jakorasia, josta otettu virta vanhalle lampulle. Tätä jakorasiaa hyödyntäen ajattelin toteuttaa tämän projektin. Jako rasiaan tulee siis musta, harmaa ja punainen johto. Minulla on sellainen fluken "piippari", jolla testasin mihin tulee virtaa. Punaiseen ja mustaan tulee virta, harmaaseen ei. Vanhan lamppun johdot oli yhdistetty rasiassa wagolla, musta ja ruskea, kevi, sininen ja harmaa. Punaista ei oltu kytketty.

Siitä vanhasta rasiasta vedin uuden kaapelin(musta-ruskea ja sininen-harmaa yhdistettynä), uudelle jakorasialle, jossa tein wagolla liitokset, josta lähti uusi kaapeli seinää pitkin alas, johon uusi lamppu tulisi. Siitä äsken mainitsemastani uudesta rasiasta lähti uusi kaapeli toiselle uudelle rasialle ja sieltä taas uusi kaapeli seinää pitkin alas, johon toinen uusi lamppu tulisi.

Lamppuja en siis seinään vielä asentanut ja kytkenyt, vaan koitin että niihin tulee virta.

Niin ja se kaapeli lähti sielä ensimmäiseltä uudelta rasialta kuistille, johon oli katkaisija tarjoitus asentaa. Mietin vain sitä, että taisin kytkeä sen katkaisijan johdot väärään paikkaan, kun sulake paloi. Eli pitääkö se katkaisija olla kytkettynä sinne vanhaan rasiaan?

Toivottavasti, ymmärrätte tästä jotain ja jaksoitte lukea koko tarinan, siitä tuli hiukan pitkä.

23

2546

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • erkkiman

      Tuli pitkä ja sekava. Soita sähkömies paikalle, ne on nimittäin raudanlujia ammattilaisia ja asiantuntijoita isolla A:lla. Tietävät miten pitää johdot vetää ja kytkeä. Ja halapojakin miehiä vielä ovat, joten miksi miettiä itse jos voit teettää halvalla jollakin muulla.

      • qizimo

        En haluaisi tälläsen pikkujutun takia sähkömiehelle maksaa, eivätkä tosiaan ole halpoja, kokemusta on!

        Tiedän, että valot saisin toimimaan, mutta tuo katkasijan kytkentä ei onnistunut niin kuin ajattelin.


      • zähkäri
        qizimo kirjoitti:

        En haluaisi tälläsen pikkujutun takia sähkömiehelle maksaa, eivätkä tosiaan ole halpoja, kokemusta on!

        Tiedän, että valot saisin toimimaan, mutta tuo katkasijan kytkentä ei onnistunut niin kuin ajattelin.

        Et vielä kertonut sitä tärkeintä asiaa, että miten kytkit ne eriväriset johdot kussakin rasiassa ja siinä katkaisijassa. Kytkennöissä piilee syy ettei valot toimi.


      • qizimo

        Eli kytkin vanhassa rasiassa sinisen harmaaseen ja ruskean mustaan. Punaista ja keviä en kytkenyt. Punaista ei siis oltu aikaisemminkaan kytketty. Muuten uusissa rasiossa liitin värit samoihin väreihin.

        Katkaisijassa ruskea L ja sininen nuoleen, keviä en kytkenyt, kun en nähnyt oikeaa paikkaa sille.

        Tietääkseni valot toimii, koska kaapeleihin tuli jännite "piipparin" mukaan. Vaikka, en lamppuja niihin vielä kytkenytkään, kun katkaisija ei toiminut oikein.

        Olenko tehnyt jotain väärin?


      • näinsekäy
        qizimo kirjoitti:

        Eli kytkin vanhassa rasiassa sinisen harmaaseen ja ruskean mustaan. Punaista ja keviä en kytkenyt. Punaista ei siis oltu aikaisemminkaan kytketty. Muuten uusissa rasiossa liitin värit samoihin väreihin.

        Katkaisijassa ruskea L ja sininen nuoleen, keviä en kytkenyt, kun en nähnyt oikeaa paikkaa sille.

        Tietääkseni valot toimii, koska kaapeleihin tuli jännite "piipparin" mukaan. Vaikka, en lamppuja niihin vielä kytkenytkään, kun katkaisija ei toiminut oikein.

        Olenko tehnyt jotain väärin?

        No niin, eli vanhassa rasiassa yhdistä kevi harmaan ja sinisen kanssa. Kytkimessä sen voi laittaa X paikkaan.

        Kytkimeltä tuleva sininen täytyy erottaa muista sinisistä, teipata mustaksi ja kytkeä siihen ne lamppuihin lähtevät ruskeat jotka pitää nyt erottaa siitä vanhalta rasialta tulevasta ruskeasta.

        Eli muutat kytkennät niin että vanhalta rasialta tuleva ruskea menee vain kytkimelle, ja kytkimeltä tuleva sininen menee vain lamppuihin lähteviin ruskeisiin. Ja lampuilta tulevat siniset pidät kytkettynä vanhalle rasialle menevään siniseen.

        Ja nyt jos sulake paloi "sammutettaessa valot" eli kun käänsit kytkimen ala-asentoon niin se on väärinpäin. Jos siinä on kaksi nuoliliitintä niin siirrät sinisen toiseen niistä, jos ei niin pitäisi kääntää koko kytkin.


      • zähkäri

        Eli olet tehnyt legendaarisen sulakkeenpolttokytkennän :) noh yritä korjata annettujen ohjeiden mkaisesti.


    • päänaukoja

      Yhtä pitkä ja sekava kuin edellinenkin selostus. Jotkut sinnikäät joilla ei ollut muuta tekemistä jaksoivat edellisestäkin selostuksesta selvittää mitä haetaan, ehkäpä samat jaksavat tästäkin.

    • dfghjk.lkjhgf

      Jos punaisessa johtimessa on jännite, niin sitten kytkentä on aivan oikein suoritettu anopin tappamista ja tuvan polttamista silmälläpitäen.

    • näinsekäy

      "Välikatossa oli jakorasia, josta otettu virta vanhalle lampulle. Tätä jakorasiaa hyödyntäen ajattelin toteuttaa tämän projektin. Jako rasiaan tulee siis musta, harmaa ja punainen johto. Minulla on sellainen fluken "piippari", jolla testasin mihin tulee virtaa. Punaiseen ja mustaan tulee virta, harmaaseen ei. Vanhan lamppun johdot oli yhdistetty rasiassa wagolla, musta ja ruskea, kevi, sininen ja harmaa. Punaista ei oltu kytketty.

      Vanha musta = vaihe
      Vanha harmaa = nolla (PEN)
      Punainen = suojamaadoitus/vaihe, jos tässä jännite niin ei ainakaan suojamaadoitus.

      Tuleeko tähän nyt siis jatkuva vaihe eli onko siinä vanhassa lampussa itsessään kytkin vai onko jossain muualla kytkin joka ohjaa vanhaa lamppua? Jos musta on ohjattu vaihe niin punainen voisi olla jatkuva vaihe. Tarvittaessa jatkuva vaihe täytyy kytkeä edelliseltä rasialta jos sitä ei ole.

      "Siitä vanhasta rasiasta vedin uuden kaapelin(musta-ruskea ja sininen-harmaa yhdistettynä), uudelle jakorasialle, jossa tein wagolla liitokset, josta lähti uusi kaapeli seinää pitkin alas, johon uusi lamppu tulisi. Siitä äsken mainitsemastani uudesta rasiasta lähti uusi kaapeli toiselle uudelle rasialle ja sieltä taas uusi kaapeli seinää pitkin alas, johon toinen uusi lamppu tulisi."

      Jos uudessa kaapelissa on kevi niin yhdistä se myös sinisen ja harmaan kanssa samaan liittimeen ellei sitä tarvita muuhun käyttöön (periaatteessahan sitä ei saisi kytkeä muualle mutta...)

      "Niin ja se kaapeli lähti sielä ensimmäiseltä uudelta rasialta kuistille, johon oli katkaisija tarjoitus asentaa. Mietin vain sitä, että taisin kytkeä sen katkaisijan johdot väärään paikkaan, kun sulake paloi. Eli pitääkö se katkaisija olla kytkettynä sinne vanhaan rasiaan?"

      Eli ensimmäiseen uuteen rasiaan tulee kaapeli vanhalta rasialta, kytkimeltä ja lisäksi siitä menee kaapeli uudelle lampulle sekä toiselle uudelle rasialle josta jatkaa toiselle uudelle lampulle? Ja haluat ohjata yhdellä katkaisijalla molempia lamppuja?

      Silloin ensimmäisessä uudessa rasiassa kytket vanhalta rasialta tulevan ruskean kytkimelle lähtevään ruskeaan, kytkimellä tämän ruskean kytket L liittimeen, kytkimellä sinisen teippaat mustaksi ja kytket sen kytkimen nuolella varustettuun liittimeen.

      Sitten taas siellä ensimmäisessä uudessa rasiassa teippaat kytkimeltä tulevan sinisen mustaksi ja yhdistät sen niille uusille lampuille lähteviin ruskeisiin johtimiin. Vanhalta rasialta tulevan sinisen yhdistät uusille lampuille lähteviin sinisiin.

      Jos kaikissa uusissa kaapeleissa on kevi niin vanhalla rasialla kytket sen kevin sinisen ja harmaan kanssa yhteen, sitten sen jälkeen uusissa rasioissa yhdistät kevit keskenään, kytkimellä päätät sen X liittimeen ja lampuissa maadoitukseen.

      Jos uusissa kaapeleissa ei ole keviä niin nollaa lamput. Jos olet kytkenyt johtoja pitkälti vain "väri väriin" niin ongelmasi on todennäköisesti tällä hetkellä se, että kytkin on nyt nollan ja vaiheen välissä.

      Ja jos lamput on vielä laittamatta niin tarkista ettei kaapeleiden päässä johtimet ota toisiinsa kiinni, jos ne on esim. sivuleikkurilla vain katkaistu.

      • qizimo

        Kiitoksia jälleen hyvästä vastauksesta.

        Vanhassa lampussa oli hämärä tunnistin, ei kytkintä. Mistä, tiedän onko jompi kumpi jatkuva vaihe?

        Kyllä, löytyy kevi. Siis siellä vanhassa rasiassa yhdistän sinisen, harmaan ja kevin?

        Ymmärsit ihan oikein, kuinka olin kaapelit vetänyt ja yhdellä katkaisijalla tarkoitus olisi ohjata molempia.

        Hyvin ja selkeästi olet neuvonut, koitan huomenna toteuttaa neuvoillasi kytkennät.

        Onko väliä kytkimellä, kumpaan X liittimeen päätän?

        Sitten vielä yksi kysymys, jos jossain vaiheessa haluan vielä tämän vanhan pir-lampun käyttöön, niin sekö kytketään vanhaan rasiaan, ettei katkaisija sulje sitä?


      • näinsekäy

        Jos oli hämärätunnistinlamppu eikä kytkintä niin silloin se musta mihin se oli kytketty on jatkuva vaihe. Niin, vanhalla rasialla kytket sen uuden ruskean vanhaan mustaan ja uudet sinisen ja kevin vanhaan harmaaseen.

        Ei ole väliä, X liittimet on potentiaalivapaita liittimiä joten niihin voi päättää ylimääräiset johtimet, käyttää ketjutukseen tms. Toimivuuteen ei ole vaikutusta, mutta ainakin itse kytken aina ylimääräiset johtimet jos on liittimiä vapaana.

        Sen vanhan lampun voi kytkeä sinne vanhaan rasiaan kuten se olikin, tai sen voi myös kytkeä uuteenkin rasiaan jolloin se kytketään niihin vanhalta rasialta tuleviin johtoihin niin kytkin ei katkaise virtaa siitä.


      • lopeta_jo_tollo
        qizimo kirjoitti:

        Kiitoksia jälleen hyvästä vastauksesta.

        Vanhassa lampussa oli hämärä tunnistin, ei kytkintä. Mistä, tiedän onko jompi kumpi jatkuva vaihe?

        Kyllä, löytyy kevi. Siis siellä vanhassa rasiassa yhdistän sinisen, harmaan ja kevin?

        Ymmärsit ihan oikein, kuinka olin kaapelit vetänyt ja yhdellä katkaisijalla tarkoitus olisi ohjata molempia.

        Hyvin ja selkeästi olet neuvonut, koitan huomenna toteuttaa neuvoillasi kytkennät.

        Onko väliä kytkimellä, kumpaan X liittimeen päätän?

        Sitten vielä yksi kysymys, jos jossain vaiheessa haluan vielä tämän vanhan pir-lampun käyttöön, niin sekö kytketään vanhaan rasiaan, ettei katkaisija sulje sitä?

        Siis... Jumalaut... jätkä on "asentanut" kaksi päivää ulkovaloja, joiden asentamiseen menisi AMMATTILAISELTA kaksi tuntia... ja toiset "viisaat" vielä "neuvoo" näkemättä koko "asennusta"... prkle!

        Näiden "asiallisten vastausten ja pikkuhommien" tekijöiden nk. asennusten vuoksi on "tullut näpille" niin monta kertaa, etten edes suostu kommentoimaan ASIALLISESTI heikäläisten kanssa... stanan säästäjät!
        JA SIINÄ PUNAISESSA JOHTIMESSA SAATTAA OLLA JÄNNITE (230/400V) TÄYSIN LAILLISESTI...


      • zähkäri

        Punainen johdin oli enen muinoin sellainen kummajainen, että kiinteässä asennuksessa sitä käytettiin yhtenä vaihejohtimena, vaikka esim. kumikaapelissa punainen oli suojamaa.
        On asioita jotka vaan pitää tietää kun tekee sähkötöitä.


      • kevinteippaaja
        zähkäri kirjoitti:

        Punainen johdin oli enen muinoin sellainen kummajainen, että kiinteässä asennuksessa sitä käytettiin yhtenä vaihejohtimena, vaikka esim. kumikaapelissa punainen oli suojamaa.
        On asioita jotka vaan pitää tietää kun tekee sähkötöitä.

        hyvä tietää! jatkossa teippaan kevin punaiseksi ja kytken siihen vaiheen jos tarvitsee.


      • qizimo
        lopeta_jo_tollo kirjoitti:

        Siis... Jumalaut... jätkä on "asentanut" kaksi päivää ulkovaloja, joiden asentamiseen menisi AMMATTILAISELTA kaksi tuntia... ja toiset "viisaat" vielä "neuvoo" näkemättä koko "asennusta"... prkle!

        Näiden "asiallisten vastausten ja pikkuhommien" tekijöiden nk. asennusten vuoksi on "tullut näpille" niin monta kertaa, etten edes suostu kommentoimaan ASIALLISESTI heikäläisten kanssa... stanan säästäjät!
        JA SIINÄ PUNAISESSA JOHTIMESSA SAATTAA OLLA JÄNNITE (230/400V) TÄYSIN LAILLISESTI...

        Kyllä niin olen ja säästin ainakin 150€! Mutta, onneksi on fiksuja ihmisiä jotka haluavat ja osaavat auttaa eikä vaan valita, että ei noin saa tehdä..

        Kerropa miten HELVETISSÄ noiden ohjeiden mukaan voi saada näpeille?!?!


      • lopeta_jo_tollo
        qizimo kirjoitti:

        Kyllä niin olen ja säästin ainakin 150€! Mutta, onneksi on fiksuja ihmisiä jotka haluavat ja osaavat auttaa eikä vaan valita, että ei noin saa tehdä..

        Kerropa miten HELVETISSÄ noiden ohjeiden mukaan voi saada näpeille?!?!

        Niin, vanhoissa asennuksissa se sininen johdin on vaihe...


    • fhdfhzzfh

      Vanhassa talossa väreihin ei ole mitään luottamista, jos ei kykene erottamaan mikä mikin johto todellisuudessa on, ilman värejä, niin ei voi suorittaa asennusta.

    • qizimo

      Unohdin vastata tänne. Kiitoksia vaan taas nimerkille "näinsekäy". Taas sain toimimaan kytkennät sinun avullasi.

      • etsaisitehdänäitä

        asennus on silti laiton jos sinä et ole valtuutettu sähkömies kuten täällä kyselemisestä selviää. talo jos palaa niin turha sitten vakuutus yhtiöstä olla mitään pyytämässä kun asia selviää.


      • qizimo

        Kuinkahan se nyt laiton muka on?
        Kerrohan toki kuinka tuosta tulipalo voi syttyä.


      • SekkaPuorsa
        etsaisitehdänäitä kirjoitti:

        asennus on silti laiton jos sinä et ole valtuutettu sähkömies kuten täällä kyselemisestä selviää. talo jos palaa niin turha sitten vakuutus yhtiöstä olla mitään pyytämässä kun asia selviää.

        Vaikka en mitenkään puolustelekaan ranen tekemiä sätöstyksiä saati yllytä niitä tekemään, olisi kivä tietää montako vakuutuskorvausta on evätty tai alennettu ranetusten takia?
        Oisko kellään mitään faktaa asiasta.
        Todistustaakka on vakuutusyhtiöllä ja poroksi palaneesta talosta on melko hankala tonkia vääriin väreihin kytkettyjä jakorasioita.


      • Antaakotienpalaa
        SekkaPuorsa kirjoitti:

        Vaikka en mitenkään puolustelekaan ranen tekemiä sätöstyksiä saati yllytä niitä tekemään, olisi kivä tietää montako vakuutuskorvausta on evätty tai alennettu ranetusten takia?
        Oisko kellään mitään faktaa asiasta.
        Todistustaakka on vakuutusyhtiöllä ja poroksi palaneesta talosta on melko hankala tonkia vääriin väreihin kytkettyjä jakorasioita.

        Jaa no eihän niissä sitten mitään ongelmaa ole


    • vetsahko.fi

      Nyt sähkömiestä paikalle vetsahko.fi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe